Vědci jako hologramy na Marsu  
Jak by se vám líbilo procházet se po Marsu či jiném nebeském tělese v pohodlí svého obýváku? Vědcům pracujícím na misi Curiosity se to nyní díky novým holografickým brýlím HoloLens splní. Brýle vznikaly ve spolupráci NASA a Microsoftu a s příchodem nové verze Windows budou dostupné pro každého, takže brzy budete moci svůj obývák proměnit ve virtuální svět, který budete moci pomocí gest ovládat a měnit.

 

 


Za projektem HoloLens stojí vynálezce Alex Kipman. Už v roce 2010, kdy Microsoft představil Kinect, na holografických brýlích nějakou dobu pracoval. Už v té době bylo jasné, že Kinect bude proti nim slabý odvar. Projekt Baraboo, pod kterým se vývoj holografických brýlí skrýval, započal někdy před sedmi lety.

Zvětšit obrázek
Tvůrce HoloLens Alex Kipman. Zdroj: wired.com

Cílem bylo nejen rozšíření reality jako nabízejí Google Glass, ale kompletní virtulní realita, která se implementuje do reálného světa a interaguje s ním. Člověku tak poskytne iluzi skutečného vjemu. To vše musí být složeno v zařízení, které uživatele příliš neomezuje. Rozměrné helmy současných virtuálních realit, různé kabely pro připojení nebo nutnost dalších externích přístrojů, od toho všeho se museli tvůrci oprostit. Výsledkem jsou brýle na obruči, kterou si nasadíte na hlavu. Pak už se můžete nechat unést nečekanými zážitky, které máte doslova ve svých rukou. Záleží na fantazii tvůrců aplikací. Zatím se jich vývoji věnuje několik tisíc a další přibývají. Budete si moci tak na stěně vytvořit velkoplošnou obrazovku se svými oblíbenými programy, měnit barvy nábytku a stěn pokoje nebo navrhovat předměty, které si pak budete moci vytisknout na 3D tiskárně.


 

Zvětšit obrázek
Brýle HoloLens. Zdroj: wired.com

Aby toto všechno bylo možné disponuje zařízení novým typem procesoru HPU (holographic processing unit), prvním svého druhu na světě. Senzory zaplavují řídící jednotku každou sekundu terabytem dat. Aby vám při takového zátěži brýle nepřehřály hlavu, je teplo odváděno ven po stranách brýlí. Vše včetně napájení je integrováno do brýlí, takže nejsou třeba žádné kabely.


Samotné ovládání brýlí se provádí gesty a hlasem. Snímaný prostor je +- 120°, takže i gesta rozpažených rukou jsou zaznamenána. Podle Alexe chce ještě ovládání doladit, aby brýle poslouchaly na 100%, což se snad do představení stihne. V opačném případě by je uživatelé po pár vyzkoušeních odložili a čekali na aktualizaci software. Z trháku by se tak mohl stát pěkný propadák. Doufejme, že se tak nestane, protože brýle mohou do budoucna nabídnout opravdu nečekané věci. Vzpomeňme si, jak změnily náš život chytré mobilní telefony a aplikace, které v původních návrzích vůbec nebyly.


Co vše brýle dovedou je vidět na následujícím videu:

 


Komu brýle změní pohled doslova do jiného světa jsou vědci, ke kterým míří vědecká data z roveru Curiosity, jež dva a půl roku jezdí po dně kráteru Gale na Marsu. Vědci zkoumají zajímavé útvary na snímcích a rozhodují i o následujícím postupu vozítka. Díky spolupráci NASA na vývoji HoloLens si nyní budou moci prohlížet marsovský povrch jakoby se na něm přímo nacházeli. Tvůrci brýlí využili toho, že Curiosity disponuje stereokamerami MastCam na otočné věži a robotickým ramenem, které má ve výzbroji i kameru MAHLI. Mají tak dostatek dat k tomu, aby vědcům vytvořili virtuální prostor, ve kterém se budou moci pohybovat skoro jako na skutečném povrchu Marsu a navíc on-line spolupracovat se svými kolegy.

Zvětšit obrázek
Takhle pracovali vědci původně, zdroj:jpl.nasa.gov

Celý software pro 3D simulaci, který vývojáři z Microsoftu vytvářeli ve spolupráci s Jeffem Norrisem z kalifornské pobočky NASA, JPL (Jet Propulsion Laboratory) v Pasadeně, nazvali OnSight.
 


Jeff při popisu použití OnSight neskrývá nadšení nad novou technologií:“Rychlým pohybem paží vzhůru jsem se z monitoru, který ukazuje záběry z vozítka Curiosity ocitl na povrchu Marsu. Přede mnou byla vyprahlá zem,  prašný pískovec. Bylo to tak realistické, že když jsem se pokoušel udělat krok, nohy se mi podlamovaly, jako by nevěřily tomu, co vidí mé oči. Kousek za mnou se tyčí do výšky dvou metrů věž vozítka Curiosity. Z roveru vystupuje robotické rameno jako chapadlo. Nad ním září Slunce, které vytváří pod nohama malý černý stín.“

 

Zvětšit obrázek
A takto při použití HoloLens a OnSight, zdroj:jpl.nasa.gov


Další výhodou OnSight je sdílení s ostatními vědci, kteří mohou být klidně na opačné straně Zeměkoule. Všichni se vidí jako různobarevné hologramy se jmenovkami (do budoucna by asi byl vhodnější vlastní avatar). Povrch si mohou nejen prohlížet, ale i gesty naplánovat vozítku další průzkum zajímavých geologických útvarů. Stačí natáhnout ruku a ukázat na daný útvar, k němu program vytvoří spojnici a označí ho praporkem.


Po testovacím režimu by se pro skutečnou práci vozítka mohl OnSight využít již letos v létě. Díky odladění technologie bude moci NASA využít holografické brýle HoloLens i na budoucích misích jako je Rover 2020. Díky tomu, že brýle budou i pro širokou veřejnost, je velmi pravděpodobné, že podobnou vycházku nejen po Marsu si budeme moci užít i my.





Zdroje informací:
http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?feature=4451
http://smartmania.cz/bleskovky/microsoft-hololens-hologramy-nejsou-sci-fi-ale-skutecnost-10011
http://www.wired.com/2015/01/microsoft-hands-on/
http://en.wikipedia.org/wiki/Curiosity_%28rover%29
Zdroje obrázků:
http://www.jpl.nasa.gov/images/mars/20150121/mars20150121b-16.jpg
http://www.jpl.nasa.gov/images/mars/20150121/mars20150121-16.jpg
http://www.wired.com/wp-content/uploads/2015/01/jpeg-3-full-660×445.jpg
http://www.wired.com/wp-content/uploads/2015/01/b.jpg
Psáno pro Kosmonautix a osel.cz  

Datum: 23.01.2015 12:00
Tisk článku


Diskuze:

Oculus

Josef Šoltes,2015-01-28 14:22:42

V podstatě je to průhledový Oculus. Teď už jen k tomu doplnit rukavice s kombinézou, na kterých budou pohybové senzory a bude to dokonalé (ty byly nedávno na Kickstarteru).

Odpovědět

Pravděpodobně nedají

Josef Skramusky,2015-01-24 15:01:53

což nic nemění na tom, že je to nesmysl a mediální masáž. Nevidím nic z čeho bych usuzoval na kvalitativní posun od předchozích systémů pro VR, spíše jde o posun kvantitavní - lepší rozlišení, pozorvací úhel, výkon ...
A i když osobně bych byl raději, kdyby se zavedené pojmy příliš nerozmělňovali přidáváním významů z čistě marketingových důvodů, pokud to bude produkt, který KONEČNĚ přivede VR do všedního života, pak ať se jmenuje jak chce ;)

Odpovědět


2 Josef Skramusky:

Tomáš Lízner,2015-01-24 21:42:07

Když jsme tedy u těch pojmů, tak lepší rozlišení, pozorovací úhel a výkon jsou posunem právě kvalitativním. A to, že se do VR pustilo konečně více výrobců/vývojářů, je teprve kvantitativní posun...

Odpovědět

Ach ty svatá dobroto

Maria Achvatirova,2015-01-24 11:27:44

Nejspíš jste si ani nepřehrál to video, kde byste vytříbenou angličtinou vyslechl, že Vás vítají do světa hologramů :) Pokud jste přesvědčen o své pravdě, co to napsat panu Gatesovi, že termín hologram rozšířil na něco, co je podle Wikipedie zásadně, ale zásadně špatně. A že by měli svůj produkt a jak o něm hovoří co nejdříve přejmenovat. Třeba na Vás dají?

Odpovědět

Není to hologram

Honza Dobrák,2015-01-24 03:40:19

S holografií to nemá pranic společného.
Viz

http://cs.wikipedia.org/wiki/Holografie

a

http://en.wikipedia.org/wiki/Holography#Things_often_confused_with_holograms

Odpovědět


ano, vím

Tomáš Kohout,2015-01-25 21:02:20

Je to samozřejmě marketingově nadsazené. O skutečnou holografii, kdy se v prostoru vytvoří 3D objekt viděný bez jakýchkoliv pomůcek, se nejedná, to je doufám z představení technologie dostatečně zřetelné. Ale upřímně, pokud to dokáže smysly natolik dobře obelhat, že mozek objekty zobrazené pomocí tohoto zařízení vnímá jako skutečné, pak to svůj účel splnilo. Nechám se překvapit až to někdy v budoucnu osobně vyzkouším. Zatím to vypadá, že bych nemusel být zklamaný.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz