Po stopách Fénixe vstříc dinosaurům  
…aneb Další příklad čínské „dinosauří“ mytologie

Drak je v Číně symbolem zobrazovaným již po tisíciletí. Mnohé náhodné objevy dinosauřích fosilií mohly v minulosti k víře v draky a další nadpozemské bytosti značnou měrou přispět. Kredit: Anna Frodesiak, Wikipedie (CC0)
Drak je v Číně symbolem zobrazovaným již po tisíciletí. Mnohé náhodné objevy dinosauřích fosilií mohly v minulosti k víře v draky a další nadpozemské bytosti značnou měrou přispět. Kredit: Anna Frodesiak, Wikipedie (CC0)

V průběhu posledního desetiletí došlo již několikrát k zajímavé události, kdy čínští i zahraniční paleontologové objevili fosilní otisky stop druhohorních dinosaurů za pomoci „sledování legend a místního folklóru“. Na mnoha místech Číny se totiž dodnes udržují legendy o mytických tvorech, jako jsou „Zlatá kuřata“, „bájní ptáci“ nebo draci, přičemž podnět ke vzniku těchto pověstí zavdaly náhodné objevy zkamenělin, se kterými se lidé již v dávných předvědeckých dobách běžně setkávali. Příkladem mohou být fosilní stopy z Pevnosti lotosové hory nebo z Tibetu, kde dodnes inspirují legendu o bájném králi Gesarovi z Lingu (ostatně ani středověká Evropa a území Severní Ameriky, Afriky a Austrálie nezůstaly v tomto ohledu stranou). Nyní se po stopách „bájného Fénixe“ v Číně pouští také paleontolog Scott Persons z Univerzity v Albertě. Ten ve spolupráci se svým čínským kolegou Tsing Lidou podrobně prochází záznamy o bájných ptácích ze starých pověstí, aby vymezili potenciální výskyt dalších, dosud neznámých lokalit s fosilními nálezy dinosauřích stop. Jedná se o jednu z mála příležitostí, kdy profesionální paleontolog zcela vážně využívá údaje z místního folklóru. Ústní tradicí jsou totiž tyto informace velmi věrně přenášeny v některých případech i po celá staletí. Persons konstatuje, že obří tříprsté stopy velkých teropodních dinosaurů otisknuté v kameni byly vždy považovány za stopy obřích mytických ptáků, jakým je i bájný Fénix (v případě polských Svatokřížských hor byla stopa teropoda označena dokonce za pozůstatek čerta!). U mnoha erozí odkrytých stop stavěli místní lidé malé i větší svatyně a chrámy, aby vzdali poctu dle jejich mínění nadpozemským tvorům, nadaným neobyčejnými schopnostmi. Tyto svatyně lze na mnoha místech čínského venkova najít dodnes, ačkoliv často již napůl zbořené a nacházející se třeba u silnice nebo na soukromých zahradách.

 

Podobné fosilní stopy druhohorních dinosaurů utvrzovaly dávné Číňany (ale také evropské poutníky v Portugalsku, severoamerické Indiány, jihoafrické Sany a domorodé Austrálce) ve víře v magickou silou obdařené mocné bytosti, draky nebo obří ptáky. Kredit: Footwarrior, Wikipedie (CC BY-SA 3.0)
Podobné fosilní stopy druhohorních dinosaurů utvrzovaly dávné Číňany (ale také evropské poutníky v Portugalsku, severoamerické Indiány, jihoafrické Sany a domorodé Austrálce) ve víře v magickou silou obdařené mocné bytosti, draky nebo obří ptáky. Kredit: Footwarrior, Wikipedie (CC BY-SA 3.0)

Důkazem, že folklór je velmi užitečným vodítkem, může být i objev, který Tsing učinil letos v létě v odlehlé vesnici u pobřeží čínského Žlutého moře. Na ploše o rozloze fotbalového hřiště zde bylo nalezeno několik set (a možná dokonce přes tisíc) fosilních stop nejméně sedmi rozdílných druhů dinosaurů různé velikosti a věku. O tříprstých stopách teropodů si dávní obyvatelé místa jejich výskytu učinili v podstatě správnou představu, odpovídající znalostem jejich doby. Ptáci jsou vlastně posledními přežívajícími teropody a anatomie jejich nohou je anatomii nohou obřích neptačích teropodů velmi podobná. Kdyby tehdejší lidé věděli o druhohorních teropodech, nepochybně by stopy správně určili jako jejich pozůstatky. Takto z nich učinily stopy nadpozemských ptáků, protože neznali žádného zástupce ptačí říše, který by se velikostí byť jen blížil původcům stop. A konečně – dokázal by jakýkoliv dnešní tvor zarazit svou stopu do tvrdé skály? Vysvětlení, které se nabízelo, bylo tedy jediné – původci stop museli být nadáni zcela neobvyklými, fantastickými schopnostmi. Nemohlo jít o stvoření, která by se v přírodě běžně vyskytovala. O hlubokém geologickém času a postupné fosilizační proměně částí těl (nebo v tomto případě projevů životní činnosti organismů) tehdy nikdo neměl nejmenší potuchy. Četné legendy o dracích se každopádně objevují i ve staré čínské literatuře. Lze je vysledovat minimálně až do 4. století před naším letopočtem (doby, kdy na našem území sídlili keltští Bójové), přičemž šlo o objev údajných dračích kostí z provincie S’-čchuan. Jak dodává sám Persons, lidé se o neobvyklé a nebezpečné tvory zajímali odedávna, a to z velmi důležitého důvodu – strach z predátorů patřil k základním instinktům, sloužícím našim předkům pro přežití. Dnes jsme v našem relativně bezpečném civilizovaném světě již o tento instinkt do značné míry přišli, ale pro člověka ze vzdálené minulosti znamenal často rozdíl mezi přežitím a smrtí v podobě stisku čelistí tygra, medvěda nebo vlka. Malým odkazem k tomuto faktu jsou pak právě i dodnes paleontology vyhledávaná místa, uctívající zkamenělé doklady existence „bájných tvorů“.


 

Napsáno pro Dinosaurusblog a osel.cz

 

Short English Summary: According to some researchers, ancient Chinese myths can help modern-day paleontologists to make a brand new and unexpected discoveries of dinosaur ichnofossils on many places in China and elsewhere.

 


 

Odkazy:

http://www.cbc.ca/news/canada/edmonton/edmonton-research-dinosaurs-dragon-tracks-1.4362047

Datum: 04.12.2017
Tisk článku


Diskuze:

Stále cítim, že máme silný sklon poceňovať naších predkov spred nášho letopočtu

Anton Matejov,2017-12-05 10:15:16

Aj Neandrtálcov sme v minulých storočiach veľmi podcenili. Nakoniec sa zistilo, že neboli menej inteligentní ako ľudskí predkovia. Na prežitie boli dokonca biologickí lepšie vybavení. Tiež pochovávali. Začiatok ich zániku asi naštartoval výbuch sopky Campi Flegrei v Taliansku. Našiel sa meter nánosov popolu v Bulharsku a dokonca aj na Sibíri. Ten maly počet neandrtalcov čo prežili okolo Španielska a podobne už boli predurčení na zánik. Nepodceňujeme výbuch supersopiek ani dnes.

V minulých storočiach sme priveľmi preferovali civilizácie Egyptskej ríše a civilizácie Mezopotánie. Je veľa dokumentov kde tieto civilizácie radia medzi prvé zakladateľské civilizácie. Ľudia majú asi stále rasistické sklony. Veľmi sme podcenili napríklad Harapskú civilizáciu v Indincko-Pákistanskej oblasti.
Písmo Harapskej kultúry sme ešte nerozlúštili. Už zasa sa objavujú štúdie, že písmo nedešifrujeme. Podobne ako prevládali názory v prípade Chetitskej ríše a Mayskej ríše. Veľké zásluhy na rozluštení Chetitského písma majú aj česi, ako Bedřich Hrozný.
Dnes sme už riadne posunuli vznik Harapskek kultúry asi 8000 rokov s pred nášho letopočtu. Riadne pred Egytskými a Mezopotánskými civilizáciami. Vôbec sme ich dobre ešte nepochopili. Nenašli sme u nich stopy po palácov elít, ako u iných civilizáciach. Harappania poznali odlievanie bronzu aj medi, živili sa prevažne poľnohospodárstvom. Nie je jasné, ku ktorej jazykovej rodine patrili Harapská kultúra bola veľmi hygienická. Domy boli vybavené kúpeľňami, splachovacími záchodmi, skladom s potravinami a niekedy aj studňou. Aj na wikipediach sa píše... Z domov viedol odpadový systém ústiaci do kanalizačných kanálov vedúcich pozdĺž jednotlivých ulíc pod ich úrovňou...
Nevzdal som, že časť legiend o Bájnej Atlantíde bola pravda. Predpokladám hypotézu, že Harapská civilizácia bola kolóniou Atlantídy. Ostrov Atlantída bol niekde pri Indii.
Áno aj Feničania, neskôr Kartágo sa presadzovali, lebo ovládali morský obchod. Obchod priamo indikuje písmo. Fenické písmo má pre nás veľký historický význam, ktorý spočíva nielen v jeho typologickej vyspelosti, ale hlavne v tom, že sa stalo základom, z ktorého sa vyvinulo grécke hláskové písmo a sprostredkovane cez Etruskov latinské písmo, ktoré sa prispôsobilo európskym jazykom.
Atlantíďania mohli vládnuť vďaka ovládaniu obchodu ako morský národ. A mať kolónie ako neskôr Feničania, Gréci.
Veď aj Británia ako ostrov, sa stala svetová veľmoc,lebo vládla moriam a obchodu. Dokonca ovládala aj Indiu. Iba bájnu Atlantídu nezaraďujem spred 10 000 rokov. Zaraďujem ju do obdobia okolo 8000 - 5000 rokov spred nášho letopočtu.

Naraz som zistil, že v tom období boli muži na vymretie podľa nových genetických štúdii. Napríklad link: http://www.osel.cz/8190-pravdolaskovstvi-v-nasi-evoluci-zapomente.html
Teda niečo na tých legendách o Amazonkách je pravda. Dokonca aj archeológovia tvrdia, že v dobe kamennej vládol matriarchát, čiže ženy!

Zistil, že je niečo pravda aj na legendách o veľkej potope, alebo biblickej potope. Tvrdia o nej v legendách aj Starí Čínania, mnohé indiánské kultúru, či civilizácie Mezopotánie.
Asi okolo 6000 pred naším letopočtom sa prelomila Bosporská úžina a do Čierného mora vtedy sladkovodného jazera začalo prenikať Stredozemné more!
http://www.inuru.com/index.php/planeta/otazniky-vedy/194-cerne-more-vznik-biblicka-potopa-sveta
A naší predkovia, vyspelé civilizácie, museli s takého biblického raja utekať, čo zapríčinilo mohutné sťahovanie národov a vojny. Aj na našich územiach došlo k stavaniu veľkých obranných valov.
Také obranné valy a mohyly ale nebolo možné stavať na našich územiach bez znalosti odlievania medi!!! Čo nás tu často pletie je, že meď a bronz boli veľmi vzácne a preto často recyklované!
Mohlo sa súčasne prelomiť aj Baltské jazero a vzniklo Baltské more. Zatopilo aj časť územia ktoré spájalo Európu s Britániou.
Dnes sa najviac hovorí že v danom období sa prelomilo veľké jazero v Amerike, kde sa topili obrovské ľadovce po poslednej dobe ľadovej.
Ja najviac kalkulujem s predpokladom, že v danej dobe dopadlo do asi Indického oceánu väčšia vodná kométa. Preto sme nenašli kráter na kontinentov. Obrovské vlny cunami zaplavili morské pobrežia. Obrovské kvantum vody sa vyparilo do atmosféry a skutočne veľa pršalo ako uvádza biblia a opätovne miestne záplavy. To bolo z hlavných spúšťačov prelomenia Bosporskej úžiny a vnikania Stredozemného mora do Čierného mora. Prelomenia Baltského jazera. A prelomenia veľkého jazera v Amerike.
Dopad kométy do oceánu bol tiež jedným s faktorov že hladina svetových oceánov zrýchlene začala stúpať. Dnes sa uvádza, že hladina svetových oceánov stúpla od poslednej doby ľadovej cez 100 metrov!!! Veľké prímorské oblasti, veľké civilizácie okolo nich a ich artefakty boli zatopené!
Svetový obchod danej prehistorickej doby zanikol.
Aby sa mnohí nečudovali, aj na naších územiach boli vyspelé civilizácie. Vládlo počasie asi o niekoľko stupňov teplejšie približne ako dnes v Taliansku. Iba kultúry na našich územiach nestavali kamenné Tróje, veď lesov a dreva na ich stavbu bolo dostatok. Na našich územiach a územiach Rakúska a Maďarska sa stavali takzvané Rondoly. Stavali sa často tak, že do ich stredov, v deň rovnodennosti zasvietilo Slnko, Mesiac. Kultúry na našich územiach poznali výrobu zo zlata, rôzny šperkov sa našlo príliš veľa na svetový priemer. Prehistorické kultúry na našich územiach ma riadne prekvapili obchodom! Z doby kamennej sa našli sošky venuš zo Sibíri a dokonca aj čierna venuša s Afriky! Z doby bronzovej sa našli korálky jantáru zo Švédska! Morské živočíchy zo Stredozemného mora. Ten rozsah svetového obchodu aj na našich územiach ma veľmi prekvapil. Dokonca aj jeden zo svetových odborníkov na medené bane tvrdil, že behom asi 500 rokov po celom svete sa rozšírila ťažba a výroba z medi a bronzu a že to priamo indikuje svetový obchod danej dobe. Asi aj židia sa dostali do biblického Egyptského zajatia, hlavne kvôli svojím medeným baniam! Starí egypťania potrebovali veľké zásoby medi na stavanie pyramíd a sôch!
Málo berieme v úvahu, že vtedy boli moria a oceány o 100 metrov nižšie, čiže sa lepšie obchodovalo cez moria a oceány.
Katastrofy veľkých potôp, prelomenia morí, genetické veľké vymieranie mužov ako aj možné veľké vojny, ale hodilo kultúry danej doby riadne do úpadku a zabudnutia. Artefakty väčšinou zatopilo. Veď ako padli do zabudnutia civilizácie Chetitov a Mayou.
Hľadanie bájnej Atlantídy a iných vyspelých kultúr spájam s písmom. Tak prečo ešte neobjavili písmo archeológovia. Možno to písmo prehliadame. Možno mali písmo na štýl uzlového písma Inkov Kipu z povrázkov.Inské písmo Kipu sa dnes zistilo že to nebol až tak vynález Inkov a datuje sa do obdobia s pred nášho letopočtu. Bez znalosti písma si dobre neviem vysvetliť ani stáročné astronomické pozorovania našich predkov a svetový obchod z doby kamennej a bronzovej. Asi aj preto mali takú silu a postavenie kňažky a väčšinou vládol matriarchát. Veď ak mali záznamy pomocou uzlového písma a zaoberali sa výrobou a tkaniu z odevov. Prečo by mali prvé písma, alebo zaznamy vzniknúť na báze papyrusu,hlinených tabuliek. Ale aby to mnohých neplietlo, účel písma mohol byť vtedy úplne iný ako neskôr u Mezopotanských kultúr a Egypskej ríše, kde sa zapisoval majetok, dane a podobne. Prvé Čínske písmo ktoré rozlúštili na kostiach sa jednalo napríklad... Kráľ sa pýtal na veštbu, kedy mu zomrie konkubína? Aj starí Kelti a Germani poznali Grecké písmo ale malo ho používali, iba ak k obchodu. Ich runové písma sú väčšinou porekadla, zaklínadla, veštby. Minule som sledoval dokument o Skýtskych amazonkách, ktoré narobili veľa problémov aj rozvinutým Peržanom. Veľmi radi sa aj tetovali. Nepoznali naozaj nejaké formy písma?

Odpovědět


Re: Stále cítim, že máme silný sklon poceňovať naších predkov spred nášho letopočtu

Alistair Baskerville,2017-12-05 13:56:25

Fajn. Prečítal som si to celé. Naozaj. Teraz si odpustím komentár k všetkým tým konšpiračným názorom, ktoré sú ako prebraté z dokumentov Ancient Aliens, ale toľko gramatických chýb? Slovák a slovenčina môžu zaplakať.

Odpovědět


Re: Re: Stále cítim, že máme silný sklon poceňovať naších predkov spred nášho letopočtu

Anton Matejov,2017-12-05 20:26:59

Podľa jazykovedcov sa indoeropske jazyky rozdelili okolo 6000 rokov s pred nášho letopočtu. Možno som mal presnejšie písať, že k rozdeleniu indoeuropskych jazykov došlo okolo BC 6000 a každý tomu rozumel.
Ak som svoj článok hodil skontrolovať do Gmailu, tak som až tak veľa dramatických slovenských chýb nenašiel.
Čo sú konšpirácie? Keď som pred rokmi písal o špehovaní na internete bol som považovaný za konšpirátora. Musel utiecť agent CIA Snowden, ktorý sa dnes často kvôli svojej ochrane prezlieka do ženský šiat niekde v Rusku. Museli niečo zverejňovať aj ľudia typu Assange a podobne. Moje konšpirácie sa stali časom smiešne slabé. Možno by sa mali všetci ľudia, čo majú niečo odlišný názor aj na históriu považovať za konšpirátorov.

Odpovědět

První paleontologové

Tomáš Novák,2017-12-04 14:53:46

...resp. ti, kteří odhalili organickou podstatu fosilií, byli nejspíš indiánští stopaři a jihoafričtí Sanové. Těm bylo jasné, že vidí stopy skutečných zvířat z masa a kostí už před stoletími...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz