První evropská meteorologická družice  
Ve čtvrtek 19. října 2006 byla vypuštěna první evropská meteorologická družice MetOp (ESA/EUMETSAT).

 

 

Zvětšit obrázek
MetOp na oběžné dráze. Credit: ESA - AOES Medialab

První ze tří satelitů nové generace vynesla na oběžnou dráhu ruská nosná raketa Sojuz/Fregat 19. října v 18:28 SELČ. Start z kosmodromu Bajkonur (Kazachstán) zajišťovala rusko-francouzská společnost Starsem.

 

 

 

Stalo se tak po 28 letech od doby, od kdy na geostacionární oběžné dráze ve výšce 36.000 km nad povrchem Země pracují Meteosaty (23. 11. 1977 – Meteostat 1).

Zvětšit obrázek
Doba oběhu družice MetOp trvá 100 minut.
Credit: ESA - AOES Medialab

Polární družice MetOp jsou navrženy tak, aby poskytovaly bližší pohled na povrch a atmosféru Země z nízké oběžná dráhy (pouhých 820 km). Získaná data zpřesní globální předpověď počasí a zlepší naše pochopení klimatických změn. Satelity MetOp jsou společným projektem ESA (European Space Agency) a EUMESAT (European Meteorological Satellite Organisation).

 

 

 

Mírně retrográdní sklon dráhy (98,7°) umožní družici MetOp obíhat zeměkouli nad oběma póly (polární družice s doba oběhu 100 minut)  a to tak, že přes rovník bude přecházet vždy ve stejnou dobu (v 9:30 místního času). Tento typ oběžné dráhy, známý jako „sun-synchronous“, umožňuje opětovně „navštívit“ téměř každé místo na zemském povrchu při stejným podmínkách – při stejném osvětlení Sluncem.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Ruská nosná raketa Sojuz (raketodrom Bajkonur).
Credit: ESA - AOES Medialab

Činnost družice je nyní pod kontrolou Evropského kosmického operačního centra (ESOC - European Space Operations Centre) v Darmstadtu (Německo). Po uvedení všech přístrojů do pracovního režimu, prvních technických kontrolách a zkušebním provozu, se předpokládá, že budou 22. října předány Evropské organizaci pro využívání meteorologických družic (EUMETSAT). Z Darmstadtské centrály EUMETSAT pak data poputují k odběratelům – 18-ti národním meteorologickým organizacím (ČR je přidruženým spolupracujícím státem).
Data budou distribuována až po zpracování v Darmstadtu. Některé údaje budou poskytovány přímo v reálném čase oblastním meteorologickým organizacím, a to v okamžiku, kdy se družice stane „viditelnou“ pro přijímací stanici.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Oběžné dráhy meteorologických družic MetOp a NOAA.
Credit: ESA - AOES Medialab

MetOp je součástí amerického programu EPS (EUMETSAT Polar System), který sbírá data z celého zeměkoule. EPS je koordinován POES (Polar Operational Environmental Satellite) a NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). Zatímco satelity NOAA jsou rozmístěné na „odpoledních“ oběžných drahách (14:30 místního času), evropské MetOp budou poskytovat „dopolední“ servis (9:30 místního času).

 

 

Přístroje umístěné na evropských družicích MetOp budou podobné nebo stejné jako mají americké satelity NOAA.
Francouzský (CNES -  French space agency) infračervený atmosférický hloubkový interferometr (IASI - Infrared Atmospheric Sounding Interferometer) bude provádět měření na více než 8 000 kanálech. Informace o teplotě a rozložení vodní páry budou rovněž použity k zpřesňování numerických modelů předpovědi počasí.

 

 

Zvětšit obrázek
Infračervený interferometr (IASI) na základě měření infračervené záření, které vydává zemský povrch, odvozuje teplotu a vlhkost atmosféry. Credit: ESA - AOES Medialab

Množství, rozložení a koncentraci ozónu bude zkoumat skenovací spektrometr druhé generace GOME-2 (Global Ozone Monitoring Experiment), který je společným dílem ESA a EUMETSAT. Bude také zjišťovat další stopové plyny v atmosféře.
Plánuje se, že 5kanálový optický radiometr MHS (Microwave Humidity Sounder) pro měření vlhkosti vzduchu, vyvinutý EUMETSAT, bude použit i na satelitech NOAA.
ASCAT (Advanced Scatterometer) je radar, který bude měřit rychlost a směr větru nad oceány a také bude poskytovat informace o ledu, sněhu a půdní vlhkosti.

 

 

Dalšími přístroji jsou např. Global navigation satellite system Receiver for Atmospheric Sounding (GRAS), Advanced Very High Resolution Radiometer (AVHRR-3), Advanced Microwave Sounding Units (AMSU/A), High Resolution Infrared Radiation Sounder (HIRS).
Díky nejmodernější technice a vysílací kapacitě, budou satelity MetOp také schopny odhalit a včas oznámit teprve vznikající „centrum“ lokálních nepříznivých povětrnostních podmínek, jako jsou prudké bouřky, který nemohly být zpozorovány z geostacionární oběžné dráhy. Jejich údaje pomohou zlepšit i práci výstražných systémů. Satelit MetOp má na palubě i zařízení pro příjem a lokalizaci tísňového volání.

 

Zdroj: ESA

 

 

 

 

 


 

Datum: 20.10.2006 20:36
Tisk článku

Související články:

Radikální kosmologie: Je náš vesmír plný tachyonů?     Autor: Stanislav Mihulka (19.04.2024)
Americké vesmírné síly a Astroscale U.S. vyvíjejí orbitální tanker     Autor: Stanislav Mihulka (04.04.2024)
Baryonové akustické oscilace údajně podporují vesmír starý 26,7 miliard let     Autor: Stanislav Mihulka (19.03.2024)
Gigantická nadkupa galaxií Einasto váží jako 26 biliard Sluncí     Autor: Stanislav Mihulka (16.03.2024)
Nový hypotetický objekt nestar je jako cibule. Gravastar uvnitř gravastaru     Autor: Stanislav Mihulka (20.02.2024)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz