51 % mladých v USA věří, že lidstvo může do 15 let vyhynout  
aneb Výsledek nejnovějšího sociologického průzkumu

Pád do pekla v představě P.P. Rubense, Okolo r. 1620). Alte Pinakothek, Mnichov. Kredit: ARRAN Q HENDERSON.
Pád do pekla v představě P.P. Rubense, Okolo r. 1620). Alte Pinakothek, Mnichov. Kredit: ARRAN Q HENDERSON.
Podle průzkumu agentur Scott Rasmussen a HarrisX ze září 2019 (zdroj), se celkem 29 % všech voličů v USA domnívá, že je alespoň jisté míry pravděpodobné, že se Země stane během 10 – 15 let neobyvatelnou a lidstvo vyhyne. Je tu ale dramatický rozdíl podle věkových kategorií. Věří tomu 51 % voličů do 35 let, ale jen 12 % seniorů. Značné rozdíly jsou i mezi městy a venkovem. Čtyřicet pět procent (45 %) městských obyvatel si myslí, že lidstvo může být během 10 až 15 let zničeno změnou klimatu. Souhlasí s tím ale pouze 23 % venkovských voličů a 22 % voličů z předměstí. Agentura Rasmussen situaci přirovnává k prvním dnům studené války, kdy mělo mnoho mladých lidí podobné obavy, že svět bude zničen nukleárními zbraněmi.


Odkud se tyto názory berou? Od jakých názorových vůdců? Gréta Thubergová ve svém projevu v Europarlamentu: (zdroj). „Okolo roku 2030, za 10 let 252 dnů a 10 hodin se ocitneme v bodě, kdy se spustí nevratná řetězová reakce mimo naši kontrolu, a ta pravděpodobně povede k zániku civilizace, jak ji známe.“ Podobně hovoří politici jako Alexandria Ocasio-Cortez (AOC) (zdroj): „Mladí lidé z naší generace se říkají: Za dvanáct let přijde konec světa, jestli nevyřešíme klimatickou změnu. A vaše největší starost je, jak to zaplatíme?“


Gréta často říká, abychom poslouchali ne ji, ale vědce. A cituje čísla ze zprávy IPCC z roku 2018 nazvané „Special Report on Global Warming of 1.5ºC“. Opravdu ale vědci prorokují konec světa za 12 let? Profesor Myles Allen z Oxfordu, který pracoval na oné zprávě IPCC, vysvětluje: „Dnešní teenageři jsou plným právem znepokojení ze změny klimatu a chápu, že potřebují působivé vize, aby upoutali pozornost. Ale některé ty slogany jsou opravdu strašidelné. Můj kolega mi nedávno vyprávěl, jak jeho 11letá dcera přišla domů v slzách, protože jí řekli, že kvůli změně klimatu lidská civilizace zanikne dříve, než stihne sama zplodit děti.Allen dále pokračuje: „Je možné, že už jsme dosáhli 1,2°C oteplení a že se otepluje tempem 0,25°C za deset let. Vzhledem k nepřesnosti měření je to možné. To by znamenalo, že se na 1,5°C dostaneme už v roce 2030, tedy za 12 let od roku 2018. Jenže další čtvrtina stupně Celsia navíc... určitě nebude dnešním stávkujícím teenagerům připadat jako nějaký Armageddon... Co si budou myslet pak?“ (zdroj)

Datum: 01.10.2019
Tisk článku


Diskuze:

Neotepluje se protože je nás mnoho

Lenka Svobodová,2019-10-07 00:35:38

Neotepluje se, že by nýs bylo mnoho. Vysvětluje to video.

Velký podvod s globálním oteplováním - The Great Global Warming Swindle
https://www.youtube.com/watch?v=8IX4Jq6Rrss

Druhá věc, co hrozí, jsou emise těžkých kovů a to jak z komínů, tak jako nečistota v odpadech, které se kumulují v půdě a postupně znemožní život všem zvířatům i lidem.

Na konci dávám další videa, které vysvětlují příčinu oteplování. Otázka zda za to mohou lidí je špatná. Lepší by byla, jestli lidé mohou to horko zmenšit. Mohou a velmi snadno. Takže až bude opravdu horko, může vláda vydat zákon o zdanění nemovitostí a od platnosti zákona by začala teplota okamžitě klesat. Zákon by mohl vypadat takto: Daň ze zastavěné plochy nemovitostí, včetně odstavných parkovišť je rozdělena do tří stupnů podle pohltivosti tepla povrchem střechy nebo dlažby. Nejnižší zdanění při pohltivosti 0% až 30%, střední zdanění při pohltivosti tepla 30% až 60% a nejvyšší zdanění při pohltivosti 60% až 100%.

U slunečních panelů na nemovitostech by bylo stanoveno, že v případě, že jsou kolektory zakrývány bílou plachtou v červnu, červenci a srpnu, tak se jejich pohltivost nezapočítává do zastavěné plochy.

Jak souvisí tmavé povrchy s vyušovaním krajiny? Souvisí to s tím, že teplota vzduchu, který stoupá nad FVE nad zoraným polem nebo silnicí může být až 50°C, zatímco vzduch stoupající nad vlhkou loukou nebo lesem má kolo 20°C. Zatímco studený vlhký vzduch vystoupá nahoru do místa s teplotou rosného bodu, pára se srazí a začne pršet. Naproti tomu horký vzduch má absolutní vlkost vysokou a vlhkost odnáší daleko, neboť se nemůže ochladit na rosný bod, při němž je relativní vlkost 100%.

Na rozdíl od nějakých jiných zásahů do klimatu, zesvětlování vodorovných ploch ochladí krajinu, jen když je opravdu horko. Neochlazuje krajinu ani při zatažené obloze ani v zimě, když slunce ohřívá více svislé plochy.



Kdo může za globální oteplování? CZ dabing
https://www.youtube.com/watch?v=LMQZ-8rCev4&t=1897s

Jan Pokorný: Opomíjená úloha vegetace v distribuci sluneční energie a utváření klimatu
https://www.youtube.com/watch?v=mZQa6An6Ijg


Takže naše budoucnost není ohrožena horkem, ani emisemi CO2, ale odpady a emisemi těžkých kovů z komínů a výroby. Proto se plánuje, že jakmile přijde umělá inteligence, začne snižovat stavy lidí. Zrychlenou metodou. Bude to priorita číslo 1. Kdyby AI snižovala stavy pomalou metodou jednoho dítěte, tak by nejenom trvalo 80 let, než by produkce toxických kovů přestala stoupat, ale i byl by problém s financováním důchodců.

Proto se stavy budou snižovat zrychleně že za 5 let poklesnou zůstane jen 3-5% populace. Bude spousta volných bytů, a tak se lidé budou stěhovat za lepším některé čtvrti se nechají spadnout, z malých vesnic vznikne divočina.

Odpovědět

Nepřekvapivé

Ivan Bílý,2019-10-03 09:01:30

U mladých se dneska setkáte i s názorem, že se brzo všichni udusíme.

Když jsem to slyšel poprvé, tak jsem zalapal po dechu. Nikoli však kvůli vysokému procentu CO2 v atmosféře. Teď už jsem zvyklý.

Odpovědět

Pro železničního inženýra

Jan Šimůnek,2019-10-02 07:58:41

a majitele firmy na přeprodej emisních povolenek je taková hysterie velice užitečná. Konec konců, proto stál léta v čele organizace, která tuto hysterii svými nijak nepodloženými bláboly vytváří.

Odpovědět

Je to ještě horší

Tomáš Novák,2019-10-01 11:07:02

48 % Američanů si ve 21. století myslí, že Slunce obíhá kolem Země (a nevěří v biologickou evoluci)!

Odpovědět


Re: Je to ještě horší

David Dobeš,2019-10-01 12:59:54

Že Země obíhá kolem Slunce, je zcela jasný a ověřitelný fakt. To, že tomu nevěří 48% Američanů (zdroj?) svědčí o jejich příklonu ke "spikleneckým teoriím" a obrovské nedůvěře k elitám a vědcům. Občas se jim nedivím, ale nic se nesmí přehánět. Ale u té evoluce si ani já nejsem 100% jist zcela biologickou cestou. Počínaje celoplanetárními katastrofami, které otevřely úplně jiné ekologické niky (a vytvořili příležitost pro druhy, které by "přirozenou" evolucí neměly šanci), přes vliv radioaktivity, možný zásah eMZáků až po inteligentní design.

Odpovědět


Re: Je to ještě horší

Martin X,2019-10-02 10:15:49

Tych 48% asi pozna vseobecnu teoriu relativity a teda vie, ze suradnicova sustava spojena so Zemou okolo ktorej obieha nielen Slnko ale aj zvysok Vesmiru je fyzikalne spravny model, kde su javy ako Coriolisova sila alebo Foucaultovo kyvadlo vysvetlitelne deformaciou priestorocasu vplyvom pohybu okoliteho Vesmiru.

Odpovědět

Země

Stanislav Poutník,2019-10-01 10:53:06

No což už, až tato doslouží sterraformujem si další, ve vesmíru je planet jak .....
Tato ještě nějakou chvíli vydrží než Musk zprovozní ten svůj šrot a můžem vyrazit. Replikátory už se rýsují, terraformátory už má Musk určitě na papíře nebo aspoň na patře, uděláme pár modelů na kvantových počítačích a padáme. :D

Odpovědět


Re: Země

Jaroslav Pudelka,2019-10-02 10:05:07

Darmo tu útočíte na Muska. On je jeden z mála, ktorý skutočne pracuje a dosahuje výsledky. A k tomu klima problému - je nás proste príliš veľa a to spôsobuje problémy. Avšak Zem si s tým poradí, buďto veľmi rýchlo a katastroficky, alebo postupne - našim vymieraním až po určitú hranicu cca 1.5 miliardy. V žiadnom prípade to ale neohrozí život na Zemi. Ten skončí, až Slnko vyrastie do určitej veľkosti - o cca 1 miliardu rokov.

Odpovědět


Re: Re: Země

Pavel Hasoň,2019-10-03 22:37:06

Tak poopravím údaj o hranici vyhynutí. Vyšší život na planetě skončí pravděpodobně již za nějakých 250 milionů let spíše výrazně dříve. Dále už asi jen mikrobiální život na stále teplejší a vyprahlé zemi klidně nějakou tu miliardu let. Ve školách to učí špatně.

Odpovědět

Rodový strom

Mojmir Kosco,2019-10-01 10:29:10

Druhu Homo . nejdřív vsuvka když budem chtít do deseti let i rychlejs vyhynem jako udernicky plán bych si to ale nedal.rodovy strom ukazuje že druh homo ochlazení zvládal mnohem lépe než oteplení bude to dáno asi jak posunem klimatických pasu (zelená poušť) otevření expanzivních cest Amerika Austrálie tak skutečnosti že savci lépe se přizpůsobí ochlazení než vyšší teplotám (vypozorováno praxi ujišťuji vás že chlazení skotu ve stáji v létě je věda) na rozdíl od plazů ty radši teplíčko .takže tvrzení že čtvrt stupně nic nedělá je takové to ještě to nevre a už jo.
I

Odpovědět

Klimatická změna- začít u nadnárodních kooperací

Florian Stanislav,2019-10-01 09:30:06

https://nedd.tiscali.cz/klimaticka-zmena-musi-zacit-u-korporaci-333939
..hrst nadnárodních korporací se stala hlavní silou formující globální propojený systém populace i ekonomiky. Studie přímo vypočítává, jaký vliv mají soukromé segmenty ekonomik na konkrétní biomy."

Odpovědět

Až do konce světa a ani o chvilku dýl

Florian Stanislav,2019-10-01 09:24:17

Gréta je přesnější věštec (s možnou chybou sotva 10 hodin!) jak Nostradamos :" „Okolo roku 2030, za 10 let 252 dnů a 10 hodin se ocitneme v bodě, kdy se spustí nevratná řetězová reakce mimo naši kontrolu, a ta pravděpodobně povede k zániku civilizace, jak ji známe.“
Co asi může změnit civilizaci, jak ji známe? Že by zákaz spalovacích motorů a 100% přechod na elektromobily poháněné tzv. ekologickou elektřinou? Nebo bude cílených informací tolik, že je nebudou lidé schopni odlišit od pravdy.
Heslo Google - předpovědi konce světa - má přes 5 milionů odkazů. Třeba
https://zoommagazin.iprima.cz/zahady-konspirace/nejsilenejsi-apokalypticke-predpovedi-ktere-se-nenaplnily-presto-jim-lide-veri
Naposledy 23.září 2019 byl konec světa kolizí s planetou Nibiru.
V Čechách před tím 14.2. 1420 (numerický součet každé části datumu je číslo 7). Husité očekávali Nový příchod Krista v Plzni, které bylo jedno z měst, které mělo být ušetřeno. Když se nic nedělo a hříšníci nebyly vyhlazeni, pustili se do jejich vyhlazení husité sami. Vedl je Jan Žižka z Trocnova, Kazisvět český....

Klima stabilní není. Měli bychom se starat, aby se obnovilo zemědělství v podhorských oblastech, kde voda je a které jsme nechali zdevastovat.

Globální katastrofy možné jsou.
https://nedd.tiscali.cz/venuse-mela-oceany-i-stale-podnebi-az-do-zahadne-katastrofy-334205
"Před 700 miliony lety se na Venuši patrně rozpínaly oceány a převládalo tam stabilní podnebí. Pak se stala nějaká katastrofa."

Odpovědět


Re: Až do konce světa a ani o chvilku dýl

Vojtěch Běhunčík,2019-10-01 16:58:43

Zager and Evans
https://en.wikipedia.org/wiki/Zager_and_Evans
začínali rokem 2525 ...
https://www.azlyrics.com/lyrics/visage/intheyear2525.html
Greta to nějak urychlila ...

Odpovědět

Apokaliptická vize

Petr Nowak,2019-10-01 08:13:47

U mladých je představa o konci světa asi běžnější něž se zdá. Jsem Husákovo dítě, a pamatuji jak se nás ptali ve škole, jak si představujeme svět po roce 2000. Většina třídy odpověděla, že se toho roku nedožije. Žil jsem ve městě. Kamarádi z hor naopak plánovali už ve školní době jak budou cestovat a že bude všude mír. Trochu naivní představa, když píšu o roce 1984.

Odpovědět


Re: Apokaliptická vize

Roman Sobotka,2019-10-01 16:39:43

Vyrustal jsem v podobne dobe a dobre si pamatuji, jak nas ve skole a v televizi porad desili atomovou apokalypsou, kterou se imperialiste chystaji jednoho dne rozpoutat. Jako deti jsme se toho vsichni tak trochu bali. Misto klimatu se demonstrovalo za mir. Takze asi jedina doba v mem zivote, kdy se nechystal konec sveta byla (divoka) devadesata. V tomto maji dnesni mladi smulu, podobne uvolnenou dobu uz nezaziji.

Odpovědět


Re: Apokaliptická vize

Stanislav Brabec,2019-10-03 02:34:40

Také si pamatuji televizní cyklus Přežijí rok 2000? či knihu Zhasnou zítra všechna světla? Také si pamatují články o katastrofálním globálním ochlazování a nástupu nové doby ledové či předpověď sovětského počítačového modelu o poklesu poštu obyvatel Země na nula v roce 2050. Tenkrát jsem byl malý kluk se zaujetím pro vědu, a tyto věci jsem hltal.

Odpovědět


Re: Apokaliptická vize

Ivan Bílý,2019-10-03 09:03:08

Je to fenomén starý jako civilizace samá. Těžko říct, co je na konci světa tak lákavého.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz