Detektor promění mobil v kapesní laboratoř  
Dnes v Londýně představila firma BASF průkopnický infračervený detektor HertzstückTM, díky němuž se chytré telefony mohou brzy proměnit v přenosné kapesní laboratoře. Předvedený prototyp miniaturního spektrometru uživatelům například umožní určit obsah tuku v tvarohovém sýru, jak ukazuje infografika

Tento inovativní snímač blízkého infračerveného záření o vlnových délkách 1–3 μm vyvinul start-up trinamiX, ​​který roku 2015 založili výzkumní pracovníci společnosti BASF v německém Ludwigshafenu. Patentované zapouzdření funkční polovodičové vrstvy v tenkém filmu je velmi stabilní a chrání senzor před vlivy okolí, například před vodou nebo kyslíkem. Díky této miniaturizaci se může HertzstückTM v blízké době instalovat jako senzorový čip na základní desce chytrého telefonu.

 

Analýza sýrů.
Analýza sýrů.

 

 

V blízké infračervené spektroskopii se využívá krátkovlnné infračervené světlo. To způsobuje specifické molekulární vibrace, jež umí senzor HertzstückTM detekovat. V průmyslových procesech se tato technologie běžně aplikuje pomocí rozměrných přístrojů, mimo jiné při kontrole kvality potravin a farmaceutických výrobků; specializovaný analytický software je pak schopen změřit obsah vody, bílkovin či tuků. Pokud tuto technologii dokážeme instalovat do chytrého telefonu, v budoucnu nám poskytne užitečné informace o neviditelných vlastnostech potravin. Může se tak hodit například lidem, kteří chtějí sledovat svou spotřebu tuku nebo jíst výhradně veganskou stravu.

Analýza jídla pomocí telefonu zabere pouze několik vteřin, a nemá přitom ani ten nejmenší vliv na zkoumaný předmět.

 

Senzor
Senzor

 

V některých případech lze snímač blízkého infračerveného záření dokonce použít na měření přes obal, aplikace je však obzvláště vhodná pro nebalené potraviny a připravené pokrmy. Detektor HertzstückTM nabízí i mnoho dalších potenciálních nepotravinářských využití včetně měření vlhkosti kůže pro výběr správných kosmetických přípravků, zjišťování množství účinných látek v léčivech, nebo dokonce určování obsahu přírodních vláken v nábytkových materiálech. První spektrometry s novým infračerveným senzorem budou uvedeny na trh v roce 2019 a budou určeny pro průmyslové a poloprofesionální využití. Běžný spotřebitel bude mít tuto technologii k dispozici pravděpodobně od roku 2022.

 

Umístění detektoru.
Umístění detektoru.

 

HertzstückTM tvoří značku startu-pu trinamiX GmbH, jenž sídlí v německém Ludwigshafenu. Výhradním vlastníkem a mateřskou firmou tohoto start-upu je společnost BASF SE. Tým, který na detektoru HertzstückTM spolupracoval, se skládá z odborníků na různé oblasti od chemie přes fyziku po materiálové vědy a inženýrství. Start-up trinamiX nabízí standardní i zakázkové produkty v oblasti detekce infračerveného záření; vedle toho vyvinul také řadu inovativních senzorových systémů pro měření hloubky, jež prodává pod značkou XperYenZTM.

Literatura
www.trinamiX.de a www.hertzstueck.de.

Datum: 11.10.2018
Tisk článku


Diskuze:

Pěkné

Josef Šoltes,2018-10-12 22:53:22

Kdyby někdo chtěl, mohu zapůjčit domácí spektrometr z kickstarteru propojený s mobilem, konkrétně toto https://www.consumerphysics.com/. Mám to doma asi rok a půl, rozpozná to všechno, co je tady uvedené v článku a ještě pár věcí navíc.

Odpovědět


Re: Pěkné

Pavol Hudák,2018-10-13 07:38:05

a co to vsetko dokaze? dokaze to napr rozlisit kuchynsku sol od sody bikarbony?

Odpovědět


Re: Re: Pěkné

Josef Hrncirik,2018-10-13 08:23:43

Dokáže to rozlišit jedlou sodu od nejedlého cyankali?
Nehlásí to močovinu a melamin jako nedostižné proteiny?
Rozliší to čerstvou ranní moč od odtučněného mléka?

Odpovědět


Re: Re: Re: Pěkné

Josef Hrncirik,2018-10-13 08:32:23

Jak to SPOLEHLIVĚ měří tloušťku analyzovaného vzorku?
(Nejspíš ji to jen odhaduje z celkové absorbance v analogických matricích, tj. normalizuje odhady skupinových analytických signálů do celkových 100%).
Proč to nenahradilo (nenahrazuje) zdlouhavé a energeticky náročné klasické stanovení sušiny reálným sušením? (protože je to málo přesné, na matrici závislé a vlastní sušina závisí silně na podmínkách sušení (skladování).

Odpovědět


Znamená obr.2 odpověď pro pojídače nebo pána, že sýr obsahuje kravskou šunku tajemné koncentrace při tajemné sušině?

Josef Hrncirik,2018-10-13 19:38:34

Jezte sýry, jsou drahé.

Odpovědět

Není to tak velká novinka

Václav Dvořák,2018-10-12 00:54:00

Analytickou Infra kameru mají i některé modely od Cat. Bohužel asi zatím neumí makrofocus spektrální analýzu, v tom je tento model výjímečný. Ale není to na druhou stranu asi nic, co by tam v budoucnu nemohli přidat, za podstatně menší peníz než tady. Už proto, že Caty mají například i senzor ovzduší, který umí měřit základní veličiny. I tady by mohl v nějakém dalším modelu přibýt nějaký detailnější analyzér.

Jinými slovy, vize startrekového Trikordéru se pomalu přibližuje - v budoucnu špičkový mobil v terénu zastoupí optický i plynový spektrální analyzér i biochemickou/biologickou laboratoř.

Odpovědět

Metanol

Václav Čermák,2018-10-11 15:50:27

Zvládne to odlišit metanol od etanolu?

Odpovědět


Re: Metanol

Milan Krnic,2018-10-11 21:49:24

Otázka zní, i kdyby, spolehnete se na to?

Odpovědět


Re: Re: Metanol

Josef Hrncirik,2018-10-12 21:34:49

Můj Pan President se spoléhá na IČ analýzu z Ramanova kombinačního rozptylu viditelného světla. Pochopitelně má kvalitní spektrální analyzátor rozptýleného světla a nemůže se spoléhat na analýzu světla primitivními hranoly či mřížkami, či dokonce jen filtry.
Ať Mu ještě dlouho chutná!

Odpovědět


Re: Metanol

Josef Hrncirik,2018-10-12 17:44:27

Měřením hustoty a indexu lomu.

Měření v IČ 400-4000/cm to zvládne snadno, pokud tam není příliš mnoho vody.
Navrhované měření v oblasti blízké IČ cca 2-4 um (2500-5000/cm) měří jen slabé vyšší harmonické 1250-2500/cm a pro velmi dobré rozlišení CH2 od CH3 není vhodné.
Příspěvky od vazeb C-H; N-H; O-H jsou málo specifické a objevují se spíše rozptýleny a překryty komplikovaně po spektru, různě pro různé matrice. Pro analýzu je nutno provést důkladnou plně kombinovanou kalibraci v uvažovaných matricích a vyhodnotit ji komplikovaným statistickým SW.
Takto je prý možno odhadnout např. energetický obsah granulí pro slony, pouhým porovnáním jejich spekter se spektry exkrementů (pochopitelně v kombinaci s kalorimetrickými měřeními pro kalorimetrické ocenění spekter).
Změřením spektra extrudátu si zákazník může přesně vypočítat (+- sigma), zda mu skutečně chutnalo).

Odpovědět


Píší o použití IČ diody jako zdroje blízkého IČ a jeho detekci PbS detektorem. Jaký to však má monochromátor či jak provádí Fourierovou transformací spektrální analýzy ?bez interferometru či monochromátorů?

Josef Hrncirik,2018-10-12 21:24:40

Odpovědět


Re: Re: Metanol

Jiří Kocurek,2018-10-13 18:15:10

Akademická otázka: Co to znamená příliš mnoho vody? 10 % vody nebo 60 % vody?

Pokud člověk ví, že metanol vře při 62 °C a etanol při 78 °C, tak mu stačí starý dobrý teploměr. Sice nebude in a supermoderní, zato bude mít jistotu.
A mám vcelku jistý pocit, že konzumenti pochybných lihovin a majitelé (drahých) chytrých telefonů jsou dvě oddělené skupiny. A pokud se k chytrému telefonu dostane, tak ho dá do bazaru a peníze propije.

Odpovědět


Re: Re: Re: Metanol

Josef Hrncirik,2018-10-13 19:49:37

10% vody likviduje KBr kyvety pro IR pomalu; 60% okamžitě.
60% vody v blízké IR nejspíše nedovolí reklamní výkřik: "Udejte online telefonicky svého hostinského pro nízkou koncentraci hydroxyethanu v rumu (natož pivu či dětské whisky).
Telefony jsou příliš chytré. Nikde neuvádí žádná čísla, natož rozptyly.
Články o analýzách vydají až na požádání, pochopitelně po schválení od NSA.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Metanol

Milan Krnic,2018-10-14 12:50:43

PíÁr analýzy nevydá, maximálně tak pěkně graficky zpracuje.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Metanol

Josef Hrncirik,2018-10-14 13:31:00

Jak vidno zříti z obr.1 klient si z obsahu tuku 5,1 g/ 100g pomocí inteligentních hodinek Apple vypočítá sušinu sýra 25,5%; i kdyby to byla jeho poslední hodinka a poté byl odborně kosher pilou rozporcován a ev. zkonzumován.

Odpovědět


Re: Re: Re: Metanol

Josef Hrncirik,2018-10-14 17:58:12

Nalejme si čistého lihu. Vhodným zředěním vodou roztok vře jako ethanol při 78°C a jeho hustota se více přiblíží hustotě etanolu.
Takovéto hořalky jsou však velmi nebezpečně hořlavé a hrozí vyždíření nálevny až do základů, z počátku velmi zákeřným, prakticky nesvítivým plamenem.
Telefon může být hloupý, ale měl by mít plynový chromatograf či hmotový spektrometr nebo aspoň pokusné králíky či provádět manganistan fuchsinový test.

Odpovědět

A pozná to jablko od brambory?

Vláďa Marek,2018-10-11 12:37:52

https://youtu.be/VHjmlQdzpW4

Odpovědět


Re: A pozná to jablko od brambory?

Milan Krnic,2018-10-11 21:44:56

V klidu a pohodě bych oprášil staré videokazety BASF z doby, kdy ještě inzerované bylo dostupné, a při mírném odvíjení pásku počkal do roku dvatísedvacetdva s předpokladem, že nepozná. Pak můžete být jedině překvapený.
Apropó, to už možná budete mít doba i HE3DA baterii z českého lithia! (opět doporučuji stejný přístup).

Odpovědět


Re: Re: A pozná to jablko od brambory?

Milan Krnic,2018-10-11 22:00:38

* dvatisíce, *doma
S jídlem bych nečekal, byť by vám kdokoli slibovat požitek jakýkoli.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz