Lednová výzva rovnostářství  
Afroameričané (černí Američané) mají ve srovnání s bělochy (ale také s jinými minoritami) sníženou kognitivní schopnost při rozpoznání své nadváhy a obezity.


  
 

 

Obezita je již několik let považována za významný problém nejen ve Spojených státech, ale také v Evropě. Mnohdy se dokonce hovoří o obezitě jako o epidemii či pandemii. Důvodem zvýšené publicity je bezpochyby množství nemocí, které obezita způsobuje: srdeční nemoci, diabetes, problémy pohybového aparátu, mnohé formy rakoviny, a konečně, předčasné úmrtí. Tato průvodní onemocnění se často objevují kombinovaně, což způsobuje, že léčení se stává velmi nákladné a tak zdravotní pojišťovny začínají bít na poplach. (první pochopitelně ve Spojených státech, kde zvýšené náklady znamenají snížené výnosy a "pláč" akcionářů; v socialistické Evropě jsme stále varování spíše nepěkností "barokních tvarů", než nákladností léčení).

 

 


 
Z preventivních důvodů se ve Spojených státech za podpory národních zdravotních center, již delší dobu vysílají reklamy upozorňující na problém obezity a nemocemi s ní spojenými. Zajímavé je, že tyto opatření mají mizivý efekt na černošskou populaci. Ta, na rozdíl od jiných skupin obyvatel, i přes varovné zprávy a zobrazované obézní jednotlivce, není schopna rozpoznat ani svou nadváhu, ani svou případnou obezitu - tedy podobnost mezi adresáty a zobrazovanými jednotlivci. Varovné je, že pravděpodobnost toho, že Američané černé pleti nerozpoznají svůj problém s obezitou je dvakrát až třikrát větší, než u obyvatel ostatních barev pleti (jedinou výjimkou byli muži Hispánského původu). Přestože, kognice byla snížena jak u mužů, tak u žen, u mužů byla neschopnost rozpoznání jejich tloušťky daleko vyšší.

 

 
Vědci porovnávali vývoj obezity ve Spojených státech za období 1988-1998 a za období 2001-2002 přičemž zjistili, že v uvedených periodách se zvýšila nejen míra obezity mezi Američany celkové, ale při podrobném srovnání se dokonce zjistily zvýšené diference v kognitivních schopnostech týkajících se vlastní váhy mezi etiky.

 

Mezi afroameričany dosahuje v současnosti míra nadváhy či obezity 75 procent; což je  číslo významně převyšující celoamerický průměr. Vysvětlení podané ve studii uvádí jako důvod vytváření signifikantně menšího tlaku na snižování váhy pomocí cvičení či diet v rámci černošské komunity, neboť míra tolerance a akceptace tloušťky a obézních (barokních) tvarů je všeobecně vyšší. (syndrom věstonické Venuše). Navíc, jak výzkum ukázal, mezi černochy nemusí být motivačním prvkem k omezení obezity obava z předčasného úmrtí, neboť se zjistilo, že černoši netrpí ve srovnání s bílými protějšky problémem předčasného úmrtí ve stejně kategorii obezity (shodná úroveň předčasného úmrtí se projevuje až u významně obéznějších černochů). Vědci se nyní snaží prokázat, zdali důvody mohou spočívat v geneticky podmíněné rozdílnosti.
 

 

Přestože je problém s rozpoznáváním vlastní obezity významnějším u afroameričanů, nelze jej zanedbávat ani u ostatních etnik. Evidentně tedy nestačí, aby lékař pouze sdělil příslušné osobě, aby se "zamyslela sama nad sebou" zdali není obézní či trpí nadváhou a doporučil nezbytnost diety, nicméně je zjevně nesmírně podstatné, aby docházelo k daleko konkrétnějším a cíleným debatám mezi lékařem a pacientem. 
 

Zdroje:

International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity
blog.inbes.org
Stránky autora článku: http://www.inbes.org/

Datum: 15.01.2007 00:56
Tisk článku


Diskuze:

Já půjdu spát a budu se smát,

otazník,2007-03-01 02:32:39

řekla jedna malá holka,, když si všimla, že jsem si všiml, že si ze mě dělá její kamarádka legraci.
Já se taky musím smát. Jaké úsilí to stálo, aby se lidstvo oprostilo od nebezpečí hladomorů, které ho ničily po staletí a už je tu jiný problém. Někteří lidé si zkrátka neodpustí si dělat dobře kdykoli k tomu mají příležitost a dobře se najíst, to udělá dobře prakticky každé lidské bytosti. Zvlášť když jsou všude kolem taková lákadla a je to tak levné a nemusím udělat nic než jen zalovit v kapse a vytáhnout, zvlášť v Americe, pár drobných. Je to infekční, to je přece zřejmé. Možná by to bylo zřejmější, kdybych napsal nakažlivé.
Vyrábíme pohodlné dopravní prostředky, pojízdné schody, výtahy a ...... fit centra a posilovny. Kdo by se divil. Já půjdu spát a budu se smát :-)))))
A to nemluvím o balené vodě. A o tom, že se to nejvíc týká nejnižších příjmových skupin. Proč asi?
Já půjdu spát a budu se smát :-))))))

Odpovědět

Obezita a nadváha

Josef Ž.,2007-01-21 16:46:26

Nadváha není totéž jako obezita. U obézních žen hrají svou roli vaječníky,slinivka, štítná žláza. Dále se na tomto problému podílejí nadledvinky, centrum sytosti mozku a játra. Klíčem k tomuto problému je pravděpodobně nahromadění zlata v těchto orgánech. Dále je možné, že celý tento problém mají na svědomí bakterie, např Shigella. Více zájemci najdou např v knize H.R.Clark-Revoluce v léčení všech nemocí. Ale přesnou příčinu zjistí a druh léčení doporučí pouze lékař, se kterým je vždy nutné spolupracovat!!

Odpovědět

zdroj?

japok,2007-01-16 15:41:43

Nevím přesně, který článek měl autor na mysli.
Já našel článek na http://www.ijbnpa.org/content/3/1/40 a tam se o snížené kognitivní schopnosti nic neříká. I když co přesně mají na mysli se z toho taky moc nepozná:

"Participants were asked a standard perceived weight question, "Do you consider yourself now to be overweight, underweight, or about the right weight?"
As all study participants were overweight (or obese), we considered those whose responses placed them in a combined "about the right weight/underweight" category to exhibit "misperception" or "inaccurate" perceptions of their weight status.
Through use of this terminology, we make no attempt to suggest that respondents either intentionally or non-intentionally exhibited inaccuracies in their weight perceptions, as our data do not allow for the explicit examination of this question".

Připadá mi že to není problém "rozpoznávání" ale "vnímání" vlastní obezity a buhví jestli na tom černoši nejsou vlastně líp, když vezmu v úvahu, kolik bělošek trpí anorexií:
"Blacks appear to have a greater social acceptance of overweight, less body weight dissatisfaction, and higher body weight ideals compared to Whites".

Odpovědět

Nevim, nevim

Radek,2007-01-16 10:32:23

Ze si neuvedomuji obezitu? Nemaji doma vahu? Kouknu na ni, zjistim, ze vazim pres 100kg (ci kolik je to liber) pri normalnim vzrustu .. a hned vidim, ze jsem tlusty jako prase.

Spis se klonim k tomu, ze si ji "nepripousteji".

Odpovědět

...to mate tezky...

jara cimrman,2007-01-15 19:26:29

....dneska rict v Americe tlustymu cernochovi ze by mel min zrat, mate v ten moment na krku armadu pravniku, cirkvi, lidskejch prav, s tim, ze uz zase zacinate s tim lyncovanim, otrokarstvim, a jinym zamernym hladomorem....Vas Jara Cimrman

Odpovědět

?

richard,2007-01-15 18:40:08

no jo, geneticky, černoši v USA většinou obsazují spodní příčky společenského žebříčku. nemůžeme je srovnávat s bílou populací. Je obvecně známo, že proletariát má kognitivní schopnosti hodně dole. Museli bychom použít srovnatelný vzorek, lidi s podobnou úrovní života, příjmy a vzděláním, a i tak to nemusí sedět, panžto černí se identifikují vzhledem k jiné referenční skupině

Odpovědět


pardon za překlepy.

richard,2007-01-15 18:41:10

chtěl jsem napsat, že s genetickými rozdíly to nemusí vůbec souviset.

Odpovědět


Presne tak

Petra,2007-01-16 10:17:58

Krasna ukazka toho, jak "vedci" nedokazi zachazet s nasbiranymi daty a mysli si, ze je pokud dodrzi tabulkove postupy statickeho vyhodnoceni, bude jejich interpretace vysledku zajiste spravna

Odpovědět


2Petra

japok,2007-01-17 16:19:43

Spíš Koblovský neumí překládat.

Odpovědět

A čo vírus obezity?

Martin,2007-01-15 09:15:10

Už dávnejšie som čítal, že obezitu môže spôsobovať určitý vírus, myslím že RNA, a dokonca sa podarilo niekoľko ľudí zbaviť nadváhy tak, že vyrobili vakcínu a tou ich zaočkovali, takže telo si začalo vytvárať protilátky a vírus zlikvidovalo, čo sa prejavilo poklesom objemu tukových tkanív.
Ale tých príčin obezity je toľko, že tento spôsob sa nedá použiť všade.
Dokonca sa občas tvrdí, že vírus mení správanie svojho hostiteľa, napríklad besnota spôsobuje zúrivosť spojenú s hryzením, nádcha spôsobuje kýchanie, žeby vírus obezity spôsoboval zníženú schopnosť jej rozpoznania? Len tak špekulujem, dôkazy, samozrejme, nemám...

Odpovědět


až teraz som si všimol...

Martin,2007-01-15 21:49:51

Až teraz som si všimol v súvisiacich článkoch jeden s názvom "Infekční obezita"...

Odpovědět

Ach ta politická korektnost

Karel,2007-01-15 08:56:06

Ach ta politická korektnost. Ještě že v té Americe nežiji, mám totiž problém větu "skupina ... není schopna rozpoznat ani svou nadváhu, ani svou případnou obezitu" správně interpretovat. Nebo snad že by "... jsou tlustí, ale kašlou na to"? Obdobně ohledně sdělení lékaře "zamyslet se sama nad sebou" je jistě rozumné, ale hlavně by mělo zaznít "míň jíst a více se hýbat" :-).

Odpovědět


re: Ach ta politická korektnost

Andrej,2007-01-15 10:32:45

mozno neide o to ze kaslu na svoju obezitu ako skor o to ze si ju neuvedomuju.

priklad 1: mam cerveny nos. kolega mi povie ze mam cerveny nos, pozriem sa do zrkadla a mne sa nezda cerveny, takze si to neuvedomujem.
priklad 2: mam cerveny nos. kolega mi povie ze mam cerveny nos, pozriem sa do zrkadla, vidim ze mam cerveny nos ale nevadim mi to.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz