Obří teleskopy se otřásly  
Zemětřesení o síle 6,7 stupně Richterovy stupnice postihlo v neděli ostrov Hawaii. Zasažena byla i hora Mauna Kea, na které jsou umístněny jedny z největších dalekohledů na světě. Podle aktuálních zpráv nebyl naštěstí žádný z nich vážněji poškozen.

 

Zvětšit obrázek
Dalekohled Keck 1 ani jeho dvojče naštěstí neutrpěly při zemětřesení vážnější škody.
Kredit: Scott Kardel

K nejsilnějším otřesům došlo v 7:07 místního času, o sedm minut později následovalo „slabší“ zemětřesení, které dosáhlo na Richterově škále hodnoty 6.0. Tak silné zemětřesení nebylo v této oblasti zaznamenáno už více než 20 let. Jeho epicentrum leželo jen 50 km západně od 4 205 metrů vysoké vyhaslé sopky Mauna Kea. Podle Cecily Wolfe, seismoložky z University of Hawaii, Manoa bylo pravděpodobně způsobeno tlakem ostrova Hawaii na zemský plášť. Zemětřesení si nevyžádalo žádné oběti na lidských životech, ale zasáhlo i 250 km vzdálené Honolulu, které postihl výpadek elektřiny.

 

Zvětšit obrázek
Dvě generace dalekohledů na Mauna Kea. Vlevo stojí CFHT uvedený do provozu v roce 1979, vpravo významně novější dalekohledu Gemini North.
Kredit - Jean-Charles Cuillandre (CHFT)

 

Při zmínce o silném zemětřesení na Havajských ostrovech nepochybně znejistí většina astronomů a začne se ptát, zda nebyl poškozen některý z obřích dalekohledů, které jsou na Hawaii umístněny. Na Mauna Kea jich je zhruba tucet a nejedná se o žádné drobečky. Nalezneme mezi nimi dvojici 10m Keckových dalekohledů, 8m Gemini, stejně velký japonský Subaru či 3,6 CFHT (Canada-France-Hawaii Telescope).

 

 

Laura Kinoshita, tisková mluvčí Keckovy observatoře oznámila, že dvojice obřích teleskopů neutrpěla v důsledku zemětřesení vážné škody. Zrcadla, adaptivní optika, celková struktura i počítače zasaženy nebyly. Ovšem oba přístroje - každý o hmotnosti 272 tun - se během otřesů posouvaly, v důsledku čehož se zohýbaly některé části jejich montáží. U dalekohledu Keck U byl rovněž poškozen systém, který zajišťuje jeho přesnou pointaci na oblohu. Nicméně podle vyjádření tiskové mluvčí existuje naděje, že dalekohledy budou uvedeny zpět do provozu na konci tohoto týdne. V současné době panuje na observatoři špatné počasí, tudíž by plánovaná pozorování musela být stejně zrušena. „Celkově můžeme říci, že naše zařízení přežila pozoruhodně dobře,“ uvedla Laura Kinoshita.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Letecký pohled na Mauna Kea při východu Slunce. Na snímku jsou zachyceny dalekohledy (zleva): 24“ (maličká kopule), University of Hawaii 88“, Gemini, CFHT, NASA Infrared Telescope Facility (v popředí dvou Kecků), Keck I a II (velké bílé kopule) a Subaru (ve stínu Keck I). Na pozadí je vidět stín hory Mauna Kea.
Kredit - Neelon Crawford - Polar Fine Arts, Gemini Observatory and National Science Foundation

V blízkosti obou Kecků stojí i 8m dalekohledu Gemini North. Ani v tomto případě nebylo zaznamenáno poškození samotné observatoře ani primárního zrcadla. Podle informací z internetových stránek observatoře se dalekohled posunul vůči azimutální ose, zatímco polární osa se zdá být v pořádku. V činnost bylo rovněž uvedeno zařízení, které má právě v případě silného zemětřesení uchránit dalekohled před převrácením se. Zatím není známo, kdy bude obnoven pravidelný provoz observatoře.

 

 

Zvětšit obrázek
Konferenční sál CFHT poničený nedělním zemětřesením.
Kredit - CFHT observatory

Z největších dalekohledů na Havaji zřejmě nejméně utrpěl japonský 8,2m dalekohled Subaru. Catherine Ishida, koordinátorka výzkumu na observatoři, uvedla „Zdá se, že jsme přežili bez jakéhokoliv významného poškození.“ Zřejmě nejvážnější závadou je vyřazení výtahu do řídícího centra dalekohledu. Všechny ostatní systémy observatoře fungují správně.

 

 

I v případě CFHT splnily svou roli mechanismy chránící dalekohled před zemětřesením, ačkoliv přitom byly zohýbány. Asi nejvážnější závadou se tak stalo poškození zařízení, které zjišťuje polohu dalekohledu v rektascenzi a mírné posunutí kopule. Zasaženy byly rovněž pracovny a další objekty, ale většina škod byla již odstraněna. Čtyři dny po zemětřesení už mohlo dojít k testování funkčnosti dalekohledu.

 

United Kingdom Infra-Red Telescope stejně jako 15m radioteleskop James Clark Maxwell neutrpěly podle testů provedených hned v pondělí žádné škody.

 

Dostupné informace tedy ukazují, že ani velmi silné zemětřesení nemusí způsobit vážnější škody pro cenná astronomická zařízení, ačkoliv jsou vybudována v oblasti, která je seizmicky poměrně velmi aktivní. Špičkové přístroje tak budou moci po poměrně krátké přestávce opět získávat cenná data o blízkém i vzdáleném vesmíru a zásobit tak mj. i našeho Oslíka.


Zdroje:
US Geological Survey
W. M. Keck observatory
Gemini observatory
CFHT observatory
Nature.Com


 

Autor: Pavel Koten
Datum: 20.10.2006 13:36
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz