Nobelova cena za první obraz raného vesmíru  
Královská švédská akademie věd oznámila, že letošní Nobelovu cenu za fyziku získávají američtí astronomové John Mather a Georgie Smoot za objevy dosažené při výzkumu mikrovlnného záření. Jejich práce založené na měřeních kosmické družice COBE výrazně přispěly k pochopení procesů v nejrannější historii vesmíru.

 

Zvětšit obrázek
Kresba družice COBE na oběžné dráze.
Kredit – NASA

Podle scénáře Velkého třesku vznikl vesmír obrovskou explozí a od té doby se rozpíná a ochlazuje. Asi 380 tisíc let po jeho vzniku jej proniklo první světlo. A právě toho záření je dnes pozorováno jako tzv. mikrovlnné kosmické záření. Jeho existence byla předpovězena v roce 1948, poprvé bylo náhodně detekováno v roce 1965, ale jeho základní charakteristiky zůstaly neodhalené až do roku 1989, kdy NASA vypustila do vesmíru družici COBE (COsmic Background Explorer).

 

 

První z nositelů Nobelovy ceny, John C. Mather, který dnes působí v NASA Goddard Space Flight Center v Greenbelt, společně se svými spolupracovníky změřil spektrum kosmického záření a prokázal, že odpovídá záření černého tělesa. Takové záření je produkováno jakýmkoliv objektem o určité teplotě. V případě vesmíru mikrovlnné záření odpovídalo tělesu o teplotě kolem 2,725 Kelvina. Až na tuto hodnotu poklesla teplota vlivem rozpínání z původních 3000 K. Výsledky byly prvním příslibem toho, že studium mikrovlnného záření přinese možnost otestovat teorie o původu a vývoji vesmíru. Když je John Mather na počátku roku 1990 prezentoval na vědecké konferenci, čekaly jej mohutné ovace ve stoje.

 

 

Druhý z oceněných, George F. Smoot, nyní  University of California v Berkeley, o dva roky později oznámil, že se svými kolegy zaznamenali variace mikrovlnného záření vesmíru. I tento objev tehdejší vědeckou komunitu šokoval.

Zvětšit obrázek
Mapa oblohy nejstaršího světla ve vesmíru získaná sondou WMAP. Barvy odpovídají různým teplotám – červená teplejší, modrá chladnější. Rozdíly v teplotách ovšem činí pouhé tisíciny stupně.
Kredit - NASA/WMAP Science Team

Věhlasný Stephen Hawking dokonce neváhal tento objev označit za „objev století, ne-li všech dob.“ Vlnky a záhyby v prostoročasu jsou totiž považovány za zárodky budoucích struktur jakými jsou galaxie či kupy galaxií. „Tato měření také znamenala počátek kosmologie jako přesné vědy“ uvádí se také v tiskové zprávě Nobelovy nadace.

 

 

Význam prací obou laureátů ještě více vynikl o několik let později, když byla do vesmíru vypuštěna další družice NASA studující mikrovlnné záření pozadí vesmíru. Sonda WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe) změřila variace mikrovlnného záření do doposud nevídaných detailů umožnila zpřesnit řada parametrů současného vesmíru. Jen tak mimochodem, sonda byla pojmenována podle Davida Wilkinsona, který se významně podílel na projektu COBE a který zemřel v roce 2002. Někteří vědci se domnívají, že pokud by žil dodnes, dělila by se v letošním roce o Nobelovu cenu za fyziku hned trojice lidí.

 

Není to poprvé, co byla Nobelova cena udělena za výzkum v tomto oboru. V roce 1978 ji totiž získali Arno Penzias a Robert Wilson právě za první detekci mikrovlnného kosmického pozadí z roku 1965.

 

Nobelova cena

 

Letošní nositelé získají každý zlatou medaili a rozdělí si prémii ve výši 10 miliónů švédských korun. K předání dojde na slavnostním ceremoniálu 10. prosince, v den výročí úmrtí Alfreda Nobela.

 

Není bez zajímavosti, že John Mather už jednu významnou cenu v letošním roce získal. Právě on a tým COBE totiž na letním Valném shromáždění IAU, které se konalo v Praze, obdržel Kosmologickou cenu Gruberovy nadace.

 

Zdroj:
Nobelova nadace, Nature, NewScientist.Com

 


 

Autor: Pavel Koten
Datum: 04.10.2006 23:56
Tisk článku

Související články:

Disertace, která změnila fyziku: sto let vlnově-částicové duality     Autor: Jiří Chýla (08.02.2024)
Letošní Nobelova cena za fyziku je za černé díry     Autor: Vladimír Wagner (11.10.2020)
Za čo bola udelená tohoročná Nobelova cena za medicínu a fyziológiu?     Autor: Matej Čiernik (08.10.2019)
Nobelova cena za medicínu bola udelená za prínos k imunoterapii nádorov     Autor: Matej Čiernik (02.10.2018)
Letošní nositelé Nobelovy ceny za fyziku – malé resumé     Autor: Vladimír Wagner (08.10.2017)



Diskuze:

černé těleso

miki,2008-02-11 16:21:21

Věděl by někdo, proč má reliktní záření spojité spektrum absolutně černého tělesa a nikoli čarové spektrum vodíkoheliové plasmy, z níž údajně pochází ?

Odpovědět

POZOR!

Polárka,2006-10-08 20:09:54

Raný x ranní!

Odpovědět

stíny v reliktním záření

martin o.,2006-10-05 22:16:55

Při čtení článku jsem si vzpomněl na odkaz, který dal komentátor Ucholák do diskuse pod článkem Stáří vesmíru se (ne)mění. Clánek má pojednávat o stínech v reliktním záření, jež vrhají (prý překvapivě jen některé) kupy galaxií. Clánek jsem nečetl, nemám k němu přístup. Nějak mi ale není jasný princip celého problému (ač jsem fyzik a asi bych tomu rozumět měl) - proč by vůbec nějaké stíny měly existovat? Totiž, jestli reliktní záření odpovídá záření černého tělesa o teplotě asi 2.7K (jak se píše tady i všude jinde), tak by (podle mého rozumu) neměly ve vesmíru dlouhodobě existovat objekty, které jsou chladnější - reliktní záření, které je všude v prostoru, by takové objekty ohřálo na svou teplotu. Jestli ale objekty údajně vrhajicí stíny mají teplotu vyšší než reliktní záření, tak přece září víc a vrhají stín asi tak, jako by vrhalo stín Slunce osvětlené žárovkou. Kde je v mé úvaze chyba? Poučí některý astrofyzik či teoretický fyzik (třeba P. Koten nebo P. Brož) nedovtipného kolegu (a třeba i ostatní čtenáře, ve kterých můj dotaz probudil zvědavost)? Předem díky. Martin Ondráček

Odpovědět


nevím

pavelM,2006-10-06 01:34:35

Nevím, jak to mysleli oni, ale napadá mě podobný princip jako gravitační čočka.

Odpovědět


Netuším, o jaký článek mělo jít

Pavel Brož,2006-10-07 23:46:54

každopádně stran té teploty máte pravdu. Ve vesmíru nemohou dlouhodobě existovat objekty s teplotou menší, než je teplota reliktního záření, protože reliktní elektromagnetické záření by je ohřálo. Záleží ale na tom, jaké objekty máme na mysli. Reliktní elektromagnetické záření má trochu jinou teplotu než reliktní neutrina, pak tu máme ještě temnou hmotu, o jejíž teplotě taky v podstatě nic moc nevíme. To nám nicméně nemusí vadit, protože temná hmota stejně tak jako neutrina neinteraguje elektromagneticky, tj. prostřednictvím výměny fotonů, takže nedochází k efektivní výměně teplot mezi rezervoárem reliktních neutrin, rezervoárem reliktních fotonů (reliktních neutrin i fotonů je přitom cca po jednom v každých dvou krychlových milimetrech vesmírného prostoru), temnou hmotou a obyčejnou hmotou. Vesmír jako celek se zkrátka nenachází ve stavu termodynamické rovnováhy (naštěstí pro nás), a vezmeme-li v potaz navíc jeho dynamiku (expanzi, inflaci, přičemž nikde není dáno, že inflační fáze v budoucnu nenastanou znovu), tak se do stavu termodynamické rovnováhy nemusí dostat nikdy.

Nicméně ohledně relevance odkazů Ucholáka mám celkem jasno, už jsem s ním svého času absolvoval velice úsměvnou diskuzi, v níž se pokoušel svými odkazy dokázat, že Země je stará jenom několik tisíc let. Takže bych si s tím hlavu nelámal :-)

Odpovědět

Ach ten pravopis

Karel,2006-10-05 19:05:02

Píšeme "ranní káva", ale "raná zelenina". No a ten vesmír v nadpisu článku je zelenina, nikoliv kafe.

Odpovědět


Pravopis

Dwarf,2006-10-06 22:17:24

mě taky dost vyděsil

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz