„UFO“ nad severní Čínou  
Elon Musk, aniž by to měl v úmyslu, se obyvatelům Pekingu postaral o vzrušující překvapení
„UFO“ vyvolalo pozdvižení v Pekingu i přilehlých provinciích. Jen málokdo hned předpokládal, že pozoruje americkou nosnou raketu.  Kredit: Tchaj-ťiang, Weibo / @_叶抱一  https://cdn.i-scmp.com/sites/default/files/d8/images/canvas/2024/01/15/8d6a332b-5e25-4eed-8b57-db415e4fad81_fab1811a.jpg
„UFO“ vyvolalo pozdvižení v Pekingu i přilehlých provinciích. Jen málokdo hned předpokládal, že pozoruje americkou nosnou raketu. Kredit: Tchaj-ťiang, Weibo / @_叶抱一

V neděli 14. ledna večer spatřili obyvatelé velké části severní Číny oblohou letět záhadnou zářící mlhavou kouli se třemi jasnějšími neblikajícími body uprostřed. Nepadala, nýbrž se nehlučně pohybovala šikmo vzhůru. Nakonec se rozptýlila a zmizela. Svítící úkaz viděli nejen obyvatelé Pekingu, ale i mnoha dalších čínských měst v provinciích Šan-si a Šan-tung, což dokazuje, že zdroj letěl velmi vysoko.

 

UFO, tedy neidentifikovaný létající objekt, vyvolal rozruch, jenž se jako lavina šířil čínskou sociální sítí Weibo. Vysvětlení naštěstí nenechalo na sebe dlouho čekat – časově pozorovaný jev koreloval se startem rakety Falcon 9, která v neděli vynesla na nízkou oběžnou dráhu dalších 22 satelitů Starlink Muskovy společnosti SpaceX. Sokol (Falcon) vzlétl z kalifornské Vandenbergovy vesmírné základny těsně před jednou hodinou místního času (8:59 UTC, zpráva zde).

V té době se v Pekingu, vzdáleném asi 10 tisíc kilometrů, ručičky hodin právě blížily k páté odpolední místního času. O hodinu později zapadající Slunce vzdálenou raketu na potemnělé obloze zviditelnilo. Po umístění Starlinků na oběžnou dráhu totiž Falcon 9 vypustil přebytečné palivo. Sluneční paprsky se na něm rozptýlily a vytvořily obraz zářivého kulovitého oblaku, který se časem rozpadl.

Následovné video dokazuje, že nedělní „UFO“ zprostředkovalo pozorovatelům nečekanou, velmi působivou podívanou:

Zdroj: South China Morning Post

Autor: Redakce
Datum: 17.01.2024
Tisk článku

Související články:

Uctíváme mozek?     Autor: Josef Pazdera (30.11.2016)
Astrofyzik Loeb tvrdí, že možná našel úlomky cizí vesmírné lodi     Autor: Stanislav Mihulka (09.07.2023)



Diskuze:

PLA přidalo další ,

Josef Hrncirik,2024-01-19 07:04:11

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz