Blíží se rehabilitace mentionů?  
O jednom z prvních zaznamenaných případů existence mentionů jsem se dozvěděl jako studentík v hodinách psychologie profesora Svobody. V tehdejší době, tedy brzy po skončení II. světové války, se pojem mentiony ještě nepoužíval, ale jednalo se o totéž, říkalo se tomu mentální energie.

Profesor RNDr. PaedDr. František Kahuda, DrSc. (Kredit: MŠMT)
Profesor RNDr. PaedDr. František Kahuda, DrSc. (Kredit: MŠMT)

Profesor psychologie vzpomínal, jak se ještě před válkou zúčastnil nějakého sletu psychiatrů v Ženevě. Sešly se tam více než dvě stovky uznávaných odborníků z celé Evropy, většinou šéfové psychiatrických léčeben. No a v poslední závěrečný den onoho symposia se dohodli experimentálně potvrdit sílu mentální energie. Shodli se na tom, že se všichni pečlivě soustředí a zaměří svoji pozornost na jdoucí hodiny na stěně sálu a silou svých myšlenek jejich chod zastaví. Po několika minutách se skutečně ručičky hodin přestaly pohybovat. Tento úspěšný pokus je popsán v závěrečné zprávě onoho vědeckého zasedání. Nejsem si jistý, zdali by i dnes zastavili časomíru třeba v počítači, ale když se jim to před málem sto lety podařilo s časomírou ještě s hodinovým strojkem, tak proč ne?

 

 

My studentíci jsme chtěli napodobit jejich experiment, ovšemže jinou formou. Když ony psychiatrické kapacity dokázaly zastavit chod ozubených koleček uvnitř hodin, tož my jsme se dohodli, že silou myšlenek zastavíme po silnici jedoucí auto. Pozdě odpoledne jsme si sedli na vyvýšeninu u silnice a čekali, kdy pojede první osobák. Tehdy jezdilo velice málo aut a náklaďáky jezdily většinou na dřevoplyn, což bylo docela výhodné, když auto přestávalo jet, tož řidič zastavil někde u lesa, nasbíral suché větve, přiložil a mohl jet dál. Konečně jsme uviděli přijíždět osobní auto, všichni jsme se přímo pekelně soustředili, ale k našemu zklamání, nic se nestalo, auto jelo dál. Rozčarováni prvním neúspěchem jsme se pokoušeli zastavit další auta, ale ani jedno se nám zastavit nezdařilo. Začalo se stmívat, museli jsme domů a hledali jsme důvody neúspěchu. Vysvětlovali jsme si to tím, že jsme se málo koncentrovali a navíc nás bylo málo. Těch psychiatrů byly nejméně dvě stovky a nás pouze pět.

 

S panem profesorem byly hodiny psychologie velice zajímavé, nejvíce mi v paměti zůstaly přednášky o hypnóze a o síle slova Ivana Petroviče Pavlova. Tak třeba jednou nám přikázal vstát a předpažit a přitom neustále mluvil, asi tak po minutě pronesl: „A teď nikdo z vás nedokáže připažit.“ Já jsem klidně připažil, říkal jsem si v duchu, mne neoblbneš, ale fakticky tři čtvrtiny posluchačů nedokázaly dát ruce k tělu. Pan profesor nám pak vysvětlil, že toto není hypnóza, že je to pouhá síla slova a názorně ukázal, které části mozku jsou aktivovány a které utlumeny.

 

Schrödingerova elektromagnetická kočka z koherentních mikrovlnných fotonů. Kvantová kočka se vyskytuje ve dvou krabicích současně. Podobně tomu je i s předpovězenými mentiony. Kredit: Michael S. Helfenbein / Yale University.
Schrödingerova elektromagnetická kočka z koherentních mikrovlnných fotonů. Kvantová kočka se vyskytuje ve dvou krabicích současně. Podobně tomu je i s předpovězenými mentiony. Kredit: Michael S. Helfenbein / Yale University.

Mnozí cestovatelé se často zmiňují o lidech, kteří zabíjeli kozly silou mysli, což viděli na vlastní oči. Dobře popsány jsou také pokusy s jednovaječnými dvojčaty. Pokud je jedno zamilované, tak i to druhé, byť by žilo třeba v Austrálii, pociťuje zamilovanost, ač k tomu nemá důvod, neboť v okolí se nic vhodného k zamilování nevyskytuje. Stejné je to je u nich se smutkem. Tyto zvláštnosti duševních stavů se dají vysvětlit přenosem něčeho, čemu se kdysi říkalo mentiony, než se pojem zprofanoval. Podobné korelující psychostavy se v poslední době zjišťují také u pokusných zvířat, například u myší.

 

 

Možná je škoda, že pojem mentiony se nyní nahrazuje pojmy jako psychická energie, duchovní energie, kosmická energie apod. Pojem mention vytvořil profesor RNDr. PaedDr. František Kahuda, DrSc. (1911-1987). Byl ministrem školství v letech 1954 až 1963 a v československém školství zanechal nesmazatelnou stopu. Po ukončení ministrování i díky svému postavení v tehdejším Československu, si mohl dovolit zkoumat mentiony a potažmo i psychony ve velmi dobře zařízené laboratoři Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. S týmem spolupracovníků se zabýval psychosenzorikou a psychokinetikou a hledali jednotku superinfragravitační síly, která by pozorované mimosmyslové kontakty zprostředkovávala. Po více než 30 letech se ukazuje, že by klíčovou částicí, která by propojila kvantovou teorii s obecnou relativitou, mohlo být právě něco jako mention. Ať už tomu budeme říkat jakkoliv, vyřešilo by nám to jak problém temné hmoty, tak temné energie.

 

Profesor si už tehdy byl jistý, že jde o skutečně Božskou částici a v jeho pojetí se prakticky od dnes tak nepolapitelného Higgsova bosonu, nelišila. Intensita mentionu se už tehdy jevila stálou na libovolnou vzdálenost a žádná překážka nebyla dost hmotná, aby mention zastavila.

 

Podobně jako slavné Schrödingerovy kočky, se i mentiony mohou vyskytovat a také nevyskytovat na více místech zároveň. Pomocí mentionů se možná dají vysvětlit některé duševní procesy. Dnes už víme, že v kvantovém světě existuje něco, čemu fyzikové říkají superpozice. Na úrovni poznatků tehdejší doby se taková schopnost částice mohla jevit, jako že mention „může zahnout“. V praxi se může projevit charakteristickým únikem myšlenky nechtěným směrem. Naštěstí v Kahudových výzkumech pokračuje nezisková vědecká organizace Česká psychoenergetická společnost. Jejich časopis „Psychoenergetika“ se intenzivně věnuje problematice neverbální komunikace zprostředkované mentiony a dokládá její transformovatelnost na svalový pohyb rukou.

 

I když svého času oponenti hanlivě překřtili mention na demention, pokrok v psychotronice se jim zadržet nepodařilo. Díla, která vlastně předběhla dnešní polemiku mezi relativitou a kvantovou mechanikou, by se mohla dočkat odborné rehabilitace. Mentiony by si to zasloužily.

Kahuda, F.: Fundamentální záření hmot. Závěrečná výzkumná zpráva. Praha 1980; Kahuda, F.: Mentální energie a její využití v praxi. Soubor studií a statí. Praha 1980; Kahuda, F. a kol.: Ovlivňování růstu živých organizmů mentální energií. Průběžné výzkumné zprávy. Praha 1982; Kahuda, F.: Superinfragravitační sjednocení sil a fundamentální záření hmot. Závěrečná výzkumná zpráva. Praha 1985.

 

Místo závěru mi dovolte citovat výrok profesora Kahudy: „Mentiony existují, protože dosud nikdo neprokázal opak“. Až teď nám dochází, jak prozřetelný a nadčasový tenhle výrok byl.

 


Poznámka redakce

Pokud se Vám tento článek zdál poněkud divný, měli jste pravdu. Jeho platnost skončila dnem jeho vydání.


Autor: Jan Kadubec
Datum: 01.04.2017
Tisk článku


Diskuze:

Tachyon aneb Mention

Jan Kysel,2017-08-22 19:29:51

Otázka zní : Již jste dokázaly postavit tachyonovou past ?

Má odpověď zní : Ještě ne že :). Zatím to nedokázaly ani v CERNU a samozřejmě se o to pokoušejí a přesto je to jednoduché . Pan profesor Kahuda měl pravdu a ta kočka je hodně blbé přirovnání ,rovnající se právě tomu oslu ... Takto to student asi nikdy nepochopí , nicméně je to trochu jinak . Mention je vlastně tachyon a zde se jedná o tzv . subprostorové přenosy . Mozek vlastně vytvoří ať vědomě či nevědomě červí díru a naváže spojení kupříkladu s druhým mozkem i na velké vzdálenosti . To je samozřejmě již dokázané hlavně u dvojčat či u matek a malých dětí . Ta první rychlost se pohybuje okolo 8 mil.Km/s . Použitelnost Mentionu ( Tachyonu ) v praxi : Zdravotnictví , energetika , pohonné systémy , přenosy . S pozdravem Jan Kysel non Nobel Prize .

Odpovědět

Existujú mentiony ?

Palo Fifunčík,2017-04-05 11:24:36

Spomínam si , že v 8O-tych rokoch vychádzal časopis "Praktický lekár", v niekolkých jeho číslach bola opublikovaná práca prof.Kahudu o Mentionoch . V článkoch sa objavovali rovnice zo špeciálnej teórie relativity na spôsob Lorentzových transformácií . Toto prof.Kahudovi vytýkali , že prečo takto "fyzikálne" zdôvodňovaná existencia mentionov nie je uverejnená v periodikách s fyzikálnou tématikou ...

Odpovědět


Re: Existujú mentiony ?

Pavel Brož,2017-04-05 11:50:04

Ono totiž vyrobit článek, který na neodborníky působí jako odborně fundované dílo, není nijak složité. Ve fyzice jsem podobných "převratných" děl viděl opravdu hodně. Stačí k tomu zajít do odborné knihovny, vypůjčit si cca deset renomovaných učebnic z oborů, o kterých usoudíte, že by v tom výsledném dortu měly být, a pak z těchto učebnic splácáte pasáže, které se Vám líbí. Díky tomu se vyhnete problémům s tím, že byste udělal matematickou chybu při odvozování těch vztahů, prostě když tam plácnete Lorentzovy transformaci, tak tam bude Lorentzova transformace ve správném tvaru, a když hned za ní plácnete kvantové tečky, tak příslušné vzorce budou taky správně. To že kvantové tečky nemají naprosto, ale naprosto nic společného s Lorentzovými transformacemi? Koho to zajímá, ty neodborníky anebo odborníky v jiných oborech (medicínští experti místo fyzikálních), na které to má udělat dojem, určitě ne.

Tyto triky samozřejmě nejsou výsadou fyziky. Možná jste se už také někdy setkal s diletanty, kteří se zaštiťovali tím, že nekoncepčně splácali nesouvisející pasáže vytrhané z různých částí Vašeho oboru, přičemž sami sebe prohlašovali za nositele pokrokových převratných myšlenek a Vás za tmáře. Vůbec největší sázka na jistotu pro tyto podvodníky je splácat pasáže z různých oborů. Potom mohou přijít např. s různými rezonančními léčbami údajných parazitóz, přičemž fyzikální experty utřou s tím, že ti fyzici nerozumí medicíně, zatímco lékaře utřou s tím, že ti zase nerozumí té fyzice. A na obyčejné laiky neorientující se v ani jednom z těch oborů to působí jako šém otevírající jejich prkenice.

Odpovědět

Chápu

Mojmir Kosco,2017-04-05 07:15:35

článek jako apríl ,ale co proutkaři ? A Mažňák ?

Odpovědět

Na zamyslenie

Roman Stehel,2017-04-04 18:15:53

Čisto z "materialistického" hľadiska: Mozgová činnosť môže spotrebovať až 20% celkovej energetickej spotreby organizmu. Pri platnosti zachovania energie, na akú energiu sa mení? Žeby šlo všetko na teplo ....?

Odpovědět


Re: Na zamyslenie

Pavel Brož,2017-04-04 19:27:53

Finálně především na teplo. Důležité jsou ale mezistavy a odpovídající procesy. Velká část energie se spotřebuje na vytváření koncentračních gradientů pro ionty, jejichž zpětné vyrovnávání koncentrací je motorem při přenášení změny elektrického potenciálu po povrchu axonu. Živá nervová buňka musí neustále mezi jednotlivými vzruchy obnovovat rozdíl koncentrací iontů na obou stranách membrány, u mrtvé nervové buňky se tyto koncentrace rychle vyrovnají a žádný vzruch pak z podstaty těchto stejných koncentrací vzniknout nemůže. Tento proces spotřebuje dominantní část energie, která je do mozkových buněk transportována přes hematoencefalickou bariéru z krevního oběhu. Vlastní proces vedení vzruchu po nervovém vlěkně už lze potom přirovnat jen k jakémusi kaskádovitému "vybíjení kondenzátoru", kdy se v místech zářezů na myelinových pochvách ty rozdílné koncentrace iontů na obou stranách vyrovnávají. Nejvíce energie ale představuje ty "desky kondenzátoru" mezi těmi jednotlivými vzruchy nabít, tj. s pomocí iontových molekulárních pump obnovit tu nerovnováhu těch koncentrací iontů mezi vnitřkem a vnějškem toho nervového vlákna. Všechny tyto metabolické procesy přitom ve výsledku produkují teplo.

Odpovědět

No myslím si že pan profesor Kahuda může mít v něčem pravdu.

Karel Rabl,2017-04-02 23:45:10

Sice se mi to stalo jen několikrát za život, ale domnívám se, že jsem se s "psycho energií" setkal.Přitom jsem ateista a o věcech se snažím uvažovat s "chladnou hlavou" a s odstupem.

Odpovědět


Re: No myslím si že pan profesor Kahuda může mít v něčem pravdu.

Milan Krnic,2017-04-03 06:48:33

Ateista setkávající se s "psycho energií", je obdoba abstinenta, který čas od času chlastá. :)

Odpovědět


Re: Re: No myslím si že pan profesor Kahuda může mít v něčem pravdu.

Petr Kr,2017-04-03 08:33:49

100 bodov.

Odpovědět


Re: Re: No myslím si že pan profesor Kahuda může mít v něčem pravdu.

Karel Rabl,2017-04-03 09:14:06

Škoda že mé jednoduché uvažování není stejné jako Vaše, to že jsem si ještě nevysvětlil s čím jsem se setkal, neznamená že jsem opilec.I Vy jste se s tím setkal, ale považoval jste to za "normální" a Vaše inteligence je toho důkazem.Protože není normální, aby byl člověk inteligentní, a přitom o ničem nepochyboval.Protože hotová řešení znají pouze jednoduší jedinci.

Odpovědět


Re: No myslím si že pan profesor Kahuda může mít v něčem pravdu.

Palo Fifunčík,2017-04-05 11:55:30

Mňa to osobne zaujíma - môžte byť konkrétnejší s akou formou "psycho energie" ?
Ja som sa napríklad dnes úplne náhodne stretol s pojmom "psychometria" , ako schopnosť ľudí ňou disponujucich opísať či vydedukovať aké okolnosti boli spojené s určitou materiálnou vecou /napr.ako archeolog.nález či starožitnosť /...

Odpovědět

Nevím, jaký byl Kahuda jako

Josef Blecha,2017-04-02 20:21:55

vysokoškolský učitel, ale jako šoumen byl dokonalý, přesvědčivý, se silnou osobností, a naprostý opak jakékoli demence. Osobně jsem ho zblízka zažil v roce plusmínus 1985, kdy se svojí squadrou senzibilů zkoumal na VŠCHT (na analýze potravin, "u Davídka") senzibilní měření koncentrace cukru ve vodě. Byl jsem u celé asi čtyřhodinové "seance" od začátku do konce, připravoval jsem vzorky a dozíral na senzibily, jestli nějak nepodvádějí. Senzibilů bylo pět, s kyvadélkem, s pružinou, s takovou malou virgulí, s velkou virgulí a jeden jenom vztahoval ruce, po malém pošolíchání. Dalo by se to dlouho líčit, ale jenom krátce: nejdřív se dostavili postupně čtyři senzibilové, ten s pružinou prozkoumal místnost a povelel postavit stoly jinak, aby cosi nerušilo, pak přišel Kahuda, pak poslední senzibil (ten šolíchač), Kahuda nás rozesadil a říkal něco na úvod, jak senzibilové jedou zdaleka a tak podobně, a pak říkal, představíme se, tak se všichni představili a odkud jsou a Kahuda ke mně děl "pane XXX, proč vy tady vlastně jste, vy přece nejste z katedry, ale z Akademie?", a já povídám, no, mě to zajímá a chtěl jsem to vidět zblízka, a Kahuda na to, "ale vy tomu celému nevěříte, žejo?", a já na to, věřím-nevěřím, já bych to chtěl prostě vidět na vlastní oči, a čekal jsem, že mě vyhodí, ale neudělal to, jenom pronesl krátkou řeč na téma, že když tomu někdo z přítomných nevěří, tak to bude rušit, ale že se budou přesto snažit. Pak se vystřídali senzibilové nad přikrytými kádinkami, byl na ně krásný pohled, hlavně na toho s pružinou a na toho vztahovače rukou. Nezapomenutelný zážitek. Kahuda byl skutečně dokonalý a přesvědčivý. Akorát výsledky se nelišily od náhodného rozdělení.

Odpovědět

Kahuda jako vysokoškolský učitel

Jiří Večeřa,2017-04-02 15:04:43

Předmět Lékařské přístroje nám přednášel prof. Kahuda na FEL ČVUT kolem roku 1982. Po 10 minutách každé přednášky odbočil k tomu, co je nového v jeho psychotronické laboratoři. Už se k ničemu jinému nedostal. Jak tam třeba mají paní, co zdvihá záclony silou vůle atd. Celkově působil dojmem člověka stařecky dementního, bylo neuvěřitelné, že ho nechali učit.

Odpovědět


Re: Kahuda jako vysokoškolský učitel

Jiří Večeřa,2017-04-02 15:06:54

Jinak dobrý apríl.

Odpovědět

jenom pár úvah

Pavel Brož,2017-04-02 12:46:10

Je mi jasné, že nezměním přesvědčení zastánců psychotroniky, stejně tak jako nemám šanci změnit názor zastánců astrologie, numerologie, vykladačů tarotu, ufologů, atd. atd.. To nemyslím nijak zle nebo hanlivě, prostě to jenom předesílám, mám v tomto směru dostatečně bohatou zkušenost na to, abych si snad namlouval, že těmto lidem jejich přesvědčení vymluvím. Pouze přidávám pár úvah pro ty, kteří takovými přesvědčenými zastánci nejsou, možná jim to pomůže při skládání mozaiky ohledně tohoto tématu.

Lidstvo pozoruje a studuje psychické jevy už od doby vzniku prvních organizovanějších skupin, rozhodně tedy mnohem déle, než jak dlouho studuje vědu. I velice primitivní kmeny měly své šamany či aspoň léčitele, kteří i za pomoci různých psychiku ovlivňujících rituálů provozovali své řemeslo. Mnohem později se toto privilegium studia a rozvíjení mentálních cviků a praktik, ať už ve formě meditací či jiných, institucionalizovalo jako součást všech možných náboženství.

Nabízí se otázka, kde tedy vidíme nějaké prakticky využitelné výsledky fungující na ovládnutí mentální energie, když se tyto věci pozorovaly a zkoumaly po dlouhé tisíce let napříč celou planetou a všemi na ní žijícími kulturami? Je tomu s podivem, takové praktické výsledky nikde moc nevidíme. Letadlo není nadnášeno psychickou energií, ale vztlakem vzduchu. Auto nejede v důsledku sugesce, ale protože se v jeho motoru spaluje benzín či nafta. Když si doma večer rozsvítíme, potřebujeme k tomu elektrický proud a nikoliv astrální energii. Kde tedy ty všechny výdobytky po tolika tisíciletích zkoumání psychiky jsou, když na vynalezení všech výše zmíněných stačilo pár století vědeckého výzkumu?

A aby toho nebylo málo, nejen lidský druh je tak natvrdlý ohledně zužitkování mentálních jevů. Je zarážející, že i příroda, jindy tak neuvěřitelně vynalézavá, nedokázala tyto jevy využít ani za milióny let existence současných druhů. Lev neloví pomocí hypnózy, ale spoléhá na svou rychlost, sílu, moment překvapení a spolupráci ve smečce. Jeho potenciální oběť, např. zebra, mu nevzdoruje tím, že by celé stádo skupinově s pomocí sugesce paralyzovalo lví smečku, ale spoléhá opět na svou rychlost, dobrý zrak a sluch a kooperaci ve stádu při hlídání okolí. Ovšem, samozřejmě si můžeme představovat, že celý střet mezi lvem a zebrou probíhá hlavně na mentální úrovni, a že to trapné honění se je jen jakýsi dohodnutý rituál na oslavu duality života a smrti. Anebo že predátoři se svými oběťmi uzavřeli jakýsi gentlemen’s agreement o nepoužívání neférových mentálních praktik při lovu.

Setkal jsem se i s názorem, že psychotronické a parapsychologické jevy samozřejmě existují, ale že moudří tohoto světa, kteří tyto jevy údajně ovládají, nemají zájem na jejich zneužití k jakékoliv praktickému využití. Nu, proč ne, v tom případě je ale jasné, že ani pan profesor Kahuda s veškerým jeho měřením navlhčených provázků a šilháním na Crookesovy mlýnky nemohl nic zmoci proti těmto elitním strážcům mentálních tajemství. Dost možná že vždycky, když prof. Kahuda vyslal své mentiony, oni vyslali své protimentiony, které dobrou věc Kahudových mentionů dokonale zhatily ...

Tož, nemáte to lehké, vyznavači psychoenergií a podobných směrů. Je docela slušná šance, že nauka, která ani po tisících letech výzkumu nepřinesla žádné výsledky, si svá tajemství ještě dalších pár tisíciletí ponechá. To my ostatní si tady zatím budeme muset vystačit s obyčejnou vědou. Neumožní nám to sice roztáčet silou soustředění Crookesovy mlýnky, natož pak sugescí zastavit auto, ale i bez toho holt budeme muset nějak přežít.

Odpovědět


Re: jenom pár úvah

Milan Krnic,2017-04-02 15:10:46

A to já bych se jich zastal.
Vyznavačů různých takových podobných směrů je spousta i ve vědě (zářný příklad některých fyziků, temná hmota a temná energie). On nikdo není dokonalý, a každý má nějaký subjektivní, druhými více méně neurčitělný důvod, proč činí/věří tak, jak činí/věří. Někdo to dělá (v tom nejlepší případě) protože ho to baví, jiný aby se uživil, někdo má třeba iluzi vyšších cílů, někdo více důvodů dohromady, atp.
Nehledě na to v mnohých případech věda škodí sama sobě (např. už jen tím, že některý vědec neumí vysvětlit danou problematiku). A i to, společně s Internetem, může vést a vede ke zmatení značného počtu lidí. Kdy toho se samozřejmě někde cestou zase chytnou ti, co toho opět z různých důvodů a různě využijí.
Tož nemá to jednoduché nikdo. Tak ale kdo kdy řekl, že život bude jednoduchý ...

Odpovědět


Mimochodem, znáte onen argument,

Josef Blecha,2017-04-02 20:25:06

kterým se dokládá neexistence telepatie?

Odpovědět


Re: jenom pár úvah

Tomáš Slinták,2017-04-03 10:45:55

Ale ale ale, Vy děláte jakoby "člověk" pomalu vymyslel sám vesmír :D Vy jste klasický případ extrému na opačnou stranu. Stavíte člověka pomalu na pozici Boha. Ono věda toho zase tolik nového nevytvořila. Většina je okopírována z přírody, tedy z něčeho co už existovalo a co bylo vytvořeno někým nebo něčím jiným než člověkem. Ať už to bylo cokoliv tak to vytvořilo i nás jako vědomé bytosti. Schází Vám trochu pokory, odstupu a nadhledu na věc. Věda spíše okolní svět popisuje a prozkoumává než že by něco "zcela nového" tvořila. Nezapomínejte že vznik vesmíru a člověka jsou taky jen teorie, tedy "věříme" něčemu co nemůžeme stoprocentně dokázat, všechno může být zcela jinak. Ale o to tady nejde. Jde spíše o to, že celé naše vnímání "reality" je defakto mentální proces. Ano, dokonce myšlenkou pohybujeme hmotou, nebo jak si myslíte že ovládáte své hmotné tělo? Nejprve je vždy myšlenka a až poté realizace ve hmotě. To je neměnný zákon. Nebo si snad myslíte že věcy se objevují jen tak z ničeho nic? :-)

Odpovědět


Re: Re: jenom pár úvah

Pavel Brož,2017-04-03 12:35:20

Odpovědět


Re: Re: jenom pár úvah

Pavel Brož,2017-04-03 12:43:42

(omlouvám se za nechtěné odklepnutí předchozího prázdného příspěvku)

Už jsem zmínil, ani na vteřinu neuvažuji o tom, že bych názor zastánců psychotroniky změnil. Je to zcela bezcílná diskuze. Lidský život je příliš krátký na to, než aby ho člověk trávil zbytečnými diskuzemi s psychotroniky, parapsychology, astrology, numerology, kabalisty, ufology, konspirology, atd. atd.. To nemyslím nijak zle, pouze fakticky.

Odpovědět


Re: Re: Re: jenom pár úvah

Milan Krnic,2017-04-03 19:03:23

Tedy polemika, nikoli diskuze.

Odpovědět

pdf

Bluke .,2017-04-01 19:33:46

kto by predsa mal chut si nieco od Kahudy precitat je to tu, doktror.prace: https://www.ulozto.sk/hledej?q=kahuda+pdf

Odpovědět

Mám brožovaného Kahudu doma...

Jaroslav Mrázek,2017-04-01 17:48:30

Dvojjazyčné vydání s výpočty. Co stránka výpočtů, to hodina louskání. Nějak mne to nepřesvědčilo, nicméně když může být Angela se svou technickou specializací natolik iracionální a prochází jí to, není důvod, aby to nemohlo projít i Kahudovi .... občas se zdá, že lidstvo je ovlivňováno zpětně v čase poslanými mimoni, aby pozdrželi vývoj vyvoláním chaosu ....

Odpovědět


Re: Mám brožovaného Kahudu doma...

Milan Krnic,2017-04-01 20:09:26

Mě to to tak nezdá. Jsem si jistý, že to jsou jen okolnosti.
Na jednu výjimku, samozřejmě nelze pochyboval o tom, že vy byste v situaci Angely rozhodoval ku spokojenosti všehomíra.

Odpovědět


Re: Mám brožovaného Kahudu doma...

Florian Stanislav,2017-04-01 21:20:37

Profesor Kahuda jako ministr školství mluvil hezky ze školního rozhlasu v září první den zahájení školy, bylo poznat, že nás má rád : Milé děti,..

Odpovědět


Re: Mám brožovaného Kahudu doma...

Jirka Niklík,2017-04-02 04:46:25

Měl jsem v ruce nějakou jeho práci. Vybavuju si, že šlo o to, že médium dokázalo vztaženou rukou zastavit rotaci Crookesova mlýnku, údajně proudem mentionů. Následoval zběsilý rozbor odporu jehlového (hrotového) ložiska, opsaný zřejmě z nějaké důkladné učebnice mechaniky, místo rozboru, jestli náhodou z té ruky nesálá teplo, které by mohlo běh mlýnku ovlivnit. Prostě přístup obvyklý při propagaci nějakého podvodného zázračného přístroje - zahltit čtenáře spoustou odborných pojmů, a přitom se nenápadně vyhnout tomu podstatnému. Zajímalo by mě, jestli byl Kahuda čirý podvodník, nebo jestli takhle uvažoval a jednal z nějakého přesvědčení.

Odpovědět


Re: Re: Mám brožovaného Kahudu doma...

Milan Krnic,2017-04-02 08:37:07

Tak čistě subjektivně z přesvědčení, resp. v iluzi přesvědčení, jednáme asi všichni. Tj. kdybych nebyl přesvědčený, že má něco nějaký smysl dělat, nedělal bych to.
Vtipné mi přijde, že ani minulý, primárně materialistický režim, se nevyhnul tomuto "duchaření".
Viz např. i:
Leoš Kyša - Paranormální schopnosti v rukou tajných služeb (Pátečníci 17.3.2017)
https://www.youtube.com/watch?v=RBVhp08z4AY

Odpovědět


Re: Re: Re: Mám brožovaného Kahudu doma...

M O,2017-04-03 06:04:02

No pokud lze věřit prohlášení papaláše co na to pustil peníze, tak prohlásil něco ve smyslu "druhá strana a sověti to zkoumají, co kdyby na tom něco bylo, tak jsme malé skupině dali peníze na výzkum".
Čistý pragmatismus ;)

Odpovědět

Faktem ovšem zůstává...

Tomáš Slinták,2017-04-01 13:29:35

že podobné experimenty se uskutečnily v USA, tuším na Standfordské universitě, a bylo potvrzeno že je možné ovlivnit statistiku výsledků pouhým mentálním soustředěním, myšlenkami, neboli vůlí.

Odpovědět


Re: Faktem ovšem zůstává...

Pavel Brož,2017-04-01 14:01:03

I ve velice dobře kontrolovaných experimentech - a mezi takové psychotronické experimenty opravdu nepatří - lze získat i tak neuvěřitelné výsledky, jako je třeba nadsvětelná rychlost neutrin nebo studená jaderná fúze v ponořených elektrodách během elektrolýzy vody. Proto je tak důležité to, jestli jsou naměřené efekty nezávisle reprodukovatelné. V tomto směru všechny psychotronické i parapsychologické experimenty vždycky naprosto spolehlivě pohořely. A ačkoliv obě tehdejší velmoci, SSSR i USA, po dlouhá léta pro sichr udržovaly vojenský výzkum těchto jevů, na obou stranách byl nakonec pro absenci reálných výsledků zrušen. Takže v dnešní době je to tak, že např. ovlivňování veřejného mínění v jiných zemích, různé krádeže dat či digitální sabotáže jsou prováděny klasickými prostředky s využitím digitální infrastruktury, nikoliv školenými týmy soustředících se psychotroniků.

Odpovědět


Re: Re: Faktem ovšem zůstává...

Tomáš Slinták,2017-04-01 14:23:57

Pravdu máte i nemáte. Snad jen pro zajímavost http://mentalfloss.com/article/54450/13-university-sanctioned-paranormal-research-projects

From 1979 to 2007, the tiny basement of Princeton University’s engineering building was home to the Princeton Engineering Anomalies Research (PEAR) project, which aimed to determine whether there was factual basis for theories in mind/matter interaction—or in layman’s terms, extrasensory perception (ESP) and telekinesis (TK). While officially expressed by university administration to be an embarrassment, the program claimed success when it was all said and done: Over the project’s 28-year run it was determined by PEAR researchers that compounded data from the many trials did in fact reflect highly significant statistical deviation from what one could expect from chance alone. In other words, minds intelligent enough to teach at Princeton believe that ESP and PK exist.

Odpovědět


Re: Re: Re: Faktem ovšem zůstává...

Milan Krnic,2017-04-01 20:00:50

V čem pan Brož pravdu nemá?
Jinak vámi uváděný odkaz je nikoli snad jen, ale zcela a jen pro pobavení, jakožto celý web, na kterém je umístěn.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Faktem ovšem zůstává...

Tomáš Slinták,2017-04-02 09:41:24

V tom, že existence těchto jevů nebyla věrohodně potvrzena ani vyvrácena. Takže jednoznačně tvrdit že tyto jevy neexistují se nezakládá na pravdě.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Faktem ovšem zůstává...

Milan Krnic,2017-04-02 11:09:07

Citujte, prosím, pana Brože, kde vámi zmiňované píše. Díky.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Faktem ovšem zůstává...

Petr Kr,2017-04-03 08:49:13

Ano, potvrzeno!!! Včera jsem myslel na sex a skutečně, manželku přestala bolet hlava! Mentální energie funguje! Akorát jsem byl tou předávkou mentální energie dost vyčerpán. Takže...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Faktem ovšem zůstává...

Tomáš Slinták,2017-04-03 10:48:17

Pokud jste myslel na sex a vzrušil jste se, tak jste pouhou myšlenkou pohnul hmotou. Toť důkaz :))

Odpovědět


Re: Faktem ovšem zůstává...

Jirka Niklík,2017-04-02 04:58:04

Jo jo, v USA se například uskutečnila akce na záchranu klesajícího SkyLabu. Miliony američanů se měly v určený čas pokusit silou vůle Skylab dostat na vyšší dráhu. Nějak se nezadařilo...

Odpovědět


Re: Re: Faktem ovšem zůstává...

Karel Rabl,2017-04-03 09:30:29

Jenže on se zvedl, ale málo a místo do moře spadl na Austrálii.

Odpovědět

výborný aprílový článek

Pavel Brož,2017-04-01 12:37:09

Jinak profesor Kahuda byl opravdu velice plodný, traduje se o něm spousta historek. Jednou mu prý napsala nějaká stará paní z Moravy, že prý jí sama od sebe vyskákala vajíčka z plata. Prof. Kahuda nelenil, a během týdne sepsal asi dvousetstránkovou teorii tzv. superinfragravitace, která měla umět vysvětlovat nejen spontánní vyskakování vajíček z plata, ale i spoustu dalších psychotronických jevů. Nějakým pochybovačům to ale přece jen nedalo, a chtěli se o onom záhadném vyskakování vajíček z plata dozvědět více na místě, a proto se za onou paní rozjeli. Na místě zjistili, že stará paní je hluchá jako poleno, hned za jejím baráčkem jí zřídili improvizovaný nájezd na budovanou dálnici, a projíždějící tatrovky způsobovaly nejen spontánní vyskakování vajec z plata, ale spoustu podobných a pro tu paní nevysvětlitelných psychokinetických jevů. Každopádně ale teorie už byla na světě.

Prof. Kahuda byl prominentním chráněncem tehdejšího ministra školství, a jako takový byl nekritizovatelná persona, proto se proti propagaci jeho teorií nešlo z akademických kruhů žádným způsobem vymezovat. Zatímco mnozí skuteční vědci a vynálezci, např. prof. Otto Wichterle, byli totalitním systémem utlačováni, a své vynálezy kolikrát museli vyrábět s pomocí domácího kutilství (viz výroba čoček prof. Wichterleho viz zde https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Merkur_based_apparatus_for_centrifugal_casting_of_contact_lenses_by_wichterle.jpg ), tak prof. Kahuda si na vybavení rozhodně nemohl stěžovat. Jiná otázka je, co na něm uměl měřit, co se mě doneslo, tak měříval třeba elektrický odpor provázku.

Každopádně si ale myslím, že dnešní den je ideální pro připomenutí polozapomenutého génia prof. Kahudy a jeho legendárních mentionů :-)

Odpovědět

1.apríl :-)

Štefan Ürge,2017-04-01 11:33:22

:-)

Odpovědět


Re: 1.apríl :-)

Štefan Ürge,2017-04-01 11:45:57

aj keď musím potvrdiť, že Prof. RNDr. PaedDr. František Kahuda, CSc. je skutočne existujúca osoba (podľa wiki)a je zakladateľom psychotronickej spoločnosti, článok patrí sem kôli dnešnému dátumu. Výrok: „Mentiony existují, protože dosud nikdo neprokázal opak“ to dokazuje. :-)

Odpovědět


Re: Re: 1.apríl :-)

Ivan Čech,2017-04-01 22:36:12

Skutečně, pěkný výrok! :-)
Přidám tento: Čím toho více víme, tím toho více nevíme.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz