Intersex a civilizace  
Již několik let vědci řeší záhadu, proč tolik ryb v povodí řeky Potomac má ve svých varlatech nezralé vaječné buňky a trpí intersexualitou. Nyní se zdá, že jsou blízko nalezení odpovědi.

 

 

Zvětšit obrázek
Okounek černý (Micropterus dolomieu): Vědci objevili nová vodítka k vysvětlení výskytu nezralých vaječných buněk ve varlatech samečků okounka černého v řece Potomac.

Na Oslu jsme již několikrát psali o poklesu plodnosti mužů i o nárůstu neplodnosti žen. Většinou šlo o záležitosti spojené se zátěží prostředí a s endokrinními disruptory. Tyto látky dokáží rozvrátit imunitní systém i hormonální rovnováhu v našich tělech spojenou s plodností. Nedávno se ukázalo, že kromě složitých chemických sloučenin dokáží hormonální funkce předstírat například i kovy.

 

Zvětšit obrázek
Syntetický steroidní hormon 17alfa-ethynylestradiol je nedílnou součástí mnoha antikoncepčních pilulek. Jeho přítomnost ve vodě vedla u samců střevle, že se jim varlata měnila na vaječníky.


Ze zhoršování situace na poli plodnosti bývá viněno kde co. Od ženské antikoncepce  přes ftaláty v šamponech až po kadmium v cigaretách. Se znepokojivým zjištěním týkajícím se nezvykle velkého nárůstu pohlavně zparchantělých živočichů v místech souvisících s lidskými aglomeracemi, přichází nyní Američané. Výzkum prováděný U. S. Geological Survey (USGS) ukazuje, že vysoký výskyt intersexuality se objevuje v povodí řeky Potomac na těch stanovištích, u kterých je nejintenzivnější zemědělská výroba a kde je současně také nejvyšší hustota obyvatelstva. Studie dále ukazuje, že největší rozšíření této formy poruchy pohlaví, která je označována jako testikulární oocycy (TO) neboli výskyt vaječných buněk v samčích gonádách, se objevuje na jaře, těsně před a v období tření ryb.

 

„Nachytali jsme okounky černé na několika místech v Shenandoah, v South Branch a pro srovnání také mimo povodí,“ řekla Vicky Blazerová, vědkyně z USGS, která vedla tento výzkum. „Ryby z míst s nejvyšší hustotou osídlení a nejintenzivnějším zemědělstvím vykazovaly nejvyšší podíl intersexuálních jedinců, vysvětluje Blazerová. „Vůbec nejvyšší podíl, a to 80 až 100 procent, intersexuálních okounků pocházelo z Shenandoah.“

 

 

Zvětšit obrázek
Okounek pstruhový (Micropterus salmoides) je dalším druhem v řece Potomacu na kterém se neblaze projevuje vliv lidské civilizace.

Mimo povodí řeky Potomac byly nalezeny TO u 75 % okounků odchycených v nehustěji zalidněných oblastech s intenzivní zemědělskou výrobou, zatímco v méně obydlených oblastech se pohyboval podíl postižených samečků mezi 14 až 35 procenty. V lokalitě South Branch of Potomac se výskyt TO pohyboval od 47 do 77 procent, opět stoupal v závislosti na rostoucí hustotě osídlení a zvyšující se intenzitě zemědělství.

 

Zvětšit obrázek
Vědci se obávají, aby se takovéto úlovky nestaly minulostí nejen v Potomacu. (okounek pstruhový)

Porovnání výskytu v závislosti na ročním období bylo také markantní. V rámci této studie testovalo USGS jedince na šesti stanovištích. Na všech stanovištích byl prokazatelně vyšší výskyt samečků okounka s TO na jaře v době před třením a během vlastní sezóny tření, kdy se výskyt TO pohyboval od 69 do 100 procent, oproti letnímu období po tření, kdy se snížil na 25 až 67 procent.

 

Tato reprodukční anomálie u potomacké populace okounka černého nebyla objevena při nějakém konkrétním vyšetření takto postižených ryb – v podstatě byla objevena úplnou náhodou. V roce 2003 vyšetřovali vědci masivní úhyn ryb a objevili mnoho jedinců s TO, když pozorovali tkáň varlat v mikroskopu.

 

Výskyt intersexuality u ryb není záležitostí pouze povodí řeky Potomac ani není vyhrazena pouze okounkům černým. Toto postižení bylo diagnostikováno i u dalších druhů ryb, příkladem mohou být populace jelečka ocasoskvrnného (Notropis hudsonius) v řece Svatého Vavřince, pakaprovce severního (Catostomus commersonii) v Coloradu, lopatonose amerického (Scaphirhynchus platorynchus) v Mississippi, plotice obecné (Rutilus rutilus) ve Velké Británii a Dánsku, sumečka afrického (Clarias gariepinus) v Jižní Africe, koljušky tříostné (Gasterosteus aculeatus) v Německu a parmy obecné (Barbus barbus) v Itálii.

Zvětšit obrázek
Co konkrétně je ve vodách řeky Potomac příčinou poruchy pohlaví u ryb není zatím známo. Zcela určitě to ale má na svědomí člověk. Do jaké míry se tyto látky uplatňují svým vlivem na zdravotní stav lidí v této oblasti, se nyní zcela jistě stane předmětem intenzivního studia.

Nálezy byly též hlášeny u ryb mořských a žijících v ústích řek v Japonsku, Velké Británii a Středomoří.

 

Na mnoha z těchto míst byl výskyt TO spojován s prokázanou přítomností nebo podezřením na obsah látek narušujících endokrinní systém v odpadních vodách, které nebyly odstraněny během standardního procesu čističkách nebo mají svůj původ v některých zemědělských činnostech. Tato směs látek může obsahovat estrogeny z léků na ovlivnění plodnosti a hormonálních doplňků, pesticidy a hnojiva používaná na zemědělské plodiny, případně hormony z chovů hospodářských zvířat.

 

Vědci pokračují ve stanovení rozsahu výskytu TO u okounků v řece Potomac. Testují vzorky odebrané na referenčních stanovištích uvnitř i mimo povodí, aby určili profil výskytu TO u okounka černého i okounka pstruhového a určili možné příčiny.

 


Také stanovují reprodukční a zdravotní stav ryb na místech s vysokým i nízkým výskytem TO a hodnotí intenzitu využití půdy pří odhadu rizika. Tyto studie zaměřené na zjišťování zdravotního stavu ryb jsou součástí výzkumu USGS v Chesapeake Bay, který má vést uceleným způsobem k lepšímu pochopení a řízení ekosystému v zátoce. Zpráva  "USGS Circular 1316, Synthesis of USGS Science for the Chesapeake Bay Ecosystem and Implications for Environmental Management," bude USGS brzy publikována.

 

Zdroj: US Geological Survey

 

Datum: 13.02.2008 19:06
Tisk článku


Diskuze:

Divny vyskum

Seto,2008-02-14 12:13:10

Ak by to bol seriozny vyskum, tak by mali podla mňa každy deň po cely rok odoberať vzorky vody v rôznej časti a rôznej hlbke rieky(riek). Vodu odskušať a otestovať na všetko možne. Potom spraviť takyto zaver.
.
Mi ten članok pripomina ako keby videli, že par ľudi telefonuje cez mobil. Odchytia skupinku ľudi opytaju sa a spravia akože seriozny vyskum, že ľudia radi telefonuju. Analogicky... lepši priklad ma nenapadol

Tiež sa mi nezda to percento: "TO u 75 % " to ako u štyroch ryb našli jednu s TO? :)

Odpovědět


Nie.

Andrej,2008-02-14 13:16:12

U štyroch rýb našli tri s TO.

Odpovědět


Preco

Emilia,2008-02-14 14:00:26

by to bol divny vyskum? Preto, ze nie je do detailov opisana metodika prace? Kto potrebuje vediet viacej moze to istotne naist na internete, kde je takmer vsetko. Ale ked sa objavi problem pri ratani 75 percent... ako by to dopadlo pri citani anglickeho textu...

Odpovědět


ospravedlnenie

Seto,2008-02-15 17:43:18

Ospravedlnujem sa, uslo mi to. 3 zo 4 ryb. trafil som sa, len akosi opacne :)

Odpovědět

Cimpak to cim

ACE,2008-02-14 03:24:58

Hmm nejde to hodit na mobily ?
treba rybky moc telefonujou...

Odpovědět


hormony v moči

ventura,2008-02-14 17:39:35

Ne, ale plavou ve vodě, kde jsou hormony z moči hospodářských zvířat a lidí. Kolik žen bere antikoncepci (v článku zmiňované estrogeny jsou její součástí) a jaké množství moči vyprodukují? Čistí se odpadní vody na tyhle vylomeniny?

Odpovědět


Re: hormony v moči

jkotek,2008-02-15 13:35:22

Na ty hormony v lidske moci bych moc nesazel. Prave kvuli sezonim vykyvum ve vyskytu tohoto postizeni. Ledaze by americanky byly brezi jen na Valentyna, pak by to mohlo souviset ;-)
IMO to bude neco se zahajenim zemedelskych praci.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz