Čínský tchajkonaut na oběžné dráze  
Čína ve středu 12. října 2005 ráno vyslala z kosmodromu Jiuquan na oběžnou dráhu svou druhou kosmickou loď Šen-čou 6 (Shenzhou VI) s dvoučlennou lidskou posádkou.

 

Zvětšit obrázek
Raketa Šen-čou 6

Fej Ťü-lung (Fei Junlong, 40 let) a Nie Chaj-šeng (Nie Haisheng, 41 let), byli vybráni ze 14 bývalých vojenských bojových pilotů.
Dvojice tchajkonautů, jak se čínští kosmonauti nazývají, stráví na palubě kosmické lodi 5 dní a provede několik vědeckých experimentů. Na palubě tentokrát nebudou žádná semena rostlin a testy se zaměří především na "lidské aktivity", např. vezmou sperma 2 prasat, které bude po návratu analyzováno.


 

Zvětšit obrázek
Tchajkonauti Fej Ťü-lung (Fei Junlong, 40 let) a Nie Chaj-šeng (Nie Haisheng, 41 let).

Raketa Šen-čou 6 má oproti předchozí verzi více než stovku technologických vylepšení Tchajkonauti mají např. k dispozici spací pytel, mohou si ohřívat jídlo, svléknout se z desetikilogramového skafandru, umýt se a daleko pohodlněji odpočívat. Rovněž jim bude umožněn pohyb mezi startovacím a současně přistávacím modulem a orbitálním pracovištěm, kde budou prováděny vědecké experimenty.
Přistání je naplánováno do řídce obydlené severočínské oblasti Vnitřní Mongolsko (Činhaj, Sin-ťiang).

 

Kosmický program zaštítěný armádou je nejprestižnějším projektem čínské komunistické vlády. Do poslední chvíle čínská vesmírná agentura držela projekt i jména tchajkonautů v tajnosti. Podle hongkongského tisku bylo rozhodnuto, že v případě neúspěchu mise bude v čínské televizi místo přímého přenosu vysílán dokumentární pořad o neúspěšných vesmírných misí jiných zemí.

 

V říjnu 2003 se Čína stala po Rusku a Spojených státech třetí zemí, která vypravila svého člověka do kosmu. Jang Li-wej pobýval v lodi Šen-čou 5 na oběžné dráze 21,5 hodin.

 

 

Zvětšit obrázek
Inspirace Sojuzem z poloviny 60. let minulého století je zřejmá, včetně skafandrů.

Čínská raketa byla "inspirována" ruským Sojuzem z poloviny 60. let minulého století. Tamní vědci to zdůvodňují především výdrží sovětských raket. Ty totiž slouží dodnes. Stejně tak skafandry a další vybavení jsou založeny na ruských technologiích, i když Peking zdůrazňuje, že všechny předměty vysílané do vesmíru jsou čínské výroby.

 

Kosmodrom Jiuquan, je nejstarším čínským kosmodromem (souřadnice 100"13" v.d., 41"02" s.š.), začal se stavět v roce 1956 jako raketová střelnice a v roce 1960 odtud startovaly první ruské balistické rakety R-2. Je docela dobře vidět na družicových snímcích Země. V posledních letech byl přestavěn na pilotované lety do vesmíru. Byla zde byla vybudována moderní montážní budova silně připomínající VAB na Cape Canaveral a kosmodrom byl vybaven mobilní odpalovací rampou po vzoru raket Ariane (ESA).

 

Čína má s dobýváním vesmíru velké plány. Do roku 2010 by chtěla přistát s nepilotovanou sondou na Měsíci a dokonce chce vystavět vlastní vesmírnou stanici.


Zdroj:
http://www.china.org.cn/english/2005/Oct/144768.htm


 

Datum: 12.10.2005 14:46
Tisk článku

Související články:

Buon appetito: Ruští kosmonauti na středomořské stravě     Autor: Miroslava Hromadová (02.09.2005)



Diskuze:

Nemůžu to najít

Stojan Jakotyč,2005-10-23 15:54:57

Zkoušel jsem se tam podívat podle souřadnic (jméno není pravděpodobně podle anglické transkripce - možná by stálo zato uvádět jména transkripce), ale tam je jen nějaká přehrada (tedy místo naprosto nevhodné). Po chvíli zkoumání jsem jedno dvě místa nalezl, ale na souřadnici (šířka jako je uvedeno v článku) cca 100°20' a druhé 100°30' (podle jmen mezi Hexixincun a Langxinshan a to druhé jméno nemá, ale jsou tam vidět velké stavebné aktivity).

Odpovědět


Ťiou-Čchuan (Jiuquan)

Mirka,2005-10-25 15:29:29

Podrobnější informace o kosmodromu Jiuquan (čínsky Ťiou-Čchuan) najdete např. na http://china.raumfahrer.net/artikel/jiuquan.shtml nebo http://www.kosmo.cz/modules.php?op=modload&name=kosmo&file=index&fil=/m/kdromy/ostatni/jiuquan/index.htm

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz