Pitná voda z větrného mlýna  
Nápad, který může v některých oblastech světa řešit nedostatek pitné vody.


 

 

Zvětšit obrázek
Princip je prostý: Základem je polopropustná membrána oddělující dvě prostředí, v jednom je slaná voda a ve druhém sladká. Na obrázku vlevo je vidět, že molekuly vody prostupují polopropustnou membránou a „snaží“ se vyrovnat koncentraci solí v obou roztocích. Po nějaké době dochází k rovnováze a hladina slanějšího prostředí se dostane výš než hladina prostředí méně koncentrovaného. O kolik výš je dáno osmotickým tlakem, závislým na rozdílu koncentrací. Obrácená osmóza funguje tak, že pokud na koncentrovanější kapalinu působí tlak tak molekuly vody postupují přes polopropustnou membránu do prostředí s nižší koncentrací. (Lenntech)

 

Zvětšit obrázek
Porovnání jednotlivých metod filtrace podle velikosti částic

Holandsko a větrné mlýny – spojení, které naprosto nikoho nepřekvapí. A co takhle Holandsko a větrné mlýny na vodu? To taky není nic nového. Téměř každé malé dítě přece ví, že většina tamních větrných mlýnů nikdy nic nemlela, ale byla to vlastně větrem poháněná čerpadla, která pomáhala vysoušet půdu s vysokou hladinou spodních vod (mnohdy ležící pod úrovní mořské hladiny). Takže na větrem poháněné čerpadlo už dnes také nikoho v Holandsku ani někde jinde nenachytáte, i když kdo ví?

 

 

Tak v čem je tedy to tajemství? Co je tak zajímavého na větrném kole, které se objevilo nedaleko Delft, u dálnice číslo A13? Na první pohled na něm není nic neobvyklého: vysoká štíhlá konstrukce z kovu, na jejímž vrcholu se točí větrné kolo podobné těm, která jsou na americkém středozápadě ještě dnes často používána k čerpání pitné vody ze studní pro napájení dobytka. Ale tohle je opravdu v mnohém jiné. Tento větrný mlýn je totiž první svého druhu na světě – je to prototyp nové technologie pro získávání sladké vody. Technici z Delftské univerzity se zamysleli a řekli si: to je sice hezká věc čerpat pitnou vodu pomocí větru, ale co bude vítr čerpat tam, kde žádná pitná voda není. A tato myšlenka je přivedla k uskutečnění vynálezu. Vymysleli a zkonstruovali stroj, který větrnou energii používá k pohonu vysokotlakých pump, které ženou mořskou vodu skrze polopropustné osmotické membrány, a ty ji zbavují soli.

 

 

 

Srdcem celého zařízení je válec, kterým je pod tlakem proháněna mořská voda a ze středové trubičky vytéká voda zbavená solí. (Kredit: Lentech

 

 

Zvětšit obrázek
Bas Heijman, jeden z autorů.

 

 

Jedna z autorek vynálezu Evgenia Rabinovitch jej symbolicky předává do rukou prvního „uživatele“ Paula Comenencii - představitele vlády Nizozemských Antil, kde má zařízení začít co nejdříve pracovat v reálných podmínkách.

Zařízení je podle zprávy z Delftské technické univerzity dostatečně výkonné, aby v závislosti na rychlosti větru dokázalo vyprodukovat 5 až 10 metrů krychlových sladké vody denně – což by mohlo bez problémů stačit na zásobení pitnou vodou takové vesnice s pěti sty obyvateli.

 

A co kdyby zrovna nefoukalo? Pro tento případ má být zařízení doplněno také vyrovnávací nádrží s kapacitou, která by pokryla pětidenní spotřebu.

 

 

 

 

Vedle dálnice A13 letos v zimě prověřil „odsolovací větrník“ i pěkný mráz.  to při práci na Nizozemských Antilách mu bude určitě tepleji a díky tomu, že při vyšší teplotě vystačí s nižším tlakem, se mu bude i lehčeji pracovat. (Delft University of Technology)

 

 

video

Video - spustit zde.


Zdroj: Delft University of Technology 


 

 

Autor: Ota Beran
Datum: 06.03.2008 23:14
Tisk článku


Diskuze:

Díky za pěkný článek

Hynek,2008-03-24 12:48:15

Konečně jsem se dozvěděl, jak se vlastně to odsolování dělá.

Odpovědět

Jak typické

Daniel,2008-03-18 12:19:24

Po zprávě o zajímavém objevu, který vymysleli chytří a šikovní lidé, aby pomohli jiným v získávání pitné vody. Přijde šťoura, který je "chytřejší", a tvrdí, že je to stejně k ničemu, protože popsanou technologií se z vody nedá dostat bór, který způsobuje spousty nepříjemností, takže je to stejně k ničemu. Pak na otázku, po spoustě zničujících nepříjemností se odpověď smrskne na směšné: "Nejnovější hodnocení působení solí bóru na člověka připouštějí možný negativní vliv na reprodukční schopnosti žen a možné nežádoucí ovlivnění vývoje plodu v těle matky".

Po vysvětlení, že existují technologie, které umožňují diskutabilní bór z odsolené vody odstranit, aby vyhovovala normě na pitnou vodu, přijde jiný rozumbrada a žádá opravit údaj o spotřebě pitné vody na člověka, protože doma s ní zalévá taky záchod.

Inu není na světě člověk ten, který by se zalíbil lidem všem, ale nespokojených ukazujících na nedostatky ostatních se najde vždycky dost.

Odpovědět


Krmiči osla...

Marie,2008-03-18 22:29:24

Nenechte se otrávit, máme vaše články rádi.

Odpovědět


Nemohu za to

Ccecil,2008-03-20 08:46:41

Nemohu za to, že máte problém s pochopením psaného textu. Osobně jsem ten "objev" nebo spíše aplikaci známé technologie uvítal a jen jsem poukázal na možný problém s Borem, který ovšem hodnotu aplikace nikterak nesnižuje.

Pokud jste z toho pochopil že jsem ...šťoura, který je "chytřejší", a tvrdí, že je to stejně k ničemu.... tak mi nezbývá než trvat na svém prohlášení, že máte problém s pochopením psaného textu a řídíte se spíše dojmy, než reálnými informacemi. Doporučuji mokrý ručník na hlavu či případně jinou vhodnou terapii.

Odpovědět


Nemám problém s pochopením psaného textu.

Daniel,2008-03-21 22:28:28

Jen mi dělá problém pochopit vámi psaný text. A všiml jsem si, že tento problém s vámi nemám jen já. Takže ten mokrý ručník na hlavu si dejte prosím laskavě sám, ještě než začnete cokoli psát.

Odpovědět


A s jakým Borem má ten chudák Ccecil problém?

Jaruna,2008-03-22 09:10:40

S Novým Borem? Nebo snad s Borem u Tachova? Tam mám babičku a ta s Borem žádný problém nemá.

Odpovědět

spotřeba

DonNight,2008-03-10 17:09:41

240 litrů vody na osobu a den byla možná nějaká maxima za komunizmu, kdy navíc ještě polovina vytekla z rozvodů, než se vůbec k uživateli dostala. Dnešní norma udává tušim 120 nebo možná 140 l/os/den. Ovšem spotřeba se spolu se zvyšující cenou snižuje, takže v reálu se průměrně blížíme 100 l/os/den, v mnohých oblastech (venkov) i k 80 l/os/den, což když si uvědomíte, kolik vody spotřebujete na vaření, sprchu, spláchnutí, vytření podlahy atd., začíná být na hranici hygieny, tak jak ji z našeho civilizovaného světa známe. I když na druhou stranu, je to statistika a té věřím, jen když si ji zfalšuji sám. Kupříkladu u venkovských oblastí je otázka nakolik se počítá s lidmi s vlastní studnou...

Odpovědět


Dostali jsme se v diskusi trochu daleko.

Ota Beran,2008-03-11 09:10:06

Od toho kolik potřebuje člověk pitné vody na den. K debatě jaká je spotřeba vody na člověka v České republice.

Já děkuji DonuNightovi za doplnění. Rád bych poděkoval dvojnásob, jednak jsem se dozvěděl, že můj pohled na spotřebu vody je zastaralý. A za druhé jsem zjistil, že pokud je spotřeba vody na člověka skutečně 120 až 140 litrů na den, tak mi to vůbec nehraje s odběrem naměřeným naším domácím vodoměrem. Přemýšlel jsem, kde dochází k tomuto nesouladu. Jedinou příčinou, na kterou jsem dokázal přijít, je, že se jedná o spotřebu vody na člověka. Takže jsem manželku a dcery v rámci úsporných opatření požádal, aby se začaly chovat jako lidi.

Odpovědět


Spotřeba vody na člověka v ČR

Dane,2008-03-11 11:34:07

To by mě docela zajímalo jak taková statistika vzniká.
Podle mého názoru nikdo v tomto státě netuší kolik vody spotřebuje v domácnosti jedna osoba. Pokud je to výroba všech vodárenských společností podělená počtem obyvatel, tak je to nesmysl, protože velkou část vody spotřebuje průmysl, ostatní odvětví a část se ztratí v zemi. Pokud se od toho odečtou velkoodběratelé, tak tam zase nebude spousta domácností na venkově s vlastní studnou. Ani dnes nikdo vlastně netuší kolik takových studen je.(jak ukázal nedávný humbuk na stavebních úřadech s jejich přihlašováním)

Abych nechodil pro příklad daleko tak mí rodiče žijí v domě s vlastní studnou a nejsou připojeni na kanalizaci. Tak jakou mají spotřebu a jak se promítli do statistiky?

Odpovědět

5-10m3

Matej,2008-03-08 14:12:51

Ja bych jen poopravil udaj, ze 5-10 metru krychlovych vody by pri bezne spotrebe stacilo pro 50-100 obyvatel, ne pro vesnici s 500 obyvateli. Bezna spotreba 100l/os./den

Odpovědět


To já nedokážu vypít.

Ota Beran,2008-03-08 14:41:21

Vy ano?

Odpovědět


spotreba vody - O. Beranovi

Martin,2008-03-08 15:15:21

Kolega má zrejme na mysli to, že u nás sa pitnou vodou aj umývame a splachujeme záchody.

Odpovědět


V článku je je samozřejmě uvažována pitná voda.

Ota Beran,2008-03-08 19:28:44

A tak to bylo myšleno i v originálním zdroji z univerzity v Delftu. Na pití a vaření na jednoho člověka tak připadne 10 - 20 litrů vody, což je dostačující.

Pokud byste uvažovali i ostatní užitkovou vodu, jak jsme zvyklí s ní plýtvat v našich zeměpisných šířkách, tak 100 litrů by bylo setsakra málo. Jestli se nepletu, a nějaký stavař mě možná opraví, tak na jednoho človeka v domácnosti vybavené koupelnou a splachovacím záchodem počítají české technické normy se spotřebou 240 litrů vody denně. Saturovat takovouto spotřebu odsolenou vodou draze zbavenou bóru a upravenou tak, aby vyhovovala normě na pitnou vodu,připadá nejen mně, ale zřejmě i inženýrům z delftské univerzity, jako vyhazování peněz oknem. Proto počítali, že zařízení vyrobí dost PITNÉ vody pro 500 obyvatel.


Odpovědět


10-20 l pitné vody

Honza2,2008-03-10 10:47:45

je dostačující? To bych vás chtěl vidět, jak byste se s nadšením myl a pral ve slané nebo jinak znečištěné užitkové vodě.
Jedniné místo, kde se podle mně u nás dneska opravdu plýtvá pitnou vodou je splachování, a to je asi třetina spotřeby. Takže nutné minimum pitné vody pro civilizovaného člověka je tak 60-100 litrů na den. Samozřejmě to jde i s menším množstvím, ale to už budeme jednou nohou zpátky ve středověku.
No ale pokud žijete ve středověku, jako Ti chudáci z Antil, tak je každý kýbl pitné vody navíc darem z nebes...

Odpovědět


Matěj, Martin, Honza2

JirkaF,2008-03-10 17:25:58

Vážení přátelé, nevím, zda jste někdy měli možnost na takovém tropickém ostrově, kde není pitná voda pobývat třeba na dovolené. Pitná voda je na takových místech většinou synonymem balená voda. Pít nebo použít vodu z kohoutku na omytí ovoce, je něco nemyslitelného. Pokud byste se o to pokusili, pravděpodobně byste na tu dovolenou do smrti nezapomněli.

Že by tam panoval nějaký středověk jsem si nevšiml. Na mytí a splachování záchodu je vody dost, ale ne pitné. Nevím, z čeho Honza2 soudí, že na Nizozemských Antilách jsou nějací chudáci žijící ve středověku. Já bych se tam docela rád podíval na dovolenou. A jemu bych to taky přál. Takhle to na mě dělá dojem, že nebyl dál než v okresním městě a touto zkušeností vše poměřuje...

Odpovědět


No dobře.

Honza2,2008-03-11 09:41:01

Trochu jsem to s těma středověkejma Antilama přehnal. Mojí omluvou je jedině to, že už jsem fakt dlouho nebyl v okresním městě :-)

Odpovědět


Honza2

,2008-03-11 12:07:47

Středověk, to snad ne: http://www.antily.cz/antily-male/curacao.htm

Odpovědět

..krasa...

jara cimrman,2008-03-07 19:43:19

...ale kolik by to tak vsecko kostovalo?...taky udrzba musi byt nakladna, kdyz to vyrobi, nebo by vyrobilo az deset kubiku vody denne...zatim se mi nejevi, ze by si k tomu chodili prosti vesnicani pro vodu jako k nejaky obecni pumpe....ale vypada to pekne, jen houst a vetsi kapky....

Odpovědět

No vida...

Honza2,2008-03-07 17:08:56

... že se ty větrný elektrárny daj využít i k něčemu rozumějšímu než k destabilizaci elektrický sítě.
Ještě by to chtělo, aby někdo vymyslel udělátko, který z vody, oxidu uhličitýho a energie větru udělá metanol (nebo rovnou etanol :-). Hned bych si takovej mlejn postavil a občas k němu přijel natankovat...

Odpovědět

bór

Jirka,2008-03-07 13:23:39

jak jsi přišel na to že to nebude umět odfiltrovat zrovna bór? není vázaný v nějaké (osmoticky aktivní) soli? kdyžtak hoď odkaz, pokud je to někde rozebírané podrobněji, já jsem k tomu nic moc nenašel.

Odpovědět


.

Jirka,2008-03-07 13:24:14

to bylo pro ccecila

Odpovědět


Ccecil asi vyšel z tohoto

Petr,2008-03-07 13:45:39

http://www.osel.cz/index.php?clanek=3079&akce=show2

Odpovědět


bór se z odsolené vody běžně dostává pomocí

JirkaF,2008-03-07 13:54:10

tzv. ionexových pryskyřic. Ona ta koncentarace co ho v odsolené vodě zůstane běžně člověku nevadí, ale norma pro pitnou vodu ho připouští 1mg/l, tak se na tuto hodnotu musí upravit.

Odpovědět


pryskyřice

Jirka,2008-03-07 14:15:30

To je ten princip co používají akvaristi na úpravu vody pro rybičky? (iontoměnič, anex + katex)

Odpovědět


ano

JirkaF,2008-03-07 14:32:07

Myslím, že je to něco podobného. Jen to bude asi větší. :-)

Odpovědět


Ano měl jsem na mysli i tento článek

Ccecil,2008-03-07 15:58:03

Iontoměniče jsou sice řešení, ale je to vytloukání klínu klínem. Musí se totiž reaktivovat a to celou srandu zdražuje a navíc kouzlo bezobslužnosti padá. Ke všemu tento prvek zrovna nevytváří nějaké lehce vytvořitelné nejedovaté sraženiny.

Jirko, věc se má tak, že na membránových filtrech B v pohodě projde, protože jeho velikost je malá, na rozdíl od Na+ K+ Ca2+ Cl- SO42- atd. Proto prochází v odolené vodě s ní tím filtrem. Jako pitná voda se tato voda moc nehodí, protože v ní chybí především Ca. Nicméně pít se dá a určitě pro hodně lidí to může být velmi vítaný zdroj vody. Nezapomeňme, že miliarda lidí nemá přístup ke kvalitní vodě a teno počet v posledních letech narůstá.

Mnohem zajímavější je vyrábět vodu ze vzdušné vlhkosti. Té je totiž dost prakticky kdekoliv a technologie taky není moc složitá. Ale na zalévání to rozhodně není.

Odpovědět


...

Jirka,2008-03-07 17:34:58

Dík za odpovědi. Další věc je, že neznáme celé to zapojení. Článek pojednává o celé technologii jen velmi povšechně.
Autoři přístroje nejsou blbí, a když všechny tyhle věci napadly nás (bór, iontoměniče, životnost), tak je to jistě napadlo taky. Vzhledem k tomu že už instalují první prototyp k praktickému využití, tak to zřejmě mají nějak pořešené. Otázka zní jak.

Odpovědět


Já samozřejmě tohle technologii vítám

Ccecil,2008-03-07 17:58:01

Ostatně použitelných vodních zdrojů ubývá. Ale opravdu si nemyslím, že by autoři se tímto zabývali. Jim šlo především o to vytvořit zařízení, které prakticky pouze pomocí větru vytvoří pitnou vodu. A to je velmi chválihodné. Mnohde je to mnohem víc, než v co by obyvatelé mohli vůbec doufat.

Já jsem jen svou poznámkou dole chtěl připomenout, že pouze odsolená mořská voda má i svá negativa, která se nám při dnešním bagatelizování mohou v budoucnosti pěkně vymstít. Nejnovější hodnocení působení solí bóru na člověka připouštějí možný negativní vliv na reprodukční schopnosti žen a možné nežádoucí ovlivnění vývoje plodu v těle matky. Je vhodné tyto informace zvažovat.

Odpovědět


Ccecile to není chválihodné

Jaruna,2008-03-08 21:31:11

Tvůj pravopis taky není nic chvályhodného.

Odpovědět

Zivitnost

Mirek,2008-03-07 11:42:00

Mozna hloupej dotaz a co zivotnost ty filtry se snad musi tou soli zanest ne?

Odpovědět


Nezanese,

Ota Beran,2008-03-07 13:15:01

Mořská voda je zařízením pod tlakem proháněna a na konci má pouze vyšší koncentraci iontů rozpuštěných solí, protože z ní prošly některé molekuly vody na druhou stranu osmotické membrány.
I když jako každé technické zařízení má určitě své meze životnosti.

Odpovědět

Nádhera

Ccecil,2008-03-06 23:28:13

Bohužel má celá krása jednu vadu. Bór. Ten bohužel z vody osmotickou reverzí nedostanete. A právě tento prvek způsobuje zpousty nepříjemností. Oproti němu je Na a K skvělý kov. Nevíte někdo, jak to dotáhnout k použitelnosti, která nebude zničující?

Odpovědět


bór

Martin,2008-03-07 00:02:11

Jediným schodným riešením asi bude zrážanie bóru na nejakú nerozpustnú zlúčeninu, ak taká existuje.

Odpovědět


Můžete být konkrétnější Ccecile

Ota Beran,2008-03-07 13:43:57

Jaké "zpousty nepříjemností" s bórem máte na mysli?

Odpovědět


zpousty

Ccecil,2008-03-07 16:09:20

To se mi prostě stane. zs je hned vedle a občas bych si i tu facku dal za třeba "kyselích". Ale bohužel to okénko je malé a já píši rychle a nečtu to skoro po sobě. Pak to odešlu a ouha, objeví se to v plné kráse.... Pokusím se to napravit a po sobě číst.

PS: Josefe, nešlo by u komentářového okna zvětšít parametry zobrazení? Je to maličký zásah do systému. Jen změna dvou čísel. Rozhodně by to bylo přehlednější. Klidně ti napíši kde co jak. Email na nme máš.

Odpovědět


Ccecile pokud toto měla být odpověď na mou otázku,

Ota Beran,2008-03-07 17:10:26

a jedinými z té "zpousty nepříjemností", které bór v odsolené vodě způsobuje, je, že máte na počítači klávesy "s" a "z" vedle sebe a na oslu malé komentářové okénko, tak to asi nebude tak "zničující".

Odpovědět


Oto Berane, pochopil jsem snad...

Ccecil,2008-03-07 17:42:44

správně že vám jde o pravopisnou chybku. Pokud ne, zkuste si přečíst nějaký ten příspěveček výše. Nechce se mi to dokola opisovat.
Navíc spekulace o negativním působení B na lidské zdraví jsou podloženy některými studiemi, které se vynořily právě díky masovějšímu rozšíření odsolovacích zařízení. Nechce se mi to hledat, ale vygooglit to lze.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz