Proč pivo vypění  
Určitě to znáte také, otevřete si láhev přiťuknete si a najednou teče pěna hrdlem ven. Tým výzkumníků z Univerzity Carlose III v Madridu se rozhodl zjistit, proč „cerveza“ pění.


Neposedné bubliny
Faktem je, že každé pivo je syceno kysličníkem uhličitým v míře větší, než je dokáže v sobě udržet na stálo. Proto jsou nádoby natlakovány a při otevření zasyčí. Vědce ale zajímalo, proč po ťuknutí vyprchá CO2 více, než když hodinu stojí otevřená na stole , kdy plyn prchá samovolně.
Aby vědci odhalili podstatu, zásobili se pivem a dokoupili vysokorychlostní kameru, která umí 5000 snímků za sekundu. Pod vedením Javiera Rodrígueze tým zjistil, že bezprostředně po ťuknutí se v láhvi šíří expanzní a kompresní vlna, která způsobí kavitaci. Tím vznikají na dně láhve bublinky CO2, které  praskají a vytvářejí roje menších bublinek, dávají základ pěně, která má nižší hustotu a stoupá nahoru. Řetězová reakce jednotlivých bublin vniklých kavitací, se podobá  vření kapaliny. Celý proces vědci zdokladovali  videem:

 

 


Na studii kromě pracovníků z Univerzity Carlose III se též podílel francouzský Institut Jean le Rond d"Alembert a francouzská univerzita Université Pierre et Marie Curie.
Pohoršování nad takovým výzkumem prý není na místě.  Podobně to totiž  „pění“ i při vulkanických explozích, v nádržích  při zemětřesení a dokonce i v okolí lodních šroubů, které následkem jevu zvaného kavitace rychle korodují.  „Nízkorozpočtová fyzika“ prý přispěla k modelování i takových věcí, jakými je kvantifikace uvolňovaných plynů  při vulkanické činnosti,..
Jenom doufám, že   se k použitým vzorkům výzkumný tým choval smysluplně.

Zdroje:  Arxiv http://arxiv.org/abs/1310.3747
 Kavitace:  http://cs.wikipedia.org/wiki/Kavitace

Autor: Martin Tůma
Datum: 22.01.2014 14:35
Tisk článku


Diskuze:

:-)

Ctibor Jablonický,2014-01-24 05:52:51

... a blbé komenty k nim je překonávají! :-)

Odpovědět


Jc Bill,2014-01-24 06:09:28

Ale kdeže, brousíme si tím ostrovtip a zvyšujeme hladinu testosteronu. Od pohledu mnohem praktičtější aktivita, než modelování vulkanismu nebo koroze vodních šroubů. Kdy jste naposled šrouboval vodu?

Odpovědět

No, je tam napsáno jak.

Jiří Pospíšil,2014-01-23 21:45:26

Děkujeme, že nepoužíváte NICK. Zdejší komunita to považuje za nedůstojné.

Odpovědět


Jc Bill,2014-01-23 21:58:36

Prosím, rádo se stalo, děkovat netřeba.
J. C. Bill (zdejší systém zjevně nepodporuje více křestních jmen)

http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Bill/hustota/

Odpovědět

Kavituje, Ach jo.

Jiří Pospíšil,2014-01-23 13:00:44

Tak kavituje, ale proč kavituje?
Tento výzkum jen znázornil, jak vypění. Že vypění, když bylo předtím "zkarblované" jsme už znali z empirie.

A tak tento závažný problém bude dál trápit miliony lidí, co neumějí zacházet s pivem.

Odpovědět


Jc Bill,2014-01-23 18:50:00

Příčiny technologické jsem již zmínil. Shrnutí příčin kavitace máte v odkazu, ale podkud náhodou neumíte anglicky, tak vám je tady pro jistotu zkopíruju:) A sudden vertical impact on the mouth of a beer bottle generates a compression wave that propagates through the glass towards the bottom. When this wave reaches the base of the bottle, it is transmitted to the liquid as an expansion wave that travels to free surface, where it bounces back as a compression wave. This train of expansion-compression waves drives the forced cavitation of existing air pockets, leading to their violent collapse. A cloud of very small daughter bubbles are generated upon these collapses, that expand much faster than their mothers due to their smaller size. These rapidly growing bubble clusters effectively act as buoyancy sources, what leads to the formation of bubble-laden plumes whose void fraction increases quickly by several orders of magnitude, eventually turning most of the liquid into foam.

Odpovědět

Ach jo...

Ctibor Jablonický,2014-01-23 10:56:55

... není nad smysluplné granty na "vědu" :/

Odpovědět


Jc Bill,2014-01-23 18:56:10

Co se užitečnosti lidstvu týče, nesmyslné povzdechy je dozajista trumfují.

Odpovědět

Jiří Kouřil- tu jejich cervezu jim nezávidím...

Jaroslav Mrázek,2014-01-23 10:44:06

Obvzlášť při téměř pokojové teplotě by se člověk radši stal velbloudem, než tohle pít a navíc POTOM, co z toho utekly bublinky, brrr ! A frantíci jsou na tom s "pivem" stejně ....

Odpovědět

Úžasná věc :)

Jc Bill,2014-01-22 20:05:20

Plesnivej ječmen a přesycení ve službách vědy.

Odpovědět

.... se k použitým vzorkům výzkumný tým choval sm

J Kasom,2014-01-22 17:32:43

No jistě,vylít to, to by byl přímo hřích,že :)
Jinak by přece mohli použít i některé jiné sycené nápoje.Třeba taková kofola,nebo tonic to děljí taky,ale pravda že ne všechny se stejnou mírou.Ale vždycky mě to vrtalo hlavou co zatím vězí- takže kavitace-.
Díky za článek.

Odpovědět

Super výzkum!

Jiří Kouřil,2014-01-22 15:22:31

A když si uvědomím, kolik lidí se s tím zabavilo a ještě si stačilo zajet na zahraniční služebku, tak se musím ptát: na toto platíme daně? Tímhle se zabývají výzkumníci v téměř zbankrotovaném Španělsku?

Odpovědět


Jc Bill,2014-01-22 20:05:04

Jste si jistý, že přispíváme oba ke stejnému článku?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz