Nastupuje nový lovec planet  
Na hoře Paranal, daleko pod jižním sluncem, ve vyprahlé chilské poušti s křišťálově průzračným vzduchem, na observatoři Evropské kosmické agentury zprovoznili nového lovce planet, přístroj ESPRESSO. Má nahradit stávající instrument HARPS a výrazně zvýšit šance (asi 100x) na nalezení planety u vzdálené hvězdy.

Evropská jižní observatoř(ESO). Cerro Paranal, Atacama, Chile.
Evropská jižní observatoř(ESO). Cerro Paranal, Atacama, Chile.

Planety u vzdálených hvězd ještě nedokážeme, až na naprosté výjimky, pozorovat přímo. Místo toho používáme pozorování překryvu, tedy když planeta přejde přes hvězdu a způsobí tak pokles jasnosti hvězdy. Na tohle pozorování ale potřebujeme štěstí, že zrovna planeta a hvězda budou ve vhodné konstelaci a to nebývá moc častá událost.

ESPRESSO (Echelle SPectrograph for Rocky Exoplanet and Stable Spectroscopic Observations)
ESPRESSO (Echelle SPectrograph for Rocky Exoplanet and Stable Spectroscopic Observations)

Existuje jiná, účinnější metoda, a to měření, jak se hvězda „kolíbá" kolem společného těžiště planetární soustavy. Ano, i když je obvykle poměr hmoty hvězdy a hmoty planet 99:1, i tak gravitace planet dokáže posunout celkové těžiště soustavy mimo těžiště samotné hvězdy. Potom se hvězda k nám střídavě přibližuje a vzdaluje, což se projeví v jejím světelném spektru tzv. Dopplerovým efektem. A právě Dopplerův posun dokážeme dost dobře měřit. A platí, že čím hmotnější planeta, tím více s hvězdou pohupuje.

 

Vzorek jednoho z CCD detektorů, kterými jsou osazeny kamery přístroje ESPRESSO.  Vyrobila je  společnost e2v. Podařilo se jí vměstnat více než 80 milionů pixelů na plochu 92 x 92 milimetrů. Kredit: ESO / ESPRESSO Consortium / e2v
Vzorek jednoho z CCD detektorů, kterými jsou osazeny kamery přístroje ESPRESSO. Vyrobila je společnost e2v. Podařilo se jí vměstnat více než 80 milionů pixelů na plochu 92 x 92 milimetrů. Kredit: ESO / ESPRESSO Consortium / e2v

Observatoř Evropské kosmické agentury na hoře Paranal tvoří celkově 4 teleskopy o průměru zrcadla 8,2m. Od roku 2003 zde pátrá po exoplanetách přístroj HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher – přístroj pro vysoce přesné měření radiální rychlosti) . Tento přístroj spojuje všechny 4 teleskopy dohromady a provádí pomocí difrakce analýzu světelného spektra hvězdy,  pátrá po spektrálním posunu způsobeném právě Dopplerovým jevem. Dokáže odhalit pohyb hvězdy o rychlosti cca 1m/s a má na své pažbě už přes 130 zářezů za objevy exoplanet.

 

Spektrograf HARPS. Na snímku je otevřená vakuová nádrž, a tak lze vidět některé z vnitřních součástí. Například k lavici připevněná optická mřížka rozptylující přicházející světlo  o rozměrech  200 x 800 mm. Kredit: ESO.
Spektrograf HARPS. Na snímku je otevřená vakuová nádrž, a tak lze vidět některé z vnitřních součástí. Například k lavici připevněná optická mřížka rozptylující přicházející světlo o rozměrech 200 x 800 mm. Kredit: ESO.

Pokud ale chceme pátrat po kamenných planetách, podobných naší Zemi, které mohou být vhodné pro vznik a vývoj života, potřebujeme jemnější instrument. A tím je  HARPSův nástupce ESPRESSO, tedy Echelle SPectrograph for Rocky Exoplanet and Stable Spectroscopic Observations – Echelonový spektrograf pro kamenné planety a stálé spektroskopické pozorování.

 

ESPRESSO posune citlivost měření do řádů několika cm/s. První světlo tímto přístrojem prošlo na konci minulého roku a kromě pátrání po exoplanetách bude tento přístroj využíván i pro zkoumání, zda při vývoji vesmíru mohlo dojít ke změně základních fyzikálních konstant.

 

Video: Přístroj ESPRESSO na teleskopu v Chile použil poprvé společné světlo ze všech čtyř 8.2-metrových teleskopů. VLT je největším optickým teleskopem, pokud jde o oblast sběru.

 

 

Zdroje

Difrakce https://cs.wikipedia.org/wiki/DifrakceDoppler

https://cs.wikipedia.org/wiki/Doppler%C5%AFv_jevVLT

https://cs.wikipedia.org/wiki/Very_Large_TelescopeHARPS https://en.wikipedia.org/wiki/High_Accuracy_Radial_Velocity_Planet_SearcherESPRESSO http://www.eso.org/public/czechrepublic/teles-instr/paranal-observatory/vlt/vlt-instr/espresso/?lang

Autor: Martin Tůma
Datum: 14.02.2018
Tisk článku

Související články:

Hledač temné energie i cizích planet     Autor: Dušan Majer (21.10.2015)
Šílené světy? Pulzary mohou mít obyvatelné planety     Autor: Stanislav Mihulka (22.12.2017)



Diskuze:

spajanie obrazu

Roman Rodak,2018-02-19 18:59:43

Chápem to správne z videa pod článkom, že svetlo z jednotlivých teleskopov sa nijako digitálne nespracováva, ale príde do prístroja ESPRESSO a až tam sa skombinuje a premietne na jeden detektor?

Odpovědět


Re: spajanie obrazu

Vít Výmola,2018-02-19 20:27:31

Ano, tak nějak to je a jinak to bohužel ani neumíme. Viditelné světlo má frekvenci řádově v THz a tak rychlý signál nedokážeme digitálně nijak navzorkovat ani zpracovat. Umíme to ale v radioastronomii, například observatoř ALMA používá jednoúčelový superpočítač (tzv. korelátor): http://www.astro.cz/clanky/ostatni/superpocitac-v-nejvetsi-nadmorske-vysce-je-pripraven-ke-spusteni.html?tag=alma

Odpovědět


Re: Re: spajanie obrazu

Vít Výmola,2018-02-19 20:28:17

oprava: "řádově ve stovkách THz"

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz