Na Marsu existuje vodní led  
Podle informací Německého centra pro letectví a kosmonautiku DLR (Deutschen Zentrum für Luft- und Raumfahrt), kde se provádí analýza dat přicházejících z paluby evropské kosmické sondy Mars Express, byl nalezen v kráteru poblíž marťanského severního pólu vodní led.

 

Zvětšit obrázek
Kráter se zbytky ledu. Pohled z perspektivy východním směrem. Bílá skvrna uprostřed je zbytek ledu. (Credits: ESA)

Snímky, které byly pořízeny 2. února 2005 stereokamerou s vysokým rozlišením HRSC (High Resolution Stereo Camera) na palubě Mars Express ukázaly na dně bezejmenného kráteru v blízkosti severního pólu zbytky vodního ledu.

Snímek s rozlišením asi 15 m/pixel byl pořízen při 1343. oběhu sondy kolem Marsu. Nepojmenovaný kráter, vzniklý dopadem meteoritu, leží v oblasti Vastitas Borealis (70,5° severní šířky a 103° východní délky). Kráter o průměru 35 km dosahuje maximální hloubky asi 2 km.

Zvětšit obrázek
Mapa rozsáhlé severní oblasti Marsu (přibližně 70.5° severní šířky a 103° východní délky), v níž byl bezejmenný kráter s ledem objeven.

Oválná světlá skvrna uprostřed kráteru je zbytek vodního ledu, protože ani teplota ani tlak nejsou dostatečně vysoké, aby umožnily sublimaci vodního ledu (přechod pevného skupenství v plynné). Nemůže se jednat o zmrzlý oxid uhličitý, neboť ten by již z oblasti severní polární čepičky zmizel (na severní polokouli Marsu panuje pozdní léto).

Rozdíl mezi dnem kráteru a povrchem ledové vrstvy se odhaduje na 200 m, ale nemusí se jednat pouze o vrstvu vodního ledu. Mohou to být velké písečné duny, které leží pod tímto ledem. Některé z těchto písečných dun jsou odkryty na východním okraji ledu (tmavší oblasti v horní levé části bílého oválu).

Slabé stopy vodního ledu jsou také viditelné podél okraje kráteru a na jeho stěnách. Nedostatek ledu podél severozápadního okraje a stěny může nastat, protože tyto oblasti přijímají více slunečním světlem vzhledem k orientaci ke Slunci.

mars

Kráter má 35 km v průměru, maximální hloubka okolo 2 km. Rozlišení 15 m na pixel. Credits: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum).

Zdroje:
http://www.esa.int/SPECIALS/Mars_Express/SEMGKA808BE_0.html
http://www.dlr.de/mars-express/images/280705


 

Datum: 02.08.2005 09:48
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz