Největší penis na světě  
Vědci zjistili, který živočich je obdařen největším orgánem sloužícím k rozmnožování.

 

 

Zvětšit obrázek
A. Richard Palmer, University of Alberta

Člověk ve své pýše nejinteligentnějšího tvora planety (i když u mnoha jedinců by se o tom dalo s úspěchem pochybovat) o sobě tvrdí, že má největší mozek v poměru k velikosti těla. Jistě, je to pravda, člověk má z primátů největší mozek, ale vůbec na tom není mezi svými příbuznými tak špatně ani s jiným orgánem, který nemá s inteligencí vůbec žádnou souvislost, s penisem. Na velikosti, ale přece vůbec nezáleží, důležitá je funkce a platí to nejen pro mozek, ale i pro ten druhý orgán. Skutečně mezi primáty je muž i ve velikosti penisu vzhledem tělu rekordmanem.

 

 

Zvětšit obrázek
Připraven k páření. Ačkoli je svijonožec v mužném věku přisedlým mládencem, dokáže oplodnit své sousedky na vzdálenost osm délek svého těla. (Kredit: University of Alberta)

Když se kohokoli zeptáte, které zvíře má největší penis, pravděpodobně dostanete odpověď velryba, slon nebo žirafa. Samozřejmě v absolutní velikosti nebude odpověď daleko od pravdy. U plejtváka obrovského se uvádí, jeho pyj dosahuje délky až 2,7 metru. Slon také nemá žádného drobečka jeho penis ve ztopořeném stavu měří až 150 centimetrů. Dlouhonohý žirafák se svou metrovou chloubou rozhodně příliš nezaostává.

 

Jak známo, vše je relativní. Pokud začneme porovnávat velikost penisu v relaci – poměru k délce těla, tak se dostaneme k docela jiným borcům. Přijdeme na to, že těžké váhy typu slona nebo velrybího samce na hlavu porazí muší váha a to doslova. Docela obyčejný mušák má rozmnožovací orgán porovnatelné délky s tělem. Rekordmanem ale není nikdo z „říše hmyzu“. Největší penis mají svijonožci.


 

 

Zvětšit obrázek
Žižkovská televizní věž, dostavena roku 1992. Věž měří 216 metrů.

Svijonožci patří mezi členovce, stejně jako například archaická skupina trilobitů, klepítkatců (kam patří pavouci), vzdušnicovců (hmyz) a korýšů. Mezi korýši je způsobem života velmi zvláštní skupina Cirripedia česky svijonožci.

 

Tito v dospělosti přisedle žijící korýši jsou vybaveni šesti páry končetin, kterými přihánějí do své blízkosti kořist - drobný plankton. K podkladu jsou tudíž "přirostlí" hřbetem. Chrání je pevná vápnitá schránka, kterou mohou uzavřít tak těsně, že jim neublíží ani pokles vodní hladiny a několikahodinový pobyt "na souši". Základem schránky je šest destiček, které korýši pozvolna zvětšují tím způsobem, že na jejich okraje ukládají uhličitan vápenatý. Vzhledem a způsobem života tak vlastně svijonožci připomínají spíš nějakého měkkýše.

 

Právě tento zvláštní přisedlý způsob života dospělých svijonožců způsobil, že se u nich vyvinul nejdelší penis na světě. Je celkem osmkrát delší než jejich tělo. Díky tomu je schopen oplodnit i vzdálenější jedince. Svijonožci získali schopnost měnit velikost a tvar penisu v závislosti na podmínkách prostředí, lépe řečeno dle pohybu vln. Je-li vlnění slabší mají delší a tenčí penis, aby dosáhl dál. Ve větších vlnách je kratší a tlustší, aby se dal lépe ovládat... Výsledkem je v obou případech úspěšnější reprodukce.


Pokud by plejtvák obrovský chtěl porazit malinkého svijonožce ve velikosti svého rozmnožovacího orgánu v poměru k tělu, musel by mít penis větší než žižkovská televizní věž!


Zdroj: University of Alberta


 

Autor: Ota Beran
Datum: 08.02.2008 23:32
Tisk článku


Diskuze:

Fuj

FUJ,2008-02-21 06:28:41

to u toho svinojozce je fafk hnusny nevypada to jak kar ale jako kus nakyho poustniho kamene

Odpovědět

Když se tu nípáme v těch čárkách

Pavel,2008-02-11 07:23:44

Ve větě "Svijonožci patří mezi členovce stejně, jako například archaická skupina trilobitů, klepítkatců (kam patří pavouci), vzdušnicovců (hmyz) a korýšů." ta první čárka (pokud tam má vůbec být, tím si nejsem jistý) patři o slovo dopředu.

Odpovědět

Nesmysl

CleaReth,2008-02-10 22:01:02

Prominte, ale toto je nesmysl:
"...má z primátů největší mozek, ale vůbec na tom není mezi svými příbuznými tak špatně ani s..."

Zrejme jste mysleli: "...svymi pribuznymi nejhure ani s..."

Odpovědět

čárka

Rozumný Občan,2008-02-10 11:09:07

ve větě

Jistě, je to pravda, člověk má z primátů největší mozek, ale vůbec na tom není mezi svými příbuznými tak špatně ani s jiným orgánem, který nemá s inteligencí vůbec žádnou souvislost s penisem.

Chybí čárka nebo pomlčka, prostě něco z toho, nevim co tam patří.

Odpovědět


jj

redakce,2008-02-10 17:46:53

přidali jsme čárku. Snad to tak bude.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz