Duny na Marsu ukrývají vodu  
Vědci našli důkaz, že uvnitř masivních písečných dun na Marsu je ukryto velké množství vodního ledu.

Jedna z těchto dun, o šířce 6,5 km a výškou svahů 475 m nad povrchem Marsu, se nazývá Duna Kaiser a patří mezi největší ve sluneční soustavě. Nachází se v kráteru Kaiser na jižní polokouli Marsu (souřadnice 47°S, 340°W).

 

Ledové duny by mohly být cenným zdrojem vody pro budoucí mise s lidskou posádkou, řekla na vědecké konferenci v Dublinu Dr. Mary Bourkeové z PSI (Planetary Science Institute, Tucson, Arizona, USA).
„Jestliže hledáte zdroj vody pro budoucí vozítko,“ řekla Dr. Bourkeová, „já doporučuji přistání u nejbližší duny. Snad budete mít štěstí a najdete dostatečný zdroj, který může být použit pro výrobu paliva a pomáhat přežít lidem."
Již v roce 2002 spektrometr GRS (Gamma Ray Spectrometer) na americké sondě Mars Odyssey poprvé odhalil existenci pevné vody na Marsu. Data z této mise dovolila vědcům sestavit předběžnou mapu obsahu vody v půdě Marsu. Polární ledové čepičky na Marsu obsahují až 70% vody.
Dr. Bourkeová první identifikovala na detailní geologické mapě Marsu písečné duny jako další možnou zásobárnu vodního ledu. Zjistila, že tyto oblasti na severní polokouli planety mohou obsahovat téměř 40-50% vody.

 

„Je to velké překvapení, že písečné duny obsahují zmrzlou vodu,“ vysvětlila Dr. Burkeová. "Na Zemi to nikdo nepochopil nebo dokonce existenci sněhu a ledu uvnitř písečných dun nestudoval. Bylo to oznámeno jako zvláštnost." Dosavadní rozlišovací schopnost spektrometru není dostatečná, aby přítomnost vody v písečných dunách byla potvrzena, proto Dr. Bourkeová spoléhá na další podrobnější snímky.

 

“Byla jsem nadšena, že vypadají stejně jako v Antarktidě ze satelitů," vysvětlila Bourkeová, "protože z oblastí na Marsu máme jen družicová data."

 

Ledové duny by mohly být cenným zdrojem vody pro budoucí mise s lidskou posádkou. Největší duna na Marsu (Duna Kaiser) může tedy obsahovat kolem 500 krychlových metrů vody.

Snímky pozemských polárních oblastí odhalily podobnost s dunami na Marsu. U pozemských dun, obsahujících zmrzlou vodu, jsou viditelné převislé římsy, rozeklané stupně a odkryté vyvýšeniny, které vystupují z ledu a sněhu. Voda spojuje zrnka písku a zlepšuje jejich odolnost vůči erozi. Podobné rysy jsou pozorovatelné i u dun na Marsu, proto se předpokládá, že jejich pevnost zvyšuje vodní led. Podle Bourkeové ještě výraznější důkaz poskytují oblasti, kde se led ohřívá a prosakuje skrz písek. V dunách se tvoří trhliny a vějířovité propadliny. 

 

Oba tyto rysy byly nalezeny v duně na Marsu. Jedna vějířovitá prohlubeň pozorovaná na Marsu má šířku více než 400 m. Největší duna na Marsu (Duna Kaiser) může tedy obsahovat kolem 500 krychlových metrů vody. Přestože zatím nelze přesně učit stáří ledových dun na Marsu, podle malého počtu impaktních kráterů lze předpokládat, že jsou relativně mladé. Dr. Bourkeová si myslí, že mohou být pozůstatkem po posledním sněžení na Marsu před 100.000 lety, a navrhuje, že by to mohlo přispět k vysvětlení změn klimatu v minulosti Marsu. Duny mohou také poskytovat nové místo pro hledání života na Marsu s využitím metod, která slouží pro studování různých forem života v podobných oblastech na Zemi.

 

Pokud se tento objev potvrdí, bude to mít obrovský význam pro budoucí mise na Mars s lidskou posádkou, které budou potřebovat zásobu místní vody pro přežíti na planetě.

Zdroj:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/4217528.stm

Datum: 07.09.2005 21:48
Tisk článku

Související články:

Kdy byla naposledy na Marsu jezera?     Autor: Lukáš Houška (27.09.2016)
Curiosity: "Marťanská půda obsahuje vodu, oxid uhličitý, kyslík,..."     Autor: Josef Pazdera (27.09.2013)
Shalbatana - marťanské jezero, které bylo, kdy již být nemělo     Autor: Dagmar Gregorová (19.06.2009)



Diskuze:

diskuze výhradně pro rozumné lidi www.racional.eu

Pavel Bedrník,2015-03-20 17:30:50

Kolik uživatelů fóra je potřeba na výměnu žárovky?
-- 1 uživatel vymění žárovku a napíše příspěvek o tom, že vyměnil žárovku.
-- 4 uživatelé na to, aby napsali o podobných zkušenostech o výměně žárovky a o tom, jak různě mohou být žárovky vyměňovány.
-- 7 uživatelů k upozornění na to, jak nebezpečné může vyměňování žárovky být.
-- 1 uživatel k tomu, aby přesunul téma do sekce "Světlo".
-- 2 uživatelé na obhajobu toho, že téma mělo být přesunuto do sekce "Elektrické spotřebiče".
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby v příspěvcích, týkajících se předchozích příspěvků o výměně žárovky.
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří poukazovali na gramatické chyby
-- 6 uživatelů, aby napsalo, že všichni uživatelé, jenž udělali gramatickou chybu, si mají znovu odchodit základní školu
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří posílali zpět do základní školy (a ti se budou bránit tím, že rychlý chlapci je správně, protože jsou v jejich nářečí mladý chlapci)
-- 5 uživatelů na to, aby se dohadovali, jestli se má říkat "žárovka" nebo "výbojka".
-- 2 uživatele "průmyslové profesionály", kteří budou všechny informovat o tom, že správný termín je "světlo".
-- 2 uživatele, kteří o sobě budou prohlašovat, že jsou také odborníci z průmyslu a že výraz "žárovka" je naprosto správný.
-- 5 uživatelů na to, aby se dohadovali, jestli jsou lepší klasické žárovky nebo rtuťové výbojky
-- 1 uživatel, který bude o sobě prohlašovat, že je doktor přírodních věd s červeným diplomem, a proto ví, že rtuť není jedovatá a jedovatost rtuti je jen mýtus.
-- 2 uživatele na to, aby upozornili, že toto není diskuze o pravopisu, ať přejdou do diskuze o pravopisu
-- 5 uživatelů na to, aby všechny ostatní informovali o tom, že diskuze o žárovkách není diskuze o žárovkách, ať ostatní laskavě pokračují v diskuzi jménem "Jaký monitor a vypalovačku?", která o žárovkách je.
-- 5 uživatelů k obraně příspěvků této diskuze, kteří budou říkat že všichni používáme žárovky a proto jsou ty příspěvky vlastně relevantní.
-- 2 feministky, aby upozornili na to, že ženy šroubují žárovky daleko lépe, než muži
-- 5 uživatelů ke vkládání příspěvků s odkazy, kde mohou ostatní uživatelé vidět různé druhy žárovek.
-- 4 uživatele, kteří napíšou příspěvky se správnými odkazy.
-- 5 uživatelů, kteří budou odkazovat na všechny příspěvky napsané od počátku až do současnosti, kompletně je citovat a to včetně všech hlaviček a podpisů, a nakonec do svého příspěvku přidají "Já taky"
-- 5 uživatelů, kteří budou psát skupině uživatelů, která dlouho nepsala, že nepíšou, protože nemůžou oponovat jejich názorům.
-- 4 uživatelé, kteří budou říkat "A neřešilo se tady tohle před chvílí?".
-- 9 uživatelů, kteří budou říkat "nejdřív hledej, než se tady budeš ptát na něco o žárovkách" a dají link na vyhledávání googlu s dotazem výměna žárovek, ve kterém google vyhodí jen odkazy na různé podstránky diskuze, ze které byl uživatel odkázán k vyhledávači.
-- 1 uživatel, který se zeptá, jak vyměnit kolo u auta.
-- 5 ekologů, aby nás varovalo, že žárovky způsobují extrémní globální oteplení, jenž do pěti let uvaří veškerý život na planetě
-- 9 opravdu přínosných uživatelů, kteří úplně každého uživatele do posledního musí upozornit na to, že je směšný. A každého jednotlivce musí na tuto veledůležitou informaci upozornit v samostatném příspěvku.
-- 1 administrátor, aby zablokoval uživatele za to, že si dovolil si stěžovat na šikanu jiným uživatelem
-- 1 uživatel, který byl doposud skrytý a bude reagovat na prapůvodní první příspěvek, který byl napsán před půl rokem, takže všechen ten cirkus se bude opakovat.

U nás to takto nikdy vypadat nebude, nebojte!
www.racional.eu diskuze výhradně pro rozumné lidi

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz