Kolik severních pólů má Země?  
Co je to za divnou otázku? Ve hře Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního pólu“je přece cesta k severnímu pólu popsána jasně: „Jdu na sever… a jdu na jih“.


Pro většinu z nás je severní pól jenom „špička světa“ – nejsevernější bod na zeměkouli. Pro  děti to je zase domov Santa Clause. Ve skutečnosti ale má naše planeta hned několik „severních (a samozřejmě i jižních) pólů“.

 

razítko
 
Ceněné razítko ze severního pólu přesněji z města North Pole ležícího na Aljašce.


North Pole - město na Aljašce je asi tím nejdostupnějším „severním pólem“. Ve skutečnosti  poblíž žádného z těch ostatních severních pólů neleží. Přesto sem chodí tuny pošty pro Santa Clause  a pošta odsud nese razítko severního pólu.

 

Zvětšit obrázek
William Edward Parry, National Archives of Canada, Public domain.


 

Zvětšit obrázek
Zde přímo doprostřed se zapichuje pomyslná osa zemské rotace do noční oblohy. (Foto: David Malin)

Potom tu je pól zeměpisný, což je pomyslné místo  na zamrzlém povrchu Severního ledového oceánu, kde se sbíhají všechny poledníky, a které již hledalo nespočet polárníků, aby tam zapíchli žerď se svou národní vlajkou. První s tím začal v roce 1827 britský admirál Sir William Edward Parry.


 

Na rozdíl od North Pole na Aljašce, je k zeměpisnému severnímu pólu blíže podstatně méně známý „skutečný“ severní pól, což je místo, kde pomyslná osa zemské rotace vystupuje z ledového povrchu a „zabodává se“ do oblohy v místě tzv. nebeského pólu. Aby to nebylo příliš jednoduché, tak tento „skutečný“ severní pól není pořád na jednom místě, ale pohybuje se v jakémsi nepravidelném kruhu způsobeném takzvaným Chandlerovským kolísáním – pojmenovaném po astronomovi Seth Carlo Chandlerovi, který v roce 1891 objevil, že naše planeta kolísá vůči své rotační ose. Jeho objev dal vznik “rovnovážnému sevenímu pólu“, který leží ve středu tohoto kruhu.


Je zřejmé, že i když všichni občas používají termín „severní pól“, může si pod tímto pojmem každý představit něco jiného. A to ještě nejsme u konce. Následují další dva severní póly, které nemají vztah ani k Santovi, ani k zemským poledníkům či ose rotace Země. Tyto se určují ve vztahu k zemskému magnetickému poli, které je vytvářeno pohybem tekutého zemského jádra. Tento pohyb, způsobený rotací Země, je v podstatě přírodním generátorem, který udržuje magnetické pole Země.


 

Zvětšit obrázek
Geomagnetický pól se nachází v místě, kde povrch země protíná hypotetická osa magnetického dipólu Země.Kredit:  Indian Institute of Science

 

Zvětšit obrázek
Zeměkoule se chová jako tyčový magnet (schéma zemské magnetosféry). Indian Institute of Science

Magnetický pól je místem, kde se sbíhají siločáry magnetického pole Země, a proto je tu magnetické pole vertikální. Pokud byste se postavili na severní magnetický pól s kompasem v ruce, jeho střelka by se snažila ukázat vám přímo pod nohy, kolmo dolů. Na jižním pólu se zase bude střelka vašeho kompasu snažit ukazovat nahoru.

A je tu ještě druhý severní pól založený na magnetismu: geomagnetický pól, který je místem, kde povrch země protíná hypotetická osa magnetického dipólu Země. „Jedna věc, která působí dost zmatku, je fakt, že máme magnetický pól a geomagnetický pól a ty jsou odlišné,“ říká Stefan Maus, který modeluje geomagnetické pole v National Oceanic & Atmospheric Administration"s (NOAA) National Geophysical Data Center. „i když se vlastně jedná o historickou a poněkud zastaralou definici. Jedinou věc, kterou chceme opravdu vědět je, kde je magnetické pole opravdu vertikální,“ pokračuje Maus. „Tento další pól, který je pouze odhadovaný, není na Zemi moc potřebný a většinou vede pouze ke zmatení. Zatímco severní magnetický pól leží v Severní Kanadě, tak severní geomagnetický pól je zhruba někde u severozápadního pobřeží Grónska.“
 
„Ale geomagnetický pól je užitečný, když se dostanete do vesmíru,“ argumentuje Jeffrey J. Love, geofyzik z U.S. Geological Survey. „Čím dále jste od Země, tím více její magnetické pole projevuje jako u dipólu tyčového magnetu – i když ve skutečnosti samozřejmě ničím takovým není.“
 

 

severní pól cestuje
 Pohyb severního magnetického pólu v letech 1831 až 2005. Kenai National Wildlife Refuge,

 

 

Zvětšit obrázek
Severní pól?: Existuje několik různých definic „severního pólu“, včetně teoretického bodu v Severním ledovém oceánu, který odpovídá tomu, kde se na mapě sbíhají všechny poledníky. (Credit: ISTOCKPHOTO/MICHAEL DE NIJS)

K dalším nejasnostem přispívá i to, že magnetické póly se pohybují – někdy i s denní frekvencí. Například severní magnetický pól se v nedávné době „vydal“ k Sibiři. „Jeho roční posun se zrychlil z 10 na 50 kilometrů,“ říká Larry Newitt, bývalý vědec z Geological Survey of Canada, který vytyčil oblast pólu při mnoha expedicích uskutečněných od

Zvětšit obrázek
Zda by toto přejmenování zvýšilo nebo snížilo zmatek, zůstává nejasné. Jasné je pouze to, že je třeba opravdu přesně specifikovat, co máte na mysli, když použijete výrazu „severní pól“.

roku 1973.
A aby zmatku okolo pólů nebylo málo, tak je ještě třeba na závěr říci, že severní magnetický pól Země se ve skutečnosti chová jako jižní pól tyčového magnetu. „Díváte-li se na severní pól tyčového magnetu, máte tu siločáry vedoucí ze severního pólu k jižnímu, ale u země je to přesně obráceně,“ vysvětluje Maus, „takže severní magnetický pól se chová jako jižní pól tyčového magnetu.“ Z hlediska fyziky tedy ručička kompasu (nebo nějaký jiný magnet) ukazuje ve skutečnosti jižní magnetický pól země. „Severní pól vašeho tyčového magnetu je přitahován k „severnímu“ (magnetickému) pólu země,“ dodává Maus, „tedy obráceně než je obvyklé, kdy se stejné póly na magnetu odpuzují. To je zřejmě důvod proč někteří lidé navrhují, že by se mohl přejmenovat severní magnetický pól na „sever hledající“ pól“. Ale to už by nejspíš vůbec nikdo nevěděl ani, kde je sever a kde jih.
 

Zdroje: Scientific AmericanKenai National Wildlife Refuge, University of CincinnatiIndian Institute of Science.

 

 

 

 

 

 

Datum: 09.03.2008 00:39
Tisk článku


Diskuze:

Dotaz

Jaroš,2008-03-17 18:42:21

Ví někdo jaký se používá čas na polech

Odpovědět


Momentálně zimní,

Duke,2008-03-17 21:20:35

ale to se 30. března změní a bude se tam používat letní.

Odpovědět

Magneticke poly

Jirka,2008-03-10 11:39:38

To, ze na severni polokouli je vlastne jizni pol magnetickeho pole Zeme a naopak je ciste dano nasi konvenci. Neni v tom prakticky nic fyzikalniho (krome toho, ze kazdy magnet ma tendenci se jednou (severni) stranou stacet k severu a druhou (jizni) k jihu). Kdyby se zemske magneticke pole zniceho nic prevratilo, s klidem premalujeme strelky kompasu, a zivot pujde dal. (U civek by vektor magneticke indukce, urceny pomoci pravacky, uz nevychazel severnim polem, ale jiznim.)

Magneticke poly se skutecne pohybuji a posledni dobou docela rychle. Krome toho se ale pohybuji s denni periodou, jak bylo zmineno v clanku. Nebylo ale zmineno proc. Je to proto, ze magneticke pole Zeme je velmi ovlivneno slunecnim vetrem. A jeho smer se pochopitelne behem dne meni. Ty oscilace jsou dost velke (asi 80 km).

Ze stejneho duvodu neni ani tak docela pravda, ze s pribyvajici vzdalenosti se zemske magneticke pole tvari jako magneticke pole tycoveho magnetu. Naopak, treba pri pohledu z Mesice ma velmi divoky, promenlivy tvar. (Proti magnetosfere Uranu je to ale porad docela umirneny tvar.) Nicmene je pravda, ze nebyt toho slunecniho vetru, byl by to celkem hezky tycovy magnet.

Misto, kde vystupuje na povrch osa rotace se taky pohybuje. A to ne v jednom cyklu, ale hned ve dvou, v Chandlerove o delce 435 dnu a pak rocni periode. Obe periody se skladaji a vznikaji pekne, asi sedmilete razy. Diky temto pohybum pol cestuje po povrchu v asi 15m rozmezi (cca 700 milivterin). Navic je pol ale jeste unasen rychlosti asi jedne uhlove vteriny (odpovida asi 20 m na povrchu) za stoleti smerem k Americe.

A mel bych jeste jeden severni "pol" - misto, kde je Polarka v nadhlavniku. To se samozrejme taky pohybuje a jeho pohyb zahrnuje nejen pohyby skutecneho polu Zeme, ale i pohyb Zeme kolem Slunce (rocni paralaxa), zemskou precesi (Platonsky rok) a dale vzajemny pohyb Severky a naseho Slunce.

Proste s temi poly je kriz.

Odpovědět


K te Polarce

Jirka,2008-03-10 11:55:42

Polarka samozrejme nevisi presne nad jednim bodem, ale jak se Zeme otaci, tak krouzi prave kolem nebeskeho polu (to je to misto na obloze, kam miri osa rotace Zeme). Muzeme si ale pomoct tak, ze se nad danym mistem objevi kazdy den v tolik a tolik hodin (a ona se neobjevi).

Odpovědět


Polárka.

Duke,2008-03-10 12:00:59

Ono je vidět i na tom obrázku oblohy, že tam žádná Polárka přesně v ose nesvítí.

Odpovědět

kde je sever?

monty,2008-03-10 08:36:27

Tipujem, ze ten paradox, ze severny magneticky pol zeme, je vlastne juzny pol zemskeho magnetu je jednoduchy. Ked boli objavene magneticke vlastnosti hornin, severnym polom permanentneho magnetu sa nazval ten pol, ktory sa 'tahal' smerom k severu (asi preto ho chcu teraz premenovat na sever ukazujuci). No a k severu sa taha ten pol, ktory je magneticky opacny ako magnetizmus na zemskom severe. Mozno by sme ich mali premenovat na kladny/zaporny aby sa vylucila suvislost so svetovymi stranami. Aj dynamo by bolo lahsie pochopitelne..
Nezavidim deckam co sa budu ucit o magnetizme ten chaospo prepolovani magnetizmu zeme. Alebo potom to prave bude spravne (-:

Odpovědět

Překlopení magnetických pólů

Ccecil,2008-03-09 12:52:45

Před nedávnem jsem četl o zajímavé simulaci překlopení magnetického pole země. Již se to mnohokrát stalo a nyní / tedy geologicky nyní / jsme v době, kdy fluktuace a magnetické anomálie opět predikují tuto událost. Třeba to ještě najdu....

Odpovědět


Preklopeni radeji ne

Jirka,2008-03-10 11:52:29

Myslim, ze se da cekat, ze preklopeni nebude ze dne na den. A pro nas by mozna melo docela dost zasadni dusledky. Nevim, jestli existuji nejake verohodne modely toho, jak magneticke pole Zeme behem preklapeni vypada. Pokud bych si mohl vybrat, radeji bych zil v dobe, kdy se preklapeni konat nebude, preci jenom si pod tim soucasnym magnetickym stitem pripadam celkem bezpecne. (I kdyz, pokud vim, zadna vymirani se s preklapenim nekonala.)

Jinak preklapeni dynama se deje i na Slunci.

Odpovědět


hmm

PT,2008-03-10 21:25:02

ono spis nez o lidi bych se bal o pocitace...

Odpovědět

Severní magnetický pól

Tokamak,2008-03-09 11:57:02

S těmi magnetickými póly je to vůbec zajímavé, mám pocit, že je severní magnetický pól dost často umísťován do Antarktidy a podle mě je to dokonce správnější.

Odpovědět


To rozhodně

Thales,2008-03-09 15:25:29

Severní magnetický pól je rozhodně na jižní polokouli, protože na něj ukazuje jižní pól střelky kompasu.

Odpovědět


Ale ono je to i v posledním odstavci napsáno.

Duke,2008-03-09 17:40:52

„Díváte-li se na severní pól tyčového magnetu, máte tu siločáry vedoucí ze severního pólu k jižnímu, ale u země je to přesně obráceně,“ vysvětluje Maus, „takže severní magnetický pól se chová jako jižní pól tyčového magnetu.“ (To severní magnetický pól je myšleno geograficky nikoli fyzikálně.)

Takže jestli to správně chápu, tak na severní polokouli (geograficky)leží vlastně fyzikální jižní pól a naopak. Je to tedy tak, jak je to uvidíte na obrázku znázorňujícím geomagnetický pól, kde je na pomyslném tyčovém magnetu uvedeno "N" (North=sever)na jeho straně mířící k jihu. Když si obrázek zvětšíte uvidíte to tam.

Odpovědět


Zmatení babylónské

Pavel,2008-03-10 08:09:59

No jo, to je tím, že slovo "severní" není jednoznačné. Znamená to "ležící na severu/severně", ale při použití ve fyzikální definici magnetického pole znamená něco jiného. Takže pak jde o to, ve kterém z těchto významů je použito slovo "severní" ve výrazu "severní magnetický pól". Vžilo se, že je to v tom prvním významu, a jakákoliv puristická snaha o (jakkoliv logickou) změnu by vedla jen k ještě větším zmatkům.

Odpovědět


Magnetické póly

Tokamak,2008-03-10 08:32:53

Zmatek to působí i dnes, ale je pravda, že se častěji používá geografické označení, ale není až tak výjimečné, když je použito označení z fyziky, třeba v mém atlasu světa to tak je. Na druhou stranu pokud něco působí trochu nepochopitelně či podivně a vymyká se to, tak si to lidé většinou dobře pamatují.

PS: vzpomínám si, že mi jako malému bylo dost divné, proč severní pól střelky kompasu míří na severní magnetický pól :)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz