Vesmírné přání k MDŽ  
Přání ženy – taikonautky všem ženám světa

Od 15. října 2021 je na vesmírné stanici Thien-kung tříčlenná posádka - dva muži Čaj Č’-kang a Jie Kuang-fu a jedna žena, taikonautka Wang Ja-pching. Ta dnes všem ženám světa poslala pozdrav, jehož překlad nabízíme s přáním, aby všechny ženy světa mohly pohlédnout na hvězdnatou oblohu s pocitem štěstí a smysluplného bytí.

 

Dobrý den, dámy,

jsem Wang Ja-pching, taikonautka na šestiměsíční misi na čínské vesmírné stanici. Je mi velkým potěšením oslavit ve vesmíru s vámi všemi Mezinárodní den žen. Tímto přeji dámám z celého světa šťastný MDŽ. Jako astronautka vím, že když se z vesmírné stanice dívám na rozlehlou hvězdnou oblohu, stovky milionů čínských krajanek se mýma očima také dívají do hlubokého vesmíru. Vesmír nezměnil své prostředí ani nezmenšil své hranice v důsledku příchodu žen.

 

Model sestavy stanice během Expedice 2 od října 2021. Zleva nákladní loď Tchien-čou 2, základní modul Tchien-che a nákladní loď Tchien-čou 2, zdola kolmo dopravní loď Šen-čou 13. Kredit: Wikipedia Tiangong Space Station.
Model sestavy stanice během Expedice 2 od října 2021. Zleva nákladní loď Tchien-čou 2, základní modul Tchien-che a nákladní loď Tchien-čou 2, zdola kolmo dopravní loď Šen-čou 13. Kredit: Wikipedia Tiangong Space Station.

 

Existuje již mnoho údajů z kosmických letů, které potvrzují, že mezi pohlavími nejsou ve schopnostech se přizpůsobit a pracovat ve vesmíru žádné významné rozdíly. Všichni můžeme absolvovat stejný výcvik a dosáhnou stejné hodnocení jako muži – astronauti na vysoké úrovni. A mnohé fyzické a psychické vlastnosti žen mohou být ve vesmíru výhodou, když doplňují vlastnosti mužských astronautů. To je nesmírně užitečné pro úspěšné zvládnutí výzev, které představují dlouhotrvající mise v uzavřeném prostoru. S rozvojem kosmických technologií a komerční kosmonautiky je účast žen ve vesmírných letech stále běžnější. Přeji všem dívkám s vesmírnými sny, aby si střežily svou vizi cesty k moři hvězd. Jednoho dne, než se nadějete, při pohledu vzhůru uvidíte, že váš sen je již na dosah. Věřím, že to není sen mimo dosah. Pokud budeme tvrdě pracovat, určitě se ho můžeme dotknout.

Kdysi jsem snila o tom, že budu učitelkou. Později jsem se těšila, že budu zkoumat vesmír. Nikdy by mě však nenapadlo, že se mi tyto dva sny splní najednou v podobě vesmírné lektorky. Učit o kosmu se mi líbí. Přes obrazovku stát tváří v tvář milým dětem, včetně mé dcery, a svou lekcí zasévat do jejich srdcí semínka zvědavosti a připínat jim křídla pro létání. Vždy se budu věnovat kariéře v kosmonautice, kterou miluji.

Budu využívat svou pozitivní energii, abych motivovala další generaci k zamilovaní se do létání, zamilování se do kosmonautiky a inspirovala více žen ke vstupu do technického průmyslu. Lze si představit, že se stále více žen bude zapojovat do pilotovaných kosmických letů. To v budoucnu bude mít velmi důležitý vliv na rozsáhlý a dlouhodobý průzkum vesmíru. Díky tomu se bude naše kariéra v oblasti průzkumu vesmíru rozvíjet úspěšně a trvale. A také to pomůže povzbudit ženy, aby si odvážně plnily své sny a dosáhly nádherného života. Jak vidíme, čínská vesmírná stanice je naším kosmickým domovem.

Je zde mnoho a mnoho kolegyň, které k této rodině významně přispěly. I díky jejich přispění je náš vesmírný domov bezpečnější a laskavější. Dámy, ačkoli se naše národnosti, etnicity i profese liší, ženy na celé planetě tvoří svým vlastním úsilím svět zářivějším, harmoničtějším a vřelejším.

Ráda bych využila této příležitosti a poděkovala každé ženě za její nezištnou obětavost. Také bych si přála, aby si každá žena vybrala ty nejjasnější hvězdy pro život a kariéru, jež miluje.



Autor: Redakce
Datum: 08.03.2022
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz