Budoucí let na Měsíc  
Od posledního letu člověka na Měsíc uplynulo již více jak 33 let a teprve teď se NASA začíná připravovat na další lety.Ovšem ten první z nového programu je plánován až na rok 2018. V plánu má také výstavbu měsíční základny a mnohem později i pilotovaný let na Mars. Jako první část tohoto plánu je právě návrat na Měsíc za pomoci nově vyvinuté pilotované lodě – CEV. A dvou nových nosičů – Ares I a Ares V.Pojďme se na vizi podívat…

 

Na rozdíl od Apollo

Na rozdíl od programu Apollo bude potřeba k letu na Měsíc dvou startů. Jako první odstartuje raketa Ares V (v překladu „Mars“) s urychlovacím stupněm a přistávacím modulem, který tento náklad vynese na nízkou oběžnou dráhu.
Ares V bude mít výšku přes 110 m a nosnost téměř 130 tun. Mohutný první stupeň bude tvořit pětice kyslíko-vodíkových motorů RS-68. O dostatečný tah při startu se postará dvojice pěti-segmetových motorů SRB na tuhé pohonné látky, s kterými se můžeme setkat v současném raketoplánu (u raketoplánu čtyř-segmetové).
V druhém stupni bude jeden kyslíkovodíkový motor J-2X (modifikace motoru J-2 používaném v raketě Saturn V).
 

2

Na obrázku: 1.stupeň rakety Ares V (již bez SRB motorů). Právě se odhazuje aerodynamický kryt.
 

3

Loď CEV se čtyřčlenou posádkou vynese na oběžnou dráhu raketa Ares I.
První stupeň  je tvořen pětisegmentovým motorem SRB. Ve druhém stupni je kyslíkovodíkový motor J2-X, stejný jako v předchozím nosiči). Na špici rakety je záchranná věžička, která odnese v případě havárie nosiče astronauty do bezpečí ( používají také rusové na raketě Sojuz pod názvem SAS).

 

 


Na nízké oběžné dráze proběhne spojení. Vytvoří se tím tato sestava: urychlovací stupeň – přistávací modul – CEV.
 

 


Po spojení bude zažehnut motor ( J-2X) urychlovacího stupně na rychlost potřebnou k letu k Měsíci.Po dohoření bude odpojen.

 

 

 
Po navedení na oběžnou dráhu Měsíce se oddělí přistávací modul a zahájí fázi přistání (stejně jako u Apolla).

 

 


Po oddělení bude manévrovat a snižovat výšku…

 

 

 
Přistávací modul na povrchu Měsíce. Při návratu zůstane dolní část na povrchu, astronauté odletí pouze v té horní návratové části.

 

 

 
Astronauté se vracejí z Měsíce. Hlavnímu motoru vypomáhají ve správné orientaci také postarnní trysky. Poté se spojí s lodí CEV.

 

 

 
Zážeh motoru na lodi CEV – návrat k Zemi.

 

 

 
Oddělení přistávací části s astronauty před vztupem do atmosféry. Zbytek shoří.

 

 

  
Vstup do hustých vrstev atmosféry.  Tepelný štít bude muset čelit velmi vysokým teplotám a astronauté vysokému přetížení. 
 

Již zbržděný modul vznášející se na třech padácích. Na rozdíl od letů Apolla se bude přistávat na pevnině, čemuž musí být přispůsobena konstrukce lodi.


Ilustrace: NASA, kontakt na autora: polakmichalzavinutecpost.cz    

Datum: 29.07.2006 08:22
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz