Mohou brouci se soumračnou a noční aktivitou při letu využívat echolokaci jako např. netopýři?  
Ano, podle výsledků našeho pozorování chrousti obecní (Melolontha melolontha) mohou v průběhu letu využívat pro vlastní orientaci v prostoru odrazů zvukových vln (a samozřejmě všech dalších možností unikátního souboru svých tělních struktur, smyslových orgánů a receptorů). Hlavní zjištěné - a podle našeho názoru zatím neznámé nebo velmi málo známé - skutečnosti a hypotézy uvádíme v následujícím převážně obrazovém materiálu.
Datum: 08.07.2013 08:23
Tisk článku


Diskuze:

pekna hypoteza

Milan Štětina,2013-07-11 13:05:12

Dekuji za zajimavy clanek, neicmene vysvetleni se mi uplne nezda. Ze se od okapu nevraci dost zvukovych vln zpet ke chroustovi je asi pravda, ale ani ne tak proto, ze je kulaty, jako spise ze je hladky - chroust by musel nalitavat kolmo, aby okap videl/slysel. Jinak OK. S fasadou si taky uplne nejsem jist - polystyren sice zvukove vlny neodrazi, ale navrh je normalni omitka (pravda slaba a pod tim je ten polystryren, takze vysledek bude neco mezi). Ve srovnani s vegetaci si myslim ta odrazivost bude podobna. Mozna tedy take efekt hladke plochy (omitka je hruba, ale drsnosti vyzname kratsi nez vlnova delka zvuku se nebudou projevovat). Za pozornost take stoji, proc netopyr do okapu a fasad nenarazi a chroust ano (mozna jen mene citlivy senzor).
Jako hypoteza jiste zajimave, nicmene dukaz to jeste neni.

Odpovědět


Pavel Hudecek,2013-07-14 18:43:31

Viděl bych to jako velmi pravděpodobné, ale je škoda, že autoři nezkusili zvuky nahrát, analyzovat a nahranými zvuky letící chrousty rušit. Pak by to bylo zcela jasné.

Odpovědět

:-)

Jirka Niklík,2013-07-10 20:28:30

Taky často bádám nad nesmrtelností chrousta...

Odpovědět

:)

Lukáš Píše,2013-07-10 11:09:30

Díky za pěkný článek. Sám jsem jeden čas pozoroval chrousty jsou to zajímavá stvoření :) .

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz