Astronomové objevili vesmírné „dýmající dělo“  
Masivní hvězdy - supernovy byly hlavní „továrnou na prach“ " už v době, kdy vznikala první generace hvězd, v době několik stovek miliónů let po Velkém třesku.

 

Zvětšit obrázek
Obraz ze Spitzer Space Telescope představuje kompletně galaxii NGC 628 (28. července 2004). Normální hvězdy jsou zde modré, horký prach (okolo 200°C) je zelený a chladnější prach je červený. Zelený objekt uprostřed bílého rámečku je supernova 2003gd. Credit: McMaster University

Vědecký tým namířil své dalekohledy na supernovu 2003gd, která explodovala ve spirální galaxii NGC 628 (M74) ve vzdálenosti 30 miliónů sv.l. od Země. První světlo z 2003gd dosáhlo Země 17. března 2003. V době největšího zjasnění byla pozorovatelná i dalekohledy astronomů amatérů. Přestože každý rok je objeveno několik supernov, tato má zvláštní postavení, protože je relativně blízko a mohla být sledována delší dobu infračervenými detektory na Spitzer Space Telescope a spektrografem umístěným na Gemini North telescope na Havaji.

 

Zvětšit obrázek
Prach ze supernovy 2003gd je viditelný na snímcích z června 2004, nikoliv z ledna 2005. Credit: NASA/JPL-Caltech/B.E.K. Sugerman (STScI)

 


„2003gd je doslova „dýmající dělo,“ řekl Doug Welch, profesor fyzika a astronomie (McMaster University). „Tyto prachové částečky uhlíku a křemíku, který vznikají při výbuchu supernovy, umožňují existenci mnoha generací velkých hmotných hvězd a také produkují všechny těžké prvky. To jsou prvky, které tvoří na Zemi převážnou část všeho kolem nás, včetně vás a mne."

 

 



Welch a spoluautor Geoff Clayton (Louisiana State University) chtějí studovat již dříve získaná spektra masivních supernov na observatoři Gemini a pátrat v nich po původu prachu.

 

Zvětšit obrázek
Supernova 2003gd v M74. Credit: SEDS

 

 


Tvorba prachu ve vesmíru vyžaduje prvky těžší než vodík a helium - pouze prvky, které vznikly až po Velkém třesku. Je-li k dispozici prach, hvězdy se formují mnohem rychleji a efektivněji. Ale až do teď nebyla známa příčina efektivity a rychlosti tvorby prachu u masivních supernov.

Zvětšit obrázek
Gemini North telescope (8 m) na Mauna Kea (Havaj). Credit: Gemini Observatory/AURA

Dosavadní teorie nedokázaly objasnit existenci velkého množství prachu již „krátce“ (několik milionů let) po vzniku vesmíru.

 

 

"Konečně jsme dokázali, že supernova by mohla být hlavní přispívatelkou prachu, který existoval v raném vesmíru," řekl Ben Sugerman (Space Telescope Science Institute in Baltimore, MD). "Až dosud neexistoval žádný přímý důkaz." Teprve Ben Sugerman objevil ve zbytcích po výbuchu masivní hvězdy - supernovy SN 2003gd významné množství horkého prachu.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Obraz spirální galaxie M74 (NGC 628) s vloženými detaily supernovy SN2003GD. Horní detail byl pořízen před explozí dalekohledem Gemini, dolní dalekohledem Isaac Newton za 6 měsíců. Credit: Gemini Observatory

Supernova se rozpíná a rozptyluje do prostoru rychle, proto vědci ke studiu supernovy během prvních měsíců po výbuchu potřebují extrémně citlivé dalekohledy. Protože se prach nezačne tvořit dříve než 2 roky po explozi, astronomové jsou přesvědčeni, že většinu prachu produkují supernovy. Ale schopnost potvrdit tento prach byla v minulosti omezena technikou.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Prof. Douglas L. Welch (Department of Physics and Astronomy, McMaster University, Hamilton, ON)

Astronomové používají data z Hubble Space Telescope, nová pozorování ze Spitzer Space Telescope a dalekohledu Gemini North telescope na observatoři Gemini na Mauna Kea na Havaji.

 

 

"Tato práce demonstruje obrovský význam studia v různém oborech spektra a využití přístrojů, umístěných na zemi i ve vesmíru," říká Welch. Výsledky výzkumu byly publikovány 8. června 2006 v časopise Science Express.

 

Zdroj: ScienceDaily

Datum: 20.06.2006 12:36
Tisk článku

Související články:

Dešifrovali sme posolstvo supernovy z raného vesmíru     Autor: Dagmar Gregorová (30.10.2009)
Agónie bílého trpaslíka v přímém přenosu     Autor: Stanislav Mihulka (06.10.2009)
Pozůstatek dávné exploze     Autor: Pavel Koten (02.07.2008)
Světelné echo supernov     Autor: Miroslava Hromadová (03.06.2008)
Supernovy v laboratoři     Autor: Miroslava Hromadová (06.09.2007)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz