Spinosaurus - král teropodů nebo jen rybožravý cvalík?  
...aneb co byste měli vědět o hvězdě Jurského parku III

 

 

Zvětšit obrázek
Současná představa vzhledu spinosaura, jakožto obřího "rybařícího" teropoda. Ať už byl ale jeho jídelníček složen z jakékoliv stravy, dokázala uživit tělo o délce 18 metrů. Kredit: Luis V. Rey.

V roce 2001 měl premiéru třetí díl veleúspěšné trilogie Jurských parků. Kromě toho, že podle všech fanoušků této tematiky byl dílem nejslabším a nejméně povedeným, se však lišil ještě v jednom. Pravda, nejen v jednom – velociraptoři měli na hlavě jakési štětinky (které se ale protopeří podobaly jen hodně vzdáleně), viděli jsme poprvé ankylosaury či korytosaury a zejména ptakoještěry pteranodony, kteří měli původně být již v prvním dílu. Největším šokem a k nevoli tradicionistů také výraznou změnou však byla výměna dominantního nepřítele lidského faktoru na ostrově - místo nádherného tyranosaura z prvních dvou dílů se stal "monstrem no. 1" ještě větší a děsivější spinosaurus. Tohoto dravého dinosaura filmařům doporučil sám Jack Horner, který působil jako odborný poradce při natáčení. Dle jeho názoru se za předpokladu délky jako "faktoru zuřivosti" nemohlo spinosaurovi nic na Zemi vyrovnat. Pro znalce vlastně nic nového pod sluncem, pro běžného diváka však novinka a velká neznámá. Zasloužil si ale "trnitý ještěr" (jak zní překlad jeho rodového jména) svoji filmovou gloriolu?

 

Zvětšit obrázek
Přední část horní čelisti spinosaura s označením MSNM V4047, dlouhá téměř 99 cm. Celá by byla ještě mnohem delší. Fragment z Milánského přírodovědeckého muzea velmi názorně dokládá, jak velkým teropodem spinosaurus byl. Kredit: Wikimedia Commons

Spinosaurus aegyptiacus byl velký teropodní dinosaurus z čeledi Spinosauridae a nadčeledi Megalosauroidea. Popsal jej německý paleontolog Ernst Stromer von Reichenbach (1870-1952) již v roce 1915. Tento dinosaurus žil na území dnešní severní Afriky v období pozdní spodní křídy, asi před 112 až 97 miliony let. Stejně jako mnozí jeho příbuzní byl nejspíše u vod se zdržujícím ichtyofágem, tedy rybožravým predátorem. O tom svědčí tvar jeho čelistí i některé další nepřímé důkazy z fosilního záznamu (šupiny objevené v břišní dutině spinosauridů, izotopová analýza ukazující na častý pobyt ve vodním prostředí apod.). Relativně štíhlá lebka s dlouhými čelistmi, podobnými těm, kterými se pyšní asijský gaviál, ukazují na podobný způsob života. Kromě lebky je na spinosaurovi (vyjma jeho velikosti) zajímavá také výrazná "hřbetní plachta" o výšce až kolem 2 metrů. Byla podpírána silně prodlouženými výběžky obratlů a zaživa zřejmě sloužila k termoregulaci a snad také vnitrodruhové signalizaci. Další části těla už byly vcelku podobné příslušným částem těl jiných větších teropodů.


Co na spinosaurovi nesporně zaujme na prvním místě, je jeho obří velikost. Četné fragmenty koster (z nichž některé jsou v soukromých sbírkách) ukázaly, že tento teropod byl skutečný gigant. Zřejmě se jedná o jednoho z největších bipedních živočichů, kteří kdy chodili po naší planetě. I nejmenší odhady délky tohoto dinosaura se pohybují kolem 14 metrů, což už je maximální udávaná délka giganotosaura (G. carolinii) a dokonce činí o metr více než u rekordního jedince tyranosaura. Pravděpodobný odhad délky z roku 2006 však udává rozmezí 16-18 metrů (tedy o celou třetinu více, než u ostatních obřích teropodů). Pro srovnání lze uvést, že velký svrchnojurský teropod Allosaurus fragilis dosahoval jen poloviny této délky. Hmotnost spinosaura se údajně pohybovala v rozmezí 7-9 tun, ovšem to je značně spekulativní odhad. Hmotnost je pro stanovení velikosti nejdůležitějším údajem, protože na rozdíl od lineárních rozměrů skutečně odpovídá celému objemu těla za předpokladu stanovení jeho průměrné "hustoty". Hmotnost se ale odhaduje velmi těžko, a to i v případě dochování poměrně kompletní kostry (což však není případ spinosaura). Nejvyšší odhady váhy rybožravého monstra se vyšplhaly dokonce na necelých 21 tun, což je ale zřejmě za hranicí limitu pro dvounohého živočicha. Pravděpodobnější jsou kalkulace, které se pohybují lehce nad hranicí 10 tun.

 

Jak by tedy ve skutečnosti dopadl souboj na život a na smrt mezi spinosaurem a tyranosaurem (který jsme s jasným výsledkem v neprospěch druhého mohli shlédnout ve výše zmíněném filmu)? V první řadě je třeba poznamenat, že k němu ve skutečnosti nikdy nemohlo dojít, protože oba aktéry od sebe dělí zhruba 40 milionů let času a tisíce kilometrů vzdálenosti. Severoamerický tyranosaurus v době svého výskytu už nemohl mít o svém dávném příbuzném ze severní Afriky ani to nejmenší ponětí. Ale zpět k souboji. Ve skutečnosti by se oba obří dravci nejspíše jeden druhému velkým obloukem vyhnuli, protože v reálném světě je nebezpečí zranění od silného soupeře vždy silným motivačním prvkem. V případě, že by souboj byl nevyhnutelný, oba by se nejspíš svého soupeře pokusili zastrašit nebo mu zaimponovat postojem, ukázkou tělesných "ozdob" a zřejmě i hlasitým řevem. V případě samotného souboje by byl výsledek velmi nejistý.

 

Zvětšit obrázek
Přehledné velikostní srovnání čtyř obřích teropodů (červeně Spinosaurus aegyptiacus; fialově Carcharodontosaurus saharicus; oranžově Giganotosaurus carolinii a zeleně Tyrannosaurus rex). Kredit: Wikimedia Commons

Spinosaurus by měl zřejmě mírnou velikostní a hmotnostní převahu, což je samozřejmě faktor, který se nedá nikdy podcenit. Tyranosaurus byl sice o nějakých 5 metrů "kratší", ale vzhledem k relativně mohutnější stavbě těla vážil možná jen o pětinu méně. Na první pohled by se mohlo zdát, že spinosaurus byl také silnější a měl by tedy "mít navrch". Skutečnost by ale mohla být zcela jiná. Velikostní deficit u tyranosaura by totiž více než vyvážila jeho robustní hlava s děsivě silnými čelistmi. Stisk čelistí u tyranosaura byl hrozivý a zřejmě vysoce překonával možnosti spinosaura s jeho relativně slabšími čelistmi. Je to pochopitelné, jelikož tyranosauři měli zuby určené k drcení kostí, zatímco jejich rival pouze k chytání a rozkousávání ryb nebo zakusování se do masa jiných obratlovců. Také zuby tyranosaura byly mnohem větší a silnější. V jedné scéně z filmu chytne tyranosaurus spinosaurovu šíji a zatřese jím. Je téměř jisté, že tento pohyb by stačil k definitivnímu ukončení souboje – spinosaurus by s rozdrcenými krčními obratli a vazivem takřka okamžitě zemřel. Scénáristé ale chtěli novou hvězdu, proto se africký teropod snadno "vytrhnul" a souboj pokračoval s jasným spádem. Dalším spinosaurovým problémem by byla také jeho hřbetní plachta, která je při vážných soubojích velmi zranitelná. Je vyztužena pouze vysokými a relativně tenkými kostmi, které by zřejmě tyranosaurus snadno překousl nebo přerazil.

 

Skutečnost tedy může být podstatně složitější, než jak se nám mohla zpočátku jevit. Spinosaurus je už dlouho považován za největšího známého teropoda a jeho rozměry jsou skutečně impozantní. Zatím však o něm nevíme příliš mnoho informací, které by nám umožnily učinit si lepší představu o jeho ekologii, fyziologii nebo třeba etologii. Jurský park 3 z něho udělal prvotřídní filmovou hvězdu a přisoudil mu schopnosti hodné skutečného dinosauřího supermana. Nesmyslné scénáře typu souboje spinosaura s tyranosaurem nicméně postrádají hlubší smysl a paleontologové je obvykle nemají ve velké oblibě. Můžeme však konstatovat, že sled událostí, jaký nám film nabídl, by skutečně nemusel odpovídat pravdě. Nakolik byl spinosaurus krvelačným zabijákem, to zůstává stále záhadou, ukrytou ve sto milionů let starých egyptských sedimentech.


Srovnání tyranosaura se spinosaurem
Vědecké jméno: Tyrannosaurus rex - Spinosaurus aegyptiacus
Autor popisu: Henry Fairfield Osborn – Ernst Stromer von Reichenbach
Rok popisu: 1905 – 1915
Zeměpisný výskyt: Západ Severní Ameriky – severní Afrika
Geologické období: Nejsvrchnější křída (maastricht), před 68-65,5 m. l. – přelom spodní a svrchní křídy (alb až cenoman), před 112-97 m. l.
Maximální zjištěná délka: 12,8 metru – asi 18 metrů
Odhadovaná hmotnost: kolem 6,5 tuny – kolem 9 tun
Maximální délka lebky: 150 cm – 175 cm (nepotvrzený exemplář až 240 cm)
Délka zubů: až 30,5 cm – kolem 20 cm
Primáty: Největší zuby, nejsilnější stisk čelistí, nejpopulárnější dinosaurus – největší známý teropod


 
Prameny: 

Dinosauria
http://en.wikipedia.org/wiki/Spinosaurus

http://en.wikipedia.org/wiki/Tyrannosaurus
http://en.wikipedia.org/wiki/Jurassic_Park_3

 

Datum: 09.04.2011 00:45
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz