Šťastné manželství snižuje krevní tlak  
Víte, že šťastně sezdaní mají nižší krevní tlak? Podle výzkumu Julianne Holt-Lunstadové měli muži a ženy žijící ve šťastných manželstvích v průměru o čtyři milimetry sloupce rtuti nižší tlak než svobodní.

 

 

„Vypadá to, že manželství má jedinečně výhodný vliv na zdraví,“ řekla Holt-Lunstadová, jejíž objevy jsou publikovány v březnovém čísle Annals of Behavioral Medicine. „Nejde jenom o to být ženatý či vdaná, aby to mělo dobrý vliv na zdraví – to, co je opravdu tím nejlepším pro zdraví je šťastné manželství.“

Žijte ve spořádaném manželství a nebudete ohroženi hypertenzí! Tak nějak by se dalo stručně vyjádřit doporučení vyplynuvší z výzkumu. Jak prosté, stačí sehnat recept na šťastné manželství a není potřeba brát léky. I když se to může zdát divné, tak dobrý manželský vztah má opravdu blahodárný vliv na zdraví a žádný jiný vztah se kvalitnímu manželství nevyrovná. Výzkum prokázal, že šťastně ženatí a vdané mají nižší krevní tlak než svobodní, přičemž naprosto nezáleží na podpoře širokého okruhu jejich přátel.

 
Psycholožka Julianne Holt-Lunstad z Brigham Young University se zabývá studiem vzájemné souvislosti vztahů mezi lidmi a jejich zdravím. Pro svou studii vybrala 204 vdaných a ženatých a 99 svobodných dospělých, kteří nosili přenosný tonometr (měřič krevního tlaku), skrytý pod oblečením, po celých 24 hodin. Senzory zaznamenávaly krevní tlak v náhodných intervalech v průběhu celého dne, i v době spánku. Krevní tlak každého účastníka testu byl zaznamenán zhruba 72krát za den. „Chtěli jsme zachytit krevní tlak zúčastněných ať už dělali cokoliv“ řekla Holt-Lunstadová. Získání jednoho nebo dvou měření v ordinaci neposkytuje spolehlivý obraz a celkovou charakteristiku se vším tím kolísáním během dne.

Všichni účastníci pro potřeby tohoto výzkumu museli sestavit přehled svých přátel a odpovědět na otázky o kvalitě těchto vztahů. Účastníci, kteří žili v manželství, známkovali také kvalitu vztahů se svými protějšky.

Zvětšit obrázek
Julianne Holt-Lunstadová zjistila, že šťastně ženatí a vdané mají nižší krevní tlak než svobodní lidé a to i tehdy, pokud za nimi stojí silná podpora ze strany přátel. (Kredit: Brigham Young University)

Senzory zaznamenávající krevní tlak ve dne i v noci vysledovaly, že krevní tlak u ženatých a vdaných účastníků a účastnic, zejména těch ve šťastných manželstvích, poklesl během spánku více než u svobodných. Muži a ženy žijící ve šťastných manželstvích mají o čtyři mm rtuťového sloupce nižší krevní tlak v průběhu 24 hodin než svobodní. Překvapením je, že ani silná podpora přátel, se u svobodných zlepšením stavu neprojevila. Překvapením naopak není, že nejhůř jsou na tom ti v nešťastném manželství. Ti mají vyšší tlak a to jak ve vztahu k těm ve šťastném manželství, tak i ke svobodným. Z toho plyne ponaučení - než špatným manželstvím riskovat své zdraví, to raději žít sám.

 

 „Již předchozí výzkum prokázal, že lidé, jejichž krevní tlak zůstává vysoký během noci, jsou mnohem více ohroženi kardiovaskulárními problémy než lidé, jejichž krevní tlak poklesl,“ řekla Holt-Lunstadová a dodává: “Partneři se mohou podporovat ve zdraví prospěšných návycích, jako třeba vyzývat se navzájem k návštěvám lékaře a dodržovat zásady zdravé výživy. Manželství je také zdrojem emocionální podpory, která na oplátku posiluje funkce těla.“

 
Dalším krokem výzkumu Holt-Lunstadové bude studium párů docházejících do manželské poradny. Hodlá zjistit, zda se zlepšení v manželském soužití promítne i do zlepšení zdraví.

Studii autorka nazvala: „Je na manželství něco jedinečného?“ S podtitulem: „Vzájemné působení stavu, kvality vztahu a podpory přátel na změny krevního tlaku a duševní zdraví.“


Zdroj: Brigham Young University.

Autor: Ota Beran
Datum: 24.03.2008 19:22
Tisk článku


Diskuze:

To je "veda" :))

Spike,2008-03-31 21:24:30

Takovehle zpravy bych na Oslovi nejlepe vynechal, nebo jen hodne strucne :) To je opravdu novinka, ze clovek, ktery je stastny, je i zdravejsi :)) Snad kazdy, kdo o tom i malilinko premyslel dospel ke zjisteni, ze kdyz je v pohode, tak je mu lip, ma nizsi krevni tlak, bez stresu atd.. Kdezto nervaci jsou porad nemocni, nachylni k nervovym problemum atd..

Dneska se opravdu delaji studije na kdejake ptakoviny ;)

Odpovědět


Věda má mnoho podob...

Erika,2008-04-02 22:03:06

... a nevidím nejmenší důvod, proč by tento článek na Osla nepatřil.
Krom toho jste zřejmě přehlédl, že cílem nebylo porovnání "šťastných" a "nešťastných", ale "sezdaných" a "svobodných"... ve kterém "šťastní sezdaní" dopadli nejlépe... ačkoliv by si mnoho lidí mohlo myslet, že nejlépe by na tom měli být "šťastní svobodní", které nikdo "neomezuje"...
Nicméně obdivuji vaše schopnosti, protože jen málokomu stačí ke zjištění krevního tlaku malilinké přemýšlení :))) Mimochodem, moje babička v pohodě byla, ale o nižším krevním tlaku si mohla nechat jenom zdát... já jsem naopak docela stressovaný člověk, ale výsledky preventivních vyšetření (včetně tlaku) mi může leckdo závidět...

Odpovědět

už jsem na to přišel!

dokola,2008-03-25 20:07:53

Sakra a doktor pořád nemohl přijít na to proč mám tak nzký tlak a ona za to může manželka!!!

Odpovědět


Ale na to je docela příjemný lék,

Duke,2008-03-25 21:08:19

dejte si kafe s rumem. To pomáhá. :-)

Odpovědět

Kuchyňská sůl a definice

Tureček,2008-03-24 21:33:17

Jak definovala Holt-Lunstandová šťastné manželství? Jak je měřila? V článku se říká, že známkovali kvalitu vztahu. Co to bylo za škálu?
A jak vyloučila spotřebu soli (NaCl)? Možná, že nezamanželovatělní jedinci mají sklon k přesolování nebo stravování po různých McDonaldech a zamanželovatělní si stejné množství soli rozdělí mezi sebe. A oddělila ty, kteří jsou sami a sami si také vaří od těch kteří jsou sami a stravují se v bistrech, hospodách atd. kde se běžně přesoluje?
zamanželovaný = sezdaný :)

Odpovědět


Bohužel v této otázce nemohu příliš sloužit

Ota Beran,2008-03-24 22:40:07

Je pravda, že hodnotit kvalitu manželství se může zdát býti složitější, než spočítat kolik uranu proletí komínem rakouské elektrárny za rok... :o)

Ve zdrojových materiálech nejsou tyto věci do takové podrobnosti rozebrány. Nicméně si myslím, že není problém dát partnerům nezávisle na sobě oznámkovat své manželství a známku pak použít pro statistické vyhodnocení.

Jistě, že na krevní tlak existuje spousta vlivů od věku, přes stress, až po to vzpomenuté solení. Předpokládám, že s náhodnými vnějšími vlivy statistické zpracování počítalo.

Pokud by mělo platit Vámi nabízené vysvětlení, tak nešťastně "zamanželovatělí" se nejen nestravují doma, ale docházejí do McDonaldů, kde si již tak přesolenou stravu ještě přisolují... Pak nemají mít vysoký tlak!

Odpovědět


Manželství a solení

Erika,2008-03-25 21:39:27

Definovat šťastné manželství je dost složitá věc. Už jenom když vidím sestru, která je spokojená ve vztahu, ze kterého bych se minimálně zbláznila. Takže paní doktorce asi nezbývalo mnoho jiných možností než dát stupnici od "spokojený" k "nespokojený" (možná s mezistupni "spíše spokojený" a "spíše nespokojený"). A pokud jde o tu sůl, tak si neumím to dělení nějak představit. Pokud je někdo zvyklý posolit si chleba jednou špetkou soli, že by po svatbě posolil stejnou jednou špetkou sobě i partnerovi... či použil stejné množství soli na jednu nebo dvě (tři, čtyři...) porce polévky...? To mi připadá dost divné.

Odpovědět


Ono "šťastné manželství" může být vnímán

JirkaF,2008-03-26 09:26:22

Nejvíc záleží na tom jestli to vyhovuje těm dvěma co jsou v něm.

Myslím, že pro statistické vyhodnocení, by plně postačilo, aby účastníci výzkumu nezávisle oznámkovali své manželství jako ve škole a pro vyhodnocení vztahu se vzal průměr jejich hodnocení.

Odpovědět

Kvalitní jídlo?

Jan Havlík,2008-03-24 20:21:23

Myslím, že by to také mohlo být způsobeno tím, že v kvalitním rodinném zázemí se jí kvalitnější strava, než jí někdo, kdo je svobodný a nebo totálně naroztrhání s narušeným manželstvím. Přecijem vařit pro celou rodinu je takové rozumnější, než si jen tak ohřát párky nebo zbodnout pizzu když jsem sám. To se vařit nevyplatí.

Odpovědět


Tak to jste se moc dobře oženil.

Michal,2008-03-25 22:06:41

Nemá každý štěstí, aby ta jeho uměla vařit. Ale zase může být dobrá na jiné věci, které dokáží upustit krevnímu tlaku. :o)

Odpovědět

Bylo by zajímavé zjistit...

Miroslav,2008-03-24 19:35:04

zda harmonické registrované partnerství má stejně blahodárný vliv jako manželství. Určitě je to dobrý námět pro další studii. Ale jak se s tím katolíci srovnají, to nevím...

Odpovědět


Míro! To je přece dávno známo.

Duke,2008-03-29 19:32:41

Na pohlaví přece nezáleží. Hlavně, jestli na to ti dva mají papír od úřadů, jinak to nefunguje!

Odpovědět


Už jsou tady zase

Ccecilka,2008-03-30 23:09:20

ti protivní oteplovači.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz