Chemikálie z šamponů ohrožují děti  
„Každá správná máma ví, co je pro její dítě dobré,“ tímto sloganem nás často masíruje televizní reklama. Ale o nadměrném používání dětské kosmetiky to rozhodně neplatí.

 

Sheela Sathyanarayana,profesorka pediatrie, University of Washington, spoluautorka studie.

 

Z televize útočí reklama, která hraje na city starostlivých maminek. Všechno musí být pořádně voňavé a vymydlené. A to platí pro všechno včetně toho jim nejdražšího, jejich vlastní děti. Že to nemusí být ta nejlepší cesta ke zdraví dokazují poslední výsledky výzkumu amerických lékařů.

 

Naproti přirozené snaze reklamních spotů, majících za úkol co nejvíce zvýšit prodávanost všech prostředků dětské kosmetiky, stojí nová americká studie, jejímž výsledkem je doporučení rodičům, aby omezili používání šamponů, pleťových přípravků a pudrů při péči o děti. Varování je založeno na výsledcích analýz, které objevily chemické látky z dětských kosmetických přípravků v moči dětí.

 

Společná studie vědců Washingtonské univerzity http://www.washington.edu/ University of Washington a Výzkumného ústavu dětské nemocnice v Seattlu http://research.seattlechildrens.org/ Seattle Children"s Hospital Research Institute dokázala, že kosmetické přípravky - pleťová mléka, pudry a šampony mohou vést ke zvýšené koncentraci ftalátů v dětském těle. Právě tyto deriváty kyseliny ftalové, jak už dříve prokázaly výsledky pokusů na zvířatech, jsou spojovány s alergiemi a mají i spoustu dalších nepříznivých vlivů na organismus. Medicínské studie ukázaly ohrožení plodu již v prenatálním období nebo při kojení prostřednictvím mateřského mléka, kdy tyto látky mohou změnit koncentrace hormonů v krvi. Snad nejvíce varující je jejich schopnost ovlivňovat správný vývoj pohlavních orgánů dětí. Estery kyseliny ftalové působí zvláště nepříznivě na vývoj varlat chlapců. Jsou toxické pro testikulární buňky, které zajišťují normální produkci hormonů a spermií. Nezanedbatelné jsou také jejich účinky na játra, ledviny, plíce a na srážlivost krve.

 

Ftaláty mají i spoustu užitečných vlastností, což je důvodem proč je nacházíme v mnoha výrobcích, se kterými se běžně můžeme setkat v domácnosti. Občas nás v televizi zaujme varovná zpráva, že byl zakázán prodej té a té hračky z měkčeného PVC, zpravidla pocházející z Číny (jako ostatně většina hraček), obsahující vysoké množství ftalátů. Krom plastových hraček jsou používány ke zlepšení některých vlastností čistících a kosmetických prostředků i výrobků osobní hygieny.

 

 
Kyselina ftalová

Jednu ze starších studií, kterou iniciovala britská Women"s Environmental Network a Švédská společnost pro ochranu přírody, vypracovala ve spolupráci s mezinárodní organizací Health Care Without Harm. Tato studie testovala přítomnost ftalátů ve 34 výrobcích předních kosmetických firem prodávaných ve Švédsku a Velké Británii, které se nikterak neliší od nabídky dostupné i v českých obchodech. Přípravky prošly analýzou, která měla dokázat, zda obsahují jeden anebo více z celkem 6 sledovaných ftalátů. A výsledek? Celkem byly nalezeny ve 27 ze 34 testovaných výrobků (79 %) a více než polovina vzorků (53 %) obsahovala dva a více druhů a jejich koncentrace se pohybovala od několika miliontin až do 2 %.

 

To, že tyto látky v kosmetice rozhodně nejsou minulost, že je obsahuje dětská kosmetika a že se z ní dokonce dokážou dostat do dětského těla, prokázala právě výše zmiňovaná americká studie. Výzkumníci při ní zjišťovali koncentraci celkem devíti ftalátů ve vzorcích moči shromážděných od 163 dětí ve věku od 2 do 28 měsíců. Zároveň se dotazovali jejich matek na použití prostředků dětské kosmetiky v předešlých 24 hodinách. Došli k zajímavým výsledkům. Neexistoval ani jeden vzorek, který by neobsahoval alespoň jeden ze sledovaných ftalátů, přičemž u těch dětí, které byly ošetřeny pudrem, tělovým mlékem nebo šamponem, obsahovala jejich moč prokazatelně vyšší koncentrace ftalátů. U 81 % dětí bylo možno zjistit v moči celkem 7 a více druhů ftalátů.

 

„Zjistili jsme, že kojenci jsou běžně vystavovámi ftalátům, a používání některých kosmetických prostředků k ošetření kůže může být jejich významným zdrojem,“ říká hlavní autorka studie doktorka Sheela Sathyanarayana. „To je znepokojující, protože vystavování vlivu ftalátů v raném dětství je spojeno se změněnou hladinou hormonů a také nárůstem počtu alergií, senné rýmy a ekzémů. Kojenci jsou více ohroženi než starší děti nebo dospělí, protože jejich reprodukční, hormonální a imunitní systém se teprve vyvíjí.“

Asi nejlepší by bylo, aby se tyto sloučeniny v dětské kosmetice vůbec nevyskytovaly. Toho lze docílit buď zákazem nebo povinností uvádět jejich obsah a nechat na chování poučených spotřebitelů, zda se rozhodnou své děti vystavovat zdravotním rizikům nebo ne.

 

Co si z toho vzít za ponaučení?  Platí stará známá pravda, že méně je někdy více a přehnaná hygiena spolu s používáním některých přípravků může ohrožovat zdravý vývoj dětí.

 

Zdroje:
http://research.seattlechildrens.org/
http://www.wen.org.uk

Autor: Ota Beran
Datum: 07.02.2008 20:08
Tisk článku


Diskuze:

ony spousty uzitecnych

os,2008-02-08 19:45:40

..vlastnosti tech ftalatu by bylo potreba trochu rozvest, zatim to v clanku vypada tak, ze jich nejak zvlast moc neni....

Odpovědět


To je otázka na organického chemika

Karel Malý,2008-02-13 10:32:22

A to já nejsem. Já jen vím, že se po molekulách ftalátu hezky posouvají dlouhé molekuly polymerovaného vinylchloridu,takže se to projeví změnou jeho fyzikálních vlastností- změkne a zvláční. Dále se používají v různých výrobcích organické chemie od kosmetiky po čisticí prostředky. Mají hlavně funkci stabilizátorů a snad i zvýrazňovačů vůní. Když se vyskytují v takové škále výrobků, tak snad musí mít nějaké vlastnosti, kvůli kterým je tam výrobci přidávají, jinak by to asi nedělali.

Odpovědět

Doplnění

Ccecil,2008-02-08 13:53:07

http://householdproducts.nlm.nih.gov/index.htm
je zde popis potencionálně nebezpečných látek v běžně prodávaných výrobcích.

Odpovědět

Vymydlene a vonave dite

Jirka,2008-02-08 11:16:23

To asi nebude to prave pro imunitni system ditete.

Odpovědět

Prosím, opravte

Pavel,2008-02-08 08:06:01

Tyto věty mi připadají poněkud neúplné:

"Když na Vás z televize zaútočí reklama, která hraje na city starostlivých maminek, pro které nestačí čistější než čisté, ale musí být vše ještě navíc pořádně voňavé a vymydlené."

"Jedna ze starších studií, kterou iniciovala britská Women"s Environmental Network a Švédská společnost pro ochranu přírody ve spolupráci s mezinárodní organizací Health Care Without Harm."

Odpovědět


Opraveno

redakce,2008-02-08 08:41:12

Díky.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz