Slunce nemá vliv na oteplování  
Přímá měření sluneční aktivity za posledních 40 let vykazují poněkud překvapivé výsledky. Od poloviny 80. let minulého století je sluneční aktivita na poklesu. Naše mateřská hvězda tak zřejmě není zodpovědná za vzrůstající teploty na Zemi.

 

 

Zvětšit obrázek
Sada grafů znázorňující vývoj sledovaných veličin za posledních 40 let. a) počet slunečních skvrn, b) sluneční cyklus, c) magnetické pole, d) kosmické záření, e) sluneční záření, f) globální teplota na Zemi. Kredit – M. Lockwood a C. Fröhlich

Průměrná teplota na naší planetě v uplynulém století rostla a tento trend nadále pokračuje. Podle některých lidí je to přímý důsledek lidské činnosti, především pak vypouštění množství skleníkových plynů do atmosféry. Naopak odpůrci této myšlenky často ve svých argumentech poukazují na vliv samotného Slunce.

 

 

Je zřejmé, že množství slunečního záření dopadajícího na Zemi má naprosto zásadní vliv na teploty zde panující. Zvýší-li se tedy aktivita Slunce, lze očekávat i vyšší teploty na Zemi a naopak. Nicméně není zcela zřejmé, jak konkrétně se tento vliv projeví a jak jej kvantifikovat. Větší množství slunečního záření může ovlivnit ozonovou vrstvu, ohřát stratosféru a změnit cirkulaci ve spodní atmosféře.

 

 

Podle jiné teorie vyšší sluneční aktivita – a s ní související silnější magnetické pole – vede k zeslabení přítoku částic kosmického záření do Sluneční soustavy. Tyto částice by přitom měly ionizovat atmosféru a spustit tvorbu oblaků. Pokud ovšem k Zemi vůbec nedorazí, množství oblačnosti v atmosféře se sníží a dojde k ohřevu planety. Henrik Svensmark, dánský vědec a autor této teorie takto vysvětluje globální nárůst teploty v posledních desetiletích.

 

 

Pokud bychom tuto myšlenku přijali – aniž máme přímé důkazy o vlivu kosmického záření na tvorbu oblačnosti – můžeme mít nyní problém k vysvětlování. Analýza několika charakteristik sluneční aktivity totiž ukázala, že ta už zhruba 20 let pomalu klesá!

 

 

Analýzu provedli Mike Lockwood (Rutherford Appleton Laboratory, UK) a Claus Fröhlich (World Radiation Center, Švýcarsko). „Rozhodli jsme se provést jednoduchou a přímou analýzu potenciální role Slunce na nedávné klimatické změny a to bez použití jakýchkoliv výstupů počítačových modelů,“ zdůrazňuje Mike Lockwood. Poukazuje tak na fakt, že skeptici vlivu člověka na globální oteplování jej často zpochybňují kvůli závislosti na počítačových modelech. Proto se oba vědci rozhodli použít pouze přímá měření z družic.

 

Jako základní veličiny pro svou analýzu použili číslo charakterizující množství slunečních skvrn, aktuální stav slunečního cyklu, intenzitu magnetického pole Slunce, přítok kosmického záření a intenzitu slunečního záření. Když porovnali všechny tyto veličiny a jejich vývoj za posledních 40 let, ukázalo se, že sluneční aktivita dosáhla svého maxima v polovině 80. let minulého století a od té doby plynule klesá! „…všechny sluneční faktory, které by mohly ovlivňovat klima, se vyvíjejí ve špatném směru. Pokud by měly mít skutečně velký vliv, měli bychom dnes prožívat ochlazování,“ upozorňuje na výsledky studie Mike Lockwood.

 

 

 

Zvětšit obrázek
zřejmě nebude tak velký jak by si někteří přáli …
(Kredit: NASA)

Množství slunečních skvrn dosáhlo maxima v minulém století dvakrát. Naposledy to bylo v roce 1985 a od té doby charakteristické číslo klesá. Magnetické pole chránící Zemi před kosmickým zářením bylo naposledy v maximu v roce 1987 a od té doby klesá, zatímco intenzita kosmického záření byla v roce 1985 minimální a nyní vzrůstá. To je naprosto opačný vývoj než jaký bychom očekávali v souvislosti se vzrůstem globální teploty.

 

 

Posledním ukazatelem je měření jasnosti Slunce. Ačkoliv se provádí teprve od roce 1977, ukazuje i menší časový rozsah dat, že hodnota přítoku slunečního záření rovněž klesá. Maxima přitom dosáhla mezi lety 1977 a 1985.

 

 

„Po 20 let se přítok kosmického a slunečního záření vyvíjí v opačném směru a dosud jsme nezaznamenali žádný vliv na teplotu,“ říká Mike Lockwood. Jedinou možností jak udržet souvislost mezi sluneční aktivitou a nárůstem globální teploty je připustil jisté časové prodlení mezi změnami na Slunce a jejich vlivem na Zemi. „Muselo by se jednat o extrémně dlouhé zpoždění – minimálně 50 let – ale to by pak mohlo vyvrátit celou řadu předchozích závěrů o slunečním vlivu na klima,“ upozorňuje autor studie.


Zdroj:
NewScientist.com

 

Autor: Pavel Koten
Datum: 12.07.2007
Tisk článku

Související články:

Co míchá oceány?     Autor: Jaroslav Petr (11.06.2007)



Diskuze:

nie celkom o oteplovani

biela ryba,2007-08-20 23:12:36

na tejto diskusii je vidiet ako dokazu velke koncerny a vplyvne kruhy manipulovat s masamy (sice magorov ale bohuzial tych je viac) Ked najdu cloveka s pistolou ako stoji nad mrtvolou s dierou v chrbte urcite bude tvrdit ze ten chudak spachal samovrazdu (malo pravdepodobne al nie nenozne) a ak sa najdu ludia ktorym toto tvrdenie bude vyhovovat tak ho podporia (staci mat dost prostriedkov a 100 krat to zopakovat a bude to pravda)A tak sa da spochybnit aj celkom jednoduche tvrdenie ze priemerna teplota za poslednych 50 rokov (pripominam, ze na planete zem, pretoze mam dojem ze niektori diskuteri su odinakial)stupa a slnecna aktivita klesa (alebo prinajmensom nestupa)

Odpovědět

Oteplovaci graf

TH,2007-07-16 11:32:26

Ten oteplovaci graf by mal mat na konci hacik smerom dole. Je sice pravda, ze z poslednych 12 rokov bolo 11 najteplejsich v historii merania, avsak tychto jedenast najteplejsich rokov nie je zoradenych vzostupne. Oteplovanie vrcholilo velkym skokom v roku 1998, potom sa uz ochladzovalo. Druhym najteplejsim rokom v poradi bol rok 2005. treti v rebricku je rok 2002, stvrty 2003, piaty 2004 a siesty 2006.

Odpovědět

Psychiatrický ústav ČSAV-D

Vajvirt,2007-07-15 23:24:00

Vůbec nevím proč při těchto měření se neuvádějí chyby, odchylky, rozptly a pravděpodobnosti. Taky by mi zajímalo měření globální teploty. Má Slunce ještě 11 letý cyklus nebo snad člověk ovlivňuje teplotu Slunce? Globální teplota by se mohla měřit následovně: Určí se těžiště Globálů - Superglobál a v něm se za svítání měří teplota lékařským teploměrem-rychloběžkou. Jednou za rok se provede vyhodnocení: Majorus, minorus a zejména pak Generalisimus globalus temperature, což je alzhajmrův průmět do lemniskáty gradientů div skvrn v kompl. oboru.

Odpovědět

Ale proč klesá intenzita slunečního zaření ??

Jimi,2007-07-15 20:04:08

http://www.blisty.cz/art/21551.html

Odpovědět


to je staré...

Martin,2007-07-15 23:35:23

... a okrem toho intenzitu slnečného žiarenia merajú aj družice na orbite a tam sa pozemský prach a smog nemá ako prejaviť.

Odpovědět

zas už něco

pavelm,2007-07-13 13:03:13

Zajímavý je, že ten počet slunečních skvrn vůbec neodpovídá realitě. Jakto že tam neni vidět sluneční cykly?

Odpovědět


Re: zas už něco

Pavel Koten,2007-07-13 14:06:01

Když člověk trochu zapátrá po internetu, tak zjistí, že ten graf spíš kopíruje maxima jednotlivých cyklů. A mělo tím být zřejmě řečeno, že maxima v 60. a 80. letech byla na sluneční skvrny vydatnější než jsou ta poslední...

Odpovědět


když

pavelm,2007-07-14 16:25:17

Ale když se podíváte na douhodobější statistiky, tak množství skvrn roste už pár set let.

Odpovědět


dlouhodobější statistiky

Pavel Koten,2007-07-14 21:32:18

To bych tak úplně netvrdil, viz. třeba tento graf (poslední 4 století):
http://www.spaceweather.com/glossary/sunspotnumber.html

Množství skvrn bylo občas nižší, občas vyšší, ale třeba za posledních 50 let jsou jednotlivá maxima o dost nižší než v roce 1960. Zatímco teplota na Zemi rostla docela plynule ...

Odpovědět

Uvedené vlivy

Michal,2007-07-13 11:41:37

se zkoumaly v rozsahu staletí až tisíciletí, a to nepřímými a tedy méně přesnými metodami jak u hodnocení teploty, tak slunečních skvrn či kosmického záření.
http://www.aldebaran.cz/bulletin/2004_07_sun.html
http://www.aldebaran.cz/bulletin/2005_06_ice.php
Souvislosti vypadají poměrně přesvědčivě - až na posledních pár desítek let, kdy se může projevovat i příspěvek lidské činnosti.

Odpovědět

Zakopcanici

Karel,2007-07-13 11:18:30

Hosi, Zakopcanici umi predpovedet pocasi na 3dni dopredu a ted tu blazni tvrdi, ze za 50let bude o 2st tepleji... rict me to nekdo v hospode po 5tym pivu, dostane po tlame, ze si ze me dela prdel....asi tak
Dalsi vec je ta, ze v 16.stol, kdy tu bylo dost tepleji nez ted, to slunce asi zmerit nemohli, takze nam chybi dost podstatny udaje, ze.... Delat zavery z hlediska poslednich 100let...ja nevim... stejne se na to Cina vysere (na nejaky omezeni prumyslu), my si tu kvuli zelenym blaznum zlikvidujem prumysl a bude v hajzlu....

Odpovědět

Kde je vlastne pravda?

Markus,2007-07-13 11:09:16

V pripade ze slnko nema ziadny vplyv na "globalne oteplovanie" (aj ked by som to cele radsej nazval narastom lokalnych kimatickych extremov) tak mame jeden drobny problem.... A to vysvetlit preco sa vlastne poslednych par rokov otepluje aj na Marse (http://news.nationalgeographic.com/news/2007/02/070228-mars-warming.html).
Otazka na odbornikov: Kedze niesom klimatolog ani geolog ani ziadny iny "...olog" tak by ma zaujimalo co vlastne sposobuje periodicke klimaticke zmeny planety - "mala doba ladova", pripadne "stredoveke klimaticke optimum". Vie mi to niekto vysvetlit?

Odpovědět


Mars

Honza,2007-07-18 12:25:42

No právě že na tom Marsu máš mnohem méně údajů než ze Země, přesnost je také slabší a období sledování už je také neporovnatelné. S Marsem je to spíše berlička pro ty, co nechtějí připustit vliv lidské činnosti za žádnou cenu

Odpovědět


Petr G,2009-03-03 09:32:43

a co marťanské podzemní továrny ? :)

Odpovědět

Mě hlavně zaujalo

MOLL,2007-07-13 11:07:45

že mají zase jiný graf oteplování než všichni ostatní. Oni se prostě nemohou shodnout na tom, jak se otepluje

Odpovědět

Energie

Jáanikdojiný,2007-07-13 09:46:46

No na oteplování se určitě podílí člověk, vemte si jenom kolik energie 'vyrábíme' a vzhledem k tomu že při mnohých přeměnách a jejím dalším využití je odpad především teplo. Dokud nevymyslíme motor který neprodukuje teplo. Nebo nenaleznem jiný efektivní způsob jak ze zdrojů vytáhnout energii bez její přeměny na teplo, nemá cenu se bavit o nějakém zastavování globální změny klimatu. To bychom se museli všichni zřeknout všech služeb, které nám moderní civilizace poskytuje (nebo je omezit a zefektivnit ale k tomu nejsou peníze ani vůle). Takže zatracovat ekology je stejně pošetilé jako věřit ve spásu.

Odpovědět


Nikdo neříká že člověk nemá vliv na glob. otepl.

Colombo,2007-07-13 10:43:03

Jen fanatici jsou celí bez sebe a tvrdí, že člověk má majoritní vliv, což se neprokázalo, spíše naopak.

Odpovědět


pane Colombo

JirkaH,2007-07-13 14:30:49

a nejake vedecka studie, ktera to potvrzuje by nebyla?

Odpovědět


Bohužel

Jáanikdojiný,2007-07-13 15:04:35

o žádné nevím a já jsem žádnou nevypracoval. Lidstvo do koloběhu uvádí ohromné množství energie a ta se nějak projevit musí. Co se vám na tom nelíbí?

Odpovědět


Dobře příště budu číst i nadpisy komentářů,

Jáanikdojiný,2007-07-13 15:06:04

abych pak ze sebe nedělal blba nesmyslnou reakcí :)

Odpovědět


Nejdřív je třeba počítat, pak dělat závěry

Pavel,2007-07-14 11:29:56

Je sice pravda, že člověk přeměňuje obrovské množství energie na teplo, jenže tepelná kapacita Země je taky OBROVSKÁ a hlavně, Slunce dodává Zemi ještě mnohem obrovštější množství tepelné energie ... takže ve výsledku může být to obrovské množství tepla, které produkuje člověk, naprosto zanedbatelné! Pokud si nezjistíte a nesrovnáte skutečná čísla, je vaše úvaha naprosto o ničem.

Odpovědět


Vždyť taky ten prezentovaný nárůst teploty je malý

Jáanikdojiný,2007-07-16 19:57:35

Slunce nám energie dodává s různými výkyvy pořád stejně. Člověk jen uvolňuje to co se tady za ty miliardy let uložilo. Neříkám, že to je množství které se dá s tím co dodává kyždý den Slunce porovnávat. Jen mne zaráží, že je to opomíjeno, přece to už někoho muselo napadnout. Proč se ekologové neustále honí za omezením produkce nějakých plynů a jiných látek, ve snaze zvrátit změny klimatu. Místo snahy o zefektivnění přenosu energie a jejímu efektivnějšímu užívání. Bohužel jsem nenašel studie zabývající se energetickou spotřebou nebo spíš její výrobou v globálním měřítku. A na to, abych to dával z různých zdrojů dohromady sám, se mám moc rád. Nehledě na to, že bych s tím stejně moc úspěchu určitě nezklidil a byl bych vědeckou obcí zesměšněn a zadupán do země.

Odpovědět

vlnové dĺžky

Martin,2007-07-13 08:54:16

Aké vlnové dĺžky slnečného žiarenia majú najväčší vplyv na teplotu atmosféry a ako sa mení ich podiel na celkovej sume slnečného žiarenia? Je podiel jednotlivých vlnových dĺžok rovnaký, alebo sa mení?

Ešte by tu bolo jedno vysvetlenie tohto paradoxu - že Zem sa k Slnku približuje ;-)))))

Odpovědět

Nojo a co kosmické záření

stepa,2007-07-13 08:44:18

S poklesem sluneční aktivity klesá intenzita slunečního větru a roste intenzita kosmického záření. A četl jsem studii, že to přímo souvisí s oblačnosti na Zemi. A vodní pára je s přehledem největší oteplovač, kam se hrabe CO2.

Tak nevím.

Odpovědět


Re: Nojo a co kosmické záření

Pavel Koten,2007-07-13 09:17:03

Na druhou stranu více oblačnosti = více odraženého slunečního záření a tedy menší přísun tepla do nižších vrstev atmosféry a na zemský povrch.

Odpovědět


dsf

Nerudnej chyTROLýn,2007-07-13 09:23:52

... aha .... tak to by pak na Venuši musel být mráz .... a přitom je to nejteplejší planeta která je totálně zahalena mnoha kilometrovou vrstvou mračen ......

Odpovědět

Tak nevím

Ccecil,2007-07-13 07:28:31

Ale mám dojem, že autoři téhle studie si vzali na mušku parametry, které s oteplováním opravdu nemohou souviset. Schválně?

Odpovědět


Sluneční záření

glox,2007-07-13 08:32:16

Intenzita slunečního záření nemůže s oteplováním souviset??? Podle mě může, ale autoři studie dokázali, že za současné oteplování Slunce nemůže.

A teď se těším na příspěvky antialarmistických aktivistů. Doufám, že budou řádně hysterické. :-D

Odpovědět


Re: Tak nevím

Pavel Koten,2007-07-13 09:12:23

A které parametry charakterizující sluneční činnost a související s oteplováním byly opomenuty? :)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz