3D tiskárna pro ISS  
Fanouškům sci-fi z téhle zprávy jistě zaplesá srdce – replikátory známé z kultovního seriálu Star trek jsou zase o krok blíže. Tedy pokud se smíříme s faktem, že se jedná „jen“ o tiskárnu, která umí vytvářet trojrozměrné předměty podle vůle posádky. Kvalit, které nám předváděli filmoví tvůrci tedy tato technologie zatím nedosahuje, nicméně se bezesporu jedná o velký krok vpřed.

 

 V těchto dnech skončilo důkladné testování první trojrozměrné tiskárny, která vyrazí ještě letos na Mezinárodní vesmírnou stanici. Zkoušky probíhaly v Marshallově středisku ve městě Huntsville (stát Alabama). Výsledkem je, že tiskárna je ve všech aspektech způsobilá k tomu, aby mohla a konci letošního roku vyrazit na palubu ISS.
3D tiskárny mají v kosmonautice velký význam. Využívá jich třeba společnost SpaceX při výrobě motorů SuperDraco. Díky tomu, že motor na tiskárně vzniká jako jednolitý blok materiálu se všemi potřebnými otvory, vydrží jeho konstrukce mnohem více, než pokud by byl vyroben tradičními postupy. Trojrozměrný tisk může v kosmonautice způsobit revoluci. Díky trojrozměrným tiskárnám si za pár let budou moci astronauti vytisknut potřebné nástroje, náhradní díly, ale jednou třeba i stěny příbytků na povrchu Měsíce. Klíčové budou takové systémy ve chvíli, kdy lidstvo vyrazí na dlouhodobé lety vesmírem.

 

Zvětšit obrázek
Zkušební blok vytištěný evropskou velkoformátovou 3D tiskárnou demonstruje budoucí možnosti 3D tisku. Zdroj: Archiv autora

Testovanou tiskárnu vyrobila společnost s příhodným názvem Made In Space, která sídlí v kalifornském městě Mountain View. Subjekt dorazil na testování v průběhu března a v dalších třech měsících na něm technici zkoušeli všechny možné podmínky. Šlo především o spolehlivost stroje, ale i o jeho bezpečnou obsluhu. Zcela nepřípustné by bylo, pokud by při práci tiskárny vznikaly například jedovaté plyny.

 

 

Zvětšit obrázek
3D tiskárna během zkoušek. Zdroj: http://www.nasa.gov/

Kromě toho se zkoušela odolnost stroje vůči vibracím při startu. S tiskárnou přišli v rámci výcviku do styku i sami kosmonauti, kteří se s ní učili pracovat a zároveň ji přitom i testovali. Za zmínku určitě stojí i to, že v rámci zkoušek technici vytiskli několik předmětů, jejichž kopie by se měly vytisknout na stanici. Plánuje se, že se tyto vzorky dopraví na Zemi, kde se následně porovnají rozdíly. Bude zajímavé sledovat, jak se od sebe liší předměty vyrobené podle stejného vzoru vyrobené na stejném přístroji a v různých podmínkách přitažlivosti.


Tiskárna společnosti Made In Space vytváří trojrozměrné modely pomocí vrstev rozehřátého plastu, které se na sebe postupně skládají. Tisknout se bude z materiálu označovaného zkratkou ABS – akrylonitilbutadienstyren. Pokud Vám chemický název sloučeniny nic neříká, možná Vám pomůže, že se ze stejného materiálu vyrábějí i kostičky pro stavebnici LEGO.

 

Zvětšit obrázek
Akrylonitrilbutadienstyren. Zdroj: Koláž

 

Zvětšit obrázek
Ukázky vytištěných vzorků. Zdroj: http://www.nasa.gov/

Na stanici bude tiskárna umístěna do průhledného boxu, který astronauti obsluhují pomocí připojených rukavic. V rámci prvního testování se očekává, že vytisknou asi 20 různých předmětů. Už během samotného tisku budou pozemní týmy jako na jehlách – celý proces totiž budou sledovat v přímém přenosu ze stanice a navíc ve vysokém rozlišení. Zkoumat se bude nejen chování 3D tiskárny ve stavu beztíže, ale například i odlišnosti při vytvrzování plastu. Díky porovnání těchto rozdílů bude moci NASA zpřesnit návrhy budoucích, výkonnějších tiskáren.

 


 

Zdroje informací:
http://www.nasa.gov/
Zdroje obrázků:
http://www.startrek.com/uploads/assets/articles/Star_Trek_Replicator.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/1400497.jpg
http://www.chemicalbook.com/CAS%5CGIF%5C9003-56-9.gif
http://upload.wikimedia.org/…/3/32/Lego_Color_Bricks.jpg/1200px-Lego_Color_Bricks.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/1400494.jpg
Psáno pro Kosmonautix a osel.cz

Autor: Dušan Majer
Datum: 26.06.2014 11:43
Tisk článku

Související články:

Řetězec fastfoodů KFC vyvíjí 3D tištěné kuřecí nugety     Autor: Stanislav Mihulka (22.07.2020)
Biologicky inspirovaný extrémní hydrogel po zahřátí ztvrdne 1 800krát     Autor: Stanislav Mihulka (08.12.2019)
Zázračná mašina na syntézu malých organických molekul     Autor: Stanislav Mihulka (17.03.2015)
ProtoCycler – stolní recyklátor mění plastové láhve na strunu do 3D tiskárny     Autor: Josef Pazdera (09.03.2015)
Průmyslový 3D tisk s levným titanovým práškem     Autor: Stanislav Mihulka (17.12.2013)



Diskuze:

3D tisk na prvním stupni ZŠ

Mintaka Earthian,2014-06-26 17:35:35

Dobrý den

3D tiskárnu (i na ABS plast) se mi nedávno, po několikaletém úsilí, podařilo prosadit ve škole.
Otázky vedení a kolegyň, "k čemu to bude?" nahrazuje nadšení dětí a znalých rodičů.

Jde o tiskárnu:
http://reprap.org/wiki/Prusa_i3
Náklady na tiskárnu i se školením cca 35tis Kč
Odhad nákladů, při vlastním sestavení cca 7tis Kč

Samotná tiskárna nestačí, je třeba zvládnout několik dovedností (kalibrace, příprava podložky pro tisk, znalost vlivu prostředí, tepelná roztažnost materiálu, vhodné nastavení pro převod z 3D modelu do souboru pro řízení tiskárny, ...)

Jsem zvědavý, jak si tam s tím nahoře poradí.
Neškodilo by použití materiálu, který by mohli opětovně použít. Kdyby z toho materiálu byly části zásobovacích raket, to by bylo materiálu :) Potenciál 3D tisku je veliký.

Web se spoustou hotových modelů:
http://thingiverse.com/

Odpovědět

Cena

Josef Šoltes,2014-06-26 14:03:01

Zajímala by mě cena součástek té tiskárny, na které se tisknou motory, bez nákladů na autorská práva. Čistě cena součástek. Dle mě by si to mohl pořídit skoro každý lepší kutil do garáže v menším provedení.

Odpovědět

Možnosti tiskárny

Stanislav Brabec,2014-06-26 13:15:46

Stále je to ale tiskárna o několik tříd nižší, než na které se tiskne motor.

Odpovědět


Tisknout motory na oběžné dráze

Malomestak Veliky,2014-06-28 12:14:44

by bylo skvělé, ovšem tiskárna co tiskne raketové motory (nejspíš laserem z titanového prášku) bude na dnešní ISS trochu velká, žravá a špinavá věc.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz