Mobilní telefony  
Izraelská vědkyně Dr. Siegal Sadetzki prokázala spojení mezi používáním mobilního telefonu a vývojem nádorů.

 

 

 

Podle izraelské vědkyně Siegal Sadetzki je mezi používáním mobilního telefonu a vývojem nádorů spojitost.

Dr. Sadetzki, lékařka, epidemioložka a lektorka na Tel Aviv University, publikovala výsledky studie v American Journal of Epidemiology, ve kterých ona a její kolegové zjistili, že intenzivní používání mobilního telefonu zvyšuje riziko výskytu benigních i maligních nádorů slinných žláz.

 

U těch lidí, kteří intenzivně používali mobilní telefon na té straně hlavy, kde se vyvíjel nádor, bylo zjištěno také zvýšené nebezpečí, zhruba o 50 %, vzniku nádoru příušní slinné žlázy ve srovnání s těmi, kteří mobilní telefon nepoužívali.

 

 
Za stávajícího stavu poznání by používat reproduktor nebo „hands-free“ bylo vhodnější. Sichr je sichr.

Významným faktem je také to, že studie byla dělána na izraelské populaci. Sadetzki k tomu říká: „Na rozdíl od lidí v jiných zemích si Izraelci na mobilní technologie zvykli velmi brzy a stali se z nich mimořádně intenzivní uživatelé. Proto také stupeň vystavení elektromagnetickému záření zjištěné v této studii byl vyšší než v předchozích studiích mobilních telefonů.
„Tato jedinečná populace poukázala na to, že používání mobilních telefonů lze spojovat s rakovinou,“ dodává Dr. Sadetzki, do jejíž studie bylo zapojeno více než 500 osob, u kterých byl diagnostikován benigní nebo maligní nádor slinné žlázy.

 

Kontrolovaná studie odhalila spojitost
Osoby zařazené do této studie byly dotazovány na své zvyky při používání mobilního telefonu ve smyslu četnosti použití a průměrné délky hovoru. Porovnáváni byli s kontrolní skupinou asi 1 300 zdravých osob.


Studie dále objevila zvýšené riziko výskytu rakoviny u intenzivních uživatelů mobilních telefonů, kteří žili ve venkovských oblastech. Což by se dalo vysvětlit tím, že kvůli menšímu počtu antén musí mobilní telefony používané v těchto oblastech vysílat mnohem silnější elektromagnetické záření, aby bylo dosaženo spojení.
Dr. Sadetzki předpovídá, že postupem času bude nejvyšší vliv patrný zejména u intenzivních uživatelů a dětí.
I když neoficiálních důkazů je spousta, konzistentnost výsledků této studie podporuje spojitost mezi používáním mobilních telefonů a těmito nádory. „Prokázání tohoto rizika je ale obtížné, především kvůli dlouhému období latence při vývoji nádoru,“ vysvětluje Sadetzki.

 

Dnes se odhaduje, že více než 90 % obyvatel „západního světa“ používá mobilní telefony. Jak se tato technologie stává levnější a dostupnější, a také rozšířenější, a to nejenom mezi dospělými ale i mezi dětmi.
„I když si myslím, že tato technologie je zde dočasně,“ říká Sadetzki, „domnívám se, že by měla být přijata opatření, která by snižovala vystavování se jejímu vlivu a snižovala zdravotní rizika.“ Doporučuje, aby lidé užívali „hands-free“ vybavení stále a při hovoru drželi telefon dále od těla. Menší četnost hovorů a jejich kratší doba by také mohla mít určitý preventivní účinek.

 

I když oceňuje snadnost komunikace mezi rodiči a dětmi, Sadetzki doplňuje, že by rodiče měli dobře uvážit, od kterého věku začít u dítěte s používáním mobilního telefonu. Rodiče by měli dbát i na to, aby jejich děti používaly reproduktor nebo „hands-free“ příslušenství, sledovat počet jejich hovorů, případně je i omezit, a mít přehled o době, kterou jejich dítě stráví „na telefonu“.
„Používání některých současných technologií s sebou přináší i rizika. Otázka není, zda je máme vůbec používat, ale jak je máme používat,“ uzavírá Sadetzki.

 

Hlavní výzkum doktorky Sadetzki byl proveden v Gertner Institute for Epidemiology and Health Policy Research na Sheba Medical Center. Její výzkum je součástí mezinárodní Interphone Study, která usiluje o vyjasnění spojitosti mezi mobilními telefony a některými typy nádorů na mozku a příušní slinné žláze.

 

Zdroj: Tel Aviv University.

Poznámka> +Cl8nek nevyjadřuje stanovisko redakce.


 

Datum: 15.02.2008 15:44
Tisk článku


Diskuze:

Článek se mi nelíbí

Turing Machine,2008-03-07 22:43:01

V anglických verzích je uvedeno: "Those who used a cell phone heavily on the side of the head where the tumor developed were found to have an increased risk of about 50% for developing a tumor of the main salivary gland (parotid), compared to those who did not use cell phones." Smysl je tedy ten, že používání mobilu na té straně hlavy, kde už máte nádor zvyšuje o 50% riziko, že se vyvine na stejné straně také rakovina slinné žlázy. To si myslím mělo být v článku jasně řečeno. A titulek už podle mne přejímá docela jiné myšlenky. Co by bylo určitě zajímavé vědět, je, zda studie nějak zachytila vliv životního stylu pacientů, protože pokud není jednoznačná vazba na mobil, nabízí se vazba na to, jestli je pacient pravák nebo levák.

Odpovědět

Jako se vším

paul,2008-02-23 14:18:56

Je to podobné jako s přídatnými látkami do potravin. Každý ví, že větší množství škodí ne-li přímo zabíjí. Ale ta chuť a ta barva a nezkazí se to. Už několikrát bylo ve zprávách, že některé způsobují rakovinu. Některé jsou v jiných zemích zakázané. Je to fuk. Stanoví se limity a je to.

Nedávná zpráva, že z amalgamových plomb se uvolňuje rtuť a zatěžuje organismus. Však co přece nebudu zbytečně utrácet.

S mobily je to stejné, každý ví, že nejsou "zdravé", ale používají je všichni. Je to byznys. Peníze. To zastavit nejde. Důležitá je jednoduchost, aby to bylo levné, ne nějaké zdraví. Jednoduše se stanoví "limity" a doufá se, že se nic nestane. Však co, mobil má každý, děcka mají hračky. Když tak umřem spolu. A když ne tak si zvyknem, evoluce je mocná.

ruku na srdce: kdo si kupuje mobil podle hodnoty SAR?

Odpovědět


Jako se vším...

Ondřej Havlíček,2009-12-09 19:45:44

Není to trochu hospodské zjednodušení? Mobily existují a používají se, protože nám přinášejí daleko více užitku než škod. Klidně se vsadím, že mobily zachrání mnohonásobně více životů, než kolik jich zničí. A když je zničí, tak to je mnohonásobně častěji kvůli ptákovinám typu telefonování/psaní SMS za jízdy než kvůli účinkům záření.
A není to podobné i s jinými věcmi, třeba těmi konzervanty? Nejspíše (nejsem lékař) ty konzervanty způsobí nějaké množství zdravotních problémů, ale domnívám se, že mnohonásobně většímu počtu problémů zamezí...

Ještě mě napadá úryvek od Douglase Adamse: "Stále více lidí se přiklánělo k názoru, že udělali nenapravitelnou chybu, už tehdy, když slezli ze stromů. Někteří dokonce tvrdili, že chybou bylo vůbec na stromy kdy lézt, že měli všichni pěkně zůstat v oceánech." Třeba to není tak špatný nápad, že?;-)

Odpovědět

Kralupy n.V.

Zuza Koutna,2008-02-21 11:05:55

Tak tomne teda zajima, jak to nakonec dopadne. Jak moc se to ukaze skodlive. Respektive neskodlive. Alejaktady pisi - sichr je sichr.Ale kdyz to hands-free je tak komplikujici zalezitost.... :(

Odpovědět

eko tedy out

soustruh,2008-02-20 02:57:23

Elekktromagmetický smog samozřejmě škodlivý je.
Otázkou je, zda se to chce dokázat. Třeba existuje zakázka, která se ptá na tuto tematiku, ale výsledek nakonec stejně nebude publikovatelný (nebo teda jo, ale bude jen jeden neslyšitelný výkřik do tmy). Každý systemismus má chybku. Komáři jsou naštěstí odepsaný. Když sleduju historický souvisosti vzniku jiných totáčú, tak dostávám strach, že jsme nepoučitelní. Téměř ideal je feudalismus.., ale ten zase nedovoluje vyjímečným přestoupit hranice kasty. No a pak tu je kapitalismus - velice stabilní společenstvo, ale tak trochu jsou nám lidsky bližší politické lži než strohá pravda. Ekologicky smýšlející idealisté sice mohou revoltovat proti větrným elektrárnám, třídění odpadu, biobenzinu, a podobným kravinám, ale jak jinak zajistit ten růst DPH? Ekologické..tedy i zdravé.. je vyhýbat se se výrobě odpadu, nemít auto, netelefonovat.... No ale jistě uznáte, že říkat takovéhle věci v kapitalistismu je krajně out.

Odpovědět

Brno

Jiri Alter,2008-02-18 09:07:40

Jestli to nesouvisí s poruchami bunek, ktere kdyz jsou pestovany v kulture ana ne pusobeno timto el.magn. polem, vykazuji vyssi miru genetickeho poskozeni?

Odpovědět

souboj vedkyn?

Jirka Vinklar,2008-02-17 21:03:07

Dagmar, ktera to mate tak dobre nastudovane (Vase slova), kde se od Vas k tomuto problemu neco muzeme dovedet? Proc nehodite na nejake Vase prace odkaz? A k te Vasi vytce - vite, clanku o tom, ze to neskodi je vsude habadej. Tady jsem se docetl o opaku a to v dobe, kdy vsude jinde zrovna horovali jak je to zcela bezpecne! Nevycital bych jim tady, ze neomilají to, ceho je jinde plno. A kdyz podaji informaci o vysledcich vyzkumu provedené universitou, tezko tady asi mohou menit jejich smysl. Pokud napadate svoji kolegyni z branze za nesvedomite provedeny vyzkum, tak to asi bude chtit ji to vyvratit na jinem foru nez jen v diskusi na Oslovi.

Odpovědět

skepticky pohlad

Dagmar,2008-02-17 00:00:34

Jirka, Osel je naozaj pruzny, aj ked v tomto pripade sa trochu mylite, sprava vysla uz 14 febr. napr. v Bio-Medicine, ale aj na inych strankach. Ak uverejnite spravu, ze pouzivanie mobilov sposobuje rakovinu, tak je to sprava, ktora obehne svet v mnohych mediach. Ale kto zaregistruje opacne vysledky? Ak si na tuto spravu kliknete na Science Daily http://www.sciencedaily.com/releases/2008/02/080214144349.htm
a pozriete Related Stories k tomuto clanku, zistite, o com hovorim. Aj na oslovi najdete len jeden typ vysledkov (J. Pazdera). Na rozdiel od mnohych kritikov sa elmag. polom tak trochu zaoberam a nastudovala som si materialy nielen od zatracovaneho doc. L. Pekarka (keby tak niekto DOKAZAL, ze sa myli a neosocoval ho len nadavkami, ze?), ale aj prislusne smernice WHO. Potrebovala som to na to, lebo som sa v nasich koncinach snazila vysvetlit, ze poruchy geomagnetickeho pola nie su zdraviu skodlive. Aby sa nevymyslali "zaujimave" korelacie. Tak si dovolujem byt skeptikom. Samozrejme, ak niekto bude pod akoukolvek hrozbou sa snazit limitovat pouzivanie mobilov, bude to pre zivot ich majitelov prospesne. Tak ako ma vyznam znizovanie emisii bez ohladu na mieru vplyvu cloveka na klimu a zbytocnych tahanic okolo toho. Veda by sa vsak mala drzat hladania nazvyme to zjednodusene PRAVDY, bez ohladu na vlastne ocakavania vysledkov, ci ohrozenie financii na dalsi podobny vyskum. :-) naivne, ze?
Velmi by ma zaujimalo:
1/ ako sa v tomto pripade zabezpecila podmienka dvojiteho slepeho testu, ked aj pacienti aj testujuci vedeli, kto je chory a kto nie... a aj dotazniky boli zjavne stavane na pouzivanie mobilov, takze bolo jasne, kam mieria
2/ ci prislusny druh nadoru nema znamu geneticku predispoziciu a ak ano, ako je zastupena medzi skupinou pacientov a porovnavanej skupiny (rozmyslam, ze to by mohlo vysvetlit aj zvysenie pocetnosti nadorov na vidieku - vzdialeni pribuzni? Samotny stat Izrael nie je velmi velky. To vsetko by v serioznej studii malo byt, myslim si)
3/ ak ide o medzinarodny tim (v cestine tym), ako by podobny vyskum dopadol v inych krajinach.

Odpovědět

Budem zlomyselna

Dagmar,2008-02-16 16:10:19

a podstrcim na zamyslenie kratke cvicenie anglictiny a otazku: co myslite, prienesu dalsie ocakavane studie podobne pozitivne korelacie (ja absolutne neviem, preco mi pri citani tohto clanku neschadzal z mysle ten predchadzajuci o IPCC)?
Her research is part of the international Interphone Study, which attempts to determine an association between cell phones and several types of brain and parotid gland tumors.
She is also part of an international team of doctors studying cell phone radiation on a global scale. Other new research findings are expected to be published shortly.
http://prismwebcastnews.com/pwn/?p=2102

Odpovědět


Mně se líbí,

jirkaF,2008-02-16 17:46:25

Že článek se objevil na oslu ještě o den dřív, než na vámi uvedeném odkazu, navíc přeložený do češtiny a vtipně doplněný fotkami. Takže tleskám bravo Osel.

Odpovědět

Řešením je přikládat telefon střídavě k oboum uším

jura-p,2008-02-16 14:34:35

Pak se pravděpodobnost nádoru slinné žlázy srovná. Jo, ty korelace jsou vždycky nebezpečné.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz