Jihokorejská KHNP podepsala smlouvu na demontáž kanadských jaderných elektráren  
Společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) podepsala smlouvu o “technické podpoře při demontáži” s kanadskou firmou specializovanou na jadernou technologii Kinectrics. KHNP vyšle do Kanady své vlastní odborníky na demontáž jaderných elektráren a bude to vůbec poprvé, kdy své zaměstnance k zahraniční akci tohoto charakteru přidělí.

Kang Shin-sup, šéf oddělení pro řízení jaderných elektráren v KHNP, řekl: „Očekáváme, že se KHNP díky této smlouvě navýší kapacita pro demontáž těžkovodních reaktorů v Koreji a náš jaderný průmysl se tím rozšíří na zámořský trh.”
Kang Shin-sup, šéf oddělení pro řízení jaderných elektráren v KHNP, řekl: „Očekáváme, že se KHNP díky této smlouvě navýší kapacita pro demontáž těžkovodních reaktorů v Koreji a náš jaderný průmysl se tím rozšíří na zámořský trh.”

Smlouva vychází z memoranda o porozumění pro demontáž jaderných elektráren, které s Kinectrics loni podepsala KHNP. Firma Kinectrics ocenila hlavně precizní technické práce KHNP během výměny tlakové trubice reaktoru Wolsong 1 a úprav zařízení a rozhodla se s Korejci spolupracovat i na dalších projektech.

 

Ze smlouvy vyplývá, že Kinectrics najme na jeden rok celkem pět specialistů na demontáž jaderných elektráren, čtyři z KHNP a jednoho z partnerské firmy, kteří se postarají o likvidaci sutě a další práce u kanadských těžkovodních reaktorů v elektrárnách Bruce, Pickering a Darlington.

 

KHNP a Kinectrics si od dohody slibují zvýšení výkonnosti těžkovodních reaktorů a doufají, že zahájí více společných projektů, které jim umožní vstoupit na globální trh.


 

 

KHNP je státem vlastněná společnost s 50letou tradicí ve výstavbě a provozování jaderných a vodních elektráren. Jako jeden z lídrů jaderného energetického průmyslu ve světě spolupracuje na projektech a je spolehlivým dodavatelem jaderných reaktorů. Firma v současnosti provozuje 24 jaderných elektráren a dalších 8 buduje ve Spojených arabských emirátech a Koreji. Moderní reaktory generace III+ EU-APR a APR1000 nabízejí nejmodernější prvky pasivní bezpečnosti, ochranu v případě havárie velkého letadla a kybernetické bezpečnosti.


Společnost KHNP, vážný uchazeč o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany v České republice, staví jadernou elektrárnu Barakah ve Spojených arabských emirátech. První blok jaderné elektrárny Barakah v SAE získal provozní licenci v únoru 2020. Po dodání paliva bude blok připraven pro komerční produkci elektřiny. V SAE půjde o první elektřinu vyrobenou z jádra.

Datum: 14.04.2020
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz