Desetidenní dovolená za 500 miliónů Kč  
Pokud máte 2 roky prázdnin a zbytečných 20 miliónů dolarů, můžete si zaplatit výcvik v Hvězdném městečku u Moskvy a pak desetidenní let z kosmodromu Bajkonur na Mezinárodní orbitální stanici.

 

Zvětšit obrázek
Gregory Olsen (59 let): „Pokud to mohu já, pak vy také!"

Třetím vesmírným turistou je Gregory Olsen (59 let). Předešlými platícími návštěvníky Mezinárodní orbitální stanice (ISS) byli v roce 2001 Američan Dennis Tito (60 let) a v roce 2002 Jihoafričan Mark Shuttleworth (28 let).

 

Na palubě ruské rakety Sojuz, která odstartovala v sobotu 1. října 2005 z kazašského Bajkonuru, byla kromě Olsena posádka Expedice 12 (americký astronaut Bill McArthur a ruský palubní inženýr Valerij Tokarev). Podle plánu dorazili k ISS v pondělí 3. října a k úspěšnému připojení Sojuzu k ruské části orbitální stanice došlo v 6:27 SELČ. Obě kosmické lodi právě přelétávaly nad střední Asií ve výšce 355 km.

 

Zatímco Tito i Shuttleworth cestu do vesmíru pojali jako extrémně drahou dovolenou, Dr. Gregory Olsen, Ph.D. je vědec a založil společnost Sensors Unlimited, Inc., která vyrábí optické a infračervené přístroje i pro NASA. Je držitelem 2 akademických titulů ve fyzice a nauce o materiálech, napsal několik desítek odborných prací, je autorem 12 patentů a přednáší na několika středních i vysokých školách. Proto ani v kosmu nebude zahálet a jen se kochat krásou vesmíru, ale bude společně s posádkou plnit různé vědeckých experimenty v orbitální laboratoři a zúčastní se také vědeckého naučného programu a pozorování Země.

Zvětšit obrázek
V roce 2001 se prvním platícím vesmírným turistou stal Američan Dennis Tito (60 let).

Věří, že bude moci provést trojici lékařských experimentů pro Evropskou vesmírnou agenturu (ESA), ale především se těší, že přímo z kosmu bude moci předávat své poznatky a zkušenosti studentům.

 

"Investice se mé společnosti vyplatí. Hodlám připravit vzdělávací program pro školáky a studenty. Z oběžné dráhy budu mít telemost s americkými studenty a to zvýší jejich zájem o technické vědy," řekl Olsen na tiskové konferenci před startem. "Doufám, že cestou k mezinárodní kosmické stanici mohu pomoci inspirovat dnešní mladé ke snům i uvědomění si, že jen vzdělání, tvrdá práce a touha dosáhnout své vize je kouzlem Ameriky. Pokud to mohu já, pak vy také!"

 

 

V roce 2002 si cestu do kosmu zaplatil Mark Shuttleworth (28 let).

Ještě dodal, že je proti označení „vesmírný turista“ a dává přednost termínu „účastník vesmírného letu“, protože nestačilo vypsat šek, ale musel projít dvouletým tvrdým výcvikem. Na začátku to nevypadalo dobře. „Zpočátku mu fyzická kondice nestačila na let. Teprve několik týdnů velmi intenzivního tréninku přinesla změnu,“ řekl ředitel Ruské federální kosmické agentury Roskosmos Anatolij Perminov. „Olsen je skvělý chlapík. Plně se soustředil na let do kosmu a všechno tomu podřídil,“ řekl zkušený kosmonaut Tokarev.

 

Olsen před startem odmítl obavy, že takové výlety by mohly vést ke komercionalizaci vesmíru. Před sto lety zůstávaly lety letadlem vyhrazené jen pro pár statečných duší. Dnes letadly létá každý, podle Olsona totéž bude platit i pro vesmírné lety. Dodal, že je to nevyhnutelný krok ve vývoji dobývání kosmu. „Doufám, že můj let přispěje k tomu, že se cesty do vesmíru stanou více rutinní záležitostí,“ řekl.

 

Olsen se po osmidenním pobytu na palubě ISS vrátí 11. října společně s ruským kosmonautem Sergejem Krikalevem a americkým astronautem Johnem Phillipsem (Expedice 11), kteří tak ukončí svůj půlroční pobyt v kosmu.

Zdroj:
http://edition.cnn.com/2005/TECH/space/10/01/russia.olsen.ap
http://iss.astronomy.cz/deftext.htm
http://www.sensorsinc.com/background.html


Gregory Olsen (59 let): „Pokud to mohu já, pak vy také!"

Datum: 05.10.2005 06:12
Tisk článku


Diskuze:

ten bastard

donnie,2005-10-09 23:37:49

Tohle bych chtel taky zazit, to je jak z vecernicku, tyden na ISS, ach jo, ted jenom kde sebrat 20 milounu $

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz