Utopené mládě chasmosaura  
…jedním z nejkrásnějších objevů

 

Zvětšit obrázek
Fantasticky zachovaná zkamenělina mláděte chasmosaura. Kredit: Philip J. Currie, Robert Holmes, Michael Ryan Clive Coy, Eva B. Koppelhus


Jak už bývá v paleontologii obvyklé, neštěstí jednoho je přínosem pro druhého. Abych to ale uvedl na pravou míru – ne, že by paleontologové byli extrémně podlými a závistivými jedinci (o nic méně ani více než ostatní lidé). Neštěstím jednoho je zde zamýšlen jeho obvykle nešťastný skon a štěstím druhého jeho následný objev.

Zvětšit obrázek
Philip J. Currie, kanadský paleontolog, profesor na University of Alberta. Jedním ze zakladatelů proslulého Tyrellova paleontologického muzea v Drumhelleru . Stal se modelem pro filmovou postavu paleontologa Granta v Jurském parku. (University od Alberta)

Pochopitelně však nemluvím o dvou osobách ze současnosti, nýbrž o dávném organismu a vědci, který objeví jeho zkameněliny. Proto je nadpis i podnadpis takovým zdánlivým protimluvem. Pro vědu je štěstí, že před zhruba 75 miliony let utonulo nešťastné mládě rohatého dinosaura chasmoceratopse. Díky tomu je dnes k dispozici jedna z nejlépe zachovaných koster mláděte těcto zajímavých ptakopánvých dinosaurů. Téměř úplná kostra byla objevena dokonce i s otisky kůže a v rámci této velikosti (délka 1,5 metru) se jedná o nejkompletnější fosílii ceratopsida, kterou dosud známe. Nález kostry asi tříletého jedince chasmosaura v kanadské provincii Alberta byl oznámen již na podzim loňského roku známým paleontologem Philipem J. Curriem. Fosílie byla vykopána na území Dinosauřího provinčního parku a později identifikována jako zástupce druhu Chasmosaurus belli. První objevenou částí byl lebeční “límec”, který je u tohoto rodu charakteristicky pravoúhlý. Tým objevitelů se nejdříve domníval, že se jedná o pozůstatky krunýře jakési svrchnokřídové želvy. Když zjistili, že jde o rohatého dinosaura, byli nadšeni. Skutečný šok ale přišel až ve chvíli, kdy si uvědomili, že kostra mladého dinosaura je téměř kompletní.

 


 

Zvětšit obrázek
Koncem letošního roku se má Philip J. Currie dočkat otevření muzea pojmenovaného jeho jménem. Staví se v blízkosti Grande Prairie, Wembley. Rozpočet je 34 miliónu dolarů. (Kredit:curriemuseum) http://www.curriemuseum.ca/

Jedinou částí těla, která se nedochovala, jsou přední končetiny chasmosauřího mláděte. Protože se fosílie našly v říčních sedimentech a kosti nenesou známky okusu od predátorů, je příčina smrti dinosaura téměř jistá – utonul. Mnoho koster rohatých dinosaurů bylo objeveno v podobné situaci, osudným se jim stala rozbouřená řeka.

Zvětšit obrázek
Philip J. Currie Dinosaur Museum časopis architektů Azure vylásil za jeden z "Top 10 projektů 2014." (Kredit:curriemuseum) http://www.curriemuseum.ca/

Tříletý chasmosaurus zřejmě plaval napříč řekou, když ho strhl prudký proud nebo vír. Důležité bylo, že tělo velmi brzy zakrylo bahno a umožnilo jeho kvalitní fosilizaci. Nikdy už tak neměl šanci dorůst do plných rozměrů,  tedy pětimetrové délky a dvoutunové hmotnosti.  Velmi důležité informace poskytuje tato zkamenělina zejména pro pochopení individuálního vývoje a růstových změn rohatých dinosaurů.  Jednotlivých kostí a fosilních fragmentů dinosauřích mláďat známe sice hodně, ale dobrou informaci poskytne pouze takto dobře zachovaný exemplář. A co že tedy zatím prozradil? Zdá se například, že chasmosauři rostli jinak než třeba velcí teropodi typu tyranosaura. Zatímco mladý T. rex měl proporcionálně mnohem štíhlejší a delší nohy i méně mohutnou lebku než dospělec, u rohatých dinosaurů velké proporcionální posuny nepozorujeme. To naznačuje, že dospělí dinosauři se zřejmě nepohybovali příliš rychle a mláďata jim tak při chůzi bez problémů stačila. Oproti tomu mladí teropodi měli nohy relativně delší, aby mohli aktivně následovat své rodiče. Mládě chasmosaura je každopádně prozatím jedním z nejzajímavějších objevů posledních měsíců.

 

 Odkazy:
http://www.scientificamerican.com/article/baby-dinosaur-skeleton-unearthed-in-canada/
http://www.livescience.com/41486-smallest-intact-baby-ceratopsid-found.html
www.edmontonjournal.com/technology
http://en.wikipedia.org/wiki/Chasmosaurus
Psáno pro osel.cz a Dinosaurusblog

 

Datum: 26.04.2014 16:24
Tisk článku

Související články:

Keratin z drápu zloděje vajec překonal tyrannosauří kolagen o 7 milionů let     Autor: Josef Pazdera (10.11.2016)
Fantastické setkání     Autor: Vladimír Socha (15.08.2009)
Také dinosauři umírali na rakovinu     Autor: Vladimír Socha (11.04.2009)
Paleontologické omyly v Jurském parku     Autor: Vladimír Socha (27.11.2008)
Opeření dinosauři se na evoluci podíleli i v Evropě.     Autor: Igor Tureček (28.09.2008)



Diskuze:

Bol som u dvakrát v tom Tyrellovom múzeu

Rene Mikolas,2014-04-28 00:58:51

Fantastické

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz