Věřte, nevěřte  
Pojďme se dnes podívat na tři témata a můžete si zkusit uhodnout, která z nich jsou pravdivá a která jsou vymyšlená.

Kyselina laderranová. Kredit: Science. https://www.science.org/content/blog-post/these-are-real-compounds
Kyselina laderranová. Kredit: Science.
Žebříkany

Ladderany (z anglického ladder = žebřík) jsou organické látky s čtyřuhlíkatým cyklem. Pokud máte nějaké ponětí o organické chemii, už jste určitě zbystřili, protože základní poučka zní, že čtyřulíkaté cykly jsou velmi nestabilní. A považte, že tyto molekuly jich mají dokonce několik vedle sebe. Od toho se také odvozuje jejich název ladderany podle podobnosti se žebříkem.


Tyto látky byly objeveny v kmeni bakterií Planctomycetes, které jsou unikátní hned z několika ohledů. Například sice jako správné bakterie nemají buněčné jádro, ale jejich DNA může být oddělena invaginací buněčné membrány v čemsi podobném buněčnému jádru. Nás ovšem zajímá jiný kompartment zvaný anammoxosom. V těchto kompartmentech probíhá anaerobní oxidace amoniaku (anglicky anaerobic ammonium oxidation, zkráceně anammox), při které vzniká molekulární dusík oxidací amoniaku s dusitanem jako konečným akceptorem elektronů.

NH+4 + NO-2 –> N2 +H2O

Během toho se vytváří protonový gradient, který je následně využit pro syntézu ATP, podobně jako u fotosyntézy, nebo buněčného dýchání. Ovšem mezistupni této reakce jsou hydrazin (N2H4) a hydroxylamin (NH2OH) – obě látky jsou vysoce nestabilní a toxické, hydrazin se používá jako palivo do raket. Nic, co byste chtěli nechat potulovat se po buňce. Proto bakterie tuto reakci uzavírají do již zmíněného anammoxosomu, v jehož membráně jsou právě ladderany. Ty tvoří i více než 50 % této membrány a výrazně snižují její propustnost, jak pro protony, tak pro toxický hydrazin a hydroxylamin.


Sladkosti z opadků

Svět má – kromě stovky horších – 2 problémy. Topí se v plastech a nedostává se mu vanilky.

Žijeme v době plastové a protože plasty jsou většinou spíše odolné k odbourávání, hromadí se v přírodě, kde se rozpadají na tzv. mikroplasty, které narušují životní prostředí. Jen před pár dny publikovali vědci zprávu, že poprvé detekovali mikroplasty i v krvi (anglicky zde, česky zde). Ročně vyprodukujeme 50 miliónů tun PET odpadu. Je sice možné ho recyklovat, ale většinou to vede k produktům nižší kvality.


Vanilka je koření získávané ze tří druhů orchidejí rodu Vanilla. Pěstování orchidejí je velmi náročné a navíc se jim daří pouze na tropických ostrovech. To dělá z vanilky druhé nejdražší koření po šafránu. Hlavní složkou vanilkového aroma je vanilin, který má široké použití v potravinářství, kosmetickém průmyslu, ale také jako složka různých čistících prostředků, herbicidů apod. Jeho spotřeba prudce roste a má dosáhnout 59 000 tun v roce 2025.


Vědce napadlo tyto dva problémy zkombinovat a vyrábět vanilin z PET lahví. K tomu využili již známý postup pro recyklaci PET a zisk monomeru tereftalové kyseliny. Nově poskládali z několika enzymů metabolickou dráhu pro přeměnu tereftalové kyseliny na vanilin a produkovali tyto enzymy ve známé bakterii Escherichia coli. Optimalizací procesu dosáhli 157‑násobného zvýšení produkce vanilinu (119 mg.L-1) oproti původním podmínkám.


Neexistující Africký paradox?

Během pandemie koronaviru SARS-CoV-2 se předháněly jednotlivé státy, příp. se mlátili po hlavě oponenti v diskuzích, statistikami, jak si ta která země vede. Zatímco koronavirus kosil Západ, Africe, zdálo se, se vyhnul. Vysvětlení Afrického paradoxu byla různá – podle toho, co chtěl dotyčný právě dokázat – od nedostatečného testování, přes mladou či zdravou populaci až po dostatek vitamínu D.


V Zambijské Lusace vědci provedli výtěr z nosu zesnulým a otestovali je na přítomnost viru SARS‑CoV‑2. Pozitivní vzorky měli ve třetině případů, ovšem během tří vln (červenec 2020, leden 2021 a červen 2021) dosahovala pozitivita až 90 %. Pouze 10 % pozitivních zesnulých mělo pozitivní test i před smrtí.

Přestože pozitivita klesala s věkem zemřelého, i tak takřka pětina zesnulých ve věku do 19 let byla pozitivních na SARS‑CoV‑2. Děti do 19 let tvořily 10 % všech pozitivních případů. U skoro ¾ všech pozitivních zesnulých byl koronavirus určen jako pravděpodobný, nebo možný důvod úmrtí.



Ladderanové lipidy vyskytující se v membránách anammoxosomů. Kredit: Wikipedia. By  Bholtzman - Own work, CC BY-SA 3.0
Ladderanové lipidy vyskytující se v membránách anammoxosomů. Kredit: Wikipedia. By Bholtzman - Own work, CC BY-SA 3.0

Závěr

Žebříkany

Ladderany i anammoxové bakterie opravdu existují, jen ten název žebříkany jsem si vymyslel. Téma (a celý tento článek) byl inspirován blogem In the pipeline, kde můžete nalézt více takto neobvyklých molekul nalezených v přírodě.

Ve skutečnosti však nejsou ladderany planární (v rovině), ale jsou trochu zprohýbané, viz obrázek.


Je známo 10 anammoxových druhů, ale ve skutečnosti jich bude mnohem více podle rozmanitosti známých 16S rRNA. Tomu odpovídá i fakt, že anammox reakce je důležitou částí cyklu dusíku v přírodě a snižuje primární produkci oceánů.


Sladkosti z odpadků

I toto je pravdivé. Inspiroval jsem se podcastem Talking Biotech. Zde je článek, který popisuje celý proces tvorby tohoto kmene E. coli a optimalizace produkce vanilinu.

 

Distribuce nadúmrtí za roky 2020 a 2021. Zdroj: COVID-19 Excess Mortality Collaborators.
Distribuce nadúmrtí za roky 2020 a 2021. Zdroj: COVID-19 Excess Mortality Collaborators.

Vědci už vyprodukovali v různých (mikro)organismech všemožné látky a tedy by nemělo být překvapením, že lze přeměnit i PET zrovna na vanilin. Jde pouze o to, vybrat (příp. vytvořit) vhodné enzymy a vytvořit z nich kaskádu, která to zvládne udělat za nás.

 

Neexistující Africký paradox?

I tato zpráva je bohužel pravdivá. Data byla zatím publikována ve formě preprintu.

Přestože 19milionová Zambie hlásí oficiálně pouze 4000 mrtvých na koronavirus, nadúmrtí naznačují, že jich zemřelo spíše přes 80 000 (zde). Mimochodem, podle tohoto zdroje zemřelo i v Česku do konce roku 2021 navíc 50 000 lidí, tedy o 30 % více, než je oficiálně udáváno.

Datum: 01.04.2022
Tisk článku


Diskuze:

Zdravím

Mojmir Kosco,2022-04-04 06:38:56

Mohl tam být i příklad který nebyl pravdivý!

Odpovědět

víra

Miroslav Heyduk,2022-04-02 10:37:43

VĚŘ, ALE KOMU VĚŘÍŠ, MĚŘ

Odpovědět


Re: víra

Igor Němeček,2022-04-03 18:01:02

Tuto hlášku a mnoho dalších podobných přidává pod každý mail jeden můj známý, ale nejsem z něj schopný dostat jak se podle takového moudra zařídit. Ne že bych se nedozvěděl nic, ale vesměs jen oniká - ONI lžou, jsou zlí, vše ovládají, ... Tento uvádí v latině "Fide, sed cui fidas, vide", asi aby dal najevou svou sečtělost. Nikdy jsem to nikde nazahlídl a najednou vidím, že možná nějaký módní trend. Myslím, že se na tom shodnou všichni, ale 95% populace nechápe, že by s tím měřením měli začít prvně u sebe.
To jen taková drobná úvaha, která mě vždy napadne, ale s ním to nemá smysl probírat. Když jsem to zahlídl na Oslu, tak jsem si řekl, že tady můžu.

Odpovědět

ověření...

Eva M,2022-04-01 19:20:09

:) u tohoto dubnového článku si člověk nakonec úplně vážně uvědomí, že téměř veškerá jeho světa znalost vlastně pochází.. z druhé či třetí ruky...

Odpovědět


Re: ověření...

Eva M,2022-04-01 19:39:44

PS tak třeba viz níže... a kdeže ty zázračné produkty jsou....

https://zoommagazin.iprima.cz/zajimavosti/cesky-biocip-covid19

https://cnn.iprima.cz/vynalez-pentagonu-mikrocip-pod-kuzi-odhali-covid-driv-nez-clovek-nakazi-ostatni-23006

:o) existují nebo ne?

Odpovědět


Re: Re: ověření...

Tomáš Hluska,2022-04-02 09:13:48

U toho amerického čipu výslovně píšou, že je pouze pro jejich použití.
Co se týče českého čipu, ten byl publikován v prosinci. Žádný biomedicínský produkt nedotáhnete na trh za 4 měsíce.
Nicméně není nic jednoduššího, než napsat hlavním autorům, jsou uvedení na konci textu:
https://www.avcr.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/Biocip-ceskych-vedcu-rychle-a-spolehlive-detekuje-SARS-CoV-2-prokazala-studie/

Odpovědět


Re: Re: Re: ověření...

Eva M,2022-04-02 11:05:55

"Žádný biomedicínský produkt nedotáhnete na trh za 4 měsíce" - že by historie nesvědčila o opaku?

- jinak ono se o tom píše prakt. od začátku: https://plus.rozhlas.cz/biocip-odhali-koronavirus-uz-za-nekolik-minut-funkcni-prototyp-mohl-byt-hotovy-8188776

mezitím jsme tu měli to sledování v odpadních vodách (svědčící o neustálé produkci silně zamořenou populací) a nakažené jelence a patrně i další druhy živočichů = "koronavirus je prakt. všude"
A protože (čip) "je možné ho používat opakovaně až do chvíle, kdy se v nějakém vzorku hledaný vir objeví."... i kdyby se na trhu objevil, již jen cena by patrně v současnosti neumožňovala rozumné a smysluplné nasazení.

:) pokud jde o autory, případná odpověď by nutně musela znít "ještě dolaďujeme pár drobností"


To jen jako ilustrace (patrně) neaprílových zpráv z běžného tisku... které by z perspektivy běžného čtenáře stejně dobře mohly být aprílovými.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: ověření...

Tomáš Hluska,2022-04-02 16:37:54

Ano, psalo se o tom, že ho vyvíjejí. V té době ještě nic funkčního nebylo, jen měli zkušenosti s čipy pro detekci jiných patogenů. V prosinci publikovali, že mají funkční čip a tedy mohli začít s nějakým schvalovacím procesem.

Nějak nevím, co tím chcete říct. Že se jim neoplatí čip vyrábět? Proč ho teda vůbec vyvíjeli a publikovali?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: ověření...

Eva M,2022-04-03 19:52:21

mělo to být o nerozlišitelnosti sci-fi/aprílu/fake (jsou-li přiměřeně odborné) a pravdivého textu.


co je s čipem nevím, ale s koronavirem již se zde nikdo moc "nepáře" a ze smíšených důvodů patrně ani nebude - :) tak leda by ho prodali např. do Austrálie /tedy pokud jim funguje a je lepší než běžné antigenní testy/

Odpovědět

Náhodou,

Vladimír Bzdušek,2022-04-01 18:41:11

tentokrát za 100 bodov.
Jeden by netušil, že príroda dokáže
vyprodukovať štruktúru ladderanu.
Existuje aj syntetizovaný kuban,
molekula C8H8, kde osem uhlíkov tvorí vrcholy kocky.
Celkom slušne to exploduje.
"Žebříkany" mi pripomenuli majstra sci-fi
Stanislava Lema, ktorý zaviedol do
kryptochemokratického názvoslovia
skupinu proberanov, čo už asi nikto nikdy neprekoná.

Odpovědět

Ethylvanilin

Vojtěch Běhunčík,2022-04-01 16:36:58

je jako aroma až 3x účinnější ...
viz také
http://www.chm.bris.ac.uk/motm/vanillin/vanillinh.htm

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz