„Můra“ v Orionu  
V cirkumstelárním prachovém disku, který obklopuje hvězdy v Trapezu, byl objeven útvar, který astronomům poskytuje nový pohled na formování a vývoj planetárních soustav. Byl nazván „Můrou“ (The Moth).

 

 

Zvětšit obrázek
Infračervené snímky křídlovitého prachového disku u mladé, blízké hvězdy HD 61005. Kredit: NASA, D. Hines (Space Science Institute, Corrales, New Mexico), G. Schneider (University of Arizona)

Strukturu křídel, podle kterých dostal tento útvar své pojmenování, tvoří ve skutečnosti prachový disk blízké mladé hvězdy HD 61005. Zvláštní tvar je výsledkem záření hvězdy, které se rozptyluje na prachových částicích. Rozpětí křídel tohoto kosmického nočního motýla je 35 miliard km.

 

Michael R. Meyer (University of Arizona)

Typické prachové disky kolem přibližně 100 milionů let starých hvězd (např. HD 61005), jsou ploché jako lívance a jejich struktura odpovídá tomu, že se v disku mohou již formovat planety. Ale snímky „Moth“ pořízené Hubble Space Telescope ukázaly, že některé disky mohou nabývat i jiných tvarů.

 

„Vůbec jsme neočekávali, že nalezneme prachový disk tak neobvyklého tvaru,“ řekl Dean Hines (Space Science Institute, Corrales, New Mexico), člen Hubblova týmu, který disk objevil. „Myslíme si, že HD 61005 brázdí napříč místním mezihvězdným prostředím, jehož hustota plynu je o něco vyšší. Tím dochází k vymetání materiálu uvnitř disku u hvězdy HD 61005. Jaký efekt to má na vlastní disk a formování planety v něm, zatím nevíme.“

 

Hines nazval tuto možnou srážku „neobvyklou, protože jsme neočekávali v sousedství našeho Slunce tolik mezihvězdného materiálu. Protože oblast, přes kterou naše Slunce prochází, byla během minulých několika miliónů let vyklizena aspoň jednou supernovou. Přesto nyní existuje důkaz o hustém materiálu, který je velmi blízko – ve vzdálenosti pouhých 100 světelných roků.“

 

 

Zvětšit obrázek
Mlhoviny M42 a M43 v Orionu. Kredit: David  Malin

Astronomové našli důkaz, že prostředí, ve kterém se formují hvězdy, ovlivňuje vznik planet. Hubblem pozorovaný mladý protoplanetární disk může být přímo ovlivněn tímto prostředím. Pronikavé záření hvězd v otevřené hvězdokupě Trapez (součást mlhoviny v Orionu) některé disky změnilo. Jaký vliv má průchod hustými oblastmi mezihvězdného prostředí na formování planet, jako např. v případě objevu HD 61005, jasné zatím není. Ani to, zda to bude mít dopad na atmosféry vyvíjejících se planet.

 

 

Glenn Schneider (University of Arizona)

„Moth“ je součástí průzkumu Slunci podobných hvězd. Hines se spolupracovníky studoval vznik a vývoj planetárních systémů pomocí Hubblovy kamery NICMOS (Near Infrared Camerou and Multi Object Spectrometer) a infračerveného dalekohledu Spitzer. Před tím tým Michaela Meyera (University of Arizona, Tucson) vyhledával pomocí Spitzera tepelné záření - prozrazující přítomnost prachu ohřátého hvězdou - a identifikoval zajímavé hvězdné systémy.

 

Hinesův tým a Glenn Schneider (University of Arizona, Tucson) použili velmi kontrastní obraz disků z koronografu NICMOS (HST) a odhalili, kde Spitzerem objevený prach „bydlí“. Koronograf NICMOS zastínil rušivý svit hvězd, aby astronomové uviděli detaily v obklopujícím disku. Meyer to komentoval slovy: „Kombinací pozorování ze dvou kosmických observatoří dostáváme informace o složení prachových zrn, zda jsou z ledu nebo písku nebo jestli se pohybují stejně, jako když na Zemi stoupají saze z komína. Složení a velikost prachu nám hodně prozradí o dynamice a vývoji solárních systémů. V naší Sluneční soustavě mají astronomové důkaz, že při vzájemných srážkách kusů skal se tvořící prach – např. planetek a objektů Kuiperova pásu. Vidíme, že stejné procesy se rozvíjejí i v dalších planetárních soustavách.“

 

Objev byl zveřejněn 10. ledna v Austinu na 211. konferenci AAA (American Astronomical Society meeting in Austin, Texas, 7. – 11. ledna 2008). Publikován byl v Astrophysical Journal Letters.

Zdroj: ScienceDaily

Datum: 21.01.2008 01:27
Tisk článku

Související články:

Radikální kosmologie: Je náš vesmír plný tachyonů?     Autor: Stanislav Mihulka (19.04.2024)
Americké vesmírné síly a Astroscale U.S. vyvíjejí orbitální tanker     Autor: Stanislav Mihulka (04.04.2024)
Baryonové akustické oscilace údajně podporují vesmír starý 26,7 miliard let     Autor: Stanislav Mihulka (19.03.2024)
Gigantická nadkupa galaxií Einasto váží jako 26 biliard Sluncí     Autor: Stanislav Mihulka (16.03.2024)
Nový hypotetický objekt nestar je jako cibule. Gravastar uvnitř gravastaru     Autor: Stanislav Mihulka (20.02.2024)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz