Krmení černé díry  
Data z HST umožnila dvěma astronomům z Havajské university zjistit, proč některé kvasary září: černá díra ve středu masivní galaxie s malým množstvím vlastního plynu, „spolkne“materiál po srážky s galaxií bohatou na plyn. Slučování dvou galaxií bylo dlouho považované za účinný způsob „krmení“ černé díry v centru galaxie, ale dosud pro takový mechanismus existoval jen nepřímý důkaz.

 

 

Hai Fu (Institute for Astronomy, University of Hawaii). Kredit: IAF/Hawaii

Kvasary – jedny z nejmohutnějších objektů ve vesmíru - leží ve středech obrovských galaxií a tvoří je masivní černé díry obklopené plynem, který, před pádem do černé díry, rotuje čím dál rychleji a zahřívá se až září biliónkrát více než Slunce.

 

„Zjistili jsme, že plyn, který spirálovitě rotuje do černé díry, je tvořen čistým vodíkem a helium. Zatímco hvězdy a další materiál v okolí obrovské galaxie jsou silně kontaminovány jinými prvky jako je uhlík a kyslík,“ řekl postgraduální student Hai Fu.

 

 

 

 

 

 

Galaxie bohatá na plyn se srazí s obří galaxií a vznikne kvasar (počítačová simulace). Zdroj: Joshua Barnes (University of Hawaii)

Galaxie bohatá na plyn se srazí s obří galaxií a vznikne kvasar (počítačová simulace). Zdroj: Joshua Barnes (University of Hawaii)

 

 

Hai Fu a astronom Alan Stockton (University of Hawaii) se pokusili najít odpověď na otázku: „Odkud ten plyn pochází?“

 

 

Zvětšit obrázek
Umělecké zpracování nitra kvasaru s masivní černou dírou. Ta se „krmí“ plynem galaxie, s níž se srazila. Kredit: A. Simonnet, Sonoma State University, NASA, Education and Public Outreach

Rozdíly ve složení ukazují, že se sem „čistý“ plyn dostal teprve nedávno a  pochází z oblastí mimo galaxii, nejspíše z jiné galaxie, která se po srážce sloučila s obří galaxií. Fu a Stockton také pozorovali chaotickou distribuci rychle se pohybujících „oblastí“ relativně čistého vodíku a helia roztroušených kolem kvasaru. To naznačuje, že černé díry mohou nejen „polykat“, ale i „vylučovat“. Velká část „potravy“ se tak dostává do vzdáleností až několik tisíc světelných let, pravděpodobně díky energetickému výbuchu, který nastal před milióny let.

 

Zvětšit obrázek
Alan Stockton (Institute for Astronomy, University of Hawaii). Kredit: IAF/Hawaii

Fu a Stockton prováděli svůj výzkum na Havajské universitě a používali data z Hubble Space Teleskope a dalekohledů na Mauna Kea a Big Island (Havaj). Jejich práce byla publikovana 1. srpna v Astrophysical Journal Letters.

 

Institute for Astronomy http://www.ifa.hawaii.edu (University of Hawaii) se zabývá výzkumem galaxií, hvězd, planet, měsíců, planetek, Slunce a kosmologií. Rovněž jsou zapojeni do astronomického vzdělání, misí do vesmíru a do rozvoje a řízení observatoří na Haleakala a Mauna Kea. Havajská universita byla založena v roce 1907.

 

Zdroj: Spaceflight Now

 

 


 

 

Datum: 08.09.2007 12:26
Tisk článku

Související články:

Gravitační čočkování prozradilo gravitačního behemota     Autor: Stanislav Mihulka (30.03.2023)
První hvězdy vesmíru mohly být molochy s hmotností až 100 tisíc Sluncí     Autor: Stanislav Mihulka (03.02.2023)
Rychle rostoucí supermasivní černá díra "sežere" 1 Zemi za sekundu     Autor: Stanislav Mihulka (16.06.2022)
Vznikly zárodky supermasivních černých děr zhroucením hal temné hmoty?     Autor: Stanislav Mihulka (21.06.2021)
ALMA objevila nejstarší galaktickou bouři supermasivní černé díry     Autor: Stanislav Mihulka (17.06.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz