Cena Války  
Netradičně pojatá statistika obětí 2. světové války.

 

15 minutové video věnované zabitým ve 2. světové válce. V první části porovnává oběti na životech vojáků jednotlivých států, druhá část ztráty životů civilistů, včetně obětí Holocaustu. Poslední část se věnuje širšímu časovému kontextu.

J.V. Stalin: „Udusí se na našich mrtvých“. (Bohužel to nebyla metafora).
J.V. Stalin: „Udusí se na našich mrtvých“. (Bohužel to nebyla metafora).

Druhá světová válka byla jednoznačně nejkrvavější válkou v dějinách lidstva, ale pokud se podíváme na relativní čísla (počet obětí války vztažený na celkovou populaci planety), tak nejhorší zvěrstva spáchaly mongolské hordy za vlády Čingischána. Na druhou stranu nejmírumilovnější období, co se obětí války týče, začalo po druhé světové válce a trvá dodnes. Dnes, i když se nás média snaží neustále přesvědčovat o opaku, žijeme v době, která se nejvíce blíží světovému míru za celou známou lidskou historii.
Důvodů, proč dnes vyspělé státy neválčí mezi sebou, je celá řada, jistě i poučení se z historie. Video, kolik „stojí“ válka, stojí zato shlédnout až do konce.

 

 

 

The Fallen of World War II from Neil Halloran on Vimeo.

 

Zdroj: io9.com

Autor: Jan Špaček
Datum: 05.06.2015
Tisk článku

Související články:

Balancuje svět na hraně jaderného ostří?     Autor: Stanislav Mihulka (17.05.2015)



Diskuze:

krátká paměť

Frank Paramount,2015-07-08 06:44:47

Jestli se vám zdá malé velmi konzervativní číslo 120 milionů obětí komunismu, mně ne. Ve středověku nebyla velká města jako dnes 8-10 milionů. Během morových epidemií v Evropě se odhaduje zůstatek přeživšího obyvatelstva 30%. Mnoho lidí nebylo snad ani za Byzantské říše, léky, výživa, věk dožití 40 let byl stařec. nebylo takového vraždění jako dnes.

Odpovědět

S tým asi neurobíme nič.

dušan rajninec,2015-06-08 09:42:08

Stále sa budeme vyhovárať na šialených vodcov, na ideologiu . Ale je to v nás , je to v genoch človeka.
Iba posledných pár rokov sa pár "šialencov" snaží prerobiť človeka na poslušného baránka plače nad druhým zabitým baránkom .
Ludstvo sa celú svoju existenci brodí v krvi , len občas po členky , občas po kolená. A neverím , že sa to zmení.

Odpovědět


Re: S tým asi neurobíme nič.

Radka Sladká,2015-06-08 10:26:58

Jednou jsem viděla takovej dokument o šimpanzích. Tedy o jejich sexuálním životě. Ne pardon :-) bylo to o jejich válčení. A byla to síla.

Asi je to opravdu v nás, ale je v nás taky mírumilovnost a vzájemné probírání srsti. S tím jak se svět globalizuje se zvětšuje okruh šimpanzů, kterým je možno pečovat o srst a zmenšuje okruh těch, keré je třeba umlátit. Takže si myslím, že je naděje, že časem budeme opravdu jedna velká k sobě v mezích možností laskavá rodina. A najdeme si nového nepřítele.

Myslím si, že málo který člověk je útočný apriori, bezohledně. Lidi útočí zejména v reakci na domnělé, nebo skutečné ohrožení. Ať už je tím ohrožením hlad, ponížení nebo třeba samota.

Odpovědět


Re: Re: S tým asi neurobíme nič.

dušan rajninec,2015-06-09 10:26:48

Aj ja som ho videl , doporučoval by som to povinne dávať 2-3 krát týždenne v TV .
Ale iba ludia majú tú vzácnu vlastnosť , že ak nemáš nepriateľa tak si ho bez problémou najdeš. Nepriateľ musí byť vždy .
Je priam úsmevné ako naša štátna propaganda , a tu je je medzi českou a slovenskou vzácna zhoda. V priebehu pár mesiacov dokázala v slovníku vymeniť že nás neohrozujujú krvilačné imperialistické hordy zo západu , ale krvilačné aziatsko-boľševické hordy z východu . A aby to bolo naozaj absurdné , tak sme tieto heslá pre istotu, niekde čítali vedľa seba. Ke´d bol nejaký propagandista pribrzdený , alebo čakal , že sa to zvrtne.

Odpovědět


Re: Re: Re: S tým asi neurobíme nič.

Radka Sladká,2015-06-09 11:25:15

Který z těch dvou máte na mysli ? :-)

Odpovědět

.....

Milan Baran,2015-06-06 07:46:22

Dôvod prečo vyspelé štáty nerozpútali ďaľšiu vojnu nie je poučenie, ale atómové zbrane. Konflikt by sa týkal aj tých darebákov, čo posielajú bezohľadne prostých ľudí na smrť. Ja by som ich nakopal, nie glorifikoval.

Odpovědět


Re: .....

Milan K,2015-06-06 11:37:36

Jsem přesvědčený, že v moderní historii je to čistě ekonomická záležitost (i to vlastnictví vhodných zbraní ve vhodném počtu do toho zapadá). Těžko bych si před sto lety, nebo třeba v předválečném Německu představil, že bych měl možnost se např. stravovat tak, jako dnes. Mám rád (regulovaný) kapitalismus. Pevně věřím, že vydrží (hlavně tedy ty zdroje), než umřu na civilizační choroby a/z přejídání.

Odpovědět


Re: Re: .....

Palo Priezvisko,2015-06-06 17:22:01

ja by som k ekonomickym dovodom pridal este dusevne choroby vladcov... inteligentny, empaticky, dusevne zdravy clovek nema ziadny dovod rozputavat vojnu, ked obom stranam musi byt jasne, ze viac dosiahnu spolupracou ako masovym vrazdenim.
skoda len ze dusevne chorych ludia radi volia aj dnes.

Odpovědět


Re: Re: Re: .....

Milan V,2015-06-06 18:05:46

Nevím, jak jste přišel na to, že válku rozpoutá pouze duševně nemocný. Nebo jakou máte definici tohoto pojmu.
Válka je jednoduše krádež na státní úrovni. Pokud je jednodušší zabrat nerostné ložisko silou, než najmout domorodce na těžbu, pak je válka racionální, logický a jen mírně asociální postup.
Samozřejmě v současném světě pracují mnozí za hubičku, takže nemá smysl na ně útočit.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: .....

Fresco None,2015-06-07 21:33:41

válka je jen mírně asociální....kurva kde beriete také konštrukcie??
miliony mrtvých lidí sú len mírně asociální dúsledek

Odpovědět


Re: Re: Re: .....

Milan K,2015-06-06 22:41:48

I inteligentní, empatický, duševně zdravý člověk může být např. deprivantem.
Utopická je představa, kde budou všichni lidé inteligentní, kriticky myslící (na rozdíl od stavu dnes), natož pak aby byli i mírumilovní, nehamižní, nesebestřední, a měli rádi koťátka.
Konec mlácení se mezi sebou bych, čistě teoreticky přisuzoval jedině příletu zlých emzáku, abychom měli společného nepřítele, nejvyšší zájem - přežít, nebo, a to vidím jako mnohem pravděpodobnější - vymření.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: .....

Palo Priezvisko,2015-06-07 03:18:47

kde som pisal ze musia byt vsetci taki? hovorim o vlade. a iste uznate ze existuju lepsie aj horsie vlady a ze to zavisi priamo od ludi ktori ich tvoria.
technicky nic nemozne.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: .....

Jaroslav Pokorný,2015-06-07 12:35:50

Jak to napsal pan Koukolík, nejvíce se do vlád tlačí deprivanti.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: .....

Milan K,2015-06-09 08:35:13

Pokud nemyslíte, že takoví musí být všichni, je to ještě mnohem více utopické. Taková možnost je totiž běžně dostupná, k její realizaci však z mnoha důvodů nedochází/dojít nemůže.
Je to jak zmiňuje Jaroslav, resp. MUDr. Koukolík.

Odpovědět


Re: Re: Re: .....

dušan rajninec,2015-06-08 09:46:55

Duševné choroby vládcov . Keby nemali tisíce a miliony podobných "duševne" chorých nasledovníkov , tak by dnes Hitler vykrikoval v mnichovskej pivnicu svoje prejavy , Lenin vymetal švajčiarské bordely a ošetroval si svoj sifylis a Stalin ako nejaký divoký Lupino vykrádal ruské transporty s peniazmi.

Odpovědět


Re: Re: Re: .....

Radka Sladká,2015-06-08 10:12:40

A já bych k tomu ještě přidala demokratické zřízení.

A ještě jsem chtěla říct, že dnešní myšlenka dne je vážně hezká: "kdekoliv se mě dotkneš, tam mě to nejvíc bolí..." Fakt hezký.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz