Chandrayaan-3 zahájil svůj let k Měsíci  
Jestli se vše zdaří, v druhé polovině srpna na jihu naší přirozené oběžnice přistane indický modul a malý rover, jež budou po dobu lunárního dne zkoumat tamní prostředí.

 

Animace změn oběžné dráhy sondy Chandrayaan-3 kolem Země a přeletu na oběžnou dráhu kolem Měsíce. Modrá tečka - Země, zelená - Měsíc, růžová - dráha sondy Chandrayaan-3. Kredit: Phoenix7777, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0
Trajektorie sondy Chandrayaan-3 kolem Země a při přechodu na oběžnou dráhu kolem Měsíce. Modrá tečka - Země, zelená - Měsíc, růžová - dráha sondy Chandrayaan-3. Kredit: Phoenix7777, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

 

Z indického kosmodromu Sriharikota dnes raketa LVM 3 (Launch Vehicle Mark-3) vynesla na oběžnou dráhu kolem Země indickou kosmickou sondu Chandrayaan-3, což v hindštině znamená Měsíční plavidlo. Veze s sebou robotický přistávací modul s malým vozítkem uvnitř. Pomocí řízených zážehů motorů se oběžná dráha bude prodlužovat, až sonda zamíří k Měsíci, který začne obíhat.

 

Na 23. nebo 24. srpna je naplánované vypuštění přistávacího modulu, který by pomocí čtyř ovladatelných trysek měl měkce dosednout v jižní polární oblasti Měsíce.


Pokud se stane něco nepředvídaného a uvedený časový harmonogram selže, Chandrayaan-3 na oběžné dráze vypustí přistávací modul o 14 dnů později, tedy v následující měsíční ráno. Počáteční fáze mise zatím probíhá bez problémů.

 

Připomeňme, že jde o reparát obdobného projektu Chandrayaan-2 v roce 2019, který byl až do závěrečné fáze přistání úspěšný. Žel v důsledku softwarové chyby a nesprávnému tahu jednoho z motorů přistávací modul s roverem Pragyan na palubě havaroval.

Nosná raketa Launch Vehicle Mark-3 startuje. Kredit: @WION, youtube video screenshot
Nosná raketa Launch Vehicle Mark-3 startuje. Kredit: @WION, youtube video screenshot

Integrovaný modul Chandrayaan-3 zahrnuje pohonný modul, lunární přistávací modul a rover. Kredit: Indian Space Research Organisation GODL-India, Wikimedia Commons, Open Data License
Integrovaný modul Chandrayaan-3 zahrnuje pohonný modul, lunární přistávací modul a rover. Kredit: Indian Space Research Organisation GODL-India, Wikimedia Commons, Open Data License

Modul je vybaven přístroji pro měření na místě, ale také malým šestikolovým vozítkem s dojezdem asi 500 m, který po dobu jednoho měsíčního dne, kdy na panely bude svítit Slunce (14 pozemských dnů) bude zkoumat terén včetně geologických podmínek v okolí místa přistání.

Tak ať to Indům tentokráte vyjde podle plánů. Uvidíme za 6 týdnů.

 

Autor: Redakce
Datum: 14.07.2023
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz