Patálie s ricinem  
Scéna jako z hollywoodského filmu se před několika dny odehrála v Las Vegas, když byla v hotelovém pokoji objevena semena skočce obecného a několik lékovek s bílým práškem, který byl identifikován jako ricin. Vyšetřovatelé stále neví proč a jak se tato vysoce jedovatá látka dostala do hotelového pokoje, ale jejich obavy a opatrnost jsou zcela oprávněné.


 

Zvětšit obrázek
Skočec obecný (Ricinus communis) je velmi dekorativní.



Když byla v pokoji hotelu Extended Stay America poblíž Las Vegas Strip objevena spousta semen skočce obecného (Ricinus communis) a pár lahviček bílého prášku, příslušné instituce ihned spustily krizový plán a kromě policie a domobrany se do vyšetřování zapojili i agenti FBI.

 

Zvětšit obrázek
Ricinová zahrádka“ ve Vídni v Quadenstraße 15, je oblíbeným místem vycházek. 

Laboratorní testy potvrdily, že lahvičky obsahovaly ricin – látku získávanou ze semen skočce obecného, dříve používanou při výzkumu rakoviny. Ale proč je kolem toho takový rozruch?

 


Ricin je bílkovinný toxin, který funguje jako tzv. buněčný jed. Prochází přes buněčné membrány, inhibuje produkci některých základních bílkovin a to nakonec způsobí, že buňky odumřou. Lékařský výzkum sice doufal, že by se ricin mohl použít k likvidaci rakovinných buněk, ale většina expertů nakonec došla k závěru, že je to příliš nebezpečná látka na to, aby byla použita pro léčení lidí. No posuďte sami – tak nepatrná dávka, jakou 500 mikrogramů bezesporu je, je pro člověka smrtelně nebezpečná. „Ricin již nepatří mezi používané látky,“ říká doktor Nicolas Vogelzang, ředitel Nevada Cancer Institute. A dodává: „Většina výzkumníků se rozhodla opustit experimenty s ricinem, protože je pro lidi příliš nebezpečný.“

 

Jelikož skočec obecný roste v podstatě po celém světě, mohl by být poměrně snadno zneužit teroristy při výrobě biologických zbraní. Ricin lze použít ke kontaminaci vody nebo potravin, šířit jej ve formě aerosolu nebo lyofilizovaného prášku, je dost odolný vůči nízkým nebo vysokým teplotám.

Molekula ricinu jak je krásná, tak je jedovatá. (Protein Data Bank)

V „nedávné“ historii byl ricin použit například k zavraždění bulharského novináře Georgi Markova v roce 1978, přesně ve stylu práce sovětské špionážní služby. Útočník udeřil Markova deštníkem, který byl upravený tak, aby mu vpravil pod kůži tabletku ricinu. Dnes už KGB ve své „práci“ používá mnohem vyspělejší metody, jak ukázala vražda bývalého agenta Litviněnka radioaktivním poloniem.

 

Osoba, která by vdechla třeba jen minimální dávku ricinu (např. dříve zmiňovaných 500 mikrogramů – představující množství velikosti špendlíkové hlavičky) začne zhruba během osmi hodin po expozici trpět horečkou, kašlem, nevolností (a dalšími příznaky podobnými chřipce). V pozdějších fázích dochází k vážným respiračním problémům s následným plicním otokem, poklesem krevního tlaku, halucinacemi a epileptickými záchvaty a nakonec ve většině případů dojde k úmrtí pacienta. Smrt obvykle nastává 36 až 72 hodin po zasažení ricinem, pokud ke smrti nedojde do 5 dnů je obvyklé, že člověk přežije.

Zvětšit obrázek
Semena skočce obecného. Ricin je získáván ze semen a používá se na výrobu ricinového oleje, který se díky speciální úpravě zbavuje jedovatosti a je používaný třeba i v kosmetických prostředcích. (Foto: U.S. Dept of Agriculture)

 

Bohužel, na otravu ricinem neexistuje protilátka ani účinná léčba. Ale americká armáda vyvíjí vakcínu pro ochranu svých vojáků proti případnému chemickému útoku. „Je mnohem lepší někoho chránit vhodnou vakcínou před zasažením ricinem, než se ho potom pokoušet čímkoliv léčit,“ řekl doktor Leonar Smith z Division of Integrated Toxicology na U.S. Army Medical Research Institute of Infectious Diseases a vysvětluje dále: „Jakmile se ricin dostane do buněk, začne je ničit a následná léčba je velmi obtížná, neřku-li nemožná, zejména dojde-li k zasažení velkou dávkou.“

 

 

Zvětšit obrázek
Zásahová jednotka pro práci s nebezpečným materiálem likviduje ricin v Lasvegaském hotelu. Záběr je z února 2008, fotografoval Steve Marcus/Reuters.

To nejlepší, co mohou lékaři pro nevakcinovaného člověka zasaženého ricinem udělat, je zejména rychlý pokus o vyplavení této látky z organizmu a léčba symptomů.
Naštěstí pravděpodobnost, že byste ve svém životě byli vystaveni ricinu, je velmi malá, ale vždy je dobré vědět co dělat.

 

V souvislosti s incidentem v lasvegaském hotelu, u kterého zatím nelze vyloučit jeho spojitost s plánováním teroristického útoku, vydalo CDC (Center for Disease Control) doporučení, jak se zachovat v případě, že by došlo k ohrožení ricinem:
Ze všeho nejdříve opusťe prostor, kde je podezření na přítomnost ricinu. Dalším důležitým krokem je co nejdříve se zbavit oděvu (přičemž je třeba nepřetahovat žádný kus oblečení přes hlavu) a dát jej do uzavíratelného igelitového pytle. Poté je třeba důkladně umýt celé tělo vodou a mýdlem. Pokud je podezření na pozření ricinu, nevyvolávejte zvracení ani nepijte. V každém případě je nutné co nejdříve vyhledat lékařskou pomoc a o všem je přesně informovat.

Doufejme, že tak jako se Česku vyhnuly zásilky s antraxem, tak i „ricinová pošta“ či další formy kontaminace zůstanou daleko za hranicemi. Ale protože je skočec obecný velmi dekorativní a poměrně často pěstovanou rostlinou, je třeba vědět, že jeho semena mohou znamenat smrtelné riziko pro děti i dospělé.

Zdroje:  POPSCI, NY Times, 3Dchem, Military Medical Technology, Centers for Disease Control and Prevention, Protein Data Bank


 

Datum: 03.03.2008 00:13
Tisk článku

Související články:

Ricinové dopisy jsou spíše strašákem než reálnou hrozbou     Autor: Stanislav Mihulka (21.04.2013)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz