Vliv námořní dopravy na globální atmosférickou cirkulaci  
Vědecké studie naznačují, že se klima v 19. století změnilo kvůli změnám oceánského proudění. Za tuto změnu mohou lidé.



Co je příčinou současné „pauzy“ v globálním oteplování? Podle některých vědců za to může změna proudění v Tichomoří. Díky změnám větrných a mořských proudů oceán pohlcuje více tepla a ochlazuje tím klima. Studie švédských fyziků z Ústavu Svante Arrhenia v Uppsale však ve svých úvahách jde ještě dále a dochází k pozoruhodným závěrům.




Jorgensen M., Uwe K, Arno D, Swanson D. Adapting the  General Ocean Circulation Model to Simulate Climate Impacts of Anthropogenic Marine Activities. Geophysical Review Letters, Vol. 42, Issue 2, January 2015.
Autoři dostali grant od Evropské unie, aby ověřili teorii, kterou v roce 2005 nadhodila skupina tzv. Pastafariánů. Jejich zakladatel Bob Henderson – inspirován tehdy čerstvým filmem Piráti z Karibiku (2003) - přišel s názorem, že za globální oteplování může úbytek pirátů. Argumentoval stejně jako zastánci skleníkové teorie – pomocí korelace. Jorgensen a kolektiv analyzují, jestli na této komické představě nemůže nakonec být zrnko pravdy. Nemohly pirátské plachetnice mít třeba vliv na oceánskou cirkulaci v tropech?




„Inspirovaly nás každoroční IgNobelovy ceny, které se udílejí za různé absurdní či zdánlivě zbytečné výzkumy. Je to způsob, jak můžete dosáhnout publicity,“ řekl vedoucí autor studie novinářům BBC. „Řekli jsme si, že když jiní vědci mohou za miliony dolarů zkoumat, jak extrahovat vanilkovou příchuť z kravského lejna, tak se jistě najdou dotace i pro nás.“


Autoři vyvinuli fyzikální model oceánské cirkulace PARROT (Pacific Atmospheric Regional Reverse Ocean Transfers), který simuluje vliv lodní dopravy a plachetnic na oceánské proudění. 78% simulovaných scénářů daného modelu vykazuje statisticky významný vliv plachetnic na rychlost větrů. Plachty vytvářejí překážku, která brzdí atmosférické proudění při hladině a mění jeho směr.


V 19. století jak známo éra pirátů a plachetnic definitivně skončila. Došlo k zavádění parních lodí (ať poháněných šroubem či kolesem), takže plachty se používaly stále méně často. Zároveň se tak i změnil způsob, jakým lodě čeří vodu (upwelling). Narušená termodynamická rovnováha mezi hladinou a hlubokou vodou vedla k většímu vypařování vodní páry, což je nejsilnější skleníkový plyn.


A) Normální cirkulace. B) Oblasti aktivit pirátů. Povšimněte si statisticky významné souvislosti s výskytem oblastí vzestupných proudů (upwelling) v Atlantiku  (Kredit: JACOBMICHAEL )
A) Normální cirkulace. B) Oblasti aktivit pirátů. Povšimněte si statisticky významné souvislosti s výskytem oblastí vzestupných proudů (upwelling) v Atlantiku (Kredit: JACOBMICHAEL )
Autoři končí takto: „Je velmi pravděpodobné, že právě to bylo dominantní příčinou změny klimatu. Proto v polovině 19. století skončila tzv. malá doba ledová a začalo se oteplovat. To je konsistentní se stanoviskem Mezinárodního mezivládního panelu pro změny klimatu, že příčina oteplení je antropogenní.“


Data:
Robert Fulton postavil první parník (1807)
První zaoceánský parník: SS Savannah (1819, půl cesty poháněna parou, půl cesty plachtami)
První parní loď amerického námořnictva: loď Mississipppi (1839, vybavena šroubem i plachtami).
Jeden z posledních parníků vybavený pomocnými plachtami: RMS Umbria (1883)




To potvrzují i závěry čínské studie, která vyšla minul rok. Zhao a kolektiv (2014) dostali stejný nápad a také analyzovali Hendersonovu teorii o pirátech. Šli na to ale jinak. Zkoumali, zda opravdu existuje údajná korelace mezi teplotami a počtem pirátů. Jelikož však exaktních dat je málo, zvolili kvalitativní studii. Nejzajímavější je jejich postřeh, že nejslavnější éra pirátství -  doba opěvovaná ve filmech i románech – se shoduje s tzv. Maunderovým minimem (1645-1715). Tedy s nejchladnější fází malé doby ledové. V této době se proto odehrávají i nejznámější filmy a romány. 1) Ostrov pokladů. 2) Piráti z Karibiku. 3) Odyssea kapitána Blooda.


Zhao L, Xi Z, Ling J, Wang F. On the Purported Correlation of Piracy and Global Temperature Anomaly.  Proceedings of Chinese Academy of Sciences, Vol 14, Issue 5, May 2014.

„Yo Ho - A Pirate"s Life for Me”


Nejslavnější piráti:
Černovous (1680-1718)
Kapitán Kidd (1645 –1701)
Henry Morgan  (1635-1688)
Francois L’Olonnais (1635-1668)


Takže kdo ví. Nakonec mají Pastafariáni možná pravdu. Nejlepší způsob, jak bojovat proti globálnímu oteplování, je opatřit si plachetnici, pásku přes oko, papouška a pustit se na moře.  Navštivte české stránky pastafariani.eu a staňte se i vy pirátem!




Další literatura
Michael, Jacob. Piracy as a Preventor of Tropical Cyclones. The Science Creative Quarterlyhttp://www.scq.ubc.ca/piracy-as-a-preventor-of-tropical-cyclones/ 

(N.T. - non testatur)
české stránky
Poznámka redakce: Pokud se vám obsah tohoto příspěvku nějak nezdál, měli jste pravdu. Jeho platnost vypršela dnem jeho zveřejnění.
Datum: 01.04.2015 00:46
Tisk článku


Diskuze:

Hiatus

Miroslav Novak,2015-04-01 15:45:37

K vyraznej stagnacii globalnej teploty doslo potom, co na Slovensku zaviedli 50 v obci...

Odpovědět

April

Vláďa Nezval,2015-04-01 11:56:45

:D :D Jeste v noci jsem to moc nevnimal, ale jak jsem si na to dopoledne vzpomněl, došlo mi to

Odpovědět


Jsem na tom podobně

Daniel Konečný,2015-04-01 12:43:30

Už jsem něco o úměře teploty a množství pirátů zaslech, tak mi ani nedošlo, jake máme datum. A ani mi to nepřipadlo překvapivé - dneska může klima úplně za vše a stejně tak na něj má vše zásadní vliv, to už nezbývá, než si z toho dělat srandu. S trochou snahy se dá "prokázat" libovolně absurdní klimatická hypotéza. A taky se to dělá, tudy tečou granty.

Odpovědět

Tom Tlam,2015-04-01 09:02:49

Možná při používání rychlých člunů somálskými piráty dochází ke stejnému čeření jako u plachetnic.

Odpovědět

Na to určitě něco bude

Miroslav Mácha,2015-04-01 07:54:19

Posledních pár let se globální oteplování zastavilo, díky působení somálských a dalších (např. silničních atd) pirátů. Je zvláštní, že k výkonu svého řemesla nepotřebují plachetnice a přesto to působí na klima.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz