Pět týmů, 384 tisíc kilometrů a jeden společný sen  
Začátek roku 2017 je z pohledu kosmonautiky bezesporu v režii SpaceX a tak některé další zajímavé informace zůstávají bohužel trochu ve stínu a bez většího zájmu. O naši pozornost si ale také říká soutěž Google Lunar X Prize, která se pomalu blíží do svého finále.

Google v průběhu ledna potvrdil pět finalistů, kteří se ještě tento rok mají pokusit o přistání svých robotů na Měsíci, protože pokud chtějí pomýšlet na výhru, je třeba vše stihnout nejpozději do 31. prosince 2017. Moc času tedy nezbývá a bude jistě zajímavé sledovat, jestli se to někomu nakonec skutečně povede. Jen připomenu, že hlavní cenou soutěže je částka 20 milionů dolarů a výherní tým musí dopravit na Měsíc robota, který na povrchu absolvuje alespoň 500 metrů dlouhý přesun a odvysílá zpět na Zemi data, fotografie a video a pokud by splnil i bonusová zadání, může si jeho tým připsat dalších 5 milionů dolarů. Zmíněné odměny však nejsou konečné. Projekt podpořili i různé jiné instituce včetně agentury NASA a v sázce je tedy nakonec mnohem více peněz.

V roce 2010 se k soutěži přihlásilo celkem 32 soukromých týmů z celého světa, ale pouze pěti kandidátům se nakonec podaří zúčastnit se finálního klání. Na veřejnost postupně proniká stále více nových informací o detailech jednotlivých misí a tak jsem se ty stávající pokusil shrnout do jednoduché  infografiky.  Již na první pohled je patrná značná rozmanitost strojů. Například pojízdný rover indického týmu připomíná kresleného robota VALL-I ze stejnojmenného filmu společnosti Disney-Pixar. Naproti tomu americký „kandidát“ týmu Moon Express připomíná obří automatický vysavač a i když to na první pohled možná není zřejmé, jedná se ve skutečnosti o důmyslné stroje za desítky milionů dolarů a v žádném případě to nejsou pouze rovery jak je často mylně prezentováno.


 

Pomyslným „hřebíčkem do rakve“ celého projektu by však nakonec mohly být raketové nosiče, které jak dobře víme, jsou velmi drahé a to i ve srovnání s možnou výhrou.  Týmy si k vynesení svého nákladu vybraly různorodé společnosti a opravdu zajímavý by mohl být například start amerického týmu Moon Express na nové raketě Electron společnosti Rocket Lab, která slibuje premiérový start tohoto nosiče již velmi brzy.  Bližší sdělení však zatím nejsou k dispozici. Nebo start týmu Synergy Moon, ti se rozhodli využít raketu Neptun L- 1000 méně známé společnosti Interorbital Systems, která je součástí tohoto týmu. Prototyp nosiče lze vidět na tomto videu:


 

Raketa Neptun L- 1000 má být schopná vynést jednu tunu nákladu na nízkou oběžnou dráhu a 190 kg nákladu na dráhu únikovou a na Měsíc pak asi 70 až 90 kg. Nosič vypadá celkem zajímavě, ale osobně mám ohledně Neptunu L- 1000 největší pochybnosti. Co však musím ocenit je odvaha, kterou lidé okolo Synergy Moon mají. Ostře sledovaný bude jistě i start týmu SpaceIL (pokud k němu dojde), který si vybral silný nosič Falcon 9 společnosti SpaceX. Start je zatím naplánován na konec roku. Poslední zatím nasmlouvanou raketou je spolehlivá Indická PSLV o kterou se společně podělí Indický a Japonský tým. Zde známe již i předběžné datum plánovaného startu.


 

 

Není žádným tajemstvím, že mnozí pochybují o všech startech v rámci soutěže Lunar X Prize v tomto roce. Nicméně jde prý definitivně o poslední šanci, jak je možné získat cenu. Naše redakce bude samozřejmě celé klání i nadále sledovat a jakmile se objeví další zajímavé informace, budeme Vás samozřejmě informovat. Nechme se tedy překvapit jak to celé dopadne a jestli se nakonec opravdu dočkáme vítěze.

 

Projekty zapojené do výzvy Google LunarX Prize.  Zdroj: Autor

Projekty zapojené do výzvy Google LunarX Prize. Zdroj: Autor

Psáno pro Kosmonautix a osel.cz

Zdroje informací:
http://www.xprize.org/
http://lunar.xprize.org/
http://www.spaceil.com/
http://www.moonexpress.com/
http://www.synergymoon.com/
http://www.teamindus.in/
http://team-hakuto.jp/en/
https://futurism.com/

Zdroje obrázků:
http://lunar.xprize.org/…/panopoly_image_original/public/thewheel.jpg?itok=k8LdfEtI
https://futurism.com/images/the-ultimate-race-is-on-finalists-of-googles-lunar-x-competition/

Datum: 26.02.2017
Tisk článku

Související články:

„Když Číňané letí na Měsíc, tak my taky!“ vzkazují Japonci     Autor: Tomáš Kohout (08.05.2015)
Zleva zprava prázdno. Před námi je Pluto!     Autor: Vladimír Pecha (12.07.2015)
Magická krása japonské lodi     Autor: Dušan Majer (28.08.2015)



Diskuze:

Re: Počáteční nadšení velmi rychle povadne.

Jiří Novák,2017-02-28 23:10:53

Naštěstí vždycky byli a budou lidé, kteří se nespokojí pouze s chůzí po zemi. Jejich cesty povedou stejně spolehlivě mořem i oblohou. Ano, pane, i oblohou! Člověk již nalezl cestu k výšinám přístupným dosud jen orlí peruti. Stále dokonalejší vzdušné koráby brázdí nebeský oceán. Letadlo těžší vzduchu dnes již není výplodem pouhé fantazie.
- Karel Zeman: Vynález zkázy

Odpovědět

Počáteční nadšení velmi rychle povadne.

Vojta Ondříček,2017-02-28 15:14:50

Nevím jestli je to naivitou vypisovatelů soutěží a cen, nebo naivitout lidí se o takovou soutěž a přislíbenou cenu nadšeně zajímat a přihlašovat se.

Lidé si nedokáží představit, jaké gigantické úsilí a finance stálo dosáhnutí nízkého orbitu. Už jen na dosáhnutí té pomyslné hranice Prostoru ve výšce 100km nad povrchem Země bylo vynaloženo mnoho. Náklady a nebezpečí pro lidskou posádku se umocňuje každým kilometrem vzdálenosti od Země, každou minutou pobytu ve smrtelně nebezpečném prostředí mimo naši dýchatelnou atmosféru.

To, že jde "jen" o vyslání pojízdné kamery na Měsíc pochopitelně vše zjednodušuje, už jen tím, že nejde o riziko pro lidskou posádku a také tím, že není nutný start z Měsíce a návrat na Zem. Celé to snažení mi připadá jako to ze Slavnosti sněženek - "chybami se člověk učí".

Ten "projekt" Mars1 nebyl a není nic jiného, než mediální bublina.

Odpovědět


Re: Počáteční nadšení velmi rychle povadne.

Petr Kr,2017-02-28 15:51:42

Lidé se vždycky snažili o něco více, než jen si nacpat břicha a jít spát. Proto také nejsme na stromě, ale máme TV, auta, bydlení atd. Možná necítíte, že tu nejde o pokrytí nákladů na "hračku". Ten, kdo něco dokáže, má možná takové uspokojení, které u druhého zase zajistí jeden steak. A navíc, možná získá v budoucnu a koupí si 1000 steaků.
Náklady a riziko rostou i používáním auta. Máte auto? A proč, když už ho má soused a tedy víte, jak se soused dostává na dovolenou k moři? Proč tam jedete také? Víte o riziku na cestách a kolik lidí se utopilo?

Odpovědět


Re: Re: Počáteční nadšení velmi rychle povadne.

Vojta Ondříček,2017-02-28 18:44:24

Snad nezamýšlíte tvrdit, že cesta k Jadranu je stejně nebezpečná a stejně nákladná jako cesta na Měsíc?

Na vyslání několika málo lidí na Měsíc bylo vynaloženo obrovské úsilí tisícovek lidí. A protože je riziko obrovké, náklady jsou gigantické a zisk je minimální, tak k Měsíci už nikdo skoro půl století neletěl. Co se týče cesty k Marsu, tak je situace ještě nepříznivější.

Ale to není k tématu článku.
Psal jsem o pochybném smyslu snažení o docílení několika nic neříkajících záběrů s povrchu Měsíce. Pochybuji jak o praktickém smyslu této akce, tak o přínosu vědecky kvalifikovatelných poznatků. Osobně jim držím palce, ať je to jejich snažení korunováno úspěchem.

Pochopitelně je vyslání automatizované sondy do Vesmíru a i na cizí tělesa důležité, ba nezbytné. Pochopitelně by měly vesmírné agentury vysílat automatizované sondy a laboratoře na Měíc, na Mars, na Venuši, na Jupiterovy měsíce, na planetoidy a na komety. Je to prakticky bez rizika pro lidi a přínos poznatků o tělesech ve Vesmíru je obrovský.

Odpovědět


Re: Re: Re: Počáteční nadšení velmi rychle povadne.

Josef Šoltes,2017-02-28 20:09:31

Smyslem této akce nejsou vědecké výsledky, ale spíše snaha o rozšíření schopností něco takového dokázat po celém světě. V minulosti se na něco podobného zmohly jen supervelmoci. Dnes se na podobné záležitosti zmůžou soukromé týmy s relativně malými rozpočty. A zkušenosti získané při realizaci podobného projektu jim nikdo nevezme a do budoucna představují obrovské plus pro případné komerční využití vesmíru.

Odpovědět


Re: Re: Re: Počáteční nadšení velmi rychle povadne.

Petr Kr,2017-02-28 22:15:37

Jestli jste pochopil, že tvrdím, že riziko cesty k moři je stejné, tak se asi nemusíme bavit o uspokojení dosáhnout něčeho více, pokusit se překonat problémy, něco se naučit a ještě na tom zbohatnout. Kdo tvrdí, že praktický smysl této akce není, nechápe smysl této akce v možném pokroku a budoucích přínosech.
Proč vy zase nevytáhnete fotky od souseda, co byl u moře, já nevidím praktický smysl abyste jel k moři, kde už byl váš soused a fotky najdete nakonec všude, i filmy dnes jsou běžné. Jsou to zbytečné náklady a ztráta času. Postavte raději raketu. Tu soused nedokáže sestrojit. Trumfněte ho.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Počáteční nadšení velmi rychle povadne.

Vojta Ondříček,2017-03-01 03:55:59

Že bych místo na Jadran jel letos na Měsíc?
Kdysi jsem pomáhal stavět kanoi a pozděj i malou plachetničku, dnes mám víc peněz a zkušeností, takže bych měl poslechnout vaší radu a postavit si raketu?

Rusové kdysi poslali na Měsíc Lunochody, celkem úspěšně. Číňanům se zas tak moc s jejich králíčkem nedařilo ... , ale chybami se člověk učí.

No, nechci sýčkovat, takže očekávejme s napětím další mise na Měsíc a držme jim palce.

Odpovědět


Re: Re: Re: Počáteční nadšení velmi rychle povadne.

Michael Ingr,2017-03-01 18:40:58

S tímto pohledem na celou věc zásadně nesouhlasím, mluvíme sice o zisku a obrovských nákladech to sice ano. Tak funguje náš normální svět, ale pak tu je ta vojenská složka, která nepovažuje za svůj triumf zisk, nýbrž strategický postoj. A mít základnu na Měsíci, postavit si tam továrnu s nulovou gravitací a být ta velmoc, která tam tu základnu má a dobře vědět, že ostatní na Zemi se mohou pouze domýšlet k čemu základny "České Republiky":-) na Měsíci slouží...víte co tím myslím, nemohu si pomoci, ale kdybych stál v čele space programu chtěl bych dobýt vesmír už jen ze strategického postoje a suverenity...a pan von Braun? copak on to měl za plány počínající cestou na Měsíc přes kolonizaci Marsu a tak dále....je to prostě TOP, je to velká záhada, která musí být zkoumána a to tak že se odlepíme od Země, nedivil bych se, kdybychom se jednou dozvěděli, že armáda už na tomto poli dávno působí a namísto UFO a mimozemšťanů vidíme pouze tyto armádní operace, které vedou lidi pro které je touha využití zdrojů vesmíru celoživotním naplněním.

Odpovědět


Re: Počáteční nadšení velmi rychle povadne.

Pavol Hudák,2017-03-04 04:49:55

prve salove pocitace mali tiez daleko k predstave smartphonu. a napriek tomu ze boli hlupe, skoro nepouzitelne, extremne drahe sa do toho ludia pustili a vdaka nim dnes tie telefony s gps a fotakmi mame.
nevieme co prinesie buducnost ak sa budeme snazit. ale vieme co prinesie buducnost ak sa snazit nebudeme - vobec nic.

Odpovědět

Tomáš Novák,2017-02-28 12:06:36

Fandím zbývajícím týmům, aby to vyšlo aspoň jednomu.

Odpovědět

Pavol Hudák,2017-02-27 20:46:50

Pripomina mi to mars one. Na zaciatku velke haloo, giganticke plany a viac o nich pocut nebolo. Na to aka velka akcia pristatie na mesiaci je, je pokrytie mediami nulove. I na youtube kanale lunar xprize prakticky nic nieje. Kazdy maly hobby youtuber sa vie prezentovat 1000x lepsie.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz