Z Prahy až k planetám  
V malebném údolí Vltavy na severním okraji Prahy se připravuje pozoruhodný projekt – naučná stezka seznamující návštěvníky i náhodné kolemjdoucí s naším kosmickým okolím, která bude zároveň modelem Sluneční soustavy v měřítku jedna ku miliardě.

 

mapa základních zastavení stezky - jejich počet se ale
bude rozšiřovat v závislosti na tom, kolik se sejde prostředků
Mapa základních zastavení stezky - jejich počet se ale bude rozšiřovat v závislosti na tom, kolik se sejde prostředků.

Naučnou stezku seznamující s tělesy Sluneční soustavy připravuje  Kosmo Klub, z.s. s podporou Povodí Vltavy, které k tomuto účelu laskavě propůjčilo své pozemky. Má jít o model našeho vesmírného okolí v měřítku jedna ku miliardě, a to o model v mnoha ohledech unikátní. Planety, coby zastavení na naučné stezce, budou rozmístěny podél toku Vltavy ve správných relativních vzdálenostech od modelu Slunce, které bude ležet na počátku stezky v Bohnicích. Stezka má končit trpasličí planetou Sedna, umístěnou u Máslovic, 13,5 km od modelu Slunce. Každá planeta bude představována nerezovou kuličkou odpovídajícívelikosti spočívající na vršku kovového sloupku, s výjimkou Slunce, které bude zastupovat betonová koule o průměru 139 cm. 

Návštěvník tak bude moci na vlastní nohy a na vlastní kůži zjistit, jak jsou různá kosmická tělesa veliká a vzdálená od sebe, a doslova si je osahat. Nabídne se mu také možnost podívat se na model Slunce od různých planet – jeho zdánlivá velikost bude odpovídat tomu, jak velké bychom viděli z příslušné planety Slunce skutečné. To je mezi českými stezkami unikát. Protože údolí Vltavy je v úseku mezi Bohnicemi a Klecany rovné, bude možné Slunce spatřit dokonce i od Uranu (i když to ze vzdálenosti 2,9 km už bude nejspíš vyžadovat aspoň triedr). Naučný charakter stezky podpoří také tabulky shrnující základní informace o jednotlivých tělesech.

 

Nezanedbatelnou měrou přispěje k atraktivitě stezky také krásná krajina vltavského kaňonu, s mnoha malebnými pohledy a chráněnými územími, která stojí za výlet i sama o sobě.  
Zvolená lokalita je velmi dobře dostupná vlakem, přívozem i autobusem, a trasa stezky kopíruje frekventovanou cyklostezku, takže se nepochybně stane zpestřením procházek či vyjížděk mnoha návštěvníků.

 

Vzor tabulky, jaká se bude nacházet u každého zastavení.
Vzor tabulky, jaká se bude nacházet u každého zastavení.

Důležitou roli při plánování stezky sehrála snaha o její trvanlivost. Kovové sloupky s planetami by měly být prakticky nezničitelné bez použití těžké techniky, a měly by odolat dokonce i povodni.  Zvolený materiál, jímž je nerez, dobře vzdoruje živlům přírodním i kriminálním, protože nerezaví a sběrny jej nevykupují. Tabulky s popisky jsou zase koncipovány jako snadno nahraditelné, neboť o destruktivním potenciálu některých pozemšťanů si nelze dělat iluze.

 

Realizaci stezky zajišťuje vlastními silami Kosmo Klub, včetně Tomáše Kocourka, bez něhož by myšlenka vybudovat v údolí Vltavy planetární stezku nikdy nevznikla. Finance na uskutečnění tohoto záměru budou pocházet ze stále otevřené veřejné sbírky na serveru Startovač.

Původní záměr byl zahrnout 17 těles – vedle Slunce a planet také nejznámější trpasličí planety, což je samo o sobě něco, co většina planetárních stezek nenabízí. Vzhledem k mimořádnému ohlasu veřejnosti se ale potřebná suma shromáždila s překvapivou rychlostí. Nejenom že je tedy již jasné, že stezka opravdu vznikne, ale také se naskytla možnost stezku rozšířit o další významná tělesa, jmenovitě velké měsíce planet. Stále proto máte možnost přispět, a případně se dokonce stát sponzorem některého tělesa, a nezapomeňte při tom ani na Osla. Také je projektem, který se bez Vaší přízně neobejde.


Odkazy

startovac.cz
hvezdolet.cz
kosmo.cz

https://youtu.be/2QeZ9vWpctY

Datum: 07.10.2016
Tisk článku


Diskuze:

Sluneční stezka ve Křtinách

Dušan Vaverka,2016-10-07 16:31:05

Kousek od Brna v obci Křtiny je v lese zbudována "Sluneční stezka":
http://slunecnistezka.cz/www/
Budete-li mít cestu třeba do Moravského krasu, udělejte si ve Křtinách určitě zastávku.

Odpovědět


Re: Sluneční stezka ve Křtinách

Jaroslav Kousal,2016-10-07 16:43:04

Pěkné, tahle pozornosti unikla (asi proto, že je nazvaná "sluneční" :) ). V republice se stezek asi ještě několik dalších "uživí".

Odpovědět


Re: Sluneční stezka ve Křtinách

Dušan Vaverka,2016-10-07 16:54:22

Doplňková informace:
Sluneční stezka má stránku s fotkami na FB,
https://www.facebook.com/pages/Slune%C4%8Dn%C3%AD-stezka-ve-K%C5%99tin%C3%A1ch/822780534412385?sk=photos_stream

Odpovědět

Mno

Petr Nohavica,2016-10-07 16:30:31

Pěknej projekt, ale sežeňte si nějakýho grafika, ukázka provedení tabulky působí dojmem, že jí stvořil někdo v Malování.

Odpovědět


Re: Mno

Tomáš Petrásek,2016-10-09 19:50:34

Tu jsem prosím pěkně stvořil já, grafickou múzou nepolíben (byť verze u článku asi není definitivní). Pokud nám můžete někoho doporučit, nebyli bychom proti.

Odpovědět

Novinka?

Jiří Kvapil,2016-10-07 09:24:10

Kousek od nás, v Proseči ( okr. Svitavy ), funguje Planetární stezka již nškolik let. Prošli jsme ji s rodinou několikrát. Velice pěkné a poučné nejen pro děti.

http://www.planetarnistezka.cz/

Odpovědět


Re: Novinka?

Tomáš Petrásek,2016-10-07 10:14:38

Stezek je u nás celá řada, vedle Proseče také v Hradci Králové (která právě tu naši inspirovala), v Opavě, a zřejmě budou i další, v Prazea okolí ale zatím žádná. Samotný nápad jistě nový není, ale ta pražská bude jedinečná mj. tím, že většina těles bude ve vzájemném přímém dohledu, což pokud vím, žádná jiná stezka nenabízí, a bude tam těch těles zahrnuto mnohem více. (Přiznám se ale, že osobně jsem Prosečskou stezku nenavštívil, a vím o ní pouze zprostředkovaně)

Odpovědět


Re: Re: Novinka?

Jirka Niklík,2016-10-11 20:15:21

Paráda. Něco takového jsem hodlal vynaleznout, a teď čtu, že to nejen napadlo kde koho, ale že jsou už i realizace.
Tak si dejte záležet, cyklostezkou do Kralup jezdím docela často. Já alespoň přispěju.
Nechcete začít u Libeňského plynojemu coby Slunce? :-) To by se pak planety daly dělat i s podrobnostmi :-)

Odpovědět


Re: Novinka?

Jaroslav Kousal,2016-10-07 10:14:50

V ČR už jsou planetární stezky čtyři (http://nedd.tiscali.cz/chcete-si-udelat-meziplanetarni-prochazku-jiz-brzy-to-pujde-hned-za-prahou-286112), z toho tři dost blízko sebe.
Ta povltavská je (krom toho, že asi u nás není žádná na západ od Hradce Králové) zajímavá lokací (frekventovaná cyklostezka v ) s dalekým dohledem, Slunce by mělo být vidět minimálně od Saturnu (od umístění Uranu samotného přímo to možná přesně nevyjde, ale zhruba z jeho vzdálenosti by mělo) a podrobností - v plánu (pokud se vybere dost prostředků a zatím to tak vypadá) je udělat všechna známá tělesa větší než 1000 km (tedy 1 mm v měřítku).

Odpovědět

Meritko.

Richard Palkovac,2016-10-07 08:51:18

Keby to bolo urobene naozaj v meritku, mohlo by to byt zaujimave pre ludi, ktori nemaju predstavu o tom , aky je vesmir prazdny. Aj ked "prazdnost" Slnecnej sustavy je nic, oproti skutocnej prazdnosti vesmiru.

Odpovědět


Re: Meritko.

Tomáš Petrásek,2016-10-07 09:11:49

V měřítku to skutečně bude, tzn. velikost kuliček bude stejně jako jejich vzájemná vzdálenost 1:1 000 000 000 oproti originálu. Větší planety by sice mohly být divácky atraktivnější, ale realističnost dostala přednost.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz