Nejstarší zástupce rodu "Lidé" v Evropě  
U města Tbilisi byla nalezena lebka Homo erectus stará 1,8 miliónu let!

 

Zvětšit obrázek
Nalezená lebka druhu Homo erectus z Gruzie

Archeologové v Gruzii nalezli ostatky hominida Homo erectus staré 1,8 miliónu let. Celkem pěkně zachovalá lebka byla vykopána přibližně 100 kilometrů jihovýchodně od hlavního města Tbilisi. Přesné stáří bude určeno později, ale z předběžných odhadů vyplývá, že se jedná o jednoho z nejstarších zástupců rodu homo v Evropě. (O tom zda Gruzie patří do Evropy nebo Asie můžeme diskutovat, nicméně v době, kdy se nalezený Homo erectus pohyboval po svých, nebylo Černé moře oddělující Gruzii od Evropy až tak moc mořem jako spíše jezerem, a náš starý homoid měl cestu do skutečné Evropy mnohem snažší než mají dnešní Gruzínci.)

Jestliže se potvrdí, že se jedná opravdu o stáří 1,8 miliónu let a opravdu o ostatky druhu Homo erectus (čemuž by se snad dalo věřit) a ne druhu Homo georgicus (člověk Gruzínský), který se ve stejné době v Gruzii vyskytoval a který tvoří jakousi vedlejší větev staršího Homo ergaster, pak musí dojít k další revizi našich poznatků o vývoji rodu Homo. Dosud se totiž předpokládalo, že Homo erectus opustil Afriku nejdříve před 1,2 milióny lety.  Nastoupil potom svoji pouť do Asie kde vytvořil několik slavných zástupců jako jávský a pekingský člověk a svůj pobyt zde zakončil svým pravděpodobným potomkem, zakrslým Homo floresiensis, který vymřel poměrně nadávno, před 15 000 lety v Indonésii.

 

strom

Schéma vývoje a rozšíření rodu Homo podle dosavadních představ. Jesltiže se potvrdí nálezy z Gruzie, bude se muset celá levá část obrázku výrazně posunout směrem dolů.

Zdroj: www.archeologynews.org

Datum: 23.08.2005 12:39
Tisk článku


Diskuze:

?

dinosaurus,2005-08-24 23:47:55

Malá poznámka: co znamená "rod lidé"? Tedy každopádně mám dojem ,že rod je singulár, tedy v tomto případě "člověk"...jinak zajímavá zpráva

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz