Tribo generátory elektřiny  
Třeme-li ebonitovou tyč liščím ohonem, dostaneme elektrostatický náboj. To víme už velmi dávno, ale doposud se nám nedařilo tento poznatek nějak rozumně využít pro získávání elektrické energie. Tribo generátory to dokáží.

 

Příruční tribo generátor pro zachycování energie z lidského pohybu. Jak funguje lze vidět na videu zde.
Kredit: Guang Zhu a Zhong Lin Wang, Beijing Institute of Nanoenergy and Nanosystems and Georgia Tech

Tření a s ním spojený vznik elektrostatického náboje je běžně známé ze všedního života. Nemusíte kvůli tomu trhat liškám ocasy a kácet vzácné dřeviny. Já mám bundu, která, když si ji sundavám a věším na kovový háček, mi uštědří pokaždé pěknou pecku, nylon je nylon. Tření produkující elektřinu při troše snahy najdeme skoro všude. Problém je ale, jak z něj těžit elektřinu. Prozatím dokážeme elektřinu z pohybu těžit pomocí magnetické indukce, kdy se vodič pohybuje v magnetickém poli. To je princip prakticky všech generátorů v elektrárnách, stejně jako v alternátoru, který je běžnou součástí každého auta. Další princip je piezoelektrický, tedy že deformace zvláštního druhu materiálu produkuje elektrický proud. To sice umíme, ale účinnost není nic moc a také výroba piezo krystalů není právě nejlevnější.

 

Zvětšit obrázek
Tribo generátor umí vyrábět elektřinu i z proudícího vzduchu. Kredit: Guang Zhu a Zhong Lin Wang, Beijing Institute of Nanoenergy and Nanosystems and Georgia Tech


 Profesor Zhong Lin Wang  Georgia Institut of Technology přišel s nápadem, jak prakticky získávat elektřinu vniklou třením. Základem tribo (tribo je z řečtiny přeneseně znamená tření) generátoru, jak svoje nařízení nazval, jsou dvě vrstvy, jedna funguje jako donor elektronů a druhá jako jejich příjemce. Wang vyrobil prototyp, jehož základem je diskový rotátor z mědi, který se tře o plastový disk. Na plastovém disku je potom tenká zlatá vrstva elektrod, která slouží ke sbírání proudu. Při cca 3000 otáčkách dokáže toto zařízení produkovat 1,5W. 

 

Zvětšit obrázek
Zhong Lin Wang Georgia Institut of Technology: „Tribem“ jednou budeme využívat hodně odpadní energie...


  

Zvětšit obrázek
Nepohrdne ani vodou protékající z vodovodní pípy. Kredit: Guang Zhu a Zhong Lin Wang, Beijing Institute of Nanoenergy and Nanosystems and Georgia Tech

 Profesor Wang vidí možné uplatnění svého zařízení při přeměně energie mořských vln na elektrickou energii. Wangův triboelektrický generátor dokáže pracovat s účinností 24%, což je měřitelné s činností výroby elektřiny na indukčním principu. Navíc je jeho zařízení velmi levné a konstrukčně nenáročné, jediné, co je potřeba vyřešit je náhrada zlatého plátku s elektrodami za nějaký jiný materiál. V oceánském vlnění je přitom skryt dostatek energie pro celou naši spotřebu, jde o to, jak tuto energii smysluplně těžit. Ve světě už existují různá zařízení, které se o to pokoušejí, uvidíme, jak uspěje profesor Wang se svým nápadem a jak jej dokáže převést do praxe.

 


Triboelectric Generators Capture Wasted Power. Kredit: Georgia Tech., National Science Foundation

Literatura
Nature Communications
http://www.nature.com/ncomms/2014/140304/ncomms4426/full/ncomms4426.html
Georgia Institut of Technology
Phys.org.  

Autor: Martin Tůma
Datum: 07.03.2014 13:22
Tisk článku


Diskuze:

vzácné dřeviny

Matyáš Patlevič,2014-03-08 08:14:34

Eben není ebonit. třním liščích ohonů o dřevo bychom získali tak akorát odrbaný ocas a chlupatý klacek. :-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz