Sexuální uspokojení starších žen a jejich kardiovaskulární zdraví  
Výzkumníci z Boston University School of Medicine (BUSM) a Boston Medical Center (BMC) se spojili ještě s dalšími kolegy napříč celými Spojenými státy a zjistili, že pokles sexuálního uspokojení u žen po menopauze není tak jasně spojený s kardiovaskulárními chorobami, jako je tomu u mužů.

 

Ženská sexuální dysfunkce je ve vyšším věku docela běžným stavem. Většinou byla spojována s vyšší frekvencí zdravotních problémů, a to zejména těch, které mohou způsobovat potíže kardiovaskulárního systému. U mužů je porucha erekce zcela jasně spojena s vývojem kardiovaskulárních problémů. Mnoha stejným mechanismům, které jsou známé jako rizikové faktory pro kardiovaskulární choroby, je přisuzována zodpovědnost za sexuální dysfunkce žen po menopauze.

 

Výzkumníci měli k dispozici data z Women"s Health Initiative Observational Study, jejímiž účastnicemi byly sexuálně aktivní ženy po menopauze, ve věku 50 až 79 let, vybrané ve 40 klinických centrech po celých Spojených státech a sledované během dalších 8-12 let. Na základě zodpovězení otázek základního průzkumu pak byly účastnice rozděleny do dvou skupin sexuálně spokojené nebo nespokojené.

Výzkumníci na základě zdravotních záznamů identifikovali kardiovaskulární problémy na počátku studie a jejich případný vývoj během následujícího období, a to ať už se jednalo o akutní infarkt myokardu, mrtvici nebo zásah na zlepšení průchodnosti věnčitých cév. Také byly brány v úvahu související potíže kardiovaskulárního systému, včetně kongestivního srdečního selhání, onemocnění periferních arterií a anginy pectoris.

Podle výzkumníků se tu objevila mírná spojitost mezi nespokojeností se sexuální aktivitou a přítomností onemocnění periferních arterií a výskyt anginy pectoris byl mezi ženami nespokojenými se sexuální aktivitou snížený. Nicméně nebyla objevena spojitost mezi sexuální nespokojeností a přítomností některé další formy kardiovaskulárních potíží, například srdečního infarktu a mrtvice. A co bylo důležitější, že se neprokázala spojitost mezi sexuální nespokojeností na počátku studie a vývojem kardiovaskulárních problémů v budoucnosti.

 

„U mužů jsou problémy s erekcí jedním z prvních varování před příchodem závažnějších kardiovaskulárních problémů a mohou tak i předpovědět nepříznivý vývoj kardiovaskulárních potíží, například srdečního infarktu,“ řekla vedoucí autorka studie doktorka Jennifer McCall-Hosenfeldová z oddělení General Internal Medicine na BMC a Women´s Health na BUSM. „V naší studii jsme použili sníženou sexuální spokojenost jako pomocné měřítko pro sexuální dysfunkci u žen, kontrolu způsobu životního stylu a dalších faktorů, které by mohly mít dopad na sexuální spokojenost.

 

Neobjevili jsme, že by u žen sexuální nespokojenost předcházela budoucí kardiovaskulární poruchu. I když to, že naše studie sexuálně aktivních žen po menopauze nezjistila, že nespokojenost v sexu byla prediktorem projevu kardiovaskulární choroby, pak by to mohlo být ovlivněno i fyziologickými rozdíly v sexuálních funkcích mezi muži a ženami nebo problematickým způsobem měření sexuální dysfunkce u žen,“ dodala McCall-Hosenfeldová.

Zdroj: Boston University

Datum: 02.04.2008
Tisk článku


Diskuze:

Starší knížka, lepší počtení.

Michal,2008-04-02 18:12:08

Takové dámy už totiž vědí co chtějí...

A navíc takovou aspoň nepřivedu do jináče.

Odpovědět

damy..

Michal,2008-04-02 15:49:12

vypisujem konkurz na vlastny test aby sme to otestovali hned a zaraz...zaujemkyne nech odpovedia na tuto spravu.

Odpovědět


hm..

karkulka,2008-04-02 17:29:42

V testu se mluví o ženám po menopauze ve věku 50-79 let.
Proti gustu žádný dyšputát.

Odpovědět


po padesátce

Marta,2008-04-02 21:20:09

Karkulka se zřejmě domnívá, že ženy po padestátce už mohou po večerech akorát luštit křížovky... ale mnoho z nich si po menopauze užívá sex mnohem víc, právě proto, že se přestaly obávat nechtěného otěhotnění.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz