Falešná mise na Mars  
Více než rok bude 6 mužů uzavřeno v kopii vesmírného modulu. Ruský institut lékařství a biologie (IMBP) chce zjistit, jaký vliv bude mít na psychiku posádky případná mise na Mars.

Experiment, zaměřený na imitaci podmínek při letu na Mars s názvem „Mars-500“ bude zahájen v roce 2006. Nutnost podobných experimentů spočívá v tom, že se musí ověřit tvrzení některých odborníků, že dlouhodobé lety k Marsu mohou mít negativní vliv na zdraví posádky.

Experiment bude probíhat v rámci ruského kosmického programu. Podle vyjádření ředitele Roskosmosu (Ruské federální kosmické agentury) Anatolije Perminova bude financování projektu zahájeno již v březnu 2005 a náklady dosáhnou částky kolem 10 miliónů dolarů.

Dobrovolníci budou umístění do experimentálního modulu NEK (Nazemnyj experimentalnyj komplex), kde stráví téměř 1,5 roku (500 dnů). V průběhu tohoto unikátního experimentu budou získány důležité informace o rekcích lidského organizmu na podmínky dlouhodobého kosmického letu. Kromě toho bude vyzkoušeno a prověřeno v praxi autonomní vybavení, zabezpečující životní podmínky pro posádku během dlouhodobého letu k Marsu.
V pozemním experimentálním komplexu bude vybudována ložnice, kuchyně a laboratoř. K maximálnímu omezení možnosti vzniku požáru bude uvnitř modulu kyslíko-argonová atmosféra. S podobnou umělou atmosférou (popř. kyslíko-heliovou) počítají některé projekty pro určité úseky měsíčních či marťanských stálých základen.
Během 500 dnů falešné mise na Mars budou mít účastníci jen omezené množství zásob - asi 5 tun potravin a kyslíku a 3 tuny vody. Mezi dobrovolníky bude i lékař. Budou zcela izolováni od okolního prostředí a experiment budou moci ukončit pouze z velmi závažných lékařských nebo psychických důvodů. „Samozřejmě, i nás velmi zajímají výsledky,“ řekla Dolores Beasley, mluvčí NASA.

 

Do experimentální posádky bude vybráno 6 mužů ve věku 35 až 55 roků s bohatými životními a profesionálními zkušenostmi. Projekt není vyhrazen pouze pro Rusy. Mohou se ho zúčastnit i jiné národnosti. Ale vzhledem k náročnosti podmínek experimentu bylo rozhodnuto, že do posádky nebude zařazena ani jediná žena.

Celý experiment „Mars-500“ bude řízen ze Střediska řízení letů poblíž Moskvy, podobně jako by tomu bylo při reálném letu k rudé planetě.

„Informovali jsme naše americké kolegy, že plánujeme začátek imitace pilotovaného letu na Mars za účasti dobrovolníků na rok 2006,“ řekl Jevgenij Iljin, z Ruského institutu během pracovního setkání rusko-americké skupiny v Moskvě.

Nábor dobrovolníků bude vyhlášen na podzim letošního roku. V první etapě bude vybráno 20 uchazečů, z nichž bude v další etapě vybráno 6 mužů „posádky“ a dalších 6 bude tvořit kontrolní skupinu. Podle informací zástupce IMBP (Institut mediko-biologočeskich problem) Marka Belakovského, výchozím bodem pro formování posádky bude 3. evropský kongres o kosmické biologii a medicíně s názvem „Úspěchy kosmické medicíny – ochrana zdraví v praxi“, který se uskuteční v září 2005 v Berlíně. Odborníci různých států světa mj. prodiskutují připravovaný experiment Mars-500. Kromě toho budou posouzeny i další návrhy a připomínky vědců k jeho realizaci.

Francouzští vědci již doporučili vyzkoušet během experimentu speciální stravu pro dlouhodobé kosmické lety, navrženou Národním střediskem pro kosmický výzkum CNES (Centre National d"Etudes spatiales). Kromě Roskosmosu a Ruské akademie věd je pravděpodobné, že na projektu bude spolupracovat i Evropská kosmická agentura ESA (European Space Agency) a Kanadská kosmická agentura CSA (Canadian Space Agency).

Bývalý ruský kosmonaut Valerij Poljakov drží rekord pro nejdelší souvislý pobyt v kosmickém prostoru. V letech 1994 až 1995 strávil na ruské orbitální stanici MIR celkem 438 dní. Rusko-americké posádky se nyní zúčastňují na palubě ISS šestiměsíčních misí, i když ruská strana se snaží jejich trvání prodloužit alespoň na rok. Podle Iljina všechny lékařské a biologické experimenty na mezinárodní kosmické stanice směřují k budoucím dálkovým letům.

Zdroje:
http://www.space.com/scienceastronomy/russia_500days_041011.html
http://www.roscosmos.ru/NewsDoSele.asp?NEWSID=782

 

Datum: 02.06.2005 13:27
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz