Na svatého Řehoře čáp letí přes moře!  
Řehoř svůj svátek oslavil o uplynulém víkendu a mohli bychom si tedy představit, že čápi v hejnech právě přelétají Středozemní moře, aby se co nejrychleji vrátili na svá hnízda a vyvedli další mláďata. Tak jednoduché to ale není. Stále více čápů zimuje již v jižní Evropě, někteří tráví zimu i nás.

 

O tom, kolik čapích hnízd u nás je a která jsou obsazená již nyní, si uděláme jasnou představu z webových stránek cap.birdlife.cz.  (Foto: Carlos Delgado)
O tom, kolik čapích hnízd u nás je a která jsou obsazená již nyní, si uděláme jasnou představu z webových stránek cap.birdlife.cz. (Foto: Carlos Delgado)

I pojem „letí přes moře“ bychom si měli trochu upřesnit - čápi plachtí. To znamená, že k letu využívají stoupavých teplých vzdušných proudů. Ty ale nad mořem nejsou. Proto z jižní Afriky, kde stále většina čápů zimu tráví, k nám neletí přímo, ale snaží se moře přeletět v nejužších oblastech.“

 

 

Známe dvě hlavní tahové cesty čápů: východní (přes Malou Asii) a západní (přes Gibraltar). V posledních letech se však stále více setkáváme se zimováním ptáků nejen v jihozápadní Evropě, ale i v Česku. Teplejší zimy a nízká či dokonce žádná sněhová pokrývka umožní čápům naši zimu přežít.

 

Nejznámějším zimujícím párem jsou bezesporu čápi v Blatné. „Zimující samec dle kroužku pocházel pravděpodobně z odchovny v Německu, která údajně chovala a vypouštěla čápy ze středomořských netažných populací,“ uvádí Petr Pavlík, místní ornitolog. Pár zde strávil zimu již osmkrát. Co je však zajímavé, tu poslední ne. „Dle zaměstnanců lihovaru první čáp přiletěl 8. března. Opět se vrátila místní samice s černým kroužkem. Možná i se svým samcem, ten ale kroužek nemá,“ uvádí ornitolog Petr Pavlík  k svému pozorování ve faunistické databázi birds.cz. Dle časného příletu můžeme soudit, že i když u nás pár nezimoval, neodletěl až do jižní Afriky, ale třeba jen do Španělska. Co je přimělo znovu se „chovat jako čáp“ můžeme jen spekulovat.

 

A čápů, kteří nelétají až do Afriky, je asi více. Jak nám, pranostice navzdory, ukazuje interaktivní mapa na cap.birdlife.cz/mapa, je již obsazeno více než 15 hnízd! Nespoléhejte proto na pranostiku, že čápi teprve letí přes moře, někteří už jsou zde! Sledujte čapí hnízda ve svém okolí, směřujte k nim své výlety a i jejich negativní kontroly nám zadávejte na cap.birdlife.cz! Jen tak můžeme zachytit co nejpřesnější přílet jednotlivých párů.

A jelikož čáp bílý je první z ptáků, jejichž přílet sledujeme na Jaro ožívá, podělte se s námi o své letošní první pozorování čápa na www.springalive.net! Jaro sice ještě nezačalo, ale při procházce přírodou ho již uvidíte na každém kroku.

 

Interaktivní mapa

 

Jaro ožívá

Jaro ožívá je mezinárodní projekt organizovaný BirdLife International, světovou organizací na ochranu ptáků, v České republice zastoupený Českou společností ornitologickou. Motivuje děti, jejich učitele a rodiny k aktivní ochraně ptáků, pomáhá pochopit potřebu mezinárodní ochrany stěhovavého ptactva. Klíčovou součástí je webová stránka www.springalive.net, na kterou zadávají svá první pozorování 5 sledovaných druhů děti již z 54 zemí Evropy, Asie a Afriky! Těmito druhy jsou vlaštovka obecná, rorýs obecný, čáp bílý, kukačka obecná a vlha pestrá.

Projekt je na mezinárodní úrovni podporován nadací Mitsubishi Corporation Fund for Europe and Africa (MCFEA), hlavním sponzorem projektu.

 

 


 

Doplnění článku o webcam hnízdiště čápů nám poslal pan Olbramovic

 

 


Datum: 16.03.2016
Tisk článku

Související články:

Morčák bílý se stěhuje na severovýchod     Autor: Redakce (20.01.2015)
Holubi jsou "pravičáci"     Autor: Josef Pazdera (20.11.2015)



Diskuze:

Čapí hnízdo (video)

Pavel Spálený,2016-03-17 08:01:34

Článek je fajn. Jen ta reklama na Burešovo, pardon anonymní centrum, tam být nemusela...

Odpovědět


Re: Čapí hnízdo (video)

Milan Fajt,2016-03-17 09:57:03

Naopak, je to super vtipná a aktuální nadsázka. Právě pro tento styl humoru na osla rád chodím :)
Díky!

Odpovědět


Re: Re: Čapí hnízdo (video)

Pavel Spálený,2016-03-17 14:19:26

Já mám humor taky rád a tady obzvlášť. Jenom mi to nesedlo, resp. jsem nepochopil tu nadsázku.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz