3D barevný Phobos  
Kamera HiRISE na palubě americké sondy MRO pořídila nové stereo snímky Phobosu – většího a vnitřního ze dvou měsíců Marsu.

 

 

Zvětšit obrázek
Phobos (HiRISE, 23. 3. 2008). Kredit: NASA/JPL/University of Arizona

Kamera s vysokým rozlišením HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) na palubě sondy MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) pořídila 2 fotografie Phobosu během 10 minut 23. března 2008 – jejich složením vznikl stereo snímek.

 

„Phobos je velmi zajímavý, protože může být bohatý na vodní led a materiály bohaté na uhlík,“ říká Alfred McEwen (Lunar and Planetary Laboratory, University of Arizona, Tucson), vedoucí vědecký pracovník HiRISE.

 

„Předchozí sondy, zejména Mars Global Surveyor, také pořizovaly snímky Phobosu s vysokým rozlišením, protože přelétávaly v jeho blízkosti,“ řekl Nathan Bridge (JPL, Pasadena, Kalifornie), člen týmu HiRISE. „Ale snímky z HiRISE jsou kvalitnější a poskytují nová a mnohem lepší data než jaká byla kdy o Phobosu získána. Pomohou dokázat původ a vývoj tohoto měsíce.“
 

Kombinováním informací pořízených kamerou pomocí filtrů modrozeleného, červeného a blízkého infračerveného vědci potvrdili, že materiál u okraje největšího povrchového útvaru na Phobosu kráteru Stickney je na snímcích modřejší než zbytek Phobosu. Při dopadu, který vyhloubil kráter Stickney o průměru 9 km, byl měsíc málem rozbit (průměr Phobosu je přibližně 22 km).

 

Phobos

Phobos (HiRISE). Kredit: NASA/JPL/University of Arizona  - stáhnout větší rozlišení (3MB)

 

„Založeno na analogii s materiálem na našem Měsíci modřejší barva by mohla znamenat buď čerstvější materiál nebo že nebyl vystaven kosmickému prostředí tak dlouho jako zbytek povrchu Phobosu,“ řekl Bridges. Nové snímky ukazují sesuvy půdy podél vnitřní stěny kráteru Stickney a dalších větších kráterů: pozoruhodné povrchové rýhy a řetězce kráterů; a krátery ukryté na temné (noční) straně měsíce osvětlené pouze „svitem“ Marsu („Marsshine“).

 

„Marsshine“ je sluneční světlo odražené Marsem na měsíc. Je to podobné jako u Země, která odráží sluneční světlo a osvětluje temnou strana našeho Měsíce – popelavý svit Měsíce. Stejně jako pozemský Měsíc i Marťanské měsíce Phobos a Deimos mají vázanou rotaci – k mateřské planetě přivracejí stejnou polovinu povrchu.

 

 

Zvětšit obrázek
Phobos (HiRISE). Kredit: NASA/JPL/University of Arizona

Snímky Phobosu (včetně nejnovějších 3D z kamery HiRISE, které si můžeme prohlížet pomocí červeno - modrých brýlí): ZDE , nebo ZDE .

MRO letěl nad povrchem Marsu rychlostí asi v 12 500 km/h ve výšce 250 až 316 km. Když kamera HiRISE pořizovala první snímky, byl Phobos ve vzdálenosti 6800 km. Z této vzdálenosti je kamera schopna pořídit snímky povrchu s rozlišením 6,8 m/pixel, tzn. že vidí detaily menší než 20 m. Druhý snímek byl pořízen ze vzdálenosti 5800 km a s asi 15m detaily.


Gravitace na Phobosu, jehož průměr je asi 22 km, je menší než 1/1000 gravitace na Zemi. Je příliš malá a není schopna „vytvarovat“ Phobos do kulového tvaru, proto má měsíc protáhlý tvar. Druhý měsíc Deimos je dokonce ještě menší (průměr asi 12 km). Oba velmi tmavé a velmi malé měsíce mohou být zachycené planetky z hlavního pásu planetek mezi Marsem a Jupiterem - z vnější části bohaté na uhlík.

Spektrometr  CRISM (Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer for Mars) na palubě MRO pozoroval marťanské měsíce už minulý rok. Po zkombinování s daty z kamery HiRISE vědci mohou zmapovat na měsících minerály a typy hornin.

Informace o MRO (Marsu Reconnaissance Arbiter) online: http://www.nasa.gov/mro

Zdroj: NASA

Datum: 11.04.2008 02:47
Tisk článku


Diskuze:

nadherna fotka

Nina,2008-04-11 09:20:08

jako by narazem vytryskla voda a zmrzla. Takovy velky vodopad.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz