Kdo navštěvuje solária?  
Taky jste se někdy ohlédli za do bronzova opálenými děvčaty vracejícími se z pravidelné návštěvy „solárka“? Inu, proč ne.


 

 
Takhle hezky to začíná…


 

Dnešní doba je posedlá kultem krásného těla, ke kterému patří i do bronzova opálená pleť. Ale jde ruku v ruce mládí a krása se zdravím?

 

Zvětšit obrázek
„Naše výsledky se zvláště vztahují k narůstající míře postižení rakovinou kůže, včetně její nejsmrtelnější formy – melanomu,“ říká Carolyn J. Heckman z Fox Chase Center. Devadesát procent všech forem rakoviny kůže je spojováno s ultrafialovým zářením, které je emitováno i při opalování v soláriích. Mezi uživateli solárek koluje mýtus, že toto opalování je bezpečnější než opalování venku na slunci. Nebezpečí rakoviny kůže se zvyšuje při jakémkoliv vystavování se vlivu UV záření. A je úplně jedno, zda je to v létě na pláži nebo v zimě na horách, procházkách se psem nebo návštěvách solária.“

Mladá opálená děvčata se snad musí líbit každému. Ale myslíte si, že v soláriu narazíte pouze na samá mladá děvčata a nepotkáte tam „babičky a dědy“? Omyl! Alespoň v USA tomu tak není. Podle nového průzkumu zaměřeného na zdraví dospělých Američanů jsou právě starší lidé častými návštěvníky solárií.

 

 

Výzkumníci z Fox Chase Cancer Center ve Philadelphii analyzovali data o uživatelích solárií získaných v roce 2005 v rámci zpracování výroční zprávy o zdraví National Health Interview Survey (NHIS). Jejich zjištění byla zveřejněna v internetovém v časopise americké akademie dermatologie (Journal of the American Academy of Dermatology).

 

 
Dotazníková akce v rámci průzkumu NHIS u 29 394 dospělých obsahovala otázky o opalování v soláriích v předchozím roce.  Tyto informace vedly ke zjištění, že dochází k poklesu návštěvnosti solárií se stoupajícím věkem – od 20 % mezi skupinou od 18–29 let po 8 % u věkové kategorie nad 65 let. (17 % věk 30–39, 14 % 40–49 a 10 % 50–64). Solária většinou využívají ženy, ačkoliv rozdíly ve skupinách podle pohlaví nebyly u ostatních dospělých tak velké: ve věkové skupině 18–29 let bylo v soláriu 13 procent mužů a 27 % žen, zatímco v nejstarší kategorii nad 65 let to bylo 8 % mužů a 7 % žen.

 

…takhle to může pokračovat…

 

„Provedli jsme tyto analýzy, protože víme jen málo o opalování v soláriích mezi dospělými,“ říká Heckmanová. „Poslední studie byla cílena na adolescenty a mladé lidi. Toto je nejrozsáhlejší studie týkající se opalování v soláriích ve skupině zaměřené na všechny dospělé a byli jsme překvapeni, kolik starších lidí toto zařízení využívá.

 

 

Výsledky jsou důkazem rostoucí popularity solárií navzdory nárůstu rizika rakoviny kůže, která je nejčastější formou rakoviny ve Spojených státech a zahrnuje polovinu maligních nádorů. Podle American Cancer Society byla v roce 2007 nějaká forma rakoviny kůže diagnostikována u 1,1 miliónů Američanů a počet případů rakoviny kůže narůstá každoročně posledních čtyřicet let, přičemž výskyt zhoubných melanomů roste rychleji než u ostatních druhů rakoviny.

 

 

„I když vnímavost k rakovině kůže u starších lidí má příčinu ve vystavování kůže slunci v předchozích letech, opalování v soláriích přispívá k takzvané kumulativní dávce, jež zvyšuje nebezpečí vzniku rakoviny kůže,“ dodává  Stuart Lessin, ředitel dermatologie.

 

 

…a když to po velikém úsilí lékařů dopadne jen takhle, můžete mluvit o štěstí…

Ze studie také vyplývá, že mezi velmi častými návštěvníky solárií se ve skupině do 50 let nejčastěji vyskytovaly ženy, běloši a osoby s vyšším vzděláním. V této skupině se také často vyskytovala menší schopnost se opálit a tito návštěvníci solárek se také v uplynulém roce většinou spálili.

 

Stuart R Lessin

U osob nad padesát let se nepotvrdila souvislost mezi využíváním solárií, častějším spálením v minulém roce a nošením dlouhých kalhot.

 

„Důležitou roli při riziku vzniku rakoviny kůže hraje i dědičnost. Typickým příkladem osoby vysoce ohrožené rakovinou kůže je přírodní blondýnka nebo rusovláska s jemnou pihatou kůží. Taková kůže se častěji spálí, než opálí. Výskyt melanomu je záležitostí především některých rodin.

 

Nadměrné vystavování se UV záření je přitom hlavním faktorem růstu rizika rakoviny kůže,“ říká psycholog Elliot Coups z Fox Chase a dodává, „Vhodnou ochranou před sluníčkem je zejména používání opalovacích prostředků s ochranným faktorem (SPF) nad 15, vhodné oblečení a upřednostňování pobytu ve stínu, aby se zabránilo spálení.“

 

„Doufáme, že naše zjištění pomohou informovat veřejnost a zdravotníky, kteří si mohou myslet, že opalování v soláriu se netýká starších dospělých,“ doplňuje Heckmanová. „Rádi bychom viděli více výzkumů věnujících se této důležité oblasti.“

 

 

 


 
Zdroj: Fox Chase Cancer Center ,   Renaisance

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Autor: Ota Beran
Datum: 12.03.2008 03:06
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz