Chandra poodhalila další tajemství Mléčné dráhy  
Chandra „odhrnula“ v Mléčné dráze roušku prachu a plynu a astronomové spatřili v celé kráse velmi mladou hvězdokupu Westerlund 2 v souhvězdí Carina. Infračervená a rentgenová pozorování umožňují pozorovat nejžhavější, nejjasnější a nejhmotnějších dosud známé hvězdy.

 

 

Zvětšit obrázek
Rentgenový snímek Westerlund 2 (Chandra). Nízkoenergetické rentgenové záření (červené), středněenergetické rentgenové záření (zelené) a vysokoenergetické rentgenové záření (modrá); jasně žlutý bod těsně pod a vpravo od středu hvězdokupy - dvojhvězda WR20a. Kredit: NASA/CXC/Univ. de Liège/Y. Naze et al

 

Rentgenová observatoř Chandra (NASA) pomáhá odkrýt tajemství 1 až 2 milióny let „staré“ hvězdokupy Westerlund 2, která leží ve vzdálenosti asi 20 000 sv.l. v souhvězdí Lodní kýl (Carina) na jižní obloze.

Zvětšit obrázek
Rentgenový a infračervený snímek Westerlund 2 (Chandra a Spitzer). Kredit: X-ray: NASA/CXC/Univ. de Liege/Y. Naze et al; IR: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Wisconsin/E. Churchwell)

Protože je zahalena prachem a plynem, patřila dosud mezi záhadné objekty v naší Galaxii. Nyní infračervené a rentgenové přístroje překonaly toto zastínění a astronomové spatřili nejžhavější, nejjasnější a nejhmotnější hvězdy. A hvězdokupa Westerlund 2 se stala jedním z nejzajímavějších objektů v Mléčné dráze.

 

 

Snímek hvězdokupy Westerlund 2, pořízený rentgenovou observatoří Chandra (NASA): červená (nízkoenergetické rentgenové záření), zelená (středněenergetické rentgenové záření) a modrá (vysokoenergetické rentgenové záření). Dobře je viditelná velmi vysoká hustota hmotných hvězd.

 

 

Nejzajímavějším objektem v hvězdokupě Westerlund 2 je velmi hmotná dvojhvězda WR20a, která je na snímku viditelná jako jasně žlutý bod těsně pod a vpravo od středu hvězdokupy. Dvojhvězdný systém tvoří dvě horké (asi 40 000 K), mladé Wolf-Rayetovy hvězdy o hmotnostech 82 a 83 hmotností našeho Slunce a jejich poloměry se odhadují zhruba na 20 poloměrů Slunce.

Zvětšit obrázek
Infračervený snímek Westerlund 2 (Spitzer). Kredit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Wisconsin/E. Churchwell)

Téměř se dotýkají a kolem společného těžiště oběhnou jednou za 3,7 dne. To vede k neustálému bouřlivému uvolňování hvězdného větru. Husté toky plazmy, proudící od obou masivních hvězd, se srážejí a produkují intenzivní rentgenové záření.

 

Zvětšit obrázek
Westerlund 2 (ilustrace). Kredit: David A. Aguilar, Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

„Wolf-Rayetovy hvězdy jsou pravděpodobně předchůdci extrémně mohutných výbuchů známých jako gama záblesky,“ řekl Alceste Bonanos (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics).

 

Wolf-Rayetovy hvězdy jsou superhmotné hvězdy hlavní posloupnosti s velmi vysokou svítivostí a velmi krátkou dobou života (pouze několik málo miliónů let). Čím je hvězda hmotnější, tím žije kratší dobu. Nejdříve ukončí svůj život hmotnější hvězda jako extrémně jasná supernova – jádro se zhroutí a obálka je naopak odhozena do okolního vesmíru, který obohatí o další prvky. I přes vzájemnou blízkost druhá hvězda přežije, aby ji později stihl stejný osud.

 

„Je důležité studovat tyto supermasivní hvězdy. Pomůže nám to zlepšit modely formování hvězd a také bychom mohli odhalit spojení mezi supernovami a gama záblesky,“ řekl Krzysztof Stanek (CfA).

 

 

Infračervený a optický obraz Westerlund 2 (H.E.S.S). Kredit: Elysandra Figueredo (CTIO)

 

 

Snímky Westerlund 2 z jihoafrické gama observatoře H.E.S.S, vpravo překryto radiovým obraz z dalekohledu MOST ( Molonglo Observatory Synthesis Telescope).  Kredit: H.E.S.S

 

Zdroj: Chandra

 

Datum: 27.01.2008 04:49
Tisk článku

Související články:

Radikální kosmologie: Je náš vesmír plný tachyonů?     Autor: Stanislav Mihulka (19.04.2024)
Americké vesmírné síly a Astroscale U.S. vyvíjejí orbitální tanker     Autor: Stanislav Mihulka (04.04.2024)
Baryonové akustické oscilace údajně podporují vesmír starý 26,7 miliard let     Autor: Stanislav Mihulka (19.03.2024)
Gigantická nadkupa galaxií Einasto váží jako 26 biliard Sluncí     Autor: Stanislav Mihulka (16.03.2024)
Nový hypotetický objekt nestar je jako cibule. Gravastar uvnitř gravastaru     Autor: Stanislav Mihulka (20.02.2024)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz