Chandra pozorovala temnou hmotu  
Temná i normální hmota byly od sebe odtrženy při obrovské srážce dvou velkých kup galaxií. Rentgenová observatoř Chandra a pozorování z dalších dalekohledů poskytují přímý důkaz o existenci temné hmoty.

 

Zvětšit obrázek
Snímek kupy galaxií 1E 0657-56 rentgenový, optický a pomocí gravitační čočky.

„Toto je nejenergičtější kosmická událost, kromě Velkého třesku, o které víme,“ řekl Maxim Markevitch (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics in Cambridge, Massachusetts).

 

Zvětšit obrázek
Princip gravitační čočky. Credit: NASA/CXC/M.Weiss

 

 

Tato pozorování poskytují doposud nejpřesvědčivější důkaz, že většina hmoty ve vesmíru je temná. Navzdory tomuto svědectví o existenci temné hmoty, někteří vědci stále navrhují alternativní teorii gravitačního pole, podle které je gravitace v mezigalaktických měřítcích mnohem silnější než předpovídal Newton a Einstein a proto nepotřebují temnou hmotu. Nicméně takové teorie nemohou vysvětlit pozorované efekty u pozorované srážky.

 

 

Animace snímků 1E 0657-56 rentgenových, optických a pomocí gravitační čočky

 

Zvětšit obrázek
Složený snímek kupy galaxií 1E 0657-56 (optický a rentgenový).

„Vesmír, který ovládá temná hmota, vypadá absurdně a tak jsme chtěli otestovat, jestli v našich úvahách není nějaká základní trhlinka,“ řekl Doug Clowe (University of Arizona, Tucson), vedoucí výzkumu. „Naše výsledky jsou přímým důkazem, že temná hmota existuje.“

 

 

 

 

Zvětšit obrázek
Složený snímek kupy galaxií 1E 0657-56 (rentgenový a pomocí gravitační čočky).

V kupách galaxií je normální hmota především ve formě horkého plynu a hvězd. Normální hmotou rozumíme atomy, které tvoří hvězdy, planety a všechno na Zemi. Horkého plynu mezi galaxiemi je navíc mnohem víc než hvězd v celé galaxii. Tato normální hmota je dohromady vázána gravitací. Bez temné hmoty, která je neviditelná a může být odhalena pouze díky své gravitaci, by se rychle pohybující galaxie a horký plyn rychle oddělily.

 

 

 
Týmu bylo přiděleno více než 100 hodin pozorovacího času na Chandře ke sledování kupy galaxií 1E0657-56. Kupu tvoří nápadný oblak žhavého plynu, ve tvaru „střely“ (bullet), o teplotě stovky miliónů stupňů, proto je také nazývána „Bullet Cluster“. Rentgenový snímek ukazuje „střelu“, kterou zformoval mezigalaktický vítr, vzniklý velmi rychlou srážkou menší kupy s větší.

 

 

 

 

Zvětšit obrázek
Složený snímek kupy galaxií 1E 0657-56 (optický a pomocí gravitační čočky).

Kromě Chandry byly použity pro pozorování HST, VLT (ESO, Cerro Paranal, Chille) a optický dalekohled Magellan (Magellan optical telescopes, Las Campanas, Chille). Úkolem bylo určit rozložení hmoty v kupách. Zjišťovalo se to pomocí efektu gravitační čočky, kde gravitace kup galaxií zakřivuje světlo, přicházející z galaxií, které leží v pozadí. Tak, jak to předpověděla Einsteinova obecná teorie relativity.

 

 

Zvětšit obrázek
Rentgenový snímek 1E 0657-56. Temná a normální hmota byly odděleny při obrovské srážce dvou velkých kup galaxií. Rázová vlna (Shock Front) a „klubíčko“ horkého plynu (Bullet-Shaped Hot Gas).

 

Horký plyn v každé z kup byl během srážky zpomalen silou odporu prostředí podobnému odporu vzduchu. Naopak temná hmota nebyla srážkou zpomalena, protože mezi sebou a s plynem interaguje pouze gravitačně. To vyvolalo oddělení temné a normální hmoty, které astronomové pozorovali. Pokud by byl horký plyn nejhmotnější složkou v kupách, jak navrhuje alternativní teorie gravitace, pak by takové oddělení nebylo viditelné. K tomu je právě nutná temná hmota.

 

 

 

„Jde o takový typ výsledku, který budoucí teorie musí vzít v úvahu,“ řekl Sean Carroll, kosmolog (University of Chicago), který se na výzkumu nepodílel. „Jakmile se hneme kupředu v chápání pravé povahy temné hmoty, nebude možné tento nový výsledek ignorovat."

 

Zvětšit obrázek
Složený snímek 1E 0657-56 (rentgenový a pomocí gravitační čočky). Temné a normální hmota byly odděleny při obrovské srážce dvou velkých kup galaxií.

 

Objev také dává vědcům větší jistotu, že Newtonova gravitace, známá na Zemi a ve sluneční soustavě, také funguje na obrovské škále kup galaxií.

 

 

Zvětšit obrázek
Optický snímek kupy galaxií 1E 0657-56.

"Zavřeli jsme zadní vrátka gravitaci a dostali jsme se mnohem blíž než kdykoliv předtím k možnosti vidět tuto neviditelnou hmotu,“ řekl Clowe.



Animace (MPEG):

Blízký záběr ukazuje spirální galaxie přibližně stejná velikosti jako Mléčná dráha (naše Galaxie) jak Mléčná dráha. Celé pole obsahuje více než 1000 galaxií, patřících do jedné kupy.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Srážka kup galaxií a zviditelnění temné hmoty. Credit: NASA/CXC/M.Weiss

Výsledky byly publikovány v Astrophysical Journal.

 

 

Animace srážky kup galaxií.
Credit: NASA/CXC/M.Weiss

 

Poznámky:

Snímky kupy galaxií 1E 0657-56 („Bullet Cluster“) - rentgenový, optický a pomocí gravitační čočky a kombinace těchto snímků do jednoho obrázku.

Optický snímek (ve viditelném světle) z Magellanu a HST ukazuje galaxii oranžovou a bílou.
Rentgenový snímek (X-ray) z Chandry ukazuje horký plyn v kupě růžový.
Snímek pomocí gravitační čočky (Lensing Map) ukazuje hmotu kupy galaxií modře. Efekt gravitační čočky způsobuje především temná hmota a poskytuje důkaz, že většina hmoty ve vesmíru je temná.
Credit: X-ray: NASA/CXC/CfA/M.Markevitch et al.; Optical: NASA/STScI; Magellan/U.Arizona/D.Clowe et al.; Lensing Map: NASA/STScI; ESO WFI; Magellan/U.Arizona/D.Clowe et al.

Zdroj:
http://chandra.harvard.edu/press/06_releases/press_082106.html

Datum: 23.08.2006 22:41
Tisk článku

Související články:

Kvantový simulátor s ultrachladným draslíkem napodobuje mladičký vesmír     Autor: Stanislav Mihulka (11.11.2022)
FBOTy jsou novými monstry v ZOO extrémních kosmických explozí     Autor: Stanislav Mihulka (29.05.2020)



Diskuze:

aha

Ucholák,2006-09-08 12:11:22

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2006-09/ns-dm090606.php

Odpovědět

:)

Martin,2006-08-27 07:48:32

Toľko rachotu okolo temnej hmoty, a pritom to je celkom obyčajná hmota, akurát že nemá dostatočne silný vnútorný zdroj energie, preto nevyžaruje a ťažko sa dá odhaliť. Keby neboli teleskopy a všetka ostatná technika, aj Pluto pre nás mohlo byť temnou hmotou.

Odpovědět

Tvar obou kup T.H. po pruniku.

Ellucius,2006-08-26 21:40:16

Jak to, ze si obe kupy z temne hmoty zachovaly temer kulovity tvar? Predpokladal bych znacnou deformaci tvaru.

Nejde pozorovany jev vysletlit i nejak jinak?
Treba dvemi cernymi dirami u prostred kup, ktere zpusobuji efekt gravitacni cocky v sirokem okoli?

Odpovědět

Podstata

Ucholák,2006-08-25 18:20:42

„Toto je nejenergičtější kosmická událost, kromě Velkého třesku, o které víme,“ řekl Maxim Markevitch...
..."kromě Velkého třesku" Tím je řečeno vše - Velký třesk, tj. teorie založená na neplatnosti všeho, co je ve fyzice známo, jejíž všechny předpovědi se ukázaly jako mylné... vyžaduje stejně věrohodnou magickou substanci, "temnou hmotu".
"Chandra pozorovala temnou hmotu" je bulvární titulek (i v kontextu neúměrně optimistického článku je stejně zcela nepravdivý) který potvrzuje bulvární charakter této tak významné substance (bez ní by nemohla teorie Velkého třesku existovat - a co potom s veškerou literaturou, kurzy, výzkumem, na toto téma?)

Odpovědět


Panu Ucholakovi

Josef Pazdera,2006-08-26 21:25:40

Na Oslu vystupují všichni autoři článků pod svými pravými jmény. Vaše kritické připomínky se objevují pod články od genetiky, přes paleontologii až po astronomii. Poznámky jsou vždy zásadního charakteru. Osel Vám k presentaci Vašich názorům dává prostor a jak jste si všimnul, nijak Vám je necenzuruje. Projevte prosím ve svém chování tolik cti, že budete dodržovat stejná pravidla, jako vyžadujeme od autorů článků. Vystupujte pod svým pravým jménem. U zásadních věcí to na Oslu považujeme za kulturu projevu.
Josef Pazdera

Odpovědět

Fascinujici

pajout,2006-08-24 10:45:12

objev. Nechci prilis kritizovat, nicmene, vzdycky se trochu vydesim, kdyz si prectu vetu podobnou teto:

Ale bez temné hmoty, která je neviditelná a může být odhalena pouze díky své gravitaci, by se, rychle pohybující galaxie a horký plyn, rychle oddělily.

Ty carky v posledni vete jsou uplne mimo. Nejde mi krasomilsky o formu, clanky, kde jsou souveti rozsekana carkami na nesmyslne useky se velmi obtizne ctou - ztraci se souvislost.

Odpovědět


OK

josef (paz),2006-08-24 12:47:39

Máš pravdu, nějak se tam těch čárek opravdu "urodilo". Některé odmažu. Doufám, že ty správné. Kdyžtak mi dej echo na ja(zavinac)osel.cz

Odpovědět

Animace srážky kup galaxií.

Jirka,2006-08-24 10:40:49

Animace srážky kup galaxií neni zadna animace, ani srazky ani niceho jineho, jen "zoom out" jedne fotky.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz